» »

CPU stalno na 100% - software/hardware=?

CPU stalno na 100% - software/hardware=?

kapNemo ::

Pozdravljeni!

Naletel sem na eno napako, in ker nikjer okoli (beri "uncle Google") ne najdem neke pametne in uporabne razlage, se sedaj obračam sem.

Problem je naslednji: ko sem pred tremi dnevi v VLC playerju zagnal en film, mi je prenosnik začel delat nenormalno počasi. Najprej nisem vedel kaj bi lahko bilo narobe, kasneje sem ugotovil, da imam CPU obremenitev stalno na 100%. Trudil sem se z diagnosticiranjem (tune up utilities, sisoft sandra, skeniral sem kompjuter po dolgem in počez - register, virusi, adware itd.), vendar ni pomagalo. Na koncu sem bil prisiljen izbrat možnost C:format :)
Ko sem si namestil novi OS je prvih 10-15 ur delal normalno, potem pa zopet. CPU ga stalno šiba na 100%. Aja, mislim, da sem zopet zagnal en (drug) film v VLCju, vendar nisem prepričan, če je to vzrok. Od takrat dalje po netu panično iščem neko rešitev vendar je nisem uspel najti. Ko sem recimo nekaj spreminjal v registru (rezultat rešitev iz neta), sem stvar samo še poslabšal.
Včeraj zvečer sem zopet vse zradiral z diska (ActiveKill disc). Hotel sem namestiti Visto Ultimate, vendar sem po šestih urah zgubil potrpljenje in zopet zbrisal vse z diska.
Sedaj mi že na start-upu ob bootanju notebook dela nenormalno počasi.
V glavnem, CPU obremenitev na vrhuncu in zelo-zelo počasen comp.
Razmišljam, da bi si naložil Ubuntuja, da še tako sprobam. Najprej sem mislil, da gre za softwersko napako, zdaj pa sumim, da je nekaj narobe z hardwerom. Naj dodam še to, da je kljub CPU 100% notebook presenetljivo hladen (bolj kot običajno). Edino ko se je nalagala Vista se je malo zagrel.
Imam pa dobri 2 leti star prenosnik, HP nc8430: Intel core 2 duo 2,0 GHz (2MB), 2GB rama, 100GB WD disk, OS je XP Pro SP2, 2 particiji na disku

Najlepša hvala za pomoč, veliko bi pomagalo že to, kako naj najdem pravi razlog prekomerne obremenitve.

kapNemo

jest10 ::

In kateri proces ti obremenjuje procesor?

celk ::

Ja najbolje da v task managerju pogledaš kateri proces je na 100%. Pri meni je bil pred časom krivec tiskalnik (oz. njegov software).

kapNemo ::

v task managerja sem šel najprej pogledat. Saj to je fora, da noben proces prekomerno ne obremenjuje procesorja. Še največ prav task manager (okoli 24). Tudi tiskalnike sem odstranil (v windows\system32\... in register). Ni mi jasno, kako se lahko winsi nalagajo že 4 ure, če sem prej zbrisal celotno vsebino diska?

naj dodam, da se izklopil win update, odstranil vse nadležne programe iz start-up (services). Najbolj me čudi to, da je sistem počasen tudi, ko ni praktično nič drugega na disku (razen preostala polna particija)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kapNemo ()

c00L3r ::

Jaz sem imel podoben problem, ko mi je odpovedal ventilator na procesorju. Ta se je začel sam odvijat, na nižje frekvence, da se ne bi pregrel. Tako je deloval na smešno nizkih frekvencah in bil ves čas preobremnejnen. Preveri delovanje ventilatorjev in temperature komponent.

kapNemo ::

Najlepša hvala za vse nasvete, končno mi je uspelo ugotovit napako. To je bila sicer zadnja stvar, na katero bi lahko pomislil, vendar je vsega kriv napajalnik. Kjer se kabel pregiba je očitno nastal nek kratek stik, ki sicer zagotavlja elektriko, vendar je očitno večino pobere monitor, za hlajenje pa ne ostane več dovolj. Ostalo pač nardi HPjeva zaščita proti pregrevanju. Res hvala vsem, še posebej zadnjemu postu, ki mi je dal še neko drugo perspektivo.

Lp, kapNemo


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

win 10 pro, procesor skos na 100%

Oddelek: Operacijski sistemi
162561 (2087) gregc1
»

Nov prenosnik - kako ga zavarovati?

Oddelek: Pomoč in nasveti
61037 (860) kapNemo
»

svchost.exe

Oddelek: Pomoč in nasveti
253524 (2548) Mr.B
»

CPU je 100% nonstop

Oddelek: Pomoč in nasveti
71174 (1101) Goldee
»

Task manager

Oddelek: Programska oprema
141319 (1088) jerneju

Več podobnih tem