» »

Sestavljanje računalnika

Sestavljanje računalnika

Foreigner ::

Ravno sestavljam svoj PC in me nekaj zanima:

Imam kable USB, Firewire, HD Audio in na njega vezan AC97 od front panela. Prvo me zanima kam na matično naj povežem HD Audio in kam AC97? Druga stvar, ker je ohišje precej majhno, sem razmišljal da bi te kable spelal spodi pod matično pa še grdi so :)). Bi lahko to zadevo speljal torej spodej med matično in ohišjem? Ali bi slučajno lahko tvegal kak kratki stik (ta HD Audio je tako debel da bi se držal spodaj matične)?

Druga stvar, moja matična ima 7 SATA portov, 6 je modrih in 1 je črn. Črn ima oznako v navodilih JMicron JMB363 SATA conector, modri pa ICH19R SATA conectors, kam bi torej bilo bolje priklopit moj edini trdi disk?

Kot edini trdi disk (DVD pekača nimam) kaj je bolje nastaviti v BIOS-u AHCI ali IDE, kaj je to "hot-plug"??

Ohišje je zasnovano da je spodaj PSU in takoj nad njim matična plošča, med njima je 1-2mm lufta, bi me moralo skrbet da bi bil kak kratki stik, ker je ohišje napajalnika iz neke kovine?

Toliko zaenkrat :)

axee ::

Ok gremo po vrsti.

HD audio priklop je odvisen od matične. Seveda uporabni HD Audio, vse novejše matične plošče uporabljajo . Napiši katero imaš. Kable komot daješ pod matično brez skrbi, samo ne pretiravat da nebo matična kriva ker ima toliko kablov spodaj. Drugače pa kratkega stika nemore biti.

Glede sata portov nej ti nekdo drug odgovori.

AHCI je nakratko tehnologija, ki omoči (baje, jst ne vrjamm) malce več hitrosti, procesor se malenkost manj obremenjuje z prenosi ter hot-plug. Hot plug pa pomeni da lahko med delovanjem priklopiš nov disk, in ti ni treba ugašati računalnika, vstaviti in potem prižgati, da sploh zazna disk. Kot da bi USB ključek not fliknil.

To, da je PSU spodaj je super, saj se tako nebo toliko segreval, ostal tišji itd. Samo ohišje napajalnika seveda ni pod napetostjo (kako zanimivo bi bilo potem zadaj 1/0 knof prižigat), zato te za kakšen kratki stik naj ne skrbi.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

Foreigner ::

OK. Hvala axee za odgovore. Črn SATA priklop je za zunanje diske, zato naj bi ga tudi krmilil JMicron krmilnik.

Sicer pa me še nekaj zanima, grafične še nisem dobil, sem pa sestavil že vse in čakam samo še na grafično da jo notri vstavim. Kakorkoli tudi sistem brez grafične kartice bi se moral prižgati in zapiskat da pač grafika manjka. Sam sem samo prestavil pri napajalniku iz 0 na 1 tako da je na matični zasvetil gumb START in RESET (matična je ASUS Rampege II Gene X58) vendar če je popolna tišina se sliši komaj zaznaven visokofrekvenčni zvok (kot pri televizorjih se to včasih pojavi) ali je to normalno ali bi utegnilo iti za kakšno anomalijo? Samega sistema sicer ne morem testirat dokler ne dobim grafične!?

Zgodovina sprememb…

boogie_xlr ::

morda 50Hz zaradi transformatorja? al je tak da piska

Old Spice ::

...

Zgodovina sprememb…

Foreigner ::

Ne vem to se mi do zdej še ni zgodilo oz. ne da bi opazil/slišal. Saj računalnika niti ne prižgem, samo napajalnik vklopim iz 0 na 1, s tem zagorijo gumbi in se sliši neprekinjen visokofrekvenčni zvok, zdaj kaj in kako je s tem zvokom je težko rečt ker se mi potem že zdi da se mi samo dozdeva če ga poslušam nekja časa.

Foreigner ::

Evo ravnokar ugasnil vse v moji sobi, zaprl okna v glavnem takorekoč brez dodatnih šumov. Ko prižgem napajalnik iz 0 na 1 se takoj prižgeta lučke na matični in pojavi se ta zvok ki je očitno da neprekinjen samo da različne jakosti kot da bi nekaj cvililo. Ko napajalnik ugasnem je očitno še vedno nekaj časa pristona elektrika saj lučki na MB svetita še 10-15 sekund nato tik preden se ugasneta zamežikata in z njimi "zamežika" tudi ta zvok, torej malo se prekine, se spet pojavi in z izklopom lučk tudi zvok izgine. Težko pa mi ga je locirat, samo bi rekel da mogoče prihaja iz matične - tudi glede na to da zacvili po taktu lučk bi sklepal da je matična vzrok. Kaj bi bil vzrok tega zvoka? Bi lahko postal močnejši ko om enkrat imel računalnik prižgan? Je kaj narobe?

axee ::

Mislim da ni nič narobe. Napajalniki znajo piskat, nekoliko tudi grafične, manj matične.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

preizkus osnovne plošče

Oddelek: Strojna oprema
422071 (1084) mulc007
»

V čem je razlika med AC 97 in HD Audio

Oddelek: Pomoč in nasveti
142257 (1629) PrihajaNodi
»

Matična mi piska =S

Oddelek: Strojna oprema
452555 (2166) jest10
»

Računalnik se noče zagnati

Oddelek: Strojna oprema
5856 (758) Mitja358
»

Pomoč pri sestavi računalnika

Oddelek: Strojna oprema
151587 (1337) Han

Več podobnih tem