» »

Kompleksna povezava

Kompleksna povezava

ddeben ::

Upam da mi bo znal kdo svetovati - imam dve lokaciji.
1. lokacija ima telefonsko linijo, dostop do interneta in druge zadeve
2. lokacija nima ne telefonske linije, ne interneta ne nic. Na na tej lokaciji vlece samo gsm signal. Pravtako imam na tej lokaciji naprave, ki merijo temperaturo v dolocenem prostoru.

Problem je, da je razdalja med lokacijama priblizno 20km in da moram veckrat na dan preverjati temperaturo na 2. lokaciji. Ker za to porabim dosti goriva, sem razmisljal kako si vse skupaj poenostaviti. Razmisljal sem v tej smeri da bi nekako preko kamere snemal mesto kjer kaze temperature in posiljal na racunalnik/telefon ipd. na 1. lokacijo. Vendar kako? Upam da mi bo kdo znal svetovati...

krofeta ::

Na lokaciji 2 postaviš PC na katerega pripelješ tipalo ali pa vsaj zajamaš podatek o temperaturi. Na PC priklopiš en mobitel (kakšen star model, ki ga nimaš več v uporabi)za pošilanje podatkov. Najdeš enega programerja, da ti naredi programček, ki bo bral temperaturo iz tipala in informacijo v obliki SMS-a poslal preko priklučenega GSM aparata na tvojo tel. št.
Bi se pa najbrž dalo z ustreznim modulom narediti tudi direktno na GSM aparat (brez PC-ja) in potem po SMS-u na tvoj telefon.

ddeben ::

Zadeva je sledeca...
Na 2. lokacijo sem dal racunalnik, na katerga je povezana kamera, ki snema tiste temperature. Na comp pa je pravtako povezan mobitel , s katerim sem povezan na internet - uporabljam simobil.
Uporabljam program Yawcam, ki omogoca prenos slike v zivo na netu. Ter eno od dynamic dns aplikacij, ki mi vsakic ko se povezem na net sporoci trenutni ip. Na compu je xp ter samo antivirusni program, brez firewalla.
Fora je pa, da ceprav vem tocen ip in vrata na katerih oddaja kamera prenos slike v zivo, se vseeno ne morm povezat na ta dolocen ip. Kot da ne obstaja...
Je to kaksna finta ali brcam v napacno smer???

boogie_xlr ::

Ali ni bolj enostavno, da ti GSM pošlje trenutno temperaturo direktno prek SMS na tvoj telefon? Lahko pa urediš zadevo tudi tako, da dobiš temperaturo na zahtevo.

Zgodovina sprememb…

urosh ::

LAhko pa lepo enostavno narediš tako, da kupiš eno vremensko postajo, ki ima možnost shranjevanja podatkov ali na sebe ali na računalnik. In potem lahko vedno preko weba dostopaš do tega in preveriš temperaturo. Glede na to, da pokuriš dosti goriva, ti mogoče nekaj 100€ ne predstavlja velikega stroška.
Osebno imam dve vremenski postaji (http://cgi.ebay.de/Replacement-WMR928-W... ali kupiš kaj enostavnega v Conradu recimo) in namensko programsko opremo http://www.meteohub.de/joomla/index.php za prikaz shranjevanje itd. Celotna zadeva še zaenkrat laufa na Linksys NSLU2 in tej programski opremi. Zraven kupiš en router, ki ti podpira mobitel/simobil internet (http://www.frajerji007.com/projekti/asu... in imaš dostop. Lahko ti podatke pošilja na nek strežnik ali pa kar direkt pogledaš. Moji postaji sta na http://vreme.jausovec.com - lahko narediš tako ali pa v obliki dashboarda - http://89.212.112.96/myweb/uploads/dash... ali raznih grafov - http://89.212.112.96/meteograph.cgi?gra... To samo v razmislek. Če boš pa tam imel en računalnik, pa lahko s kakim drugim programom shranjuješ podatke na njega istočasno narediš povezavo z internetom (enako kot zgoraj 19€/mesec simobil) in je to to :) Tu je toliko fajn, da imaš vse podatke kake so bile temperature ne samo v določenem trenutku ampak kar tudi za nazaj.

Odločitev je seveda tvoja kaj hočeš imeti in koliko si za to pripravljen dati.

Lp

vorantz ::

premisli če je povezava prek telefona sploh dovolj hitra, da zmore prenašat video feed in kakšni nenormalni stroški bodo zaradi tega ratali
če ne drugega naštimaj, da kamerca naredi sliko recimo vsake par minut, računalnik se poveže na internet in pošlje slike na mail

urosh ::

Aja, pa še nekaj. Simobil (predvidevam da tudi mobitel) ti kljub temu, da veš zunanji IP zapre vse porte na ta IP. Se pravi tudi če veš IP naslov računalnika, se ne moreš povezati na noben port navznoter. To lahko enostavno zaobideš s pomočjo programa http://www.teamviewer.com/index.aspx ali pa podatke pošiljaš nekam na nek FTP server in jih tam gledaš. Enako jaz delam, s tem, da mi obe postaji pošiljata podatke na moj FTP server, na katerega se potem ti povežeš in gledaš podatke (preko weba). Sicer imam jaz "navadni" internet, tako da mi dela tudi povezava navznoter (če greš direktno na postajo), drugače teh linkov pač ne bi bilo (nebi se odzivali). Lahko pa to rešiš tudi tako, da ko se računalnik vklopi in poveže na internet, da vzpostavi VPN povezavo z nekim tvojim drugim omrežjem in tako lahko dostopaš do tega računalnika.

Lp

AndrejS ::

ddeben ::

urosh, hvala za izcrpen odgovor, ter vsi ostali. tistile teamviewer mi nekako ne disi, saj je treba neki id vedno vpisovat ipd...
Zanima me, kje,kako postavit ftp server - obstaja kaksna varijanta da ponujajo na netu brezplacen prostor, da bi kar tja uploadu?
Najbolj me pa interesira kako bi tale vpn povezava delovala - kako jo konkretno nastavit? Kaj in kako na 2. lokaciji kjer je comp povezan z mobitelom v net in kaj/kako na 1.lokaciji, kjer je adsl povezava, vendar tudi dinamičen ip??

ddeben ::

Ok malce sem probaval,raziskoval ipd... Probal sem teamviewer in logmein vendar gre za nekaj takega kot remote desktop, kar pa mi ne disi, saj ob povezavi pobere kar veliko denarja ter slike od kamere mi ne pokaze...kar je pa glavna zadeva.
Drugo kar je, da simobil res v defaultu ne omogoca tega kar jaz hocem, pravtako ne mobitel. Na tusmobilu so mi pa zagotovili da se da.
Danes sem probal na tusmobilu in ista fora. Naslov ni dostopen od zunaj, a na tistem racunalniku ki je pa povezan z mobitelom v internet pa sliko zlahka prikaze.
Nevem...rekli so da bi moral port 3389 biti odprt. Program yawcam se nastimal tako da poslusa na 3389 a vendar ne dela...
Ima kdo kaksno idej???

ddeben ::

Se vedno me zanima kako bi to z vpn-jem zgledalo??

amigo_no1 ::

http://www.windowsecurity.com/articles/...

port 3389 je po defoultu za Remote Desktop Protocol
V Windows firewall-u (znotraj control panel) moraš obkljukati (pod Exceptions) "Remote Desktop".

misek ::

ddeben, na 1. lokaciji postavi VPN strežnik na en računalnik. Prav tako uporabi en dyndns servis, da se na VPN strežnik lahko povežeš z imenom. Na 2. lokaciji pa na računalnik namesti VPN odjemalec, ki se poveže na ta dyndns naslov. Računalnik na 2. lokaciji postane tako del tvojega omrežja na 1. lokaciji (uporablja en njegov IP naslov) in lahko dostopaš do njega preko IP naslova (ali imena). Torej se lahko povežeš na bilokateri port - ne bo nič zaprto. Približno jasno?

Pa še nekaj: upam, da imaš kakšno boljšo povezavo kot navaden GPRS. Ker ta zna biti zelo počasen...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: misek ()

ddeben ::

Uf, najlepša hvala za ta odgovor...drugače pa ja, drugega kot gprs ni mogoce na 2. lokaciji.

ABX ::

Ali ni bolj enostavno, da ti GSM pošlje trenutno temperaturo direktno prek SMS na tvoj telefon? Lahko pa urediš zadevo tudi tako, da dobiš temperaturo na zahtevo.


+1
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

fosil ::

Zelo enostavna varianta vpn-ja je hamachi.
Ga dela ista firma kot logmein in deluje podobno, torej zaobide vse firewalle in podobno.
Tako je!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Preklapljanje med 3G in H+

Oddelek: Mobilne tehnologije
227792 (7051) KTr1sk
»

Remote Desktop, nastavitev

Oddelek: Omrežja in internet
337733 (4607) fosil
»

Simobil unlimited - omejena hitrost (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
12518480 (12548) ZdravkoČolič
»

MSN na več lokacijah

Oddelek: Pomoč in nasveti
10873 (738) akulp
»

VPN med 2x WinXP?

Oddelek: Omrežja in internet
171970 (1648) luciby

Več podobnih tem