Forum » Pomoč in nasveti » Življenska doba LCD monitorja
Življenska doba LCD monitorja
ss1234 ::
Men dela en samsung 19inch ze cca. 6,7 let. Pomoje LCD dela 10let +
No saj jez imam pa od Sony LCD pa tud približno tok časa ga mam, pa nima še nobene slabe točke.
ender ::
15" Hansol H530 mi je crknil po približno 5 letih (verjetno je šel napajalnik). 19" Samsung mi po 5 letih še vedno deluje.
There are only two hard things in Computer Science:
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
cache invalidation, naming things and off-by-one errors.
mtosev ::
jaz bi reko 6-8let.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013
Izi ::
Jaz imam v pisarni en 15" LCD NEC 1525M že od leta 2001, se pravi je star 8 let pa še vedno deluje brez napake.
Prižgan je vsak dan nekaj ur, tako od oka bi rekel, da je bil prižgan že okoli 9000 ur skupaj.
Že od prvega dne ima eno defektno piko, ki sveti vedno v napačni barvi, kasneje pa se ni pokvarila nobena pika več.
LCD-ji so bili leta 2001 še precej v povojih in tudi slika je proti današnjih LCD-jem precej uboga, ampak moram pa reči, da se v vseh teh letih ni slika prav nič poslabšala. Barve in ostrina je še vedno enaka kot prvi dan.
Je pa treba v te stare LCD-je gledati popolnoma naravnost, če za 10 cm premaknem glavo se barve že močno spremenijo.
Če se torej v 8 letih kvaliteta slike ne spremeni niti za malenkost lahko rečemo, da ima LCD neomejeno življenjsko dobo, če ravno ne crkne elektronika ga pač zamenjaš zaradi zastarelosti po kakšnih 10 letih, nič pa ti ne brani, da ga ne bi uporabljal tudi 20 let če je treba.
Glede mrtvih in delno pokvarjenih pik pa je že znano in tudi jaz lahko potrdim iz številnih izkušenj, da se vedno pojavijo v prvih nekaj dneh pri povsem novem monitorju.
Če posamezni piksel preživi tisti prvi kritični teden delovanja potem si lahko 99,9%, da bodo čez 10 let še vsi delujoči.
Prižgan je vsak dan nekaj ur, tako od oka bi rekel, da je bil prižgan že okoli 9000 ur skupaj.
Že od prvega dne ima eno defektno piko, ki sveti vedno v napačni barvi, kasneje pa se ni pokvarila nobena pika več.
LCD-ji so bili leta 2001 še precej v povojih in tudi slika je proti današnjih LCD-jem precej uboga, ampak moram pa reči, da se v vseh teh letih ni slika prav nič poslabšala. Barve in ostrina je še vedno enaka kot prvi dan.
Je pa treba v te stare LCD-je gledati popolnoma naravnost, če za 10 cm premaknem glavo se barve že močno spremenijo.
Če se torej v 8 letih kvaliteta slike ne spremeni niti za malenkost lahko rečemo, da ima LCD neomejeno življenjsko dobo, če ravno ne crkne elektronika ga pač zamenjaš zaradi zastarelosti po kakšnih 10 letih, nič pa ti ne brani, da ga ne bi uporabljal tudi 20 let če je treba.
Glede mrtvih in delno pokvarjenih pik pa je že znano in tudi jaz lahko potrdim iz številnih izkušenj, da se vedno pojavijo v prvih nekaj dneh pri povsem novem monitorju.
Če posamezni piksel preživi tisti prvi kritični teden delovanja potem si lahko 99,9%, da bodo čez 10 let še vsi delujoči.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Izi ()
boogie_xlr ::
Če še vedno sveti, potem je morda še kaj življenja v njem in ga poskusiš rešit z nohtom ali kulico in papirjem, narahlo pritisneš nanjga in morda oživi.
Jaz sem to naredil na sosedovem LCDju, ko je meu en defektn piksel sredi ekrana, sedaj je brez mrtvih pik.
Jaz sem to naredil na sosedovem LCDju, ko je meu en defektn piksel sredi ekrana, sedaj je brez mrtvih pik.
darkolord ::
Na srečo je svetilnost novih (pre)visoka, tako da se to ne pozna toliko... Imajo pa seveda te lampe omejeno življenjsko dobo...
blackbfm ::
Če po parih letih ne crkne pa vsaj tehnološko zastara. To vse skup postaja vedno bolj potrošni material..
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: blackbfm ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Življenska doba monitorja (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 7907 (5889) | dela |
» | Lastniki poceni LCDjev- pozor na slabe kondije ! (strani: 1 2 )Oddelek: Strojna oprema | 10943 (5554) | Pyr0Beast |
» | Sony decembra s prvim komercialnim OLED TV zaslonom (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ... | 11494 (8969) | lukanium |
» | zivljenjska doba LCD-jev?Oddelek: Zvok in slika | 1402 (1092) | BluPhenix |
⊘ | Poceni plasmeOddelek: Zvok in slika | 4117 (3128) | Stepni Volk |