» »

Garancija za programsko opremo

Garancija za programsko opremo

dronyx ::

Zanima me, če morda kdo pozna, ali obstajajo v primeru namensko razvite programske opreme kakšne obveznosti, v kakšnem času je izdelovalec dolžan odpravljati očitne skrite napake? Ali to ureja kakšen zakon, ali je vse odvisno od pogodbe ter tam določenih garancijskih rokov? Namreč problem vidim tudi v tem, da če imaš pogodbeno določeno garancijo in v tem času izdelovalec (programer) odpravlja skrite napake, se lahko zgodi, da imaš po koncu garancijskega obdobja še slabši izdelek, kot na začetku, potem pa dvigne roke, če ne podpišeš pogodbe o vzdrževanju.

(Se opravičujem, če je vprašanje postavljeno v napačni rubriki)
  • spremenil: dronyx ()

uroszo ::

Običajno je čas v katerem je "izdelovalec" dolžan odpraviti napake zapisan v pogodbi. V kolikor gre za najem spletne aplikacije, "izdelovalec" skrbi, odpravlja napake, nadgrajuje, nudi podporo ves čas najema. V kolikor gre za nakup pa imaš prav. Potrebno je sklenit pogodbo o vzdrževanju oz. podpori.
http://www.ozvocenja.si

commissar ::

mislim, da je obvezna garancija 6 mesecev.

dronyx ::

@commissar: Imaš morda kakšno referenco na zakonodajo, kjer bi bilo to napisano?

uroszo ::

@commissar: Imaš morda kakšno referenco na zakonodajo, kjer bi bilo to napisano?

Tudi mene to zanima.
http://www.ozvocenja.si

commissar ::

ne, sem bil pa prepričan, da je tako. ko sem malo vprašal folk pa noben ni znal točno povedat, nekaterim se je pa tud zdeloi, da je pol leta po zakonu.

go figure

preem ::

Tudi jaz bi rad videl kje/če to določa zakon. Drugače sem mnenja, da se te stvari določijo izključno v pogodbi. Drugače je, če greš v trgovino in kupiš program, npr. Photoshop ali karkoli. Tam, dvomim, da dobiš bilo kako garancijo.

recimo mi, damo v vsako pogodbo brezplačno 12 mesečno garancijo (za naš razvit software), za napake, ki se pojavijo zaradi slabo/ne v skladu razvitega programa. vzdrževanje je pa spet neki druzga, ne mešat stvari.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: preem ()

commissar ::

kaj pa je vzdrževanje? oz. kaj motivira stranko da sploh vzame vzdrževanje? In pa koliko vzdrževanje načeloma stane? 1x cena vzdrževanega softwera na leto?!

preem ::

Vzdrževanje ponavadi krije napake, ki se pojavijo zaradi nepravilne uporabe programa ali kake druge sile, ki ni direktno posledica napake v programu, največkrat human errors. Drugače, kaj vse vsebuje se tudi to določi v pogodbi, cene so pa ponavadi nekje enkratno vrednost projekta skozi 3-5 let. Se pravi za projekt vreden 40.000€ bo vzdrževanje prišlo nekje 600 - 1000€ na mesec. Mi smo malo bolj ugodni, damo nekje 500€ na tako vrednost ;)

Pakc ::

@preem

Kaj pa če se ti cd/dvd uniči? Je kakšna garancija na to?

preem ::

Sicer nimamo nobenega takega produkta, da bi ga ponujal na DVDjih, ampak če dokažeš avtentičnost nakupa, (beri račun) in ob predložitvi uničenega DVDja, ne vidim razloga, zakaj ti ne bi dali novega ploščka. Verjetno, večja kot je firma, velikosti Adobe, Microsoft etc, ti pomoje kaj dosti ne pomagajo v takem primeru.

fosil ::

Jaz bi rekel, da gre pri teh namensko narejenih programih bolj za storitev kot za izdelek in temu primerna je potem tudi garancija.

Torej je ni, oziroma odvisno od pogodbe.
Tako je!

Zheegec ::

@preem

Kaj pa če se ti cd/dvd uniči? Je kakšna garancija na to?

CD/DVD je tukaj daleč najmanjši strošek oziroma problem. Daleč najmanjši. 10kom dobiš za 3€. Dobro, pa še poštnina. Plačaš uporabo, ne pa nekega napol zastonj medija.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Looooooka ::

Te zadeve se ponavadi resi v pogodbi...kjer pac ne podpises, da si z izdelkom zadovoljen dokler nisi.Na drugi strani pa programer pac ne podpise, da imas dovoljenje za uporabo/prodajo izdelka dokler ni podpisano, da je koncano.Ce se tega ne naredi in konca zadeva na sodiscu...ti lahko povem, da zna resitev spora trajat vec let.
Tako, da ce SE niste nicesar podpisali...napises eno zaaaaaaaaajebano pogodbo, kjer tocno definiras kaj je to sprejemljiv izdelek in kako ter v kaksni obliki se bodo resevale napake.
Naceloma je z vzdrzevalnimi pogodbami tako, da se ti jo na koncu dejansko splaca met.Ker potem so dolzni napake odpravljati...ce je nimas in pride do neke napake(ki ti lahko teoreticno ustavi poslovanje) ti lahko zaracunajo kakrsno koli vsoto za resitev problema.In ta bo ponavadi taka, da bi imel placano vzdrzevanje za celo leto.
Razlog za tako pocetje je pa samo v temu, da je na koncu 90% teh "problemov" ignoriranje navodil(eni jih sploh ne berejo) na strani uporabnika...kar so pa za programerje ure, ki so sle v NIC.

kranjcb ::

Mene pa, kot razvijalca programske opreme, zanima kakšne pravice ima potencialna stranka če ne podpiševa nobene pogodbe.

Npr. če se čez čas izkaže da je v njej en bug ki povzroči sesutje in posledično nedelovanje.
Al pa če pride do izbrisa podatkov iz baze (zaradi buga).

Ali sem jaz kakorkoli zavezan to popravljat in vzdrževat?

kitewing ::

Napiši pogodbo in točno določiš kakšne so tvoje dolžnosti in odgovornosti. Če ne skleneš pogodbo velja obligacijski zakon.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja avta in reklamacija kupca, pomoč! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13417792 (7258) BadgerSkin
»

Izdelava mobilne spletne trgovine

Oddelek: Izdelava spletišč
424567 (3250) 111111111111
»

Program kot avtorsko delo

Oddelek: Programiranje
184484 (3790) [D]emon
»

Garancija pri prodaji rabljenega vozila 6 mesecev..WTF?!

Oddelek: Loža
415797 (5129) Primoz78

Več podobnih tem