» »

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

Expreview.com - Drugo četrtletje je na področju grafičnih čipov za AMDjev grafični oddelek, ATI, četrtletje napredka. Po tem, ko so zavzeli več kot polovico diskretnega trga grafičnih čipov za prenosnike, zdaj pridobivajo tudi na področju profesionalnih čipov, namenjenih za delovne postaje. S 602 tisoči prodanimi delovnimi postajami je bila prodaja v prejšnjem četrtletju 31% nižja, kot v 2. četrtletju leta 2008, a je v primerjavi z začetkom letošnjega leta narasla za 4,4%.

Skozi zadnje 3 četrtine je naraščal tudi delež ATIjevih FirePro čipov, saj so imeli v zadnjem četrtletju leta 2008 ter v prvem oz. drugem letošnjem četrtletju 8,8%, 12,1% oz. 14,4% tržnega deleža. Pomemben podatek je, da so v to statistiko vključeni tudi čipi prenosnikov, medtem ko je nVidii uspelo še povečati tržni delež PCIe razširitvenih kartic na 89,4%, s 87,6% iz prvega četrtletja.

13 komentarjev

WildChild ::

Pfuj pa ati, kaj se neki usajajo, če ne nudijo supporta za druge sisteme kot so M$crosoftovi produkti! Ko bi vsaj listine bolj pogosto ven devali, da bi se spisal kej...
in da mood

win64 ::

@wildchild: glede na to, da so na uradni strani gonilniki tudi za linux in OSX, nevem kaj si hotel s tem povedati...

snezak ::

tisti gonilniki so za en drek!

Pithlit ::

Spiši svoje.
Life is as complicated as we make it...

snezak ::

je bol simpl zamenjat za nVidio

bosmla ::

Se zelo strinjam zaenkrat je nVidia tukaj bolsa... se spomnim ko me je premamilo, da sem kupil FirePro in potem se cela kalvarija, da sem nekoga na na eBay-ju preprical naj jo kupi - vmes pa sem osivel v poizkusih nastavit gonilnike

FireSnake ::

Boomsla, in zakaj si rabil zadevo?

Pomembno je tudi, kako dolgo nazaj si ti kupoval.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

WildChild ::

@wildchild: glede na to, da so na uradni strani gonilniki tudi za linux in OSX, nevem kaj si hotel s tem povedati...


http://support.amd.com/us/gpudownload/l...

Sam za nove kartice imajo support, drugač pa so driverji na njihovi strani ja, sam da ni več supporta...


je bol simpl zamenjat za nVidio


Če imaš stacionarca, na notebooku pa težje.
in da mood

dux ::

Res je da so pri ATI-ju precej leni kar se tiče podpore novejših grafičnih kartic (kot je na primer serija X1000) in so to prepustili odprtokodnim gonilnikom. Sam mislim, da je bila to precej grda poteza. Čakam tudi na njihovo podporo XvBA.

K sreči se stanje odprtokodnih gonilnikov (kmalu bo minilo 2 leti od izdaje odprtokodnih gonilnikov) zaradi prostih specifikacij in plačanih razvijalcev novella (za radeonHD gonilnike) precej hitro izboljšuje in z naseldnjimi različicami bodo tudi uporabniki atijevih x1000 lahko uporabljali compiz in igrali 3D igre. Prav tako pa so en mesec nazaj uspešno pognali Glxgears na karticah R600/700 , a je vprašanje v kolikšni meri se bo ta podpora stabilizirala in uveljavila v naslednjem nizu distribucij oktobra /novembra.

Prav tako ati-jevi odprtokodni gonilniki že vsebujejo podporo za tehnologije kot so kernel mode setting, pri Nvidiji pa te podpore kot kaže še nekaj časa ne bo.

Suma sumarum: Ati-jeva uradna podpora je v primerjavi z Nvidio slabša, vendar pa odprtokodni gonilniki precej teh težav omilijo in hkrati ponujajo zelo dober potencial za razvoj v naslednjih letih. Menim da bodo čez 2 leti odprtokodni gonilniki popolnoma primerljivi z uradnimi Ati-jevimi in Nvidijinimi.
Upanje je v nasih odlocitvah

bosmla ::

@FireSnake V glavnem PS ter 3D (graficna delovna postaja) - je pa ze enih 6 let nazaj.

Afo ::

Mel par ATIjev- pa eno nVidijo. Par ATIjev pa zato ker so crkovali kot za stavo- med drugim sem moral iz tujine naročat novo kartico-> na koncu sem po vseh problemih obupal in doma imam skoraj delujoč računalnik brez grafične kartice = neuporaben.
ATI - NE HVALA!
Bolje biti mlad in neumen, kot samo neumen!

Machiavelli ::

lol Ste smešni :D
Nigaaazz

drola ::

in z naseldnjimi različicami bodo tudi uporabniki atijevih x1000 lahko uporabljali compiz in igrali 3D igre


Za radeonhd ne vem, ampak gonilnik radeon, ki ga ubuntu 9.04 preferira za serijo x1000 že omogoča igranje iger (preizkusil UT99), delujeta pa tudi Compoiz in KDEjeva Plasma.
https://drola.si


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

nVidia z izgubo

Oddelek: Novice / Grafične kartice
4921598 (20406) 49106
»

Rekordne prodaje pametnih telefonov v letu 2009

Oddelek: Novice / Rezultati
93625 (3188) darkolord
»

TSMC-ju gre bolje

Oddelek: Novice / Rezultati
82990 (2632) guest #44
»

Fermi šele marca

Oddelek: Novice / Grafične kartice
233810 (2881) LordPero
»

ATi vodilni na trgu mobilnih grafičnih kartic?

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
353629 (2599) zee

Več podobnih tem