» »

Racunalnik se ne zazene

Racunalnik se ne zazene

B0rg ::

Racunalnik je ze nekaj casa ob vklopu deloval nezanesljivo. Potrebno ga je bilo veckrat prizagti da se je zagnal. Ko je bil zagnan je delal ok. Sedaj pa zgleda tudi veckratno priziganje ne pomaga. Ko prizgem racunalnik, ni nobenega piska, lucka za hdd ne svet, ventilator v napajalniku in procesorju se vrtita. Ko hocem ugasniti sistem, izklop stikala on/off ne pomaga (tudi ce ga drzim par sekund). Da ga izklopim moram ugasniti stikalo na napajalniku. Napajalnik sem zamenjal pa isto.

Osnovno plosco sem pregledal, pa okvarjenih / napihnjenih kondenzatorjev ni videti. Osnovna plosca je Biostar Geforce-6100-M7.

Kaksna ideja kaj je narobe oziroma nasvet kako naj najdem napako?
  • spremenil: B0rg ()

mayhem ::

Probaj držati gumb za vklop izklop PC-ja več časa.
Lep pozdrav.....

solatko ::

Poizkusi flash-at bios in ga nadgraditi z najnovejšim. Če ne bo pomagalo, je verjetno plošča v zadnjih vzdihljajih. Kondenzatorji ni nujno, da so napihnjeni, so lahko tudi posušeni - premiri jih.

boogie_xlr ::

Pomoje je matična, imel podoben problem, če so bli rami not, ni dalo od sebe nič, če sem rame odstranil pa je piskalo ko hudič, nobenih napihnjenih kondenzatorjev ali drugih vidnih mehanskih poškodb, po menjavi matične je delalo vse normalno.

B0rg ::

@mayhem: kaj bi naj daljse drzanje gumba ob vklopu bilo posebnega?
@solatko: biosa ne morem fleshat ce se sistem ne zazene vec :(
@boogie_xlr: bom se jaz probal brez ramov pa bom videl

solatko ::

Brez RAM-ov nimaš kaj drugega probat, kot to če je plata še živa, saj naj bi piskala, če not ni rama. Lahko pa poiščeš na ST-ju opise, kako stestiraš računalnik z izločanjem komponent - samo na kratko - napajalnik, procesor, en ram, grafika (najbolje je integrirana) in ko zaženeš, mora prit v bios.
Če ne pride, poizkusiš še z drugim RAM-om, če tudi neuspe je 95% zanič matična plošča in poizkusiš dobit drugo (za 754 bo velik problem dobit kakšno dobro, poglej pa še pri e-misiji, so jih imeli zadnji ali pa swedata, če imajo morda kaj).
http://www.pctrgovina.com/trg/detajl.ph...
http://www.e-misija.si/racunalniski-del...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

B0rg ::

Plosca bez ramov (samo napajalnik, CPU in integrirana graficna): nobenega piska - enako kot z RAMom. Edini znak je vrtenje ventilatorja na CPU in napajalniku.

Dodaten problem je ker poleg tega da mora biti 754 je podpora DDR1 (ker mam trenutno tak RAM). Ggleda bo najboljs menjava CPU + maticna (z integrirano graficno) + RAM.

P.S.: Nisem z elektro smeri. Kako pomerim kondenzatorje, da vem kateri so suhi? Ce ma to sploh smisel poceti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: B0rg ()

solatko ::

Če ti ventilatorje vrti, potem poglej kabel med monitorjem in ploščo.
Pri Swedata imajo Asrock ploščo, z DDR1 in PCI-e grafičnim priključkom, integrirano grafiko

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

B0rg ::

Evo koncno sem dobil novo plosco. Situacija pa je ista ;(

Z novo plosco, ki ima integrirano graficno, procesor in napajalnik: nobenega zvoka razen vrtenja ventilatorja na CPU in napalaniku (pricakoval bi piskanje ker rama ni vstavljenega).

Se kaka ideja kaj bi bilo narobe? Je mozno da je sel CPU?

solatko ::

Piskanje imaš, če je priklopljen mikrofon (vse plošče nimajo integriranega). Si napajalnik poizkusil - morda ne dela prav napajalnik (poveži zeleno in eno od črnih in ga prižgi.

B0rg ::

In kaj bi se moralo zgoditi v tem primeru - da ne bo varovalke vrglo ven ali skurplo napajalnik?

Se dve zanimivosti:
- ce vklopim podatkovni kabel DVD enote v maticno, se DVDenote ne da ospreti (gumb pritiskam pa nic). Takoj ko izvlcem podatkovni kabel, DVD pladenj pride z enote

- v enem trenutki sem na zaslonu dobil sporocilo, da nimam bootable enote (za hec sem pred tem vstavil RAM - to sem storil iz obupa) - pa sem bil tako vesel, da sem vse vklopil nazaj pa spet ne dela nic.

ModriN96 ::

plata je zanič in boš več naredu če jo lepo u smeti vržeš kamor spada in kupš novo

B0rg ::

ModriN96 je izjavil:

plata je zanič in boš več naredu če jo lepo u smeti vržeš kamor spada in kupš novo


Kakor sem napisal: kupil sem novo ploščo in sedaj poskušam obuditi sistem z njo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: B0rg ()

ModriN96 ::

možn da je tut ta nova že fuč? proc je zadna stvar, ram tut dvomm da je, tko da začeu bi pr napajalcu

solatko ::

Brez RAM-a ne moreš zagnati računalnika. Poizkusi najprej napajalnik - zvežeš zeleno in črno žico - uporabiš pač nek drat in prižgeš napajalnik, ventilator se mora vrteti, če se ne, je napajalnik zanič - vzrok lahko najde tisti, ki se na to spozna. Če je napajalnik zanič, ga zamenjaj z drugim.
Potem priklopiš napajalnik na matično, kjer je že postavljen procesor in ram. Priključiš monitor in zadevo poženeš. Če boš držal po vklopu F2 ali DEL tipko (odvisno od plošče), boš prišel v bios. Če ti uspe to, je znak da računalnik v osnovi deluje. Potem pride na vrsto periferija (dvd, hdd flopy.... tv kartice in ostalo).

B0rg ::

Zaenkrat napajalnika se nisem preizkusil (ga se bom) ampak sem ga pa zamenjal z drugim (ki dela in je skoraj nov). Zamenjal sem tudi ram. Tako da sem zamenjal ze vse, razen CPU in hladilnika ter ohisja. Z delujocega racunalniak sem odstranil se zvocnik (brencalo) in ga vgradil v problematicnega. Nobenega piska z ali brez rama. Kar mi se preostane, da se enkrat odstranim vse (tudi CPU in hladilnik) ter vse se enkrat sestavim.

Ce ima kdo se kako idejo... jaz imam za danes dovolj (bom poskusil naslednjic ko bo manj vroce) - grem gledat ce kdo prodaja/podari kak CPU na 754 podnozju.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

črni ekran

Oddelek: Pomoč in nasveti
19905 (723) DarKel
»

matična ali grafična fuč? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
517873 (6619) solatko
»

PC ugasnil in po ponovnem zagonu ne deluje več.

Oddelek: Strojna oprema
131857 (1596) francek1
»

Prosim za pomoč- računalnik se ne zažene...

Oddelek: Pomoč in nasveti
131196 (1048) solatko
»

Kaj bi lahko bilo narobe, da se racunalnik ne zazene?

Oddelek: Strojna oprema
11869 (869) solatko

Več podobnih tem