» »

Senzorska svetilka

Senzorska svetilka

Willy White ::

Zdravo, zanima me če ima kdo kakršnekoli izkušnje s to svetilko. Ponavadi so pred hišo in ko senzor zazna premikanje se luč vžge. Doma mam eno ki pa ne dela, je pa zelo čudna situacija. Povsod kaže napetost kjer bi morala biti, sam luči nikakor ne vžge. V vezju sta še 2 trimerja, na enem je označeno sonce in luna, na drugem pa nekakšna ura. Tudi ko sem se s tem igral nič ne dela. Zanima me če je kakšna finta glede teh nastavitev trimerjev. Pri dveh senzorjih pa nekje piše 5m, na drugem pa 12m, to je verjetno razdalja, kaj bi šlo lahko narobe da se stvar ne odzove? Tko v večini primerkov če ima kdo kakšne izkušnje. Glede tega če je kaj skurjeno ni bilo videti nič, so pa povečini na vezju smd elementi. Notr pa je še en majhen čip ki verjetno vse krmili.

Uglavnem ni mi tud jasno kako se lahko faza kr izgubi če je vezana direktno z navojem za žarnico s tem da je paralelno vezan še an kabel ki gre na čip, nevem ni mi jasno kako žarnica ne sveti...

Azrael ::

>Povsod kaže napetost kjer bi morala biti, sam luči nikakor ne vžge

Na kakšen način si to ugotovil?
Nekoč je bil Slo-tech.

Willy White ::

Hja odpru sm zadevo, pa zmeril z multimetrom.

Azrael ::

In kako veš kakšne napetosti morajo biti?

Napisal si:
Notr pa je še en majhen čip ki verjetno vse krmili.
Take stvari imajo običajno oznake. Po teh oznakah poiščes na netu pdf datasheet tega čiperaja. V pdf-ju je poleg delovnih napetosti in razporeda priključkov, skoraj vedno narisana tudi priporočena vezava, ki jo v 99.99...% primerov proizvajalci naprav, kjer je ta čiperaj vgrajen, strogo držijo.

Tako prideš do sheme in podatkov kakšne napetosti morajo biti na posameznih točkah.

Šele iz tega lahko kaj sklepaš. Meriti nekaj na slepo srečo, ne pove nič, če ne poznaš funkcije posamezneih elementov.
Nekoč je bil Slo-tech.

Highlag ::

Žarnica pa je varčna?

Poizkusi z običajno.
Never trust a computer you can't throw out a window

Willy White ::

Žarnica je običajna. Ne vem pa kako točno bi nastavil trimerja, mogoče je s tem kakšna fora. Pa ko s faznim preizkuševalcem probam če je faza tam kjer se stika z žarnico mi pokaže da je. Gori lučka na preizkuševalcu, problem pa je da vedno gori, to pomeni da ne upošteva senzorjev. Samo naj mi potem kdo razloži zakaj se žarnica ne prižge? Ni logike...

Azrael ::

Če je faza na obeh kontaktih žarnice, je jasno in logično, da žarnica ne sveti, saj nima nule.

Trimerji so eden za čas delovanja, drugi za občutljivost. Čas daš na minimum, občutljivost na sredino in vklopiš. Če žarnica zasveti in po nekaj sekundah ali minutah ugasne, senzor verjetno deluje. Ko bo senzor v temi, pa bi moral zanavati gibanje. Takrat še dokončno nafriziraš čas in občutljivost.
Nekoč je bil Slo-tech.

joze28 ::

Gotovo si preveril vendra vseeno vprašam:
Žarnica ni pregoreta?

techfreak :) ::

Žarnica pa je varčna?

Poizkusi z običajno.

Večina teh senzorjev uporablja rele, kjer ne bi smeli biti problemi z varčnimi žarnicami.

Willy White ::

Z žarnico je vse v redu. Ko sem odklopil krmilni del in priklopil samo žarnico direkno je svetila, tako da tle ni problema. Ko pride faza v vezje se razdeli na žarnico in krmilni del. Krmilni del s senzorji pač odloči ali bo vključil fazo dalje ali ne. Sm probal tudi z vašimi nasveti vendar nekaj ne dela. A ima veze če sem preblizu senzorjema? po mojem da ne. Ker sta pač označena en za 12m drugi za 5m. Zgleda da je napaka globja izven obsega mojih zmožnosti, tako da bo verjetno treba si priskrbeti kar novo.

techfreak :) ::

Pa ko s faznim preizkuševalcem probam če je faza tam kjer se stika z žarnico mi pokaže da je. Gori lučka na preizkuševalcu, problem pa je da vedno gori, to pomeni da ne upošteva senzorjev.

Če je faza na žarnici, potem ti mora svetiti. Razen če nimaš nule.

pavl ::

Willy White: "A ima veze če sem preblizu senzorjema? po mojem da ne. Ker sta pač označena en za 12m drugi za 5m."

Oznaki 5 m in 12 m veljata najbrž za enega od dveh nastavljivih gumbov (vijakov). S tistim vijakom verjetno nastaviš, pri kateri oddaljenosti bo senzor zaznal premikanje, torej nastaviš občutljivost senzorja. Če ga zasučeš proti 5 m, bo senzor zaznaval gibanje do razdalje približno 5 m. Če ga premakneš proti 12 m, bo senzor zaznaval gibanje do večje razdalje - do 12 m.

Za preizkušanje lahko nastaviš na 5 m, da ti ne bo treba hoditi toliko daleč med preizkušanjem. Če si zadosti blizu (znotraj ~5 m), in se premikaš, bi se morala žarnica (vsaj ponoči) stalno prižigati. Senzor namreč zaznava premikanje.

laguna1 ::

Pozdravljeni

Da ne odpiram nove teme, bom kar v tej temi vprašal glede vezave senzorske svetilke (luči), da bi lahko delala kot senzorska luč (na podlagi premika in na podlagi nastavljene svetlosti in časa gorenja)in kot navadna luč torej vedno ON. Torej bi rabil dve funkciji: ali vedno prižgana ali pa kot senzorska - ne rabim pa funkcije vedno OFF.

sedaj imam vezano iz stikala fazo in nulo (zaenkrat imam fazo preko stikala, tako da lahko izklopim tudi celotno senzorsko luč), jaz bi pa rad iz doze pri stikalu (pred stikalom) direktno do luči potegnil še eno fazo in bi to "direktno" fazo in nulo vezal na senzorsko luč (torej modro in črno žico - tako kot se veže senzorska luč), fazo, ki bi pa šla preko stikala pa bi vezal na kabel, ki gre iz senzorja na žarnico(tega bi prerezal in gor vezal fazo iz stikala). V luči imam tako kable s tremi barvami:
- modra gre do senzorja in do žarnice (nula);
- črna gre do senzorja (faza);
- vijoličasta gre iz senzorja do žarnice.

Jaz bi torej prerezal to vijoličastno in zraven še dal mojo črno iz stikala.

A lahko tako vežem elektriko in ali bi to škodilo senzorju.

LP

umexteacher ::

Bojda ja.

Imam en commel IR 360 stopinjski senzor in se mi je zunaj stalno vklapljal, ponoči tudi ko ni bilo nikogar blizu. Notri deluje normalno. Ne bi ga rad menjal, ker nese kar daleč. Sem kupil steinel 120 stopinjski, pa ni neke zelo dobre odzivnosti.

Ima kdo idejo kaj bi bil lahko problem oziroma kaj ga zunaj lahko moti / vklaplja??

Kakšne imate izkušnje z radarskim oziroma kakšna je razlika med IR in microwave senzorjem??

Je kdo zadovoljen s kakim kitajčkom? link?

Glede vezave luči / dodatnih stikal pa: en moj senzor (IR) je imel opcijo, da če si ga ugasnil s stikalom in koj prižgal nazaj, je luč ostala prižgana oziroma senzor vklopljen.

cekr ::

Čeprav pravijo, da radarski senzor ni dober za zunaj, ga imam sam na vrtu in zadeva se obnaša precej bolje kot IR senzor. Pri izbiri IR senzorjev moraš gledati, da je v obliki krogle. Sicer gleda samo v linij, kar je pa problem, če hočeš, da se luč prižge tudi, ko si spodaj.
V tej krogli morajo pa biti čim manjše pikice.
So pa takšni senzorji dražji. Običajno nad 30€.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

umexteacher ::

No zdej mi je clo ratal najdt ene microwave led žarnice, ki ga imajo že vgrajenega notri, čas prižiganja je 20 sekund, a pol utripa če zraven stojiš? upam da ne :)

cekr ::

Ne, ne utripa. To bi se dogajalo samo, če bi lahko časovnik nastavil na zelo nizko vrednost.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: cekr ()

umexteacher ::

ima že vgrajenega, fiksnega, cirka 20 sekund. upam da se ne bo pol skoz prižigala pa ugašala :) no bomo videli kako deluje, je že naročeno, poročam ko dobim.

umexteacher ::

Za stopnišče deluje odlično, brez klika pri vklopu, vklopi se, ko si še izza ovinka ali izza vrat. Ne ugaša se ko si pod njo ali ko skačeš okoli. Pri aliekspresu stane 5€ dočim so na amazonu iste 20€. Iskalne besede E27 5W/7W/9W 110V 220V LED Microwave Radar Motion Sensor Light Lamp Bulb IUT6526 . Za moje pojme , veliko boljši od IR senzorjev (tudi tistih za 70€). Pa priporočam toplo belo (warm white) barvo svetlobe.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Menjalno stikalo

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
2121768 (7187) A. Smith
»

Kako priklopiti senzor gibanja Swiss Garde

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
173229 (2822) lacen1234
»

Vezava luči in senzorja (luč dela na senzor, luč dela vedno)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1118584 (13312) fpbs
»

led osvetlitev stopnišča (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8023398 (19016) Map
»

Vezava elektrike pri viseči svetilki

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
1911355 (10302) energetik

Več podobnih tem