» »

Prednaročila za Nokia Booklet 3G odprta

Prednaročila za Nokia Booklet 3G odprta

engadget - Kot je zadnje čase običajno za Nokiine naprave, se je tudi Booklet 3G že pojavil za prednaročilo v naši sosednji državi, Italiji. A cena je, za netbook, nadvse zanimiva. Nokia je napovedala, da bo za mali prenosnik, za katerega obljublja kar 12 ur avtonomije in ki bo imel vgrajen 3G modem ter A-GPS, zahtevala 570 €, a v to ceno niso bili vključeni davki. Cena v italijanski trgovini je tako vrtoglavih 700 €, a na srečo ne vključuje popustov, ki so povezani z vezavo v naročniško razmerje. Fantje na engadgetu sicer predvidevajo, da se bo po izidu cena nekoliko spustila, a bo verjetno za običajen netbook še vedno visoka.

In seveda se je prednaročilo že končalo...

38 komentarjev

bosko1982 ::

"vrtoglavih 700 €" ja, se mi že redno vrti glava od te cene, kar je preveč je preveč, za pol leta bo že tega malo morje, pa bo cena 400€, ali (upam da) manj... se splača počakat malo.
katastrofa od človeštva...

Bor H ::

Seveda da se slača počakat, je pa tut res da je v enem pogledu to nova zadeva, 12ur avtonomije in integrariran 3g modem ter gps tut ni zastonj. Jasno je da to ni direkt konkurenca EEEju

techfreak :) ::

Na trgovini ali v trgovini?

Keyser Soze ::

Seveda da se slača počakat, je pa tut res da je v enem pogledu to nova zadeva, 12ur avtonomije in integrariran 3g modem ter gps tut ni zastonj. Jasno je da to ni direkt konkurenca EEEju

No ja, avtonomija je stvar, ki jo papir izredno dobro prenese. Seveda praksa navadno pokaže, da neke hude revolucije ni.

gsm+gps modul je pa stvar drobiža in ne 700EUR vrednega NETbooka.

Nokia spet strelja kozle. In moram rečt, da sem 90% že odločen, da nekaj časa preneham kupovat Nokie, ker so zgleda zapadli v neke vrste hudo mentalno recesijo. Sploh njihov marketing.

700EUR vredne revolucije Nokia ne bo pričarala. Tako kot ni naredila neke revolucije z "flagshipom" od N97. Fail za failom bi lahko rekli.
OM, F, G!

nekikr ::

No ja, že super, da ima tako avtonomijo in pa gps+gsm (ki staneta drobiž) ampak to to res ni vredno 700EUR. Netbook je nastal kot posledica potrebe po velikem dlančniku (z isto ceno kot stane povprečni dlančnik), tole pa sploh ne spada pod netbook. Pa strinjam se s tabo Keyser, z Nokio N97 so ga ustrelili mimo, s temle tudi, vprašanje koliko jokerjev še imajo...

bosko1982 ::

12 ur avtonimije, z vsemi stvarmi izklopljenimi in svetilnost zaslona na minimum....?
ta cpu zXXX (ali kaj je že), je že v masovni proizvodnji? so kaki drugi netbooki s tem čipom? nekje sem bral da je varčen, samo pa ni pa takih performans kot atom 330 (ali celo 270?)

In seveda se je prednaročilo že končalo...


nisem bil prej pozoren... že končalo? a so samo 2 prodali?
katastrofa od človeštva...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: bosko1982 ()

Bor H ::

keyser: hotu sm povedat da to ni EEE ampak rahlo drug trg, mal bolj premium, če ne druzga ne zgleda kot naključen kup plastike. Se bo pa definitivno pocenil v nekaj mesecih (tednih?)

Xgeneration ::

kdaj pa je že bila nokia v prosti prodaji poceni?!

tisti, ki so pričakovali ceno na nivoju asus-a ali pa acer-ja, pač nimajo pojma.
LP

nekikr ::

Ne, na nivoju Acerja sigurno ne. Ampak na nivoju Sony pa tudi ne morejo biti... (še Sony ne more biti na tem nivoju).

Bor H ::

Ah, jst vidm tole kot konkurenco Vaio Pju, ki je v italiji za 900eur s slabšim procom, slabšo grafo, sam procesor ma hitrejši. Ne vem no, men se zdi primerna cena za začetek in glede na primerljivo konkurenco.

Keyser Soze ::

Vaio P?

2" manjši ultraprenosnik je ekvivalent oz. tekmec 10" netbooku? Ma dej no. Ne se hecat. Govoriš o 20% manjšemu prenosniku oz. skoraj dlančniku v katerega je potrebno stlačit ekvivalent preformance tile Nokii ali ga celo preseči.

Ne vem no. Lahko je tebe prepričala Nokia s tole cenovno politiko. Ampak zapomni si moje besede. Kaj kmalu bodo morali spustiti ceno, če bodo hoteli spravit zadevo v promet.

Ljudje so več kot zadovoljni z obstoječimi netbooki za 45% cene tele Nokie. Če cilajo s tem laptopom na segment kupcev, ki se palijo za Vertuji, ipd. OK, potem pa bodo morda stržili par primerkov za njih in tiste najbolj zagrete Nokia fane (ki so ravno tako popadli N97 nato pa pridušeno jokali/iskali tolažbo na forumih).
OM, F, G!

dunker ::

Nokia je res zadnje čase v neki "mentalni recesiji", kot se je izrazil Keyser Soze. Mobilniki ne ponujajo nič revolucionarnega, kompleten vmesnik S60v5 je nespoliran proti konkurenci, novi telefoni so ob izidu (in tudi kasneje) pretirano polni hroščev, ne omogočajo threaded SMS, ki že davno ni več revolucionarna zadeva, je pa hudičevo uporabna ... porazno. Tudi jaz bom v kratkem zapustil ladjo (trenutno imam sicer N5800 XM). :|

Tale Booklet 3G je sicer na papirju fajn, ampak počakajo, kaj ta avtonomija (ki je najmočnejši selling point z moje perspektive) pomeni v praksi in kakšne bodo cene, ko začetno navdušenje popusti.

PrimozR ::

Mja, se strinjam s KS in dunkerjem, trenutno 6120 ampak odhajam :)

AmokRun ::

Zanimivo kaj vse je ratalo iz "prenosnika za 100$". :D

bluefish ::

Zakaj pa ne. Sprva je bil mišljen za Afriko in podobne države, pozneje pa je zadeva postala hit v razvitem svetu, ki pa ima malo višje zahteve in posledično so take tudi cene.

roberto1 ::

Kot je zgoraj že nekdo omenil je Nokia v nekem loopu iz katerega kar ne more in ne more. Najprej totalno nerazumljive in neinovativne zadeve kar se telefonov tiče, zdaj pa še z nekim netbookom, ki ga cenijo v oblake. Saj nič ne rečem, lahko daš ceno kakršno hočeš, ampak s tem procom, ki je dosti slabši od N270 ali N280 vidim črno za tale netbook. Menda ima najnovejši 12" aspire one isti proc in so review-ji katastrofalni kar se performancea tiče. Od Sony-ja in Applea pričakuješ izdelke v ligi 800+EUR, samo Nokia pa ni v tej ligi. Morda bi pa radi bili! Da ne bo nesporazuma, že leta sem fan Nokie (6280, N958gb, N82) ampak zadnje čase ga res svirajo:) lpt
Someday never comes!

BaRtMaN ::

Zakaj mešate OLPC z netbooki?

OLPC je imel na začetku že skoraj desetletje stare AMDjeve Geode (500 MHz), ne Atoma.

roberto1 ::

Zakaj mešate OLPC z netbooki?

OLPC je imel na začetku že skoraj desetletje stare AMDjeve Geode (500 MHz), ne Atoma.





ja, ampak zdaj ima Atom in če je prenosen, to pomeni da je netbook, ali pa se motim? lpt
Someday never comes!

BaRtMaN ::

Zanimivo kaj vse je ratalo iz "prenosnika za 100$". :D

Na tole sem ciljal, ker prvotni OLPC ni imel veze z Atomom. Sicer tudi z AMDjevim Geode ni uspel biti tako poceni.

alexa-lol ::

fora nokia je da hoce furat symbian (na telefonih), ki pa je zelo kurcev...naj presaltajo na linux pa bojo s slbsimi proci stvari tekle kot morajo

Bor H ::

Kar se mene tiče je symbian čist kul, nimam pripomb na njega, sicer pa itak nokia pripravlja veliko prenovo symbiana, ki ne bo backward compatible in istočasno pripravlja še maemo, ki teče na linuxu. Definitivno se pripravljajo spremembe glede softwerja pri nokiji.

Macketina ::

Symbain ni kurcev, ponavadi je problem pri uporabniku. Se vec, trenutno je najbolj dodelan mobi OS, z dalec najvecjo uporabnostjo.

Nokia je odprtokodnila Symbian, kar je lep korak.

V pripravi so Nokie, na katerih bo tekel Maemo.
http://maemo.nokia.com/n900/

OLPC ima z netbooki zelo malo, se manj pa s tem Nokia Booklet.

N97 je prekleto uporaben telefon, res pa da ni za sminkerje.

Nokia ga svira? Trg je zasicen, uporabniki pa spet ne menjajo tako pogosto.

Skratka, mocan obcutek imam, da vecina med vami ne ve o cem govori.

roberto1 ::

Da se ne oddaljimo preveč od teme, ki je Nokiin netboook, samo stavek ali dva o telefonih. N958gb je bila revolucija, N82 prav tako, kasneje pa imamo ponesrečeno N96, še slabši N85 s "svetovno" tipkovnico in brezksenonski "foto" N86, na koncu N97 z isto kamero kot 2007 letnik N958gb. Potem še sramota od Nokiine kampanje ki primerja N868mp z svojim lastnim modelom izpred dveh let (N82). Skratka katastrofa. Tako da vemo o čem govorimo lepo prosim! To je kat se tiče telefonov, kot notebook pa sam uporabljam Msi-ja z N270 in če je Z serija Atomov res tako v k, potem ga še povohal ne bi. Niti za 300EUR, kaj šele za 700.lpt


p.s.

In N97 je telefon prav za šminkerje hehe
Someday never comes!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: roberto1 ()

PrimozR ::

Symbian S60 5th je TAK fail od user expirienca, da glava peče. Symbian je s '5.' izdajo močno nazadoval, N97 je pa, če že, obupno počasen in ne tako dobro narejen. Odprtokodnost symbiana se pa tudi še ni zgodila AFAIK.

darksamurai ::

Nekaj mi pa ni jasno. Narod še nekako prebavlja nore cene sony-jevih modelov, ampak pri nokiji je pa to nedopustno. Booklet 3g ima ALU ohišje, veliko boljšo baterijo in dober zaslon... 700EUR je res preveč, definitivno pa je vreden več kot 400EUR. ASUS, ACER in ostali ne dosegajo takšne kvalitete izdelave.

Maemo ima odličen potencial. Zelo zanimiv bo boj Maemo vs. android.

Zgodovina sprememb…

roberto1 ::

Sony lahko ima takšne cene prenosnikov, ker so prisotni že kar nekaj časa v tem segmentu in imajo določen renome. Kar se tiče alu ohišja nič ne rečem, baterija pa tako kot je nekdo že zgoraj omenil zelo dobro zgleda samo na papirju aka marketinška potegavščina. Če bo Nokiin netbook zdržal 5 ur z enim polnjenjem je to že super dosežek, ampak dvomim da bo tako (12 ur pa mogoče v sleep mode-u, ker izgleda da tako prozvajalci merijo avtonomijo :). In ker imamo notebooke za 300EUR ki že danes zdržijo 8 ur na xp-jih, izpade Nokia precej smešno oz. optimistično! Če bi imeli Appleov pr bi verjetno lahko naplahtali par milijonov kupcev, tako pa......Thanx Nokia, but no thanx! lpt
Someday never comes!

Pithlit ::

Clicketyclick! Da ne bomo preveč jokal o ceni. ~580EUR.
Life is as complicated as we make it...

Bor H ::

PIPI: glede odprtokodnosti se strinjava, ampak s60v5 je pa dost kul, jst sicer ne maram symbiana ampak tale mi je pa kul, definitivno je prostor za izboljšave ampak so pa tut vedno glasnejše govorice da bojo dal firmware 2.0 za vse s60v5 naprave ven tako da se zna marsikej sprement

Macketina ::

SW 2.0 bo (vsaj za N97) zunaj oktobra,AFAIK.

Res je, odprtokodnila ga _uradno_ se ni, vendar Fundacija lepo dela, da ga spravi pod Eclipse Public License.

Meni se cca. 500-600 EUR za to kar obljublja ne zdi veliko, sigurno pa racunajo (in Nokia ima tukaj odlicne veze) da ga bojo v akcijo dali operaterji.

PrimozR ::

Bor H 2.0 bo porpavil zadeve. Samo da je 5th okej, lahko rečeš samov narobe svetu. Da ne dela scrollanje s flickom, ampak moraš prijeti tiso paličico, da imaš select-confirm namesto direktnega confirma, itd. Dodaten minus je tudi uporaba rezistivnih displejev, za akr mi ni ravno ajsno, kaj nokii ni jasno.

roberto1 ::

Dajmo nekaj razjasnit. Netbooki so bili mišljeni kot low-end naprave. Kot take so močno okleščeni, a za ceno med 200 in 400EUR je to za marsikoga sprejemljiva alternativa. Kakor se pa začnemo pomikati proti cifri 500, 600 ali celo 700EUR pa arhitektura okoli prenosnika z Atom pocesorjem izgubi smisel. Namreč v tem rangu so dosegljivi 12, 13 ali 14 inčni "klasični" prenosniki ki so sicer malce težji, ampak z Core2Duo procesorji nardijo masaker z vsemi Atomi. In to je moj point: High-end netbook ne obstaja, ker enostavno arhitektura nima šans. Sam uporabljam Atoma in v določenih momentih zadeva poklekne, ampak sem z njim popolnoma zadovoljen, glede na to kolikor mi nudi za 320EUR. Če je kdo zapaljen za Nokio, pol je pa to seveda čisto nekaj drugega in bo dal tudi 200 ali pa 300EUR več za slabšo konfiguracijo. It's your choice:) lpt
Someday never comes!

PrimozR ::

Sej to,d a so se netbooki enostavno izrodili, je že nekaj časa jasno, tam nekje od predstavitve prvih 11 in 12 palčnih prenosnikov. Sicer pa high end netbook je IMO CULV laptop.

Bor H ::

roberto1: se strinjam, če bi dal kak c2d sm notr in dodal še giga rama bi bla to zver, pa čeprav bi baterija manj zdržala

pipi: imam s60v5 in razen tega kar si reku, problem pri scrollanju in občasn dvoklik ni drugih problemov, mogoče je edin nokia preveč optimistično nabila resolucijo na tist švoh procesor, displej je pa čist kul, da je tak kot je, jst ga uporabljam in s prsti in s palčko, multitoucha ne pogrešam, to da lahk stylus uporabljam je pa itak zakon

dunker ::

Bor H: Tudi jaz uporabljam S60v5 in se ne mislim kar tako poceni sprijaznit z nedodelanostjo operacijskega sistema ... Stabilnost je daleč od nivoja, ki je bil še par let nazaj sam po sebi umeven, zadnje čase pa se uporabniki kar sprijaznijo: "saj je novo, itak da je še mau hroščev". Jebeš to, takšna svetovna korporacija bi lahko zrihtala softver pred izdajo (in prodajo) miljonov primerkov svojih novih "blazno naprednih" mobilnikov, ne pa da mi telefon zmrzuje ob povsem random situacijah.

Poleg tega me jezi totalna Nokiina nepripravljenost prisluhnit uporabnikom. Kje hudiča je threaded SMS leta 2009, nooo, še zunanje aplikacije za S60v5 si moraš sam signat z nekim lastnim certifikatom, ki ga dobiš na nečitljivi kitajski strani, kar je tudi za mene kot študenta FRIja preveč zajeban postopek, da bi se mi dalo ubadat in pridet do neke half-assed rešitve za funkcionalnost, ki bi jo telefon MORAL podpirat že po defaultu od 2007 dalje. Na S60v5 tudi sicer praktično ne najdemo nobenih pametnih aplikacij, vse skupaj je kot neka mrtva veja razvoja.

Trudim se bit objektiven kolikor gre, tako da tudi jasno povem, da nimam čisto nič proti rezistivnemu zaslonu, ker pač dobro (zanesljivo in natančno) opravlja svojo nalogo in to je vse, kar me kot uporabnika zanima. Ampak nove Nokie so s softverskega stališča takšen poraz, da glava peče. :|

Še to: Zaradi zaprte filozofije ne maram iPhona, ampak poglejte si npr. tale video od 2:20 dalje in mi povejte, če N97 izgleda kot končan telefon? Meni izgleda kot nek pre-beta prototip, vse je nezanesljivo, ne-očem-prijetno, v levem kotu browserja je kar nek bel kvadrat, vmes je celoten ekran bel več sekund zapored, zoom je implementiran kot da smo leta '95 in zadeva deluje nestabilno - ja, browser se usuje še celo med snemanjem tega video posnetka. It's 2009, for Pete's sake!

</rant>

BALAST ::

Tole se ne bo prodajalo, pa tudi če natisneš od Appla logo. Nizkocenovni netbooki so dovolj zmogljivi, da ni poterebe po 2x dražji Nokiji. Ja operaterji bodo jasno postavili super popust nad50% največjim telekomunikacijskim potrošnikom (firmam). Ostali bodo pa kvečjemu dobili 20% z dvoletno naročnino.

LordPero ::

@PIPI: Ddd, sam kaj ti ni blo jasno (komentiram novico)? Sej smo ti vsi povedli in na vseh splenih straneh (vključno z Nokino, kjer si verjetno ti linkal oz. dobil podatke), da bo taka cena. Pač Nokia je tako rekla in dala piko na koncu. Že pred nekaj časa.

In ja, ceno tega bo v par mesecih tudi Nokia znižala, nasploh se bodo ti majhni laptopi na vseh arhitekturah močno cenili (in tudi ARM laptopi se ustrajno večajo, kmalu bo tud kak 10-12" ultra tanek spodobnež, upam).


In, nevem koga je zanimalo, Z540 je po zmogljivosti nekje med N270 in N280, če se prav spomnim.


@nekikr: Sony je in bo na nivoju, Nokia pa je nekje na pol poti tja. In prav je tako & u-redu je tako (in ja, tako kot drugi imata tudi ta dva določene fail produkte oz. fail pointe).
LordPero

Bor H ::

dunker: razumem tvoje "frustracije" (ni mišljeno žaljivo) s telefonom, ampak tisto s signanjem si pa mal mim usekal, maš tut izraelske strani ;) vsekakor pa za povprečnega uporabnika tisti certifikati niso pomembni ker se uporabljajo ali za piratske zadeve ali za popoln dostop do vseh sistemskih fajlov, če aplikacijo kupš je pa že podpisana
hočem sam povedat da ni s60v5 tok grozn kot ga nekateri hoče(jo/te) prikazat, men dela fajn, na njem mam cel kup aplikacij od joikuspota do xplora, smarttoucha, quickoffica...ki delajo bolj kot ne zanesljivo in mobitela ne bi zamenjal za nobenega drugega trenutno na tržišču

Srakopir ::

eh...Lenovo O1 in android...to je prihodnost


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Amazon osvežuje Kindle (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
13428968 (22223) trnvpeti
»

Konzola Pandora je tu

Oddelek: Novice / Konzole
296677 (5324) kixs
»

Po prvih ocenah Apple prejel za 75 milijonov dolarjev prednaročil za iPad

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
177084 (5794) Looooooka
»

Nokia Booklet 3G še ta mesec

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
173218 (2463) billy
»

Prednaročila za Nokia Booklet 3G odprta

Oddelek: Novice / Nokia / Symbian
384671 (2825) Srakopir

Več podobnih tem