» »

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov

Poraba pomnilnika

Slashdot - Na Slashdotu povzemajo rezultate preizkusa, kjer so testirali, koliko pomnilnika porabi kateri izmed trenutno najbolj popularnih brskalnikov. Preizkusili so Chrome 3.0 Dev, Firefox 3.5 RC, Safari 4.0 in Opero 10b na operacijskem sistemu Windows Vista. Vsak program je odprl enakih 150 URL-naslovov, vsakega v svojem zavihku. Ko je bilo odprtih 30 zavihkov, je avtor na opozorilo programa zaprl vse zavihke in nadaljeval.

Daleč najbolj požrešen je bil Chrome, ki je porabil do 1216 MB pomnilnika, najmanj pa Firefox s 327 MB maksimalne porabe. Opera in Safari sta prilezla do dobrega pol gigabajta. Zanimivo je, da Safari in Opera porabita s časom vedno več pomnilnika kljub zapiranju zavihkov, medtem ko Chrome in Firefox bolje vračata pomnilnik sistemu. Žal v test niso vključili Internet Explorerja, ker avtor ni uspel najti načina, kako mu s svojo skripto dopovedati, naj novih strani ne odpre v novem oknu, marveč le v novem zavihku.

76 komentarjev

«
1
2

schtr4jh ::

go firefox, go firefox ;-) =)

VidKo ::

Hmm, morda skrajni čas da poskusim 3.5 RC2 :)
http://www.commit.si
spletna računalniška trgovina za overclockerje, gamerje in modderje

Bor H ::

Zanimiv test, sam kaj ko sm nedolgo nazaj doživel tole:

Firefox RAM



Očitno le ne čisti tako lepo za sabo...

EDIT: nism opazu da je bil test na 3.5RC...

Zgodovina sprememb…

  • zavaroval slike: OmegaBlue ()

SmeskoSnezak ::

Naj probajo facebook odpret in gor igrat kake igre. Mi kolega kazal, kak grdo pokuri ram tale socialsajt. Še en razlog več, da nikol ne bom gor na fejsicu!
@ Pusti soncu v srce... @

filip007 ::

Gmail ni navadna stran, zato ti Firefox požre tok OK
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

ProGTX ::

To, da z zapiranjem Opera in Safari ne zmanjšata veliko porabe, je verjetno zaradi shranjevanja. Za Safari ne vem, Opera pa si shranjuje slike in podobne stvari, da jih lahko ob vnovičnem prihodu mnogo hitreje naloži (cache).

Si pa nisem mislil, da so porabe na splošno tako visoke.

Tr0n ::

Google tolko ponuca, ker dejansko vsak tab laufa v svojem procesu (+sandbox), kar s sabo prinese dolocen overhead.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tr0n ()

filip007 ::

Saj niso 60 strani je pri men FF vzel 700MB, Opera pa 1200MB...
Palačinka z Ajvarjem in stopljenim sirom v mikrovalovki.

overlord_tm ::

30 facebookov odprtih, 417MB. Firefox 3.5 beta 4

Utk ::

Težko resno jemat test, v katerem manjka browser, ker skripta ne zna odpret linka v novem tabu.

AmokRun ::

Saj še sam explorer ne zna odpirat (nekaterih) strani v novem tabu, kaj šele neka skripta.

zee ::

Težko resno jemat test...


Ali pa brskalnik, ki tega ne omogoca...
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Utk ::

Očitno omogoča, če nekateri programi to znajo.

nekikr ::

Ne vem a sem samo jaz ampak....zakaj bi sploh testiral koliko mb rama požre browser pri odprtih 150+ urljih? To je tako, kot če bi testiral različna letala, kako dobro lahko položijo ovinek na regionalni cesti...

AmokRun ::

nekikr: Če imaš browser odprt več dni skupaj, se hitro nabere 150+ tabov. Jasno ne vseh 150 na enkrat ampak jih sproti odpiraš in zapiraš.

Zanimivo bi bilo še videti kako na FF vplivajo razni dodatki. Verjetno je bil pri tem testu uporabljen samo FF brez dodatkov.

jlpktnst ::

Jah FF 3.0 vem da je žrl več rama kot opera in tudi bil počasnejši... če so pa z 3.5 to popravili pa čestitke :D Hail konkurenca.

Mogoče kdo ve kako odpravit annoying vista obnašanje, ko občasno kak program, ki žre veliko rama enostavno obstane za določen čas (lahko tudi par minutk). Domnevam da en kos pomnilnika programa gre na disk potem pa šrota da ga dobi nazaj... Za določene programe bi pač rad da so VEDNO neglede na vse v fizičnem RAMu ne kje drugje. Possible?

AndrejS ::

Le zakaj so pozabili IE ... ker premalo porabi ? Ali ni priljubljen ?

arjan_t ::

Le zakaj so pozabili IE ... ker premalo porabi ? Ali ni priljubljen ?


ti še brat ne znaš očitno

MrStein ::

Lepo piše, da zato, ker se ga ni dalo pognati v testni skripti.

Glede porabe RAM-a Firefox 3.0.x, velikokrat slišim, da kdo potoži o tem. Meni se to ne dogaja. Sem mnenja, da je to zato, ker nimam skoraj nič pljuginov, add-onov ter extensionov. Sklepi:
- test je nerealen, če niso nič dodatkov imeli v FF
- če vam kuri FF RAM, odstranite dodatke ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Forstner ::

Jp predvsem Firbug plugin zaštrika firfox 3.0.11 do daske.
Drugače pa firefox naložen v tmpfs z dela ko urca z 100+ tabi (več se mi pa ni dal klikat po googlu...)

denial ::

Žal v test niso vključili Internet Explorerja, ker avtor ni uspel najti načina, kako mu s svojo skripto dopovedati, naj novih strani ne odpre v novem oknu, marveč le v novem zavihku.

A je kdo C# programer? IMO bi pošiljanje ^t key sekvence IE8 handlerju z uporabo SendKeys razreda delovalo.


...Safari in Opera porabita s časom vedno več pomnilnika kljub zapiranju zavihkov...

Memory leakage
SELECT finger FROM hand WHERE id=3;

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: denial ()

Matrin ::

Tu me je pa Opera malce razočarala. Bo treba browser zamenjat.

šernk ::

FF 2.xxx je imel tudi podobno težavo da je kuril ram v neskončnost...po 3-4 urah uporabe poraba rama 600-700MB saj enostavno če si zaprl zavihek ni spraznilo rama, s 3.0 so to že precej popravili zgleda da bo 3.5 pa še boljši
In general, high velocity doesn't produce harmful injuries.
But what is dangerous is the high acceleration
or deceleration given at a certain time interval.

dbevfat ::

Google tolko ponuca, ker dejansko vsak tab laufa v svojem procesu (+sandbox), kar s sabo prinese dolocen overhead.

Je nek overhead, ampak nikakor ne za faktor 3. Vsak proces požre konstantno količino rama, ostalo so resourci, naloženi s spletne strani.

Drugače pa gre po moje za irelevanten test, uporaben samo za uporabnike, ki raje izgubljajo čas z iskanjem najmanj spominsko požrešnih brskalnikov, kot da bi kupili dodatnih 512MB rama za 10€ in imeli mir. Pa kaj, če en brskalnik požre 100MB več rama od drugega. Ram imam zato, da ga programi uporabijo. Najbolje izkoriščen je, ko je skoraj poln. Uporabljal bom tisti brskalnik, ki mi bo nudil najboljšo uporabniško izkušnjo, ne pa požrl najmanj spomina, sploh pa, ker je to po možnosti na račun hitrosti.
nvr2fat

darkolord ::

Opera ima zaradi cache-a namenoma tako, da ne vrača takoj pomnilnika. Poleg tega se poraba prilagaja količini celotnega in prostega pomnilnika (na računalniku s 128MB rama recimo porabi precej precej manj), zato je ta primerjava malo nesmiselna.

boolie ::

dbevfat: tu si se malo uštel. upravljanje programa, ki zasede velike količine spomina za brezvezne stvari, je nesmiselno in časovno potratno kljub temu, da je pomnilnik najhitejši. alociranje in sproščanje pomnilnika tudi nista tako hitri operaciji, če moraš to delati pogosto.
v internet explorerju 8 obstaja med nastavitvami možnost, da ti vsako povezavo odpre v novem zavihku raje kot v novem oknu. mislim, da bi lahko že s tem rešil problem. vsekakor se pa zagotovo da. mogoče je pa avtor bolj naklonjen odprti kodi in ne rad razkriva dobre, primerljive konkurence?

dbevfat ::

dbevfat: tu si se malo uštel. upravljanje programa, ki zasede velike količine spomina za brezvezne stvari, je nesmiselno in časovno potratno kljub temu, da je pomnilnik najhitejši. alociranje in sproščanje pomnilnika tudi nista tako hitri operaciji, če moraš to delati pogosto.
v internet explorerju 8 obstaja med nastavitvami možnost, da ti vsako povezavo odpre v novem zavihku raje kot v novem oknu. mislim, da bi lahko že s tem rešil problem. vsekakor se pa zagotovo da. mogoče je pa avtor bolj naklonjen odprti kodi in ne rad razkriva dobre, primerljive konkurence?

v bistvu sem nisem uštel. Program, ki ne vrača spomina sistemu, ima manj management overheada, torej manj alociranja in sproščanja. Programa prav nič ne upočasnjuje to, da zasede več spomina.

Pri IE-ju je mogoče večji problem ta, da je proces precej integriran v OS in da težko oceniš njegovo realno porabo, ker so razni DLL-ji že naloženi itd. Vsaj v IE6 in 7 je bilo tako, za 8 ne vem.
nvr2fat

boolie ::

Internet Explorer 8 naj bi bil v celoti neintegriran v Windows 7. Mislim, da bi se dalo tako kar dobro stestirati.
Kar se pa tiče Firefoxa do verzij <3.5 pa je s konstantnim večanjem uporabljanega spomina kar upočasnjeval delovanje procesorja. Alokacije in povezovanje delov spomina je tista "problematična" zadeva. Vsaj meni je pri 1 - 1.5 GB uporabljenega spomina zadeva delala fuuuul počasi, če ne celo zmrznila. Pričakoval sem, da bojo v 3.x verzijah to odpravli pa jim še ni čist ratalo. Upam, da bo s 3.5 bolje.

Tody ::

No ja ampak tudi testiranje beta verzij ni nevem kako merodajno :)

Jux ::

Zamenjal ffox 3.0 za 3.5 (Shiretoko), razen za trenutke ko potrebujem Firebug. Po mojih izkušnjah potrebuje opazno manj resursev za delo.
web&blog&etc: http://lukabirsa.com

Matev ::

če imaš malo rama ti ga zadeva tudi malo pokuri
a je hitrost potem zelo slaba

zatro mene niti ne moti koliko rama mi žre ...

bolj je pomembno ali je hitrost zadovoljiva

krho ::

Jux: firebug dela v 3.5... Ne dela pa zendov toolbar, slovenski črkovalnik, mouse gesture....
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

trnvpeti ::

kaj se ne deluje v ff3.5?
kaksna je primerjava hitrosti 3.0 proti 3.5, tko priblizno, na oko

bond007 ::

FF 3.5 res opazno manj rama žre od prejšnih verzij (ki so ble za moje pojme prepožrešne). Ne vem edino, zakaj mi vsake toliko časa zavihek v novo okno skoči. To se prej ni dogajalo.

Gregor P ::

Firefox 3.0.11 pri meni (ob vseh vtičnikih na Visti) porabi vedno najmanj 600MB, se večkrat zruši, in se zelo malokrat zares ugasne (običajno prekinem proces rajši kar sam), ker mi čez kakšnih 5 do 10 minut javi, da se je zrušil in da naj javim napako Mozilli ...

... Chrome 2.0.172.31 dela zadovoljivo; všeč mi je to, da ko se zruši en proces, ostala okna ostanejo odprta.

... IE 7, sedaj 8, odprem ponesreči enkrat na leto.

Operi in Safariju pa še nisem dal možnosti.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

arjan_t ::

Ne vem edino, zakaj mi vsake toliko časa zavihek v novo okno skoči. To se prej ni dogajalo.


ker lahko tab primes in ga dropas zunaj podrocja kjer so taki in ti ga bo premaknilo v novo okno

bond007 ::

Aha torej it`s not a bug, its a feature:) Zanimivo!

vorantz ::

Aha torej it`s not a bug, its a feature:) Zanimivo!


*cough*opera ma to ze neki cajta*cough*

Bor H ::

Pa Chrome tut, so what? Če se to dogaja nenamerno je al slab design ali bug.

boolie ::

Firefox 3.0.11 pri meni (ob vseh vtičnikih na Visti) porabi vedno najmanj 600MB, se večkrat zruši, in se zelo malokrat zares ugasne (običajno prekinem proces rajši kar sam), ker mi čez kakšnih 5 do 10 minut javi, da se je zrušil in da naj javim napako Mozilli ...

... Chrome 2.0.172.31 dela zadovoljivo; všeč mi je to, da ko se zruši en proces, ostala okna ostanejo odprta.

... IE 7, sedaj 8, odprem ponesreči enkrat na leto.

Operi in Safariju pa še nisem dal možnosti.


IE8 ima podobno funkcionalnost - sesutje zavihta nima vpliva na integriteto celotnega brskalnika. Priporočam, da pretestiraš Internet Explorer 8, Opero in Safari ter premisliš, če tistih 600 MB vseeno ni malo preveč. ;)

MrStein ::

boolie:
Kar se pa tiče Firefoxa do verzij <3.5 pa je s konstantnim večanjem uporabljanega spomina kar upočasnjeval delovanje procesorja. Alokacije in povezovanje delov spomina je tista "problematična" zadeva. Vsaj meni je pri 1 - 1.5 GB uporabljenega spomina zadeva delala fuuuul počasi, če ne celo zmrznila. Pričakoval sem, da bojo v 3.x verzijah to odpravli pa jim še ni čist ratalo. Upam, da bo s 3.5 bolje.


Hmm, sicer nimam rad tega izraza, ampak : Jaz ne vem, kaj vi delate. :))
Imam nekih 30 tabov v 4 okna, FF laufa že dneve. Poraba 300 MB (in nič ne raste).

Po drugi strani pa sem imel dan-dva odprt en sam tab v enem oknu IE in je požrlo 500 in več MB.
Flash je bil not.

Še enkrat: browserji ne kurijo RAM, plugini kurijo. ;)
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gregor P ::

Lahko da je kaj z mojim računalnikom narobe, ampak IE je vsaj pri meni daleč najpočasnejši glede na tri omenjene ... in to je bil tudi takrat, ko nisem imel skorajda nič nameščenega na računalniku (poleg OS-a seveda) :8)
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

jan01 ::

@Gregor P
A imaš oz si imel posnet spybot s&d? Poglej še pod tools->manage addons in disabliraj navlako...

Gregor P ::

Ne, nisem imel in tudi nimam. Ampak hvala za predlog:) Saj ti pravim že od "frišnega" je njegova hitrost naravnost porazna, se sploh ne more primerjati ne s Firefoxom, kaj šele s Chromom; ti delajo namreč kljub morebitni "navlaki" na vseh mojih računalnikih neprimerno hitreje.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Spletko1 ::

Zanimivo, da niso testirali tudi IE. Očitno so bili rezultati predobri in so ga raje odstranili :-).

Bor H ::

Preberi še enkrat novico, počasi in globoko vdahn prej.

boolie ::

Lahko da je kaj z mojim računalnikom narobe, ampak IE je vsaj pri meni daleč najpočasnejši glede na tri omenjene ... in to je bil tudi takrat, ko nisem imel skorajda nič nameščenega na računalniku (poleg OS-a seveda) :8)

Če si testiral IE8 (in ne katere starejše različice) je to zelo malo verjetno. Js sem zaradi odzivnosti, stabilnosti in novih funkcionalnosti iz Firefoxa presedlal nazaj na Internet Explorer. Prej sem IE7 uporabljal s spletnimi stranmi, ki so zahtevale certifikate, ker se mi zdi, da ma to Microsoft še najlepš uštiman.

MrStein ::

Jaz pa sem šel iz IE8 na FF 3.0

Zaradi hitrosti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Gregor P ::

Jaz sem sicer namestil IE8 (kot sem tudi napisal zgoraj), samo ne opazim neke pretirane razlike v hitrosti:|
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Firefox OS je mrtev

Oddelek: Novice / Android
256183 (3873) klinker
»

Prihaja največja sprememba v Firefoxu (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
6719867 (14511) bambam20
»

Internetni brskalniki

Oddelek: Programska oprema
304318 (2696) masterpsi
»

Izšel Firefox 3.5 (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Android
17318405 (12380) urban99
»

Test porabe pomnilnika različnih brskalnikov (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Brskalniki
7611727 (8290) MrStein

Več podobnih tem