» »

Windows 7 namestitev brez izgube podatkov

Windows 7 namestitev brez izgube podatkov

Suly ::

Zanima me kakšen je postopek namestitve Windows 7, pod pogojem da na mojem računalniku ostane Vista in popolnoma vsi podatki.

Trenutno imam 2 particiji, vendar ne želim nobene brisat, kar pomeni da bi na nesistemski vrjetno s kakšnim programom mogo ustvarit oz. jo razdelit, da bi dobil skupaj 3 particije in potem na to prazno instalirat Win 7.

Win 7 bi namestil konkretno zaradi volana, ki na visti ne dela, na xp pa (gonilniki), in bi stestiral ali bi na Win 7 delal, drugače kar format particije, pa dalje Vista, in pa jasno malo zaradi firbca samega windowsa.

Skratka ali je možno in kateri programi so potrebni ?

// Dodal bolj smiseln naslov teme -- moderator
  • spremenil: Mavrik ()

Aston_11 ::

Na tvojem mestu bi vgradil en dodaten mali disk od npr. 20 Gb, ki ga dobiš za par eurov ali pa si enega sposodiš od kakšnega kolega. Potem razen prepisanega MBR sektorja na zagonskem disku zaradi boota sprememb na dosedanjem disku ne bi smelo biti. Prepisan MBR se da nato brez večjih težav spraviti nazaj na sedanje stanje.
S temi particijami je lahko včasih tudi kakšen križ.

Mavrik ::

Daš DVD v pogon, klikneš "setup.exe" ter slediš navodilom na zaslonu za nadgradnjo. Rabiš okoli 16GB prostega prostora na C:

Pa če ni gonilnika za napravo v Visti, potem skoraj zagotovo tudi v Win7 ne bo delovala.
The truth is rarely pure and never simple.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mavrik ()

Suly ::

Aston tvoja rešitev ne pride v poštev, ker je računalnik pod garancijo in je odpiranje nemogoče.

Mavrik, tvoja rešitev pa sploh odpade, kot sem napisal brez brisanja podatkov.

Nekje sem zasledil da bi naj Partition magic znal razdeliti particijo kar v Windowsih. Se pravi C: nespremenjena, D: (100 Gb) pa razdejena, na npr. 70 Gb (na kateri ostanejo vsi podatki) in 30 Gb nove prazne particije na katero bi instaliral Win 7. Je to mogoče ? Je kdo testiral ?

Mavrik ::

Pri nadgradnji ne pride do brisanja podatkov. Pozanimaj se o stvareh prej kot si boš uničil vse.
The truth is rarely pure and never simple.

medivan1 ::

Pred 14 dnevi sem namestil na drugo-D- particijo Windows 7. Na osnovni patriciji - c- imam v Visto. Oba programa delujeta v redu s tem, da je 7 nekoliko hitrejša. Porabi pa tudi za okoli 20% - 25% manj rama. Ko so se nalozili osnovni podatki, te vpraša na katero particijo zeliš naložiti. Ni bilo potrebno formatirati D particije.
Sedaj me pri zagonu vpraša ali želimm delati z Visto ali 7.
Obilo uspeha.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: medivan1 ()

Suly ::

medivan1, ta korak mi je jasen.

zanima me še detajlno kako D: (nesistesko) particijo razdelit v 2 particiji (da bi bile skupaj 3), ker potem če win7 nebom uporabljal preprosto format in je to to.

Vzamimo primer da je particija D: velika 100GB, in zasedenega prostora na njej je 50GB. Tako bi potem želel delit 70GB D:, in 30GB nova prazna particija na kateri bi bil Windows 7. Zanima me ali partition magic to omogoča ali je kakšen program boljši ?

darkolord ::

Si poskusil Shrink Volume v Disk Management?

Suly ::

Ne za to prvič slišim. Sama namestitev nebo težava, je ne delam prvič. Tak da je problem še samo v delitvi particije iz 2 v 3.
Vem pa za primer ko je nekdo s partition magicom, ki je meni zelo simpatičn, z delitvijo ene particije izgubil podatke (postopek je zastal -> restart -> ni blo več nič gor).

Tilen ::

Tudi če samo sistem naložiš čez, ti star sistem obdrži v WIndows.old in imaš tam vse.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Suly ::

Tilen, nekaj mi zdaj ni jasno. Se pravi če ne delam nove particije, in win 7 naložim na D: in mam potem C: Vista, D: 7 + ostali podatki (brez formata). Kako ga naj potem odstranim, brez da zgubim ostale podatke (brez formata) ? Mislim da je tukaj težava, zato rabim novo particijo.

rzidar1 ::

Shrink Volume (nekako tako) ali pa Partition Magic.
Oboje deluje preverjeno in podatki ostanejo!
Lp
Rosvita Zidar - RoZi

zile ::


Suly ::

Pozna kdo postopek delitve particij kar v Windowsu, z Partition magic ?

bluefish ::

Partition Magic ima (menda) težave z Win 7 in boš moral poiskati kak drug program. Lahko pa uporabiš tudi orodje vgrajeno v sam Win: start > run > diskmgmt.msc

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bluefish ()

Suly ::

Sej bi novo particijo ustvaril v Visti ne v 7. Kasneje bi naložil 7. Al sem te morda narobe razumel ?

Našel sem neka navodila.

http://shrani.si/f/b/LF/4Nm86B3V/micros...

Je to to kar potrebujem ?

Dodano: bolj googlam, bolj vidim kak PM uničuje particije oz. igublja podatke med potekom. Shrink volume mi pa niti približno ni jasn kak to dela.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Suly ()

Tilen ::

Desni klik, shrink volume. Izbereš kako velika bi naj bila nova particija, izbereš datotečni sistem, izbereš črko pogona in to je to.
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

Suly ::

Brez izgube podatkov, brez kakršnih koli komplikacij ? Sliši se zelo enostavno in upam da nebom javo za kako zrušitev in izgubo :)

bluefish ::

Če boš delal pravilno, potem ja.
Je pa priporočljivo prej pognati start > run > defrag c: -w -v, pri čemer je c črka diska oz. particije, ki jo želiš pomanjšati.

solatko ::

Acronis disk director suite - potegni dol trial verzijo in razdeliš particijo po željah. Najprej particijo d skrčiš na željeno velikost, iz praznega prostora narediš novo particijo - vsi podatki ostanejo nedotaknjeni - enako lahko narediš s sistemsko particijo.

Suly ::

ok zadeva je sledeča. disk je defragmentiran, vendar mi v shrink volume ponudi zgolj 302 Mb za novo particijo. To je zgornja omejitev, ker če vpišem katerokoli višjo cifro, mi postopka ne želi izvest. Želel bi vsaj 30 GB, nezasedenega prostora na particiji je več kot 50 GB. V čem je težava ?

zile ::


Suly ::

zile, tole sem ze vse prebral, ampak je polno nekih korakov, ki mi niso cisto jasni. je kje kaj bol enostavno napisano al pa se boljse lastne izkusnje s problemom.

zile ::

Ok, posnami si Hiren's boot cd 10 (je bootable cd). izberi si partition tools in acronisov program. Če bi rad skrčil extended particijo in skreiral novo particijo na praznem prostoru, nebi smelo biti težav.



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk problem.

Oddelek: Pomoč in nasveti
10599 (466) GiGaBaJt
»

Razdelitev particije

Oddelek: Pomoč in nasveti
61738 (1699) boogie_xlr
»

Kako že obstoječo particijo razdeliti na 2 brez izgube podatkov

Oddelek: Operacijski sistemi
236671 (6340) Icematxyz
»

[Linux][Ubuntu] - namestitev

Oddelek: Operacijski sistemi
101782 (1643) aks_!
»

Izbris sistema brez formatiranja

Oddelek: Pomoč in nasveti
111001 (889) #000000

Več podobnih tem