» »

Ali je kriv procesor

Ali je kriv procesor

PIK7 ::

Namizni računalnik: ob vklopu na zadnji strani, zasveti led na matični, ne reagira pa niti gumb za vklop, niti osvetlitev gumba, niti zvoki. Matična je ASUS P5KPL-AM, zamenjana z novo, procesor intel 775,comp ni samogradnja in je 6 let delal normalno, čez noč pa se ni dal več vključiti, niti menjava matične ni dala nobenega rezultata.

shinko ::

Sprobaj z drugim napajalnikom, velika verjetnost da se on poslavlja po 6-ih letih.

solatko ::

Narobe si priključil power in reset stikalo. Si priklopil napajanje procesorja štiri pin - dve rumeni, dve črni žici.
Delo krepa človeka

BorutK-73 ::

Lahko je tudi gumb za vklop na sprednji strani. Zamenjaj kable za "power on" in "reset" in probaj z "reset" stikalom vklopit PC. LAhko tudi daš kable dol iz pinov in narediš stik z izvijačem. Seveda moraš točno vedeti katera dva pina sta za "power on".
sample image:
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/imag...
http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9...

Preveri tudi z drugim napajalnikom.

Kaj ni problem:
rami
disk

Zgodovina sprememb…

solatko ::

Velikokrat računalnik ne deluje, ker se pojavi kratek stik v ohišju (kakšna oguljena žička sprednjih priklopov....). Če zelo zajebava, vse skupaj razstavi in zloži izven kište. Vzemi matično, grafiko, ram-e, sistemski disk in seveda procesor. Vse skupaj priklopi in poženi, če se bo sistem postavil in normalno deloval nekaj časa, potem je lahko vzrok tudi ohišje. Pri nekaj let starih ohišjih se to dogaja, tresljaji in živi rob odprtin, oglodajo izolacijo 5V ali 12V-ne linije za ventilator ali kontrolnik vrtljajev, power kabel in napetost pride v stik z ohišjem, kar pomeni direkten kratki stik, zato zadeva neha delovati.
Delo krepa človeka

PIK7 ::

Napajalnik je zamenjan, 420w, tudi stikalo sem probal prebrikati s kratkostičnikom, odklopil grafično in rame, skratka vse, kar ni nujno, a nobene reakcije. Tudi kable sem preveril in niso oglodani, ker ima mašina svoje stalno mesto in jo ne premikam.

solatko ::

PIK7 - Vse skupaj razkoplji, daj na neko antistatično podlago, in priklopi CPU, 1RAM in grafiko. Ob vžigu, bi moral priti v bios. Če ne prideš, je po vsej verjetnosti fuč MB ali napajalnik.
Če prideš je osnova v redu in moraš iskati napako med drugimi, na računalnik priklopljenimi stvarmi. Enostavno zadevo ugasneš in priklopiš disk s sistemom. Če prideš v sistem, je krivec ali kakšna druga naprava (DVD, USB enote, ohišje).
Delo krepa človeka

Brias ::

od solatkota je top ideja, ampak povej najprej a stara plata je bila ASUS P5KPL-AM in so jo zamenjal z? oz, kera plata je sedaj in kateri intel cpu je sedaj?

PIK7 ::

Probal - nič, isti rezultat. Napajalnik je zamenjan, plošča je zamenjana z enako- Asus P5KPL-AM, procesor je ostal stari Intel dual core 775, tudi brez vseh možnih priklopov se mašina ne zbudi.

solatko ::

Izven ohišja ali v ohišju? Glede na to, da je verjetno zanič MB (tudi če je čisto nova, ni nujno, da je v redu).
Ti napajalnik sigurno dela?
Imaš 4 pinski priklop pri procesorju priklopljen?
Delo krepa človeka

Brias ::

dosti ljudi zamenja 4 pin od napajalnika z 4 pin od CPUja ... ker pase eno v drugo ... rezultat, v najboljsem primeru, ni slike ...




tudi brez vseh možnih priklopov se mašina ne zbudi..... ( kje? se vedno v kisti ali na "ponku"? )

PIK7 ::

V ohišju (ozemljeno), priklope preveril, ko se kondenzatorji napolnijo, se ventilator cpu rahlo premakne, sicer pa nobene reakcije.

Brias ::

verjami, daj ven iz ohisja na neko skatlo ...

priklopi daj notri samo ram, graficno ce ni integrane,

VSE OSTALE KABLE ODKLOPI iz plate ( ne iz enote, diska, ... ) ampak VSE ODKLOPI ..

in prizgi plato z izvijacem ...

3je smo ti ze to svetovali, ti se vedno furas svoje ...


meni se je sigurno 10* zgodilo, da plata ni dala slike v kisti, na ponku pa je ( med 3 leti delo v servisu ) in drugi ki ti to govorijo, so verjetno doziveli enako ..

ti pa furas svojo logiko, in se cudis, LE KJE JE NAPAKA?

ko bo enkrat plata na ponku, BREZ PRIKLOPOV ( RAM, cpu, cpu vent, 24pin v enem mestu, 4pin v drugem, grafika ce je potrebna ) in ne bo slike ... gremo naprej ... ce ne bo slike ... na pine ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brias ()

PIK7 ::

Preden sem plato vgradil nazaj (da mi je ne bi kdo poškodoval) sem probal na antistatični podlagi in "na škatli", brez priklopov, razen grafične, natančno tako, kot mi svetuješ, ampak z enakim rezultatom. Tudi s kratkostičniki sem probal na pinih in nič.

gddr85 ::

"niti menjava matične ni dala nobenega rezultata"

torej ni delal niti s prejšnjo, niti s ta novo ? Potem ziher ni matična. Lahko pa slikaš notranjost, da vidmo kako imaš speljane kable itd. Najbrž bo psu.

PIK7 ::

Bom poskusil poslat sliko, ampak tudi psu je zamenjan s Trustom 420W, priklopljen točno po navodilih, Ampak, če bi bil razlog v napačnih priklopih, mašina ne bi nehala funkcionirati "čez noč", ne da bi se jo kdo dotaknil, že pri prejšnji MB. Ko sem nehal delat, sem jo dal na sleep, ko sem se vrnil pa je bil off in ga nisem mogel več oživet. Takrat so mi vsi enoglasno zatrjevali, da je vzrok MB, ali pa napajalnik, z muko in težavo sem dobil drugo, rezultat pa je popolnoma enak. tudi na okvaro gumba za vklop sem pomislil, ampak, niti s "kurcšlusom" se ne zbudi.

Mitch ::

Nabavi en rabljen P4 ali Celeron za LGA775 za par evrov pa probaj. Kot kaže edino še z drugim procesorjem nisi sprobal...

solatko ::

Ti napajalnik sploh dela - preizkusi povezat zeleno in črno, mora zalaufat na polno, lahko tudi izmeriš, kaj daje ven, če poznaš razpored pinov na 24 priklopu. Kako izgleda ležišče procesorja, so kontakti nepoškodovani - vzemi ven in slikaj podnožje procesorja. Pri montaži veliko uporabnikov poškoduje ležišče in so potem problemi z nezagonom ali slabim delovanjem.

Če ti že pred montažo ni dalo od sebe signala, zakaj si potem zmontiral?
Procesorje za to plato dobiš od 5€ naprej na Bolhi.
Delo krepa človeka

PIK7 ::

Probal bom z drugim cpu, nekaj jih imam v službi, ampak šele po praznikih. Uporabil sem dva napajalnika, 400 in 420 w, oba stestirana, rezultat pa isti, ležišče sem preveril in je nepoškodovano (vem, ker že več, kot 35 let delam z elektroniko), žal pa ne morem poslati slik, ker še prepričujem ženin prenosnik, da prepozna Cannona. Pri vsem, kar sem že probal, sem pred uganko, ki mi beli glavo in vse, kar mi še pride na misel, je okvara cpu. Ampak, več glav več ve, zato sem se tudi obrnil na forum, ker so med vami res pravi experti za računalnike, kar sam zagotovo nisem.

solatko ::

PIK7 - Tudi sam se ukvarjam z elektroniko in dajem Intel na zadnje mesto možnih okvar. Do sedaj je bil še vedno kriv drug del. Pri AMD bi ti najprej predlagal testiranje CPU-ja. Lahko še preveriš, če cpu, ki ga imaš gor, matična sploh podpira. Možno je, da bi moral nadgraditi bios.

Na strani poglej, kateri bios podpira tvoj CPU.
Delo krepa človeka

Mitch ::

Če da notri enega Pentiuma 4 ga bo ziher podprlo...

PIK7 ::

Mislim, da imate prav, tudi glede Pentiuma4. Zdaj sem zverino že tolikokrat razdiral in spet sestavljal, da sem dvignil roke. Za vsak primer bom še enkrat stestiral oba napajalnika, potem pa bom počakal na drug cpu, ker mi preprosto ne pride več na misel, kaj bi bilo še lahko narobe. Pacient pa nič, razen ledice na matični, kar izgleda, kot, da se norčuje iz mene....

solatko ::

Chipset P31 je bil sila problematičen, kar se tiče podpiranja različnih procesorjev. Poglej podporo plošče procesorjem na uradni Asusovi strani, je kar nekaj različnih oznak bios-a, za različne procesorje. Pri tem ga je Intel fajn zamočil in so sorazmerno hitro naredili P35, pozneje P41 in nato najboljšega, ki je bil tudi najdražji P45.
Delo krepa človeka

MadMax ::

Pa tisti, ki ni "šel skozi" za P45, je bil P43.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

solatko ::

Sem ga namerno spustil, ker je prišel ven samo nekaj tednov pred P45, pa še x48 sem mi zdi, iskat pa se mi ne da.
Delo krepa človeka

PIK7 ::

Vse skupaj bom do ponedeljka pospravil na varno in vzel v roke svoje svinčnike in čopiče, sicer bom naredil še kakšno traparijo!

PIK7 ::

Končno dobil nov proc, enak staremu, pacient pa še vedno ne reagira. Torej: sprobal dva stestirana napajalnika, dve matični in dva procesorja, diagnoza pa še vedno ista: lučka na matični, sicer pa nobene reakcije! Preden se mi dokončno zrola, se še enkrat obračam na vas; vsak nasvet bo dorodošel!

broken/link ::

vse priklopi in poslikaj, potem pa gremo naprej :)

solatko ::

Najbolje da vse skupaj zložiš na mizi, kar na vrečki od matične (antistatična podlaga). Na ploščo daš en RAM, grafično kartico, če ni integrirana, priklopiš napajanje, zaženeš pa tako, da narediš hitri kratki stik na power priklopu (pina na katera sta priklopljena kabelčka od gumba za zagon).
Na ekranu se ti mora prikazati bios in potem zahteva za boot enoto.

Velikokrat je namreč ohišje krivo za nedelovanje (kratek stik, pokvarjeni USB vhodi.....). Če boš prišel v bios, priklapljaš ostale komponente - HDD, DVD pekač.
Delo krepa človeka

espacious ::

Res čudna zadeva če je tako kot praviš ... nevem če je že kdo svetoval sam bi sprobal tudi brez grafične in rama ...
Pa speaker gor priklopit pa če piska je plata načeloma ok, potem se pogleda eeror code, nisem šel gledat modela plošče lahko da speaker nadomeščajo ledice ...

LP
LP, espacious

PIK7 ::

Poslikal zadevo. Delam na posebni antistatični podlagi in z ozemljitveno zapestnico(poklicna deformacija...) Probal sem v in izven ohišja, odklopil vse komponente in jih spet priklapljal, vse skupaj in vsako posebej- razen ledice na matični nobene reakcije. Oba napajalnika sta stestirana in premerjena, ena matična je nova, ravno tako procesor, ko vključim pa nič, niti ventilatorja na napajalniku, niti na matični mi ne obrne. Baterija je nova, vklop sem preprobal tudi s kratkostičnikom- nič! Najbolj pa me bega, da se je mašina "čez noč" pogreznila iz spanja v stanje klinične kome, sama od sebe, očitno! Računalnika ne uporabljam niti za nalaganje filmov, niti za kake igrice, dostop do njega pa imam samo jaz, tako, da niti kriviti ne morem nobenega. S svojo latinščino sem pri koncu in že razmišljam o milostnem strelu- da se žival ne matra... Ugotavljam, da ne morem vstaviti slik, mi lahko pomagate tudi glede tega.

espacious ::

Slike kar na www.shrani.si

Jah glede na to da si lepo opisal in sprobal use 2x sklepam da sta mogoče obe matične fuč?
Edina varjanta ki jo vidim je nov napajalnik (ne tisti star da ni kaj v stiku pa da on ne kuri matičnih), pa še 3-tja nova plata. procesor nebi rekel da je sicer si tudi tega zamenjal praviš.

Kaj pa brez grafične in brez rama? Si probal se ventilator požene, mama plata kaj piska sveti?
LP, espacious

PIK7 ::

 n1

n1

PIK7 ::

sl1

sl2

sl3

sl4

sl5

sl6

sl7

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: Mavrik ()

PIK7 ::

Torej, slike so tu. Novo matično sem najprej probal z drugim napajalnikom, celo štrom sem s podaljškom potegnil z druge faze, najprej brez ohišja, nato v ohišju, brez ramov, z enim in obema, nobene reakcije, razen lučke na matični. Če ne bi stvari razstavil na prafaktorje, bi pomislil na kako skrito varovalko, mogoče v stikalu ali v napajalniku, tako pa mi res ni nič več jasno. Skregano z vsem znanjem in logiko.

Prijatelji na pomoč, jaz se ne znajdem več!

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PIK7 ()

PIK7 ::

Začasno sem dobil drugo mašino z matično Asus p5 kpl-am, proc intel e 8400 2x2g rama vendar s pokvarjeno grafično - nVidia gforce 9600. Kaj mi svetujete kot poceni alternativo, glede na to, da je cel sistem zastarel in ga bom moral zamenjati v celoti. Ampak, vsaj kako leto bi pa še moral zdržat...?

INSIDE ::

kaj pa če ti je napajalni kabel skurilo?

BorutK-73 ::

PIK7 je izjavil:

Začasno sem dobil drugo mašino z matično Asus p5 kpl-am, proc intel e 8400 2x2g rama vendar s pokvarjeno grafično - nVidia gforce 9600. Kaj mi svetujete kot poceni alternativo, glede na to, da je cel sistem zastarel in ga bom moral zamenjati v celoti. Ampak, vsaj kako leto bi pa še moral zdržat...?

ATI 4850 za 20€ ali kaj podobnega. Če rabiš grafično samo za osnovne stvari, lahko tudi kaj slabšega a novejšega (5450 za 15€). Za nVidio pa ne bi vedel.

solatko ::

S to konfiguracijo boš lahko še dolgo na sceni. Grafiko kupi čim boljšo za čim manj denarja.
Delo krepa človeka

PIK7 ::

Prisrčna HVALA, fantje, super ste!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pokvarjena matična ali procesor?

Oddelek: Strojna oprema
291819 (1235) jabba
»

Maticna plosca asus p5b deluxe se ponovni zaganja

Oddelek: Pomoč in nasveti
181164 (976) solatko
»

PC se ne prižge, kako testirati matično?

Oddelek: Pomoč in nasveti
111583 (1307) loveJDM
»

Računalnik se ne prižge

Oddelek: Pomoč in nasveti
4317271 (13394) G_mAn
»

PC Po nevihti nedela

Oddelek: Pomoč in nasveti
91337 (946) WinX64

Več podobnih tem