» »

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

General Electric prikazal 500 GB-holografski disk

TG Daily - General Electric je demonstriral, kako izgleda zapis pol terabajta podatkov na ploščke v velikosti CD-ja. Razvili so nov mikroholografski material za hranjenje podatkov, ki omogoča doseganje tako visoke gostote zapisa. Razlika od klasičnih DVD-jev in CD-jev, ki zapisujejo podatke le na površini, je globina. GE pravi, da za zapis podatkov izkoristijo celotno globino materiala, zaradi česar stisnejo nanj več informacije. Tehnologija je po njihovih besedah sorodna trenutnim standardom, tako da bi naj bili predvajalniki novih holografskih zgoščenk tudi sposobni branja CD-jev, DVD-jev in Blu-Rayev. Dodajajo še, da že pripravljajo terabajtne verzije. Verjeli bomo, ko bomo imeli zadevo v dnevni sobi.

20 komentarjev

Jst ::

BluRay se mi je že na začetku zdel premajhen skok. Primerjava CD-DVD-BluRay vs. rast kapacitete HDDjev.

500GB v času, ko so TB diski "normala pri nakupu" in 2TB za malo višjo ceno, se mi zdi ravno pravšnja velikost. No, ob izidu upam na 1TB+, če se bo kdaj zgodil...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Lonsarg ::

Skok ni nič majhen. Vedno so bili prenosni optični mediji veliiiiko manjši od HDD-jev. Čeprov je zelo fino, da bi bili prenosnimediji isto veliki kot clel računalnik :) Samo mislim da tole je mišljeno za backup firm k majo veliko denarja.

Pithlit ::

Glede na to da se za zapis uporablja celotno globino medija... verjetni ni ravno lep občutek ko zagledaš kako praskico na njem... Me zanima kako se to stvar zaščiti. Ni ravno lepo imeti neuporabnih 500GB podatkov.
Life is as complicated as we make it...

kixs ::

Skok ni nič majhen. Vedno so bili prenosni optični mediji veliiiiko manjši od HDD-jev. Čeprov je zelo fino, da bi bili prenosnimediji isto veliki kot clel računalnik :) Samo mislim da tole je mišljeno za backup firm k majo veliko denarja.


A ti to resno??? 8-O

Ko sem imel sam 42MB disk in so bili na trgu najvecji nekaj cez 100MB, si ze imel normalne CD-ROMe s kapaciteto 640MB - tudi recordable! Ceprav zaradi cene tega pri nas takrat noben ni imel. Kot medij, pa je CD-ROM bil na trgu ze 1985, CD-R/W pa ze 1988 in ugani kako veliki trdi diski so bili takrat!?

BigWhale ::

I concur. :) Na racunalniski CDjih je bilo zapisanih vec podatkov kot jih je vseboval povprecen trdi disk. Ko so prisli prvi zapisovalci so bili 2GB diski redkost.

dexterboy ::

Ko se še spomnim teh cajtov... v prvem računalnik sem vgradil CD-ROM pogon, ko sem imel še 500 MB, disk, ki sem ga pretvarjal v nevidezno 1 GB velikosti... pod Win 98 mi je to delal celo popoldne :D

Tudi jaz pogrešam večji optični medij, ranga 1 tera. Tako bi imel zrcalno sliko HDD-ja, ne pa da je sistem na enem DVD-ju, dokumenti na drugem, slike na tretjem... da dobi človek sive lase ;((
Sploh, da ne omenjam možnih prask na tej količini medijev.
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

legice ::

pol tera.....jaooo. a zdej bom pa mev 1 cd k je tok velk k disk?
Pa še disk komi zafilam:)
kkšni pa bojo dvd-ji...7x500gb :))
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

jlpktnst ::

Ma bolj se splača kupit par diskov pa naredit RAID-5 če že hočeš varnostne kopije. Je ceneje in 100x bolj varno (razen če se ti nekdo sprehodi z magnetom čez).

Vsi optični mediji so prekleto slabo odporni na poškodbe. Saj ne da diski so veliko boljši (udarci), samo se pa vsaj ne poškodujejo pri čisto navadni uporabi za razliko od cd/dvd/whatever...

black ice ::

pol tera.....jaooo. a zdej bom pa mev 1 cd k je tok velk k disk?
Pa še disk komi zafilam:)
kkšni pa bojo dvd-ji...7x500gb :))

Kakšen CD, DVD v velikosti trdega diska?? Novica poroča samo o tem, da so ustvarili holografski disk v velikosti CDja in potem primerjajo velikost s CDji in DVDji (po prostorski zmogljivosti pa bo podoben trdim diskom).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: black ice ()

Matevžk ::

@jlpktnst: Prvo pravilo RAID-a: RAID se ne uporablja kot varnostna kopija oziroma namesto varnostnih kopij. RAID samo povečuje zanesljivost delujočega sistema in zmanjšuje možnost izgube podatkov kot posledica okvare samega medija ali njegovega krmilnika.
lp, Matevžk

Phoebus ::

Ko so predstavili zapisovanje z modrim laserjem je bil sanjske kapacitete. V moj mikro je bila pred leeeti ('93? '94?)ravno taka novica da je uspelo znanstvenikom narediti plošček velikosti CD, zapisan z modrim laserjem. Diska sem imel takrat 40MB :-)
Plus, BR ni moder ampak je viola :-)
Tako da ko bodo prišli ven tile ploščki...bo 500GB že nuja. :-)

Spock83 ::

Ah lepo zapečeš na dve plošči pa je. Pa imaš backup. Samo, ko bo to na trgu...

3furious ::

Pioneer je že decembra predstavil 400GB bluray z 16 layerji, napovedali pa so tudi 1TB v letu 2013. Ne vidim smisla v še enem novem formatu
Klik
In the age of information, ignorance is a choice.

Prospekt ::

Najprej 1TB SSD v računalnik za 100€ potem se bomo pa o hologramih pogovarjal.

edit: prej se pizdite, da je bluray nategancija, da noben ne rabi toliko prostora, da je dvd čist dovolj velik, danes pa vsi slinasti potrebujete 500GB hologramske diske, pa čeprav še blurej ni izkoriščen kakor se za gre.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Prospekt ()

MrStein ::

Pithlit:
Me zanima kako se to stvar zaščiti.

Enako kot CD/DVD/BD ? S slojem materiala na površini ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MrStein ::

catal:
čeprav še blurej ni izkoriščen kakor se za gre

Seveda, če pa:
- je drag kot žafran
- rabiš celo vrečo medijev, da bakupiraš svoje diske
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

SodVina ::

Dokler s trenutno tehnologijo ne bo trg zasicen, ne bomo dobili naslednika. Napredek narekuje ekonomija. Zaenkrat stane blue-ray enota nekaj stotakov in se veliko manjka, da bi bila default namescena v vsako novo/staro masino. Dokler bo tako, lahko razvijejo 100TB ploscke, pa jih na trgu ne bomo videli, ali pa ne bodo dostopni smrtnikom.

lp,
SodVina

dukenukem ::

kok časa pa tole potem peče 500gb :))more bit pogon 100x hitrost heheh

LuiIII ::

Kaj mi pomaga blueray, če ga naročnik podatkov nima in mu moram 100GB zapeči na DVD-je? To je moja tipična dilema. Rešitev? Seveda je zame nekajkrat ceneje dati naročniku 320GB USB disk.
Optični mediji so brez kakšnega hudega teh. preboja kot kaže bolj ali ne passe. Za soliden backup jih moraš podvajati kar je na nekaj TB backupih neizvedljivo (hitrost). Ostane ti samo še stara dobra tape knjižnica ali pa podvojen diskovni sistem (2xRAID6 npr.) malo večjih kapacitet (nekaj 10TB).
Ah ja vedno sem sanjal o holografski kocki 5x5x5 cm s kapaciteto dvakratnika mojega diska (npr. 5TB).

Prospekt ::

Kdo pa pravi, da moraš blureje uporabljat za BACKUP?!
DVDje najbrž uporabljate samo za bekap, CDje ste pa najbrž tudi, dokler ni DVD prišel?

Za bekap si kupte diske, ali pa še bolje IBMovo omaro z magnetnimi trakovi, menda so top šit.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brezplačen program za peko DVD-jev

Oddelek: Pomoč in nasveti
234430 (4009) BorutK-73
»

Kako posneti 750 mb na 800 mb cd-r???

Oddelek: Pomoč in nasveti
242433 (2089) 5er-->
»

hitrost pečenja cd-jev ali dvd-jev

Oddelek: Strojna oprema
141863 (1687) Quikee
»

Boljši program od nerota?

Oddelek: Programska oprema
132019 (1529) Matev
»

dvd rom ne bere cdjev

Oddelek: Strojna oprema
91305 (1228) CCfly

Več podobnih tem