»

Ime ATI se dokončno poslavlja z izidom kartic AMD FirePRO

bit-tech.net - Profesionalne kartice iz AMD-jevega nabora FirePRO so bile do nedavnega še zadnje, ki so pravzaprav nosile ime ATI. Slednje je z veznih čipovij odšlo že pred leti, končno pa se je z izdajo Radeonov HD 6800 poslovilo tudi z namiznih grafičnih kartic po AMD-jevem nakupu kanadskega izdelovalca grafičnih čipov v letu 2006. Podobno se dogaja še na področju profesionalnih grafičnih kartic z izidom AMD FirePRO 2270. Gre za cenovno ugodno kartico (cena naj bi znašala vsega 150 ameriških dolarjev - izredno ugodno za ta trg), logično pa je, da ne bo podirala hitrostnih rekordov.

Gre za zamenjavo FirePRO 2250, ki je poleg zamenjave imena izgubila še hladilni ventilator. FirePRO 2270 namreč uporablja pasivni hladilnik, kar ji omogoča vsega 15 W porabe pod obremenitvijo oz. okrog 10 W, ko ni obremenjena. Podprta sta do dva...

8 komentarjev

Prodaja mobilnih telefonov navzgor

CNet - V zadnjem četrtletju prejšnjega leta si je prodaja mobilnih telefonov opomogla, ugotavljajo analitiki. Svetovna prodaja je zrasla za 10 odstotkov, tako da je bilo prodanih 324,4 milijona telefonov, so izračunali v Strategy Analytics. To je znak, da se recesija končuje, saj gre za prvo pozitivno četrtletje po tretjem kvartalu leta 2008. Podobno so ugotovila tudi druga podjetja; ABI Research na primer ocenjuje rast kot 15-odstotno v primerjavi s četrtletjem poprej.

Huda konkurenca tišči cene k tlom. Povprečen telefon je stal 117,55 dolarjev, kar je dva odstotka manj kot tri mesece prej. Glavni igralec je še vedno Nokia, ki je zvišala svoj tržni delež na 37,7 odstotka, drugi pa je še vedno Samsung z 20,5 odstotka. Prodajo so povečali tudi drugi, Apple je tako skoraj podvojil prodajo iPhona v primerjavi z letom 2008. Slabše je šlo le Motoroli in Sony Ericssonu, ki sta izgubila tržni delež.

Celoletna bilanca leta 2009 je kljub temu rahlo rdeča, saj je bilo v 12 mesecih prodanih štiri...

0 komentarjev

TSMC-ju gre bolje

40 nm rezina

vir: HotHardware
HotHardware - Najpomembnejšemu neodvisnemu proizvajalcu silicijevih čipov, tajvanskemu TSMC-ju, je v zadnjem četrtletju lanskega leta v primerjavi z letom poprej šlo mnogo bolje. Prihodkov so imeli za 42% več kot v zadnjem četrtletju leta 2008, medtem ko se je čisti zaslužek povečal za kar 162%. To gre predvsem na račun izdelave čipov za računalniško industrijo, katere delež izdelave v tovarnah je narasel za 22%, medtem ko so 8 oz. 15% manj čipov izdelali in prodali za komunikacijske oz. splošne potrošniške naprave. Kar 70% vsega posla je šlo za tehnološko napredne proizvodne procese (kar je vse, kjer je razmak med tranzistorji...

8 komentarjev

Specifikacije ATI Radeon HD 5870

Pobegla prosojnica

vir: Expreview.com
Expreview.com - Uradne zmogljivosti novih Radeonov bodo predstavljene šele čez dober teden dni (22. septembra), a vseeno prenekatere informacije pobegnejo pred izidom. Tako se je zgodilo tudi tokrat, ko so že na voljo nekateri podatki Radeonov HD 5870 ter slike golih kartic.

Glede na prosojnico, ki so jo objavili na ATI forumu, bo gigabajtni model stal manj kot 400 $ in bo uporabljal GDDR5 pomnilnik s frekvenco do 1300 MHz, ki je z jedrom povezan prek 256-bitnega pomnilniškega vodila. Jedro s 1600 stream procesorji, ki bo teklo pri 850 MHz, bo zmoglo preračunati kar 2,72 TFPLOS. A teh 1600 stream procesorjev oz. 2,1 milijardi tranzistorjev zasede veliko prostora, 338 mm2 v 40 nm-proizvodnem procesu.

Model z gigabajtom pomnilnika ima...

38 komentarjev

Videozid v vsako vas

Popolnoma tekoč WoW

vir: AnandTech
AnandTech - Takšnega mišljenja so se očitno držali pri ATIju, ko so ustvarjali novo serijo grafičnih kartic s podporo knjižnicam DirectX 11. Do podpore kar šestim zaslonom, ki jo bodo vključevale najzmogljivejše ATIjeve kartice, je prišlo na željo proizvajalcev prenosnikov. Ti so želeli uporabiti 2 DisplayPorta za vgrajene LCD zaslone, dva za priključke ob strani prenosnika, namenjene eksternim zaslonom, zadnja dva pa za enak namen, a prek povezave za docking postajo.

Bolj impresiven, kot dejstvo, da ena sama kartica poganja 6 zaslonov, je podatek o zmogljivosti takšnega sistema. Uporabljena kartica je nenavita in zračno hlajena (verjetno Cypress), ki npr. na šestih 30 palčnih zaslonih s skupno...

20 komentarjev

ATI Cypress je ogromen

AMD Cypress

vir: techPowerUp!
techPowerUp! - Na internet so ušle slike najzmogljivejše enojedrne kartice iz AMDjeve prihajajoče DirectX 11 linije, ki nosi kodno ime Cypress in naj bi nosila oznako Radeon HD 5870. Kartica je naravnost ogromna, saj je dolga približno 27 centimetrov (enako, kot npr. GeForce 8800 GTX, 295 GTX, Radeon HD 4870 X2), celotna površina tiskanega vezja pa je pokrita z obeh strani, s hladilnikom in njegovim ohišjem na sprednji ter zaščitno-hladilno ploščo na zadnji strani. Špekulacije, da je bil ob predstavitvi kartice Evergreen slikan tudi Cypressov hladilnik, so se tako izkazale za resnične. Iz slik so na techPowerUp! dognali, da mora biti razlog za pokrito zadnjo stran tiskanine, saj je AMD to v preteklosti počel le v primeru...

77 komentarjev

ATI pridobiva tudi pri delovnih postajah

Expreview.com - Drugo četrtletje je na področju grafičnih čipov za AMDjev grafični oddelek, ATI, četrtletje napredka. Po tem, ko so zavzeli več kot polovico diskretnega trga grafičnih čipov za prenosnike, zdaj pridobivajo tudi na področju profesionalnih čipov, namenjenih za delovne postaje. S 602 tisoči prodanimi delovnimi postajami je bila prodaja v prejšnjem četrtletju 31% nižja, kot v 2. četrtletju leta 2008, a je v primerjavi z začetkom letošnjega leta narasla za 4,4%.

Skozi zadnje 3 četrtine je naraščal tudi delež ATIjevih FirePro čipov, saj so imeli v zadnjem četrtletju leta 2008 ter v prvem oz. drugem letošnjem četrtletju 8,8%, 12,1% oz. 14,4% tržnega deleža. Pomemben podatek je, da so v to statistiko vključeni tudi čipi prenosnikov, medtem ko je nVidii uspelo še povečati tržni delež PCIe razširitvenih kartic na 89,4%, s 87,6% iz prvega četrtletja.

13 komentarjev

ATI X2 tudi za DirectX 11

Hladilnik Cypressa?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Po nekaterih virih se ATI ne bo izneveril svoji tradiciji in bo tudi v novi seriji izdal dvojedrno kartico. Povedali so tudi, da bo ATI po novem kartice in jedra označuje s kodnimi imeni namesto s kodnimi številkami, kar je zanimiva odločitev, saj kodna številka jasno predstavlja generacijo, kateri del pripada.

Kakorkoli že, kartica s kodnim imenom Hemlock bo na sebi nosila dve grafični jedri RV870 oz. jedro R800 in bo zamenjava za trenutno najhitrejšo ATIjevo kartico, Radeon HD 4870 X2. Podrobnosti o novinki je seveda malo, a ve se, da bo opremljena z 2 GB GDDR5 pomnilnika, kar pomeni 1 GB na jedro, podatke o sliki pa bo mogoče prenašati prek DVI, HDMI oz. DisplayPort povezave. Trenutni seriji HD 4000 ATI ostaja zvest tudi pri cenejših modelih, ki bodo uporabljale čip RV870. Najzmogljivejša bo zamenjava za Radeon HD...

20 komentarjev

ATI z največjim tržnim deležom pri prenosnikih

Mobility Radeon

vir: TG Daily
TG Daily - AMD se je pohvalil, da gre na trgu prenosnikov grafičnemu oddelku ATI odlično. Zavzeli so kar 53 % tržnega deleža diskretnih grafičnih čipov (tistih, ki niso vgrajeni v vezno čipovje), prodaja le-teh pa je v drugi četrtini narasla za kar 87,3 % v primerjavi s prvo letošnjo četrtino. Mobility Radeona HD 4530 in 4670 se zdaj nahajata v že kar 200 različnih modelih prenosnikov priznanih proizvajalcev, kot so Dell, Asus, Alienware, Toshiba, Acer, HP, Sony in Samsung. Razlog za povečanje prodaje AMDjevih grafičnih čipov oz. diskretnih grafičnih čipov nasploh je, glede na Jona Peddieja, lastnika analitične družbe Jon Peddie Research, želja po boljši vizualni izkušnji lastnikov prenosnikov. Prav Jon Peddie...

12 komentarjev

ATI s 384-bitnim vodilom?

Hardware-Infos - Po govoricah iz Azije naj bi ATI oz. AMD za prihajajoč DirectX 11 čip, RV870, pripravljal 384 bitno pomnilniško vodilo, podobno kot nVidiin čip G80. Že trenutno aktualen čip, RV770, je odvisen od dovolj velike prepustnosti pomnilnika, z napovedano podvojitvijo zmogljivosti pa tudi najhitrejši GDDR5 čipi ne bi potešili podatkovne lakote RV870. Z uporabo 1,25 GHz (efektivnih 5 GHz) GDDR5 čipov in 384 bitnega pomnilniškega vodila bi dosegli kar 240 GB/s prepustnosti, kar je dvakrat več, kot zmore RV770.

Širše vodilo je še toliko bolj resnično zaradi površine čipa, ki naj bi bila po drugih informacijah večja od 300 mm2, saj v manjšem RV770 za takšno vodilo enostavno ni prostora. Cena kartic, ki bodo po vsej verjetnosti v višjem zmogljivostnem razredu, še ni določena, njen razpon pa se giblje med 250 in 400 ameriškimi dolarji. Več podatkov bo javnost dobila 10. septembra, ko bo AMD pripravil prireditev pred izidom (t.i. paper launch).

26 komentarjev

AMD izdal ATI FirePro 2450

TG Daily - AMD je izdal svojo novo profesionalno grafično kartico, ki se imenuje ATI FirePro 2450. Kartica podpira priklop štirih zaslonov DVI ali VGA prek dveh priključkov VHDCI in razdelilca. Vsebuje pol gigabajta pomnilnika GDDR3, podpira DirectX 10.1, PCI Express 2.0 in sede v režo PCI Express x16. Po navedbah proizvajalca porabi kartica 32 W energije, ko je polno obremenjena, sicer pa kakšnih 17 W. Najvišja podprta ločljivost na vsakem izmed štirih zaslonov je 1920 x 1200, tako da lahko brez težav uporabljate tudi 24-palčne monitorje. Cena v ZDA znaša pol dolarskega tisočaka, kar je natanko toliko, kolikor za konkurenčno kartico Quadro NVS 420 zahteva Nvidia.

16 komentarjev