Forum » Pomoč in nasveti » A je crknala plata ali napajalnik?!
A je crknala plata ali napajalnik?!
octavia ::
Podzrav?
Zanima me kako se da ugotovit če deluje napajalnik in oz. matična? Namreč računalnik se ne zalaufa, tudi nobena lučka ne sveti na plati, tako da ali je hin napajalnik ali plata?
LP
Zanima me kako se da ugotovit če deluje napajalnik in oz. matična? Namreč računalnik se ne zalaufa, tudi nobena lučka ne sveti na plati, tako da ali je hin napajalnik ali plata?
LP
lasse007 ::
Ponavadi prej plata kot napajalnik, zamenjaš napajalnik z drugim in če je enako, potem je plata.
"Predstave s črno magijo in njenim popolnim razkrinkanjem"
(Mihail A. Bulgakov, Mojster in Margareta)
(Mihail A. Bulgakov, Mojster in Margareta)
solatko ::
Razkoplji cel računalnik. Na priključku za matično, zveži zeleno in eno od črnih, če napajalnik zalaufa, je verjetno v redu. Ko si to sprobal, pojdi na izločanje. Priklopi napajalnik, CPU, en RAM in grafiko. Če prideš v bios, je plata v redu, drugače sprobaš z drugo. Če deluje, dodajaš komponente in ne pozabi, da so vstavlja in odstranjuje komponente pri izklopljenem napajalniku. Si že probal s flash-om bios-a.
@solatko
danes imam čas pa se bom spravil tole zrihtat, pa mi ni vse čist jasno. dobro, zvežem zeleno pa črno (bilokatero?) skupaj, kaj pa potem? A napajalnik priključim na matično? pa comp zalaufam na gumbu normalno ali kako ?
A imam kaj za zajeb*** ?
LP
danes imam čas pa se bom spravil tole zrihtat, pa mi ni vse čist jasno. dobro, zvežem zeleno pa črno (bilokatero?) skupaj, kaj pa potem? A napajalnik priključim na matično? pa comp zalaufam na gumbu normalno ali kako ?
A imam kaj za zajeb*** ?
LP
Sedaj sem zvezal zeleno in črno skupaj, pa ko sem vključil napajalnik (iz 0 v 1) se mi je vključil ventilator na procesorju. Računalnika pa nisem mogel zalaufat oz. takoj ko sem pritisnil gumb za vklop se mi je ustavil tudi ventilator. Pa tema naprej :)
Kaj sedaj to pomeni? Da je napajalnik Ok, krepnala je plata?
LP
Kaj sedaj to pomeni? Da je napajalnik Ok, krepnala je plata?
LP
solatko ::
Kaj pa ti počneš. Za preizkus napajalnika, se letega izklopi iz plošče in se poveže zeleno in črno, da vidiš če napajalnik dela, v tem primeru imaš tudi možnost preizkusiti voltaže na posameznih priključkih, ne dela pa se to na priklopljeni plati. Če napajalnik dela, ga iztakneš, priklopiš kontakte na palato, dodaš en ram (procesor menda imaš notri, skupaj s hladilnikom) in vklopiš grafiko - integrirano priklopiš samo monitor na VGA izhod, če pa imaš dodatno, pa ne pozabi na napajanje, če ga ima grafika posebej. Ko si to naredil (brez ostalih komponent - diski, dvd-ji, čitalci kartic....), poženeš računalnik in če je v redu, lahko prideš v Bios. Če je tema, je po vsej verjetnosti matična ali grafa, lahko pa je tudi RAM, zato preizkusiš še z drugim Ram-om (seveda pa izklopi prej napajalnik, tudi priključke na plošči. Ko priklopiš napajalnik nazaj, prižgeš še enkrat, če še vedno ni slike, je po vsej verjetnosti kriva MB. Poizkusiš pa lahko še drugo grafično, če jo imaš pri roki.
evo sem anredil tak kot si rekel.Ko povežem žici, pa zalaufam napajalnik se vetrnica čisto malo obrne, pa se ustavi, napajalnik pa se sliši da dela. Tudi ledice na vetrnici napajalnika delajo, samo sama vetrnica se ne vrti. Ka zdaj to pomeni? dalje nisem probaval.
LP
LP
Pyr0Beast ::
Bah, ne probavaj delati takih traparij ter si nekje zrihtaj rezervni PSU, če do sedaj še nisi vsega skuril.
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali je kriv procesorOddelek: Pomoč in nasveti | 2957 (2032) | PIK7 |
» | PC ugasnil med pregledovanjem BIOSaOddelek: Pomoč in nasveti | 1901 (1675) | solatko |
» | napajalnik in računalnik (strani: 1 2 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 3461 (3157) | gricko10 |
» | Display driver has stopped...Oddelek: Pomoč in nasveti | 4270 (3665) | stricky |
» | Racunalnik se ne zazeneOddelek: Strojna oprema | 1925 (1719) | B0rg |