» »

Kako shujšati, ter pridobiti kondicijo za tek

Kako shujšati, ter pridobiti kondicijo za tek

galu ::

No, mam en problem. Pred kakim leto, mogoče manj sem šel k doktorju zaradi tega ker mi je koleno nekaj "skakalo". Me naročil k drugim doktorjem itd. v glavnem, mogel bi počakat do 18. leta da mi naredijo operacijo.;(( Odsvetuje pa mi obasolutno smučanje itd. Pač, ker nisem smel glih trenurat ornk športov (hokej, tek), sem se mal zredu.:P Mam 174cm in 73kg.. Žrem zdaj za zajtrk kak kos kruha, potem šolsko malico, nekej čist malega kosila ob 13.00, od tedaj dalje pa navadni jogurt pa vodo. (malo se mi je zdaj popravilo koleno z to opornico (tko ko ma kozmus na metu kugle, tiste obvoje)) in zdaj spet tečem. Ponavadi okoli 4-5km, ker potem me začnejo noge bolet (niti ne koleno). Tak da zdej me zanima kako bi lahko prišel do tiste prejšnje kondicije (10-12km) nekje do Februarja ker so potem začnejo maratoni... Absolutno bi rad prišel pod 65kg, super pa če pod 60kg. Ampak kot sem rekel.. Čimhitreje, in da tudi pridobim kondicijo da lohk grem na 10km, ne pa na 5.5. :/

P.S. Bil sem tudi 2. najboljši šprinter na šoli, zdaj pa 4.:|
Aja, pa nebi kupoval nobenih "čudežnih tabletk", nekih masažnih stvari.. Edino kolo sobno bomo mogoče kdaj kupil, ampak za zdaj ostajam pri običajnih stvareh.

lp

bluefish ::

Pod 60kg je že kar malo, se ti ne zdi? Koliko si star?

galu ::

Star bom 15 čez mesec dni. Dobr, 65kg bi vredu blo..

steev ::

174cm in 73kg je po moje kar v redu. Mogoče kakih 5 kg manj. Ti se pa hočeš čist posušit.
:|

Phoebus ::

Kot pravijo fantje, ne rabši se posušit. Kondicijo za tek pa dobiš- s tekom :-)

jan01 ::

Kaj pa če bi razmislil o kolesarjenju, plavanju?

Blinder ::

Kolko ma vpliva teza na kondicijo pri teku? Bi dosti pridobil, če bi shujsal iz 73 na 65 kg? Kolko bi to vplivalo na čas..
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

galu ::

Kolko ma vpliva teza na kondicijo pri teku? Bi dosti pridobil, če bi shujsal iz 73 na 65 kg? Kolko bi to vplivalo na čas..


na velikih dolžinah kar veliko. Predvsem pa hočem shušat zako da nebi koleno tak trpelo, ker ni ravno najboljše. :/

imagodei ::

Teža nima dost vpliva na kondicijo. Oz. ni tako simpl. Kaj, če teža izvira iz mišične mase? Je pa res, da večja teža pomeni večjo obremenitev za sklepe in na dolgih progah lahko predstavlja problem. Rešitev je deloma tudi ojačanje mišic, ki potem pomagajo nosit težo.

DaChampR,
na to težo je brezveze karkoli hujšat. Če se misliš resno ukvarjat s športom, boš pridobil mišice. Itak si še mlad, puberteta bo še tudi svoje naredila pri konstrukciji telesa.

Drugače pa se malo obrni tudi na spletne strani, ki se ukvarjajo s športno prehrano. Tam boš našel ustrezne diete. Malo verjetno se mi zdi, da želiš zgubit težo na račun mišic, zato je pomembno kaj in kako ješ.
- Hoc est qui sumus -

arozma ::

Ta teža je povsem normalna. Nekako velja da naj bi imel dva kilograma manj kot si velik. Ampak to ne pomeni špeha ampak tudi mišice. Kondicijo pa lahko dobiš samo z aktivnostmi (tekom, kolesarjenjam, plavanjem...). Pa ko tečeš se ne ustavit ko začutiš bolečine v nogah. Takrat vstrajaj in odteči še kakšne pol kilometra do kilometra. Takrat ko začnejo noge bolet in imaš musklfiber se mišice šele razvijajo. Vsak teden podaljšaš razdaljo za kakšen km. Mislim, da bi moral z lahkoto do februarja priti nazaj na 10 km.
Pri šprintih je pa spet drugače kot pa pri maratonu. Pri šprintu pa rabiš moč in eksplozivnost. Ta podatek da si bil včasih 2. na šoli sedaj pa 4. ne pove ničesar. Ni rečeno da si ti počasnejši ampak so mogoče drugi hitrejši. Tukaj se gleda čas ne pa uvrstitev.

imagodei ::

arozma> "Ta teža je povsem normalna. Nekako velja da naj bi imel dva kilograma manj kot si velik"

Verjetno si mislil 102 kg manj, kot imaš cm... Ampak vseeno je to bullshit, sploh pri moških športnikih/rekreativcih.

Ali je oseba, ki se ukvarja z bodybulidingom, ki je visoka 180 cm in ima 100kg, pretežka? Kaj pa hokejist, 180/90? Pretežak? Ali pa plezalec, 175/60 s posteljo vred - a je prelahek?

Prav tako imaš lahko nekoga, ki ima hiter metabolizem in je visok 200 cm, tehta pa 90 - suh, da se lahko skrije za metlo, nobenega špeha, mišic pa tudi ne preveč. Po drugi strani imaš pa lahko nekoga, ki je velik 165, malo pazi pri prehrani, pa fizično dost dela (kakšno podiranje dreves), ima pa 75 kil samih mišic.

Za moške, sploh športno aktivne, so take računice kar nekaj. Ne moreš na izi rečt. Meni so iz zadnjega zdravniškega pregleda za službo poslali na dom obvestilo, da sem pretežak in da mi svetujejo hujšanje, da se izognem boleznim srca in ožilja. Visok sem 176, težak 85 kg. Samo tete v ambulanti ne vedo, da 4x tedensko po 1,5 ure treniram. Pa ko me pogledaš, ne zgledam ravno debel, no. Seveda, če samo vržeš moje številke v indeks telesne teže (IDX = telesna teža v kg X (telesna višina v m)2), pa dobiš, da sem prekomerno debel (27,4).
- Hoc est qui sumus -

DonMatejo ::

glej... sicer ne tečem, niti se ne ukvarjam s športom, ker igram e-bass in večino časa presedim, prestojim. Prejšnje leto sem tehtal 106kg na 186cm višine. Več diet, nič konkretnih rezultatov. Potem me je zdravje zabasalo (tako kot tebe najbrž) in sem se odločil. Nič sladkih stvari (sploh nič sladkarij, čokolad, sladoled 1x na teden, prazne palačinke, brez sladkorja v carskem pražencu ipd, PREDVSEM BREZ SOKOV), nič alkohola (jst že tako ne pijem iz osebnih razlogov), nobenih slanih stvari (razni čipsi, smokiji, kokice, tortilje etc).
Zdj ne vem, kako težko bo tebi shujšati, jst sm umiral. Najbolj sm srečen, če jem, to je moj problem. Zato ti dam en fin nasvetek; vso hrano si pripravljej na desertne (torej tamale) krožničke.
Zdj pa tako, jst sm še vedno mogel preživeti ter nekako funkcionirati s svojimi 100kg, zato je bil jedilnik tak:

Zajtrk (07:00): jogurt 1,3% sadni
Malica (čez 2-3ure, v kriznih časih lahko ponoviš tako, da razdelaš čas da je med obroki vsaj 1,5h presledka, če so manjši obroki, veliko jabolko mora zdržat 2h):sadje (banana ali jabolko)
Kosilo (ob 14:00): na navadni krožnik naložiš kosilo, ter ga prepoloviš, poješ samo desni del, levega pa gledaš :) groza, na desertnega seveda naložiš ustrezno manj. Juho ješ brez zlatih kroglic ipd., ena zajemalka je dovolj. Sladici se odpoveš (razen kepica sladoleda v nedeljo).
čez 2-3h: sadje (ponoviš)
čez 2h: jogurt 1,3% sadni
ob 21-22.00: sendvič; kos kruha, tanek, ena rezina sira, ena rezina šunke, brez majonez, kečapa ipd.

je suhoparno ampak deluje. izogibaš se stvarem, ki v postopku priprave vključujejo olje, solat jst ne jem, tako da ti ne morem povedat, kako in kaj. Še zadnji nasvet, preden ješ kosilo, spij 0,5l vode. Poješ manj, ker zasičiš želodec. Pa potreba po veliki potrebi se drastično zmanjša.

Rezultat: po 4,5mesecih sem shujšal 23kg, brez enega trebušnjaka, skledce ali 1km teka. Ja, telo je potrebovalo to čistilno kuro. Zdj boste rekli, da je preveč za tak čas pa vse; meni ni bilo, jst sm od takrat agilen, skačem, lahko delam karkoli in predvsem, LAHKO ŽIVIM NORMALNO! Je pa res, da se nekje ta kura ustavi, meni se je pri 85kg in ni šlo več naprej, zato sem nehal in začel jesti normalno, samo malo sem pazil. Kriza, ob koncu avgusta (20.8.) sem tehtal 92kg :S, ponovi vajo, zdaj delam eno manj resno dieto, zelo podobno, rezultatii pa so 4kg v 20dneh.

presodi sam, na lastno odgovornost,
Matej

DonMatejo ::

"Imagodei-" Pa ko me pogledaš, ne zgledam ravno debel, no.


Ne ne, ne verjamemo. Slike, slike, slikeeee... :D

šala šala, LP

Zgodovina sprememb…

thramos ::

Človek, ki ima 100 kg manj kot cm, in majhen odstotek maščobe (10% in manj) ima že ogromno mišic, tudi za povprečnega rekreativnega športnika.

kanon ::

Glede na tvojo starost se jaz z težo ne bi preveč ukvarjal. Dejstvo je da si še v puberteti in da tvoj skelet in mišična masa nista še povsem razvita. Tvoja prehrana je kolikor sem na hitro videl primerna, in dobro razporejena čez dan. Kot pa verjetno že veš, da sama telesna težna ne pove prav veliko. Zelo veliko pa pove v kombinaciji z % maščob v telesu. Med 15-20% je v mejah normale za moškega tvojih let. Najbolj natančno ti jo bo izmeril profesor športne vgoje z "sčipalcem" ali pa pojdi v kakšen fitnes studio. Kar točen rezultat dajo pa tudi malo boljše osebne tehtnice. Za znižanje maščob ti bi priporočal kardio vaje, čez dan pa prehrano z manj ogljikovimi hidrati (razen pred treningom). Pa še nekaj, čez prideš iz treninga in ne čutiš bolečin v mišicah nisi naredil prav veliko.

galu ::

Res hvala vsem za nasvete!!
Bom še pogledal malo po netu, pa podaljšal povprečen tek za nekje 1.5km od začetka bolečin mišic. Po pravici povedano, se v hokej ne "raztreniram" veliko.. Nimamo leda, tak da špilamo v rolerjih kjer pa ni tak hitrih reakcij, hitrosti. Prehrano..- Nikoli nisem imel rad sledkega, sok pijem zelo redko, alkohol pa itak ne. Bom še nekej več sadja uvedel, je pa tudi res da sem med počitnicami jedel FUL veliko teh solat (ker jim mam zlo rad), ki pa so seveda pripravljene z oljem. :/

Tečem pa nekje vsake 2-3 dni, bom pa zdaj hodil vedno vsaka 2 dni.

urosz ::

še nekaj.. ko ješ kaki zrezek pečen ali kaj.. navadno olje zamenjaj z olivnim

zelo pomembno

bluefish ::

Olivno olje za peko ni ravno najboljše. Pri solatah in podobnem pa vsekakor.

Steinkauz ::

DonMatejo to kile gor/kile dol je hujš, kot če si sam debel :)
In se boš vedno redil->hujšal->redil.

Morš spremenit svoje preživlanje na vsaj par urc športa na teden.

YaN-cH ::

Olivno olje za peko ni ravno najboljše. Pri solatah in podobnem pa vsekakor.

Nekateri se s to trditvijo nebi strinjali.

Tipični vsakdanji vir velikega števila nasičenih maščob je maslo. Pomembne nenasičene maščobne kisline so linolna, linolenska in oleinska kislina. Pravzaprav je edina res potrebna linolna kislina, saj je telo ostali dve sposobno sintetizirati prav iz te kisline. Velik oskrbovalec z oleinsko kislino je olivno olje in z linolno ter linolensko kislino laneno olje. Primerno je tudi sončnično in repičino olje, vendar le v surovi obliki. S segrevanjem se olje oksidira, kar povzroči enak učinek, kot ga imajo nasičene maščobne kisline. V nasprotju s splošnim prepričanjem, se s segrevanjem najmanj oksidira prav olivno olje.


vir: kgk volja prehrana.

mtosev ::

hehe jaz sem 183cm pa 68kg :)
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

bluefish ::

Hm, zanimivo.
Edino, če sem zamenjal s cvrtjem.

kanon ::

Olivno olje je za pečenje na ponvi čisto v redu. Ker je nekako do 150 stpoinj celzija kar toplotno stabilno. Kar je več je že bolj tako, prav tako ni primerno za pogrevanje.

ZaOstali ::

No, mam en problem. Pred kakim leto, mogoče manj sem šel k doktorju zaradi tega ker mi je koleno nekaj "skakalo". Me naročil k drugim doktorjem itd. v glavnem, mogel bi počakat do 18. leta da mi naredijo operacijo.;(( Odsvetuje pa mi obasolutno smučanje itd. Pač, ker nisem smel glih trenurat ornk športov (hokej, tek), sem se mal zredu.:P Mam 174cm in 73kg.. Žrem zdaj za zajtrk kak kos kruha, potem šolsko malico, nekej čist malega kosila ob 13.00, od tedaj dalje pa navadni jogurt pa vodo. (malo se mi je zdaj popravilo koleno z to opornico (tko ko ma kozmus na metu kugle, tiste obvoje)) in zdaj spet tečem. Ponavadi okoli 4-5km, ker potem me začnejo noge bolet (niti ne koleno). Tak da zdej me zanima kako bi lahko prišel do tiste prejšnje kondicije (10-12km) nekje do Februarja ker so potem začnejo maratoni... Absolutno bi rad prišel pod 65kg, super pa če pod 60kg. Ampak kot sem rekel.. Čimhitreje, in da tudi pridobim kondicijo da lohk grem na 10km, ne pa na 5.5. :/

P.S. Bil sem tudi 2. najboljši šprinter na šoli, zdaj pa 4.:|
Aja, pa nebi kupoval nobenih "čudežnih tabletk", nekih masažnih stvari.. Edino kolo sobno bomo mogoče kdaj kupil, ampak za zdaj ostajam pri običajnih stvareh.

lp

Če hočeš shujšati za vedno, moraš hujšati na dolgi rok, recimo 1 leto. Shujšaš pa lahko že tak, če vsega malo manj ješ, se ne nažiraš (deluje= dermatološko testirano :D)

jype ::

Mah, te sheme za hujšanje so mostly bollocks. Jaz sem se precej zredil in, ne boš verjel, shujšal sem popolnoma preprosto!

Nehal sem preveč jest.

Poješ kosmiče z jogurtom za zajtrk in zelenjavno juho za kosilo, poleg tega pa morda še jabolko ali banano, vse ostalo pa samo vodo.

V enem mesecu sem shujšal 14kg. Seveda se potem zrediš nazaj. če se spet začneš basat s cukrom, zato pač ne tega delat.

steev ::

Brez sladkarij, ne jest po šesti uri in spij veliko vode.
:|

galu ::

Danes sem pojedel za malico 1 sendvič.. Zdej sploh nisem lačen, tak da kosila verjetno tudi ne bom jedel. Tam okoli 16.00 bom pa 1 žemlico pa nekej jogurta, pa potem zvečer še 2 žemlici.. To ok?

imagodei ::

Pejt no, zaboga, pregledat mal kakšne slovenske spletne strani in forume, ki se ukvarjajo s športom in športno prehrano. Če bi rad kar najhitrejše rezultate, boš moral pravilno prehrano kombinirat s pravilnimi vajami.

Sam nisem kakšen ekspert, ampak verjetno boš moral ustrezno skombinirat beljakovine in ogljikove hidrate. Pa omega3 in omega6 maščobe.
- Hoc est qui sumus -

Blinder ::

na mojtrener.com pejdi
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

STASI ::

Lej ne ga srat s hujšanjem, pri tvojih letih. Ko sem bil toliko star kot ti, sem treniral atletiko 5-7 x na teden. Takrat sem imel 75 kg na 177 cm in večino je predstavljala mišična masa.

Kar se tiče povezave teža in kondicija. Ti bi bil lahko težak 60 kg, pa ne bi mogel preteči 10 km, če nisi pred tem nič delal. Da boš prišel v kondicijo za tek si poišči kak trening za tekače na dolge proge pa bo s časom prišla kondicija. Če misliš da boš z 60-5 kg pa brez nekih treningov odtekel na polno 10 km se motiš. Je prvo potrebno telo pripraviti na take zadeve.
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

Invictus ::

Glede na to da si bil na operaciji kolena in da ti je smučanje prepovedano, bi ti odsvetoval tek. Tudi pri teku trpijo kolena.

Raje se loti kolesarjenja in plavanja. Kolesarjenje ti precej ojača mišice okoli kolena, tako da bi lahko kasneje tudi tekel ali celo smučal.

Glede na to da si še mlad, bi mogoče poškodbo celo prerasel.

LP I.

galu ::

Kdo je rekel brez treningov?8-O
Športni učitelj pri nas je rekel, da če hočem met neke spodobno dobre rezultate na 10km, moram priti do nekje 65kg in met zlo dobro kondicijo (seveda tudi hitrost). Mam tudi prijatelja ki beži 42-ke, pa mi govori katere vaje naj delam itd..
Vsak 2 dan bežim kolko morem, delam pa tudi vsak dan vaje.


EDIT: Zdaj vidim zgornji post - Nisem še imel operacije. Doktorca je rekla da morem bit 18 let star, da se vsa "transformacija" telesa konča. Mislim da mi je boljše, zato sem pač ponovno začel.
PREDVSEM kot sem že rekel hočem shujšat zaradi kolena. Ne da bi bil nek suhec.. In OK, se bom tudi na tistem forumu mal pozanimal.

lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: galu ()

tsh2 ::

mene je zaradi kolesa začelo boleti desno koleno - ker sem gonil v pretežki brzini. moraš v taki brzini, da ne čutiš odpora. najtežja brzina je samo za dol po hribu, če stojiš ali pa če ti veter piha v hrbet.

koleno me je pa nehalo boleti po enem dnevu, ko sem šel naslednji dan na ene 50km turo v nizkih brzinah. tako da po tej izkušnji bi znalo biti kolesarjenje v nizkih brzinah celo dobro za pozdravitev kolena.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: tsh2 ()

kixs ::

tsh2:
seveda moras imeti pravilno nastavljen polozaj sedeza (visina, naklon in glede na dolzino rok tudi polozaj naprej/nazaj). Bolecina pride veliko prej, ce tega nimas postimanega in seveda, ko pretiravas. Ampak pri pretiravanju te bolijo misice in ne sami sklepi.

lp

Avenger ::

hehe jaz sem 183cm pa 68kg :)


Jaz mam pa trenutno 178/76 in ciljam na 85 kil, ker sem ful presuh :D
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Zelo sem suh (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13732954 (25800) metikameti
»

Fitnes-trening (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10615060 (9367) ripmork
»

Zdravje - bildanje (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
27730984 (21094) Avenger

Več podobnih tem