» »

Datotečni sistemi in particije

Datotečni sistemi in particije

Robocop1 ::

Lep pozdrav vsem skupaj.

Moj problem je naslednji: Imam 2 operacijska sistema - Visto in Ubuntu. Razdelitev diska na particije, kot prikazuje Vista je naslednje:

- Primarna particija (C: NTFS - Vista)
- Razširjena particija:
--- Logični pogon (D: NTFS)
--- Logični pogon (E: NTFS)
- Primarna particija (EXT3 - Ubuntu)
- Primarna particija (SWAP - Ubuntu)

Torej: Znotraj razširjene particije sta 2 logična pogona. Imam pa še 2 primarne particije (EXT3 in SWAP), ki jih zdaj uporablja Ubuntu. V kratkem nameravam odstraniti Ubuntu, pa me zdaj zanima, kako bi te dve particiji (od Linuxa) premaknil na razširjeno particijo?

Če malo povzamem: Prostor, ki ga zdaj zasedata particiji od Linuxa bi rad dodelil razširjeni particiji.

overlord_tm ::

gParted, partition magic. Zbrises linux particije in extendas tisto razsirjeno particijo.

misek ::

Še prej pa narediti sliko diska na drugi disk, da se kasneje ne pojavi vprašanje "kako dobiti nazaj podatke".

Robocop1 ::

Za podatke ni panike. Itak nameravam kasneje Visto nadomestiti z Windows 7. Ubuntu pa bom mogoče kasneje zamenjal z kakšno Fedoro.

Če sem prav razumel tega v Visti ne morem naredit (da bi kar izbrisal particijo), potem dobim sicer nedodeljen prostor, ki ga ne morem pridružiti razširjeni particiji. Pol je edina možnost, da uporabim Ubuntu Live CD in tam zbrišem particiji in extendam razširjeno particijo?

amigo_no1 ::

gParted imaš tudi na SystemRescueCd
Obstaja tudi GParted live

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Razlika med primarno in logično particijo?

Oddelek: Operacijski sistemi
143798 (3318) MrStein
»

Pravilna razdelitev diska

Oddelek: Pomoč in nasveti
51624 (1316) dronyx
»

Ubuntu in Win7 Dual Boot

Oddelek: Operacijski sistemi
272143 (1778) Icematxyz
»

XP vpr. glede izdelave particij!