» »

Iverka ali letvice

Iverka ali letvice

Cebelcka ::

Jaz imam pa eno ful "nevmesno" ampak nevem več kam naj se obrnem... Sama bova predelala zdajšno posteljo in razmišljava ali naj dava pod jogi iverko ali letvice, kaj se bolj obnese, škripa in vse kar spada zravn? Zelo bom hvaležna vsakega odgovora.:)

dfajt ::

Po mojem mnenju iverka nikakor ne sodi na dno postelje, saj s tem zapreš pretok zraka. Človek se ponoči namreč tudi poti in to vlago je potrebno odvajati.
Odvisno je tudi od tega, ali imata navadno vzmetnico (na kovinske vzmeti) ali pa latex ležišče (morda celo penasto).
V primeru latex ležišča je nujno potrebno kupiti latoflex dno (nekaj takšnega). V primeru navadnega jogija pa navadno posteljno dno.
Glede na to, da ljudje spimo okoli tretjino dneva, pa priporočam izbiro kvalitetnega dna in kvalitetne vzmetnice, saj je lahko le v takšnem primeru spanje res kvalitetno.
Aha, škripa pa v veliki večini primerov posteljni okvir ali pa stara izrabljena vzmetnica (v tem primeru jo je potrebno pri priči zamenjati).
Sami novejši posteljni vložki večinoma od sebe ne dajejo nekih zvokov (letvice so pritrjene s plastičnimi ali gumijastimi sponami).

EDIT. dodan zadnji odstavek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dfajt ()

Fave ::

Letvice so boljše. Če pa boš dajal iverko, pa vanjo navrtaj 5 cm luknje vsakih 30 cm.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

barbarpapa1 ::

Pozdrav

Mislim, da je "letvenik" boljša rešitev, kot iverica. Če pa že iverica, potem je smiselno vanjo navrtati luknje, kot je rekel eden od mojih predhodnikov. Če druga ne bo vsaj lažja za prenašat in nameščat :) (čeprav se to načeloma počne samo enkrat).

Kar se pa škripanja tiče, je moja izkušnja takšna, da sam "letvenik" pa tudi okvir postelje sama po sebi ne škripata. Do škripanja prihaja na mestih, kjer "letvenik" nalega na okvir postelje. To pa zaradi tega, ker so letveniki nekoliko manjši od okvirja postelje in vsled tega pride do pomikov med posteljo in letvenikom in posledično do škripanja. To se je pojavilo pri postelji moje hčere, kjer smo iverico zamenjali za letvenik. Pri iverici škripanja ni bilo, sedaj pa zadeva škripa. Sam bom poskusil letvenik na stičnih mestih z okvirjem z nečim podložiti, pa bomo videli.

LP

Jože

nejcek74 ::

Iverka se s časom zelo upogne, vsekakor letvice. Tudi tisto o zračenju velja. Če imaš ikeo blizu, je najeonstavneje tako:

19 ojrov ta ima gumijast nastavek da ne škripa preveč
9ojrov

pa na letvice lahko namontiraš še tole: klik

p.s.: če gre za dvojno posteljo velja razmisliti o dveh jogijih. Veliko manj čutiš premetavanje drugega če ne moreš zaspati. dvojna postelja ima tudi v sredini prečko, ker so širine prečk ponavadi do 90 cm. Lahko pa da ti bo postelja škripala pri premikanju v horizontalni smeri (khm), v takem primeru je potrebno ojačati okvir. Pa zabit noge od postelje od tla (šala).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Cebelcka ::

Hahahah najlepša hvala za vsa pojasnila in navodila kaj se da vse početi na postelji in s posteljo.:)) Se bova verjetno odločila za letvice pa da vidimo kaj bo :D

Cervantes ::

Obujam tole temo, kajti:
Na mojem ležišču bi rad zamenjal nekaj centralnih letvic, ker so se z leti in debeljenjem moje ryti deformirale.
Cele zadeve nikakor ne bi hotel zamenjati, ker imam odličen motorni pogon in se nočem yebat z rekonstrukcijo.
Kje bi dobil _samo_ letvice?
Na netu je cel kup ponudnikov, ampak samo za komplet ležišče.
Anyone?

korenje3 ::

poceni postelje imajo iverko spodaj. sploh stare postelje, ko letve niso bile tržna niša...
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W

Cervantes ::

Iščem letvice, itak.
Vsaj post preberi, no.

Zgodovina sprememb…

zero_max ::

A ni iverka tudi zdravju škodljiva? Mogoče kdo ve kaj več na to temo...

harvey ::

zero_max je izjavil:

A ni iverka tudi zdravju škodljiva? Mogoče kdo ve kaj več na to temo...

Odvisno od lepil (lepljena žagovina), bolj problematičen je potem zaključni sloj - ki iverko spremeni v iveral :)

on topic
Letvice lahko dobiš npr. ko je kosovni odpad in mečejo polomljena letvena dna stran in potem to razmontiraš in jih imaš. Ali pa da pokličeš proizvajalca in ga prosiš, če ti lahko posreduje samo letvice za tvoje dno. Včasih so te letvice z grčo in se tam polomi.:D
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

N0t0ri0us ::

pol leta nazaj so imeli v hofru letvice za zelo majhen denar. Mislim da je bilo nekje med 20-40€. Opcija je tudi smrekove letve debeline 2cm, ampak se lahko kakšna zlomi, če skačeš po postelji. Iverke ne bi priporočal, saj jogi začne plesnit.

Glede škodljivosti iverke je pa tako. Vse kar se prodaja v EU naj bi imelo E1 razred. se pravi 0.1ppm (~0.08mg formaldehida na 1m3 zraka), kar je praktično nič in vsaka druga stvar oddaja več formaldehida. Od jabolka do plastike. S časom ta formaldehid izhlapi, v primeru novih prostorov pa pomaga redno zračenje ampak po mojem mnenju boš umrl prej zaradi kake druge stvari kot zaradi nekaj kvadratov iverke v prostoru

Na kitajskem delajo plošče katere ne ustrezajo EU standardom, ampak v tem mesecu ko jih transportirajo v EU izgubijo že toliko formaldehida, da iz E3(1.0-2.3ppm) razreda pridejo v E1 (pod 0.1ppm).

Machete ::

Letveno dno ali t.i. 'latoflex' je zelo poceni. Vsaj osnovni modeli. Daj to, če ti konstrukcija postelje to dovoljuje, skoraj gotovo gre (če ne ne bi spraševala). Vredu je zaradi zračenja, tudi poda se nekoliko in je bolje za hrbtenico. Ni pa vsak jogi primeren za to, to preveri z prodajalci/zastopniki vzmetnice, ki jo imaš (boš imela).
Tako, da preživela boš na obojem. Je pa generalno bolje dati letvice.
Iverico se lahko navrta in vstavi zraščniške pokrovčke (mini mrežaste rozetke), lahko pa so samo luknje.
Brez tega ni najbolje, saj je kul, da se vsaj malo zraka lahko splazi pod vzmetnico. Nevarna pa zdravlju ni, kot nekateri sprašujejo. V EU proizvedeni iverali imajo dokaj stroge norme in certifikate, ki jih morajo izpolnjevati. Kako blagodejna pa je kaka kitajska ali ruska roba, pa ne vem.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

fosil ::

Problem pri obujanju starih tem je, da ljudje ne gledajo datumov in odgovarjajo na 5 let stare poste.
Samo letvice dobiš pri jysku. Imajo jih v različnih variantah.
Evo še link
Tako je!

Machete ::

Uh, res nisem sploh časovnice gledal Oo
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

Cervantes ::

Hvala za odgovore, bom pogledal Jysk.

JGhaydaa ::

Pozdravljeni, še enkrat bom odprla temo, ker ne bi rada smetila po forumu z novimi nitmi. Moj brat je mizar in mi je naredil posteljo z ravnim letvenim dnom, ker mi je želel pomagati in mi prihraniti strošek nakupa letvenega dna. Sama pa sem kupila latex ležišče, za katerega proizvajalec priporoča uporabo upognjenega letvenega dna, oz. za uveljavljanje garancije in podaljšanega jamstva to celo zahteva. Obrazložitev je, da naj bi upognjenost letvenega dna nase prevzela del sile teže, ki jo ustvarja naše telo med spanjem in tako prispevala k manjši obrabi ležišča (penasta ležišča se pod težo sčasoma sesedajo). Z uporabo ustreznega letvenega dna mi jamči do 10-letno izpravnost ležišča, medtem ko brez njega le dve leti. Sama sem mnenja, da mora vsak proizvajalec izdelka vedeti, kako je treba z njegovim izdelkom ravnati in na deklaracijo izdelka ta navodila tudi navesti, saj se ostali ne spoznamo na njegov izdelek kot se on sam in argument o psili teže mi je smiseln. Moj brat pa meni, da je vse to zgolj marketinška poteza, s katero želijo proizvajalci prodati dodatni izdelek, saj se upognjene letvice prav tako iztegnejo, ko se nanje uležemo, zaradi česar je funkcija enaka kot z ravnim letvenim dnom. Zanj je funkcija letvenega dna ta, da se ležišče dobro zrači. Pravi, da ima ogromno strank, ki so se obrnile nanj, da bi jim naredil ravno letvenodno s katerim bodo zamenjale upognjene letvice. Marketing je veljaven argument - podjetja seveda želijo čim več cross- in/ali upsellinga. Kaj pa vi mislite o tem? Ali res ni razlike med upognjenim letvenim dnom (t.i. latoflexom) in ravnim letvenim dnom? Meni je argument o amortizaciji sile teže smiseln. Kaj pa vam? Hvala za vaša mnenja.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: kloko ()

Ahim ::

JGhaydaa je izjavil:

Pozdravljeni, še enkrat bom odprla temo, ker ne bi rada smetila po forumu z novimi nitmi. Moj brat je mizar in mi je naredil posteljo z ravnim letvenim dnom, ker mi je želel pomagati in mi prihraniti strošek nakupa letvenega dna. Sama pa sem kupila latex ležišče, za katerega proizvajalec priporoča uporabo upognjenega letvenega dna, oz. za uveljavljanje garancije in podaljšanega jamstva to celo zahteva.
...
Kaj pa vam? Hvala za vaša mnenja.

Mnenje (tako ali drugacno) ne bo podaljsalo garancije oz. jamstva ... kar je ocitno tisto kar te zuli.

Ales ::

JGhaydaa je izjavil:

... saj se upognjene letvice prav tako iztegnejo, ko se nanje uležemo, zaradi česar je funkcija enaka kot z ravnim letvenim dnom. Zanj je funkcija letvenega dna ta, da se ležišče dobro zrači. Pravi, da ima ogromno strank, ki so se obrnile nanj, da bi jim naredil ravno letvenodno s katerim bodo zamenjale upognjene letvice. Marketing je veljaven argument - podjetja seveda želijo čim več cross- in/ali upsellinga. Kaj pa vi mislite o tem? Ali res ni razlike med upognjenim letvenim dnom (t.i. latoflexom) in ravnim letvenim dnom? Meni je argument o amortizaciji sile teže smiseln. Kaj pa vam? Hvala za vaša mnenja.

Tvoje letvice torej sploh niso fleksibilne? So ravne in ostanejo ravne, ko jih obtežiš?

V primeru fleksibilnih letvic, težo amortizirajo tako letvice, kot tudi vzmetnica. V primeru nefleksibilnih letvic pa težo amortizira le vzmetnica. Kar posledično poveča vplive na njeno obstojnost. S tega vidika je tudi meni argument o amortizaciji sile teže smiseln in posledično se zdi neko skrajšanje garancijske dobe vzmetnice upravičeno.

Kolikšno skrajšanje, je pa drugo vprašanje, ampak tega brez dejanskih eksperimentov ne moremo vedeti... niti ni toliko važno v praksi, proizvajalec pač nudi, kar nudi...

JGhaydaa ::

Ahim je izjavil:

JGhaydaa je izjavil:

Pozdravljeni, še enkrat bom odprla temo, ker ne bi rada smetila po forumu z novimi nitmi. Moj brat je mizar in mi je naredil posteljo z ravnim letvenim dnom, ker mi je želel pomagati in mi prihraniti strošek nakupa letvenega dna. Sama pa sem kupila latex ležišče, za katerega proizvajalec priporoča uporabo upognjenega letvenega dna, oz. za uveljavljanje garancije in podaljšanega jamstva to celo zahteva.
...
Kaj pa vam? Hvala za vaša mnenja.

Mnenje (tako ali drugacno) ne bo podaljsalo garancije oz. jamstva ... kar je ocitno tisto kar te zuli.



Pozdravljeni. Žal niste pravilno sklepali - kar me žuli je to, da ne bi rada ležišča prekmalu uničila, ker se moram usmeriti v varčevanje za druge nujne dobrine. Je pa zanimivo, kako ljudje takoj pomislijo na najslabše ... :) No, morda bo kdo še v tem videl nekaj slabega. Hvala za vašo prijaznost, Ahim :)

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: kloko ()

JGhaydaa ::

Res, je Aleš. Letveno dno je narejeno iz debele mreže iz lesa (5-10 cm) - zadeva je zeloooo trpežna. Ne bi rekla, da se upogiba pod čemer koli. 100 kg moški se lahko sprehaja po njem brez skrbi.

Hvala za vaše mnenje, mi veliko pomeni. Kot pa sem morda premalo poudarila v začetnem sporočilu, ni poanta garancija, ampak to, da bom jaz lahko kar najdlje uporabljala to ležišče v izpravnem stanju. Iskreno, koliko ljudi pa reklamira ležišče po recimo 5 letih? Jaz ne poznem nobenega.

Zgodovina sprememb…

  • predlagal izbris: kloko ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najboljša vzmetnica - Jogi je? (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
227104349 (9063) Vanadium
»

Jogi zelo smrdi

Oddelek: Loža
487076 (2173) cvalsr
»

Nakup vzmetnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7434055 (10626) TheHijacker
»

Boxpring ali sestavljena postelja?

Oddelek: Kaj kupiti
63202 (2735) vratmatra
»

Katero vzmetnico kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8142518 (20116) matobeli

Več podobnih tem