» »

Disk je prazen, javlja pa da je zasedenih 11Gb!

Disk je prazen, javlja pa da je zasedenih 11Gb!

čokolada ::

Pred časom sem instalirala windows Vista 64bit. Na žalost na premajhno partiticijo. Ker je po instalaciji ostalo premalo prostora na partiticiji sem morala instalacijo ponoviti na drugi (večji) partiticiji.
Do sem vse ok...

Zataknilo pa se je pri brisanju podatkov (sistemskih datotek) iz prejšnje partiticije. Ukaza format iz programa windows ne morem uporabiti niti iz novo instalirane Viste niti iz prej naloženih XP-jev.
Javi: "windows was unable to complete the format".

Partiticija, prav tako kot vse druge, je NTFS.
Ker funkcija format ni delovala sem se brisanja podatkov lotila ročno (tipka delete). S pomočjo interneta sem izsledila navodila kako prenesti lastništvo celotnih map na svoj uporabniški račun tako, da je bilo sploh možno izbrisati vse sistemske datoteke viste, ki sem jo želela izbrisati iz partiticije (prej je nammreč javljalo, da nimam dovoljenja za brisanje te vrste datotek).

Po uspešnem brisanju je disk na videz prazen... poskrbela sem tudi za skrite datoteke. Indikator v programu windows pa kaže, da je na disku 11Gb zasedenega prostora (od 25Gb).
Kot sem rekla... ko pa disk odprem je popolnoma prazen. Vista, ki je bila poprej naložena na tej partiticiji je bila uporabljena vsega skupaj 5-krat... obnovitvenih točk takrat nisem ustvarjala (tako ali tako pa obnovitvene točke ne zasedejo 11Gb)...

Mi lahko prosim pomagate rešiti težavo?

Matev ::

kdo sploh še uporablja particije?

glede prostora je pa atko - format bo pomagal - vsaj quick format

čokolada ::

Partiticije uporablja tist, ki potrebuje OS 32 in 64 bit. Quick format pa ne deluje (thats the problem) :\

Revenant ::

uporabi za ogled fajlov recimo winrarček. ta prikaže celotno strukturo imenikov na diskih; recimo pagefile.sys na primarnem disku C: ki sicer v windowsih ni viden...

za brisanje uporabi varni način oz. če gre za sistemske datoteke kakšen namenski program, torrenti...

in tudi jaz ne razumem kako da ne deluje format v windows xp boot menuju (plavo ozadje, po pritisku i agree F8, kjer nastavljaš particije)..?
Bolje golob v roki kot kurac na strehi.

tsatthoggua ::

Ko formatiram iz Winsow najprej izberem pogon-> format, ko se pojavi okno za format pa zamenjam crko pogona, tako da jo Winsi lahko formatirajo - ce je ne zamenjam mi Winsi ponavadi zatezijo, da ne morejo formatirat.

Definitivno pa probaj narediti Scandisk - lahko da se podatki takrat vrnejo iz "nevidnega" stanja in lih nato ponovno zbrises. Start->Computer->desni klik na disk-> Tools->Error checking....

nicjasno ::

Particije mas, ce si pameten. Os na eni manjsi, in vse podatke na drugi.
www.nicjasno.com | www.vsejasno.com

Matev ::

mogoče bi defragment in/ali scandisk kaj pomagal

BlueRunner ::

kdo sploh še uporablja particije?

glede prostora je pa atko - format bo pomagal - vsaj quick format

To pa tudi zato, ker pri vsakokratni ponovni namestitivi sistema enostavno povoziš sistemsko particijo, nato pa namesto restavriranja vseh podatkov samo popraviš pravice na podatkovni particiji in znova preusmeriš posebne imenike (Downloads, Documents, Pictures, ...) na pravilne lokacije. Edini razlog, da particij ne bi uporabljal je ta, da bi imel dva ločena diska - sistemskega in podatkovnega.

Backup je dober, vendar lahko restore traja ure, preden se zaključi. Pametna uporaba particij pa ti da takšen cukrček praktično zastonj. Ne glede na operacijski sistem... Tudi na *IX sistemih je to dobra praksa.

Zgodovina sprememb…

BlueRunner ::

Zataknilo pa se je pri brisanju podatkov (sistemskih datotek) iz prejšnje partiticije. Ukaza format iz programa windows ne morem uporabiti niti iz novo instalirane Viste niti iz prej naloženih XP-jev.
Javi: "windows was unable to complete the format".


Najverjetneje se je zataknilo zato, ker so na prvi particiji ostale vse datoteke poterbne za zagon sistemov (t.i. boot loader + pripadajoče datoteke). Če pogledaš v Disk Manager-ju (Win+R, "compmgmt.msc", Enter, v drevesu na levi izbereš "Disk Management"), bo verjetno videti, da je prva particija med drugim tudi "Boot". Če boš na silo formatiral to particijo (npr. disk v drug računalnik in tam format), boš s tem izgubil možnost startati sistem iz druge particije tega diska.

Če te ta stvar moti, potem je tvoja rešitev samo še zaporedje backup, repartition in reinstall. Alternativno pa drugi particijo uničiš, uporabiš orodje za spreminjanje velikosti particij in prvo particijo "podaljšaš" v drugo in nato narediš ponovno namestitev sistema. Seveda pod pogojem, da sta ti dve particiji na disku zaporedni in, da druga particija ni hkrati tudi podatkovna.

Na koncu pa ti priporočam, da primarne particije s sistemom ne narediš manjše od 40GB oziroma 60GB, če igraš igrice in jih privzeto nameščaš v "Program Files" na sistemski particiji.

Zgodovina sprememb…

bobby ::

A kdo prakticira slednje: disk na 3 particije. C=sistemski, D=swap (velikost recimo vsaj 2G) in E=ostalo. No to govorim za win okolje, linux ima to ze po privzeto. Kar se pa unable to format tice,je pa tud po moje tista fora,da je boot se vedno na C particiji in nekaj sistemskih filetkov,zato ne pusti formata. Zdruzevanje Dparticije s Cpa ne bo slo,
Ce eksplicitno ne odgovorim osebam PNG ali PR,..I dont care about your opinion.

frudi ::

Jaz imam cel kup particij :). C sistem, Z swap, D igre, E šara in F dokumenti. Pa še G za download, ampak to je tudi fizično drug disk...

Kar se tiče nezmožnosti formatiranja C particije pa sta BlueRunner in bobby napisala pravi razlog - čeprav je Vista inštalirana drugam, je C še vedno boot particija in če jo kakorkoli na silo formatiraš, se Vista več ne bo zagnala.
Če imaš C particijo premajhno, žal ni preproste rešitve. Ostane ti recimo na novo razpracelirat disk (kar uniči vse podatke), spremeniti velikosti obstoječih particij (kar ni ravno trivialno) ali pa prestaviti boot loader na drugo particijo (kar spet ni trivialno).
1ACDoHVj3wn7N4EMpGVU4YGLR9HTfkNhTd... in case I've written something useful :)

Tr0n ::

1 SSD disk za sistem. Ostalo vse na eni 500 GB particiji.

This is how it's done.

Opkow ::

Ni potrebno na novo formatirat particije, in si delat vecje ali kako drugace carat.
Obstajajo programi, s katerim si zmanjsas podatkovno particijo in povecas sistemsko particijo.

Zal si sedaj iz glave ne znam povedat kateri so to. Imas na Hiren's boot CDju nekaj teh orodij.

zee ::

Gparted, Partition Magic sta dva od njih.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

inštaliranje iz usb

Oddelek: Pomoč in nasveti
10986 (671) hojnikb
»

koliko particij priporočate imeti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
5811905 (7386) carota
»

Windows 7 namestitev brez izgube podatkov

Oddelek: Operacijski sistemi
233200 (2814) zile
»

Kako razdeliti 250GB disk? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
515829 (4942) bajsibajsi
»

particiranje-dobro ali slabo???

Oddelek: Pomoč in nasveti
131171 (949) root987

Več podobnih tem