» »

excel formula

excel formula

mihax00 ::

Problem imam pri čisto preprostem seštevanju celic
namreč podatke imam v splošnem zapisu in sicer:
60,47KB
93,97KB
198,74KB
_________
rad bi jih seštel vendar navadna SUM funkcija vrne rez. 0 ker je notri tudi besedilo

kako to rešiti da bo števila vseeno sešteval brez da celice urejam, spreminjam ... ?

toxius ::

ali imaš samo KB ali tudi druge enote

samo KB lahko pa tudi da bojo kdaj MB slučajno

ko prilepim formulo mi teži da nisem vključil htm kode... wtf...

am ... probaj kako drugače

Midnas ::

Če imaš samo KB, uporabi obliko celice...

Oblika > Celice > Številke >

Označiš po meri in vpišeš 0,00"KB"

Tako bo v celici številka in boš lahko uporabljal računske funkcije.

Ok, nisem opazil, da nočeš spreminjati celic...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Midnas ()

IF(0<FIND("K";A7);VALUE(LEFT(A7;FIND("K";A7)-1));"")

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toxius ()

za KB iz stolpca A pobere v stoplec B vrednosti, ki ga lahko tudi kasneje skriješ, tam kjer bodo MB bo vstavila funkcija 0; na koncu pa lahko stolpec B za mb pa samo popravi formulo namesto "K" daj "M" in ti bo ostranil vse MBje, za KBje pa bo dal 0.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: toxius ()

aha mora sem pozabil povedati da v koloni, kjer hočem sešteti vsoto vrednosti KB
so še tudi druge oblike zapisov npr. čas.
Formula ki si jo podal lepo pretvori celico v število in jih tudi sešteje
vendar ker so v koloni še druge oblike se potem ustavi k pride do celice v kateri je čas.

se pravi kolona B v kateri so podatki:
271,80KB
0:00:00
0:00:04
0:01:13
60,47KB
93,97KB
198,74KB
0:00:08
_______
rezultat ki ga pričakujem: 624,98KB

sešteti moram vse celice ki imajo podatek v KB
celice s časom se ignorirajo!

=IF(ISERROR(0<FIND("K";A5));"";IF(0<FIND("K";A5);VALUE(LEFT(A5;FIND("K";A5)-1));""))

mogoče bi lahko še krajšo kodo spisal ampak ta bo tudi ok

smetko ::

Lahko uporabiš tudi to formulo (za MB ti množi z 1000 vendar lahko to spremeniš v 1024 če to tako rabiš).
=IF(RIGHT(A1;2)="KB";SUBSTITUTE(A1;"KB";"")*1;IF(RIGHT(A1;2)="MB";SUBSTITUTE(A1;"MB";"")*1000;0))
No comment

Lahko uporabiš tudi to formulo (za MB ti množi z 1000 vendar lahko to spremeniš v 1024 če to tako rabiš).
=IF(RIGHT(A1;2)="KB";SUBSTITUTE(A1;"KB";"")*1;IF(RIGHT(A1;2)="MB";SUBSTITUTE(A1;"MB";"")*1000;0))

kaj pa tvoja formula naredi klo je v celici zapisan čas ;)

Če v podatku ni KB oziroma MB vrne vrednost 0 (zadnji parameter).
No comment

Če v podatku ni KB oziroma MB vrne vrednost 0 (zadnji parameter).

nice, no sej js sm uporabu value ti si niz pomnožil z ena kar pomeni, da pretvori v številsko vrednost...
js sem šel z leve ti pa z desne lovit nize, je pa priznam tvoja rešitev lepša... no zdej imate 2 odgovora...

ok super formula res deluje ampak to imam zdaj še en korak preden pridem do končnega rezultata.
Rad bi da v enem koraku preveri celoten A stolpec ga pretvori v št.(vajina formula) in sešteje. Nato vrne rezultat: 624,98KB

sam sem probal kr spremenit A1 v A1:A8 sam nekako to ne bo šlo :D

TgT ::

A veš zakaj ima celica katero izbereš pikico v desnem spodnjem kotu? :O
Zato da "raztegneš" tisto formulo(recimo da je to v C stolpecu) vse do C8. Tako dobiš stolpec z rezultati, ki jih pa potem enostavno pač s funkcijo SUM sešteješ v eno celico... :D
Hit'N'Run

ne ne to sta vseeno dva koraka!!
originalni dokument se ne sme oz. ne more urejat/spreminjat
in tega je veliko zato to ne pride v poštev

urejat/spreminjat

vizualno? narediš nov "sheet/list", tam ustvariš vse potrebno in potegneš podatek/rezultat na primaren(glavni) list v eno celico :|
Hit'N'Run

pa mora se dati to storit tudi brez teh dodatnih korakov :S

Have fun :D
Hit'N'Run

ne ne to sta vseeno dva koraka!!
originalni dokument se ne sme oz. ne more urejat/spreminjat
in tega je veliko zato to ne pride v poštev

potem pride v poštev samo še macro, ki bo v ozadju označil stolpec in ga predelal ter izračunal SUM...

pa mora se dati to storit tudi brez teh dodatnih korakov :S

To se da storiti, vendar ne brez pisanja makrojev/lastnih funkcij. Vendar ti to odsvetujem, posebno če s tem nimaš izkušenj.
Kje so problemi: Excel zna seštevati samo številke. Ti pa želiš, da ti iz teksta izlušči številko, izloči iz seštevanje še smeti (ure,...)in to samo v enem koraku.
Copy (celice)/paste(celotne kolone) in nato sum po koloni ti vzame manj kot minuto časa, pisanje makroja ti bo vzelo več kot teden dni časa (glede na to da s tem še nimaš izkušenj). So pa ti že predlagali, kako lahko to avtomatiziraš in se jih splača poslušati, pa čeprav je kakšen korak več.
Tako kot v življenju se tudi v excelu, problemi rešujejo po korakih.
No comment

ok hvala zdaj razumem ...

shark_nm ::

Da si malce sposodim temo. Rabil bi pomoč (kakopak). Torej rad bi naredil v excelu formulo tako, da v en stolpec vpisuješ prihodke npr 1000 EUR v drugi stolpec pa odhodke npr 200 preživnima, 100 elektrika... Potem pa v en poseben okenček pa trenutno stanje oz bilanca. Če bi mi kdo kakorkoli pomagal bi se lepo zahvalil. In da Excel ni ravno moj adut ;)

Da si malce sposodim temo. Rabil bi pomoč (kakopak). Torej rad bi naredil v excelu formulo tako, da v en stolpec vpisuješ prihodke npr 1000 EUR v drugi stolpec pa odhodke npr 200 preživnima, 100 elektrika... Potem pa v en poseben okenček pa trenutno stanje oz bilanca. Če bi mi kdo kakorkoli pomagal bi se lepo zahvalil. In da Excel ni ravno moj adut ;)

vse vrednosti prihodke vpisuj normalno (1000, 250, ...) odhodke pa z minusom spredaj... (-500,-300...) nato sešteješ v formuli =SUM(območje celic) in boš dobil bilanco stanja... V orodni vrstici že imaš simbol za SUM, klik na njega in označi z miško območje, potrdi z enter in to je to!

shark_nm ::

hvala lepa...sem naredil tako.

LP

PS: Sem naredil še tako, da kadar je negativno obarva z rdečo...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: shark_nm ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoč Excel

Oddelek: Programska oprema
136369 (6056) mk766321
»

Excel - seštevanje vrednosti brez upoštevanja besedila

Oddelek: Pomoč in nasveti