Forum » Šola » ohmsko breme, induktivno breme,kapacitivno breme
ohmsko breme, induktivno breme,kapacitivno breme
T-Mac ::
pozdravljeni
bi mi lahko nekdo prosim povedal prakticne primere npr za ohmsko breme, induktivno breme,kapacitivno breme...
po en primer...
npr induktivno breme je žarnica (breme + tuljava) je tako?
lp
bi mi lahko nekdo prosim povedal prakticne primere npr za ohmsko breme, induktivno breme,kapacitivno breme...
po en primer...
npr induktivno breme je žarnica (breme + tuljava) je tako?
lp
srus ::
Večina bremen, ki nas obkrožajo v gospodinjstvu je induktivne narave npr. različni motorji, transformatorji, zvočniki.
Bi rekel, da je žarnica bolj ohmsko breme, njena induktivnost je zanemarljiva v primerjavi z ohmsko kompomento, še posebej pri običajnih frekvencah. Primer ohmskega bremena v gospodinjstvu je npr. tudi bojler.
Za kapacitivna bremena mi pridejo na misel npr. sonde od osciloskopa, vodniki na tiskanem vezju, vhodni del integriranega vezja, kabli določenih oblik, pri določenih frekvencah. V gospodinjstvu je primer kapacitivnega bremena kondenzator v različnih hišnih pripomočkih z elektromotorjem priključenim na eno fazo, ki poskrbi za fazni premik in s tem vrtenje elektromotorja.
Bi rekel, da je žarnica bolj ohmsko breme, njena induktivnost je zanemarljiva v primerjavi z ohmsko kompomento, še posebej pri običajnih frekvencah. Primer ohmskega bremena v gospodinjstvu je npr. tudi bojler.
Za kapacitivna bremena mi pridejo na misel npr. sonde od osciloskopa, vodniki na tiskanem vezju, vhodni del integriranega vezja, kabli določenih oblik, pri določenih frekvencah. V gospodinjstvu je primer kapacitivnega bremena kondenzator v različnih hišnih pripomočkih z elektromotorjem priključenim na eno fazo, ki poskrbi za fazni premik in s tem vrtenje elektromotorja.
Highlag ::
Kapacitivno breme so kompenzatorski kondenzatorji za motorje recimo.
Posredno induktivno breme je fluorescentna žarnica s štarterjem in klasično dušilko. Sama žarnica ni v nobenem primeru induktivno breme.
Posredno induktivno breme je fluorescentna žarnica s štarterjem in klasično dušilko. Sama žarnica ni v nobenem primeru induktivno breme.
Never trust a computer you can't throw out a window
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | asinhronski elektromotor kot generator (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 25292 (10758) | A. Smith |
» | Merilec porabe električne energije + razdeliciOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 17031 (8357) | mihecpegec |
» | Utišanje kuhinjske napeOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3621 (3395) | marsovcek |
» | delovna moč-na žarniciOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3094 (2553) | bili_39 |
» | induktivno breme in elektrarneOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3913 (3831) | Highlag |