» »

[OpenSuse 10.1] Apparmor, Yast in kernel problemi

[OpenSuse 10.1] Apparmor, Yast in kernel problemi

imagodei ::

Živjo,

na OpenSuse 10.1 imam postavljen Subversion server, ki ima repozitorij na Win 2003 mašini. IOW to pomeni, da ima Suse mountan Windows share.

Do pred par dni je vse normalno delalo, zadnjič je pa zmanjkalo elektrike. Po ponovnem zagonu linux noče več mountati Win shara. Dobim:
mount error 112 = Host is down

Google pravi, da gre za znano napako kernela 2.6.16.54-0.2.5. Klik - četrti post. Očitno se je kernel enkrat vmes posodobil, pa je cifs mount ostal nedotaknjen, po ponovnem zagonu pa ne zna več mountat.

Ker sem v linuxu bolj na majavih nogah, sem želel posodobit kar cel kernel (ker je zgoraj omenjeni itak star) in sicer preko Yasta. Rezultat je bil ta, da se mi je namestilo samo nekaj popravkov, nato pa se je vsa reč ustavila - znotraj Yasta ne morem več zagnati nobenega modula. Med bootanjem vidim, da mu nekaj ni všeč z AppArmorjem, tako da sumim, da mi preprečuje zagon modulov v Yastu (se ne odpre nič - niti posodobitev s CD-ja, nič...)

Kako naj se lotim problema? A je najboljše na peš posodobit kernel? Kateri novejši kernel bi še deloval z OpenSuse 10.1? Ali je boljše peš posodobit na višjo verzijo OpenSuse?
- Hoc est qui sumus -

jinzo ::

Vsekakor bi ti v takem primeru predlagal da posodobiš na višjo verzijo OpenSuse, ali pa pokažeš točne errorje. Ker če odpraviš te napake z AppArmorjem in posodobiš sistem na vsaj 10.3 ( semizdi da zadnja verzija v 10.x ciklusu ) bi stvar načeloma morala delovat. 2.6.16 pa je res _star_ kernel...

Hmm... Kako to storim brez Yasta? Posodobim sistem, namreč? A z 10.3 sistemom dobim nov kernel? Kako lahko pogledam, katero verzijo OpenSuse točno imam, ker sem definitivno že nadgrajeval? In pa, a je kaj pomembno, kater kernel namestim glede na verzijo OpenSuse?
- Hoc est qui sumus -

najprej bo potrebno odpravit AppArmor errorje, da boš lahko kaj naredil :)
Nevem točno za OpenSuse, ampak nekateri distroti svoj version shranjujejo v /etc direktoriju ( eg. debian_version datoteka ) možno da ima opensuse tudi kaj takega, ampak to niti ni toliko pomembno, dokler se držiš YaST-a, se ni kaj veliko za bati. Tam posodobiš sistem ( Click on Package in the menu on the top -> All packages -> Update if newer version is available. ).
Tako da, kar AppArmor errorje pokazat :)

Hm, ne morem delat preko Yasta, ker mi noben modul v njem ne dela. Se pravi, kliknem na npr. Posodobi sistem (preko interneta), pa se tisti krogec od Suseta malo zavrti, nato pa nič. Se ne odpre več.
- Hoc est qui sumus -

Kaj pa yast v shellu ?
Ta bi moral kaj bolj uporabnega izpljunit.

kako pa to zalaufam?
- Hoc est qui sumus -

Do shella(terminal) predvidevam da znaš prit ?
su-jaš in uporabiš yast ukaz, za ncurses based gui, od tu naprej pa se boš sam mogo znajt. Čeprav me je yast razočaral z uporabo ncurses :P

ja, terminal poznam... sem v root accountu in napišem yast, pa mi vrne:
warning: the ncurses frontend is installed but does not work
You need to install yast2-ncurses to use the YaST2 text mode interface
You have new mail in /var/mail/root

Zdej moram inštalirat tistle ncurses... Nč, gremo gledat, kako pri rpm-ju to naredim. Apt-get mi je bolj všeč :)
- Hoc est qui sumus -

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linuxov razvoj se pospešuje

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
405511 (3056) Jst
»

Nadgradnja starega Debian serverja

Oddelek: Operacijski sistemi
2511546 (11144) Poldi112