» »

Hardware ali software raid (Linux in Hp Proliant)

Hardware ali software raid (Linux in Hp Proliant)

levaky ::

LP!

Na HP Proliant DL380 G3 bom imel Linux strežnik.

Ne morem se odločiti, ali postaviti hardwerski RAID ali softwerski. S slednjim imam kar precej izkušenj in mi je do sedaj vedno odlično deloval. Je pa res, da sem imel samo RAID1 polja in nikoli RAID5.

Ali kdo ve, kako deluje cciss driver(driver za raid kontroler) v linuxu?
Je stabilen?
Kako je s hotswapom diskov pri hardwerskem. Deluje?
Kako je s hotswapom pri softwerskem raidu? Se da oz. je sploh možno?
Kolikšen je performance drop, če namesto hardwerskega raida uporabljam softwerski.

Strežnik ne bo HUDO obremenjen, bo pa imel ves čas kaj za delat. Malo branja, malo pisanja.

Hvala, Matej

jype ::

Ja, gonilnik je stabilen, hotswap deluje, hpacucli pa omogoča popoln nadzor krmilnika iz ukazne vrstice.

levaky> Kako je s hotswapom pri softwerskem raidu? Se da oz. je sploh možno?

Seveda. man scsiadd (ja, tudi za SAS/SATA).

levaky> Kolikšen je performance drop, če namesto hardwerskega raida uporabljam softwerski.

Ne bo ga. Velik plus softverskega raida je ta, da vedno veš (ker lahko pogledaš source), kaj je kje na diskih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: jype ()

Kaj bi ti svetoval. Software ali hardware raid?

Software mi je všeč tudi zato, ker v primeru, da se raid podere, še vedno lahko mountam samo 1 disk in rešim podatke. No ja, vsaj tako je pri RAID1, pri 5 se stvar ne da tako preprosto rešiti, pa verjetno vseeno lažje kot pri hardwerskem?

lp, Matej

Bakunin ::

+sw

disk lahko enostavno preneses v drug streznik

ender ::

Na cciss kar hardware RAID. Dela brez problemov na Linuxu, z dovolj novimi smartmontools pa lahko tudi neposredno spremljaš stanje diskov.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.

jype ::

levaky> No ja, vsaj tako je pri RAID1, pri 5 se stvar ne da tako preprosto rešiti, pa verjetno vseeno lažje kot pri hardwerskem?

V bistvu je precej podobno. Sam imam sicer rajši softverski raid, ker me je hw že prevečkrat pustil na cedilu, da bi mi proizvajalec povedal on-disk format sem pa lahko samo sanjal.

RAID ni nadomestilo za backup, moja ura urgentnega posredovanja je pa 1000 evrov, če boš kdaj nujno potreboval podatke z diskov, na katerih pojma nimaš kje je kaj :)

Hehe:)

Bo kar SW raid, ker je tudi mene že dostikrat rešilo pred izgubo podatkov, ko je hardware odpovedal.

Seveda RAID ni backup, tega se zavedam. Bomo imeli dnevni backup tudi na drugi lokaciji, vseeno pa je fino, če se da podatke reševati iz podrtega raida(v primeru odpovedi HWja). Pri SW raidu je to pač veliko lažje. Diske daš v drug PC in poženeš.

Matej

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Software raid 1 (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5711731 (10873) uporabniik
»

Pomoc pri sestavi streznika za shrambo, proxy in dns

Oddelek: Kaj kupiti
283163 (2727) Daedalus
»

Raid 0

Oddelek: Strojna oprema
101203 (947) M-XXXX
»

RAID, da/ne?

Oddelek: Strojna oprema
291861 (1411) Supervisor
»

RAID1 zrcaljenje naknadno. Se zgubijo podatki?

Oddelek: Operacijski sistemi
193511 (3184) just_a_cook

Več podobnih tem