» »

Študentsko delo - potni stroški

Študentsko delo - potni stroški

Goldee ::

Zanima me, ali so potni stroški za študente obdavčeni? Sprašujem zato, ker sem dobil 3 različne odgovore na to vprašanje.
Ima kdo izkušnje s tem?
Meni firma nakaže potne stroške direkt na tekoči račun, dočim plača pa pride lepo preko napotnice.
Nekateri pravijo, da mi gredo potni stroški zraven k glavnici (torej skupni vsoti, ki sem jo zaslužil preko leta), drugi pravijo, da se tovrstni "dohodki" ne obračunavajo k skupni vsoti, spet tretji pa pravijo, da je ta dohodek sicer obdavčen, vendar firma plača akontacijo dohodnine. Kaj je sedaj pravilno? Jaz samo nebi rad presegel tiste meje, po kateri ti potem država trga - plačaš dohodnino. Ker potnih stroškov se mi kar nabere preko meseca (hodim s svojim avtom)..

Res, če ma kdo izkušnje s tem, naj pove kako je!

Hvala!
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

veverrca ::

Živjo. Kar js vem, je plačevanje potnih stroškov le dobra volja podjetja. Jaz sem dobila to plačano samo od enega podjetja..delala sm pa pr 15ih. Meni so pa nakazovali kar vse na napotnico, ampak so mi nakazovali 2x na mesec, da ne bi plačala akontacije.

Če ti firma res nakaže direkt na TR pol se ti tisto plačilo ne šteje. Ker za akontacijo pa dohodnino ŠS štejejo le tisto, kar je nakazano preko napotnice. Kako pa podjetje obdavčuje tist denar, k ti ga nakažejo na TR je pa bl njihov problem. Vrjetn napišejo kakšen potni nalog, da majo lepo dokumentiran.

LP

Goldee ::

Ja, to že, ampak podjetje mora evidentirati odliv (plačilo mojih potnih stroškov) in četudi jaz ne dobim to nakazano na napotnico, ampak direkt na račun, bo DURS hotel vedeti od kje meni ta denar, mar ni tako?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

tlozej ::

solatko ::

veverrca ::

Ma durs boli kaj ti dobiš tko..sej js sm si tud dajala denar gor al pa mi je kšna kolegica nakazala..uni ti itaq sploh ne smejo gledat TR..durs sam zanima, kok si ti dubu preko napotnice..če je pa drugo nakazilo na TR se jih pa nič ne tiče..ker to kar so ti oni nakazal bo durs verjetno obdavčil podjetje in ne tebe.

tony1 ::

Pred nekaj leti je bil na Adrii Airways dogovor s študenti tak: delo in potne stroške dobijo plačano preko napotnice, na koncu leta pa jim AA izda potrdilo, da je bilo toliko in toliko € izplačanih kot povračilo za potne stroške (ki se ne obdavčijo). Po nekem čudežu so tudi na davčni uspeli to skapirat in niso težili.

veverrca ::

Smotana js..sej res..potni stroški niso obdavčljivi :)) pr podjetju od Goldee so se pa znajdl, da jim ni treba še potnih stroškov preplačvat..k more podjetje ne vem kok procentov dat ŠS glede na količino plače. Drgač Goldee nč skrbet. DURS ti nima kej sitnart.

Za AA pa prvič slišim, da lahko tud tko, k ponavad študentom ne pripada prevoz na delo. Se mi zdi, da je to le dobra volja podjetja. So moral že nekaj narest, da jim niso težili :))

solatko ::

Poglej na linkih, ki sem jih prilimal zgoraj, ni samo potni nalog zadosti, za oprostitev davka, razvidno mora biti iz prilog potnemu nalogu, da je bila vožnja dejansko opravljena, sicer zapade v dohodnino in gre za lažno prikazovanje.

jernejl ::

Sicer nisem davčni strokovnjak, zadevo si pa razlagam takole:

Podjetje študentu ne more nakazovati nadomestil za stroške prevoza oz. potne stroške, običajno se po dogovoru ti stroški vključijo v urno postavko in se izplačajo preko napotnice. V novem zakonu ZDoh-2 pa obstaja možnost zmanjšanja davčne osnove za stroške prevoza in nočitve v povezavi z delom in na podlagi dokazil (oddaljenost bivališča od kraja dela, avtobusne vozovnice, parkirni listki, potni nalogi, potrdila delodajalcev...). Na ta način potem dosežeš cilj, da so ti stroški neobdavčeni.

Ni mi pa jasno, na podlagi česa lahko podjetje študentu neposredno na TRR nakazuje potne stroške.

Na naslednjih dveh povezavah pišejo točno o uveljavljanju stroškov prevoza:

http://www.napotnica.com/novica.php?id=164

http://www.studentski-servis.com/Podjetja/Pogosta-vprasanja#10-5

Goldee ::

Pri meni je tako, da moram v eni bazi izpolniti potni nalog, na katerega navedem:
Prvi sklop:
Ime, Priimek, stalno prebivališče, mojo kodo (employee number), naziv, oddelek, managerja, banka + TRR,
drugi sklop:
država potovanja, točna destinacija potovanja, ura od-do, način potovanja (lastni prevoz), registrska št. avtomobila, obrazložitev poti, komentar.

Vse to potem prileti managerju na mail in on to odobri. Ko se vrnem s potovanja v bazo pod potni nalog vnesem še stroške, ki so nastali (kilometrina, parkirnina) in vse to potem dobim izplačano skupaj z redno zaposlenimi, gre pa kar direkt na TRR.

No, če DURS-a res ne zanima kako sem dobil ta denar, potem pa fino. Pa saj ubistvu ne gre za zaslužek, ampak bolj kot ne za povračilo kilometrine + amortizacija avtomobila.
Podjetje pa verjetno plača kakšen davek na to ne?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Goldee ::

Jernej, hvala za koristen link!

Takole pravi:
31. člen
Dohodek iz delovnega razmerja, ki se ne všteva v davčno osnovo
V davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja se ne vštevajo:
3. povračila stroškov v zvezi z delom, kot so prehrana med delom, stroški prevoza na delo in z dela in terenski dodatek, pod pogoji in do višin, ki jih določi vlada, ter nadomestilo za ločeno življenje do višine, ki jo določi vlada;
4. povračila stroškov v zvezi s službenim potovanjem, kot so:
a) dnevnica,
b) povračilo stroškov prevoza vključno s povračilom stroškov za uporabo delojemalčevega osebnega vozila za službene namene (kilometrina),
c) povračilo stroškov za prenočišče,
pod pogoji in do višin, ki jih določi vlada. Povračilo stroškov po tej točki se lahko določi ločeno ali v skupnih zneskih.


Dvom je razjasnjen. Za vsak kilometer, ki ga naredim na osnovi potnega naloga s svojim avtomobilom dobim 0,37 EUR/km, kar pa se ne všteva v mojo davčno osnovo.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Gandalfar ::

Pa si ti preprican, da si v "delovnem razmerju" s podjetjem, ce delas preko studenta?

damo ::

Goldee, tako bi bilo, če bi bil v delovnem razmerju. Študentsko delo prek napotnic pooblaščene organizacije pa se upošteva kot navadno civilnopravno razmerje, za študenta veljajo določbe Zakona o delovnih razmerjih le v delu prepovedi diskriminacije, enake obravnave glede na spol, delovnega časa, odmora in počitkov ter odškodninske odgovornosti. Pri študentskem delu torej ne gre za delovno razmerje.

To pomeni, da se ti cel znesek, ki ga prejemaš preko napotnic, šteje v tvojo davčno osnovo, pa je čisto vseeno, če je sestavljen iz plačila za delo in morebitnih povračil stroškov v zvezi z delom. Dejanske stroške bi lahko prištel le k 10% normiranim stroškom, ki pa bi jih moral na zahtevo DURS tudi izkazati.


edit: typo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: damo ()

tony1 ::

Se moram strinjati z zadnjim postom.

Goldee ::

Pa si ti preprican, da si v "delovnem razmerju" s podjetjem, ce delas preko studenta?

@gandalfar
Ja, vem da nism v delovnem razmerju, sem prehitro prebral tisti zakon. :-/

@damo
Ok, navajaš nakazilo preko napotnice. Kaj pa dejstvo, da jaz dobim denar direkt na TRR, brez "vmešavanja" študentskega servisa?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

Gandalfar ::

pejt v racunovodstvo v firmi ugotovit kako oni to knjizijo. Bos verjetno za tisti denar moral se kaksno dodatno avtorsko sklenit, ce se tako mislijo. Ne more tebi firma kar nakazovat denarja.

damo ::

Glede nakazovanja denarja se strinjam z Gandalfarjem. Vsako nakazilo, ki ga izvede firma, mora imeti nekakšno podlago, kritje (predloženi računi, potni nalogi, pogodba, ipd.). Nakazovanje "kar tako" bi verjetno predstavljalo davčni prekršek.

Goldee ::

Ja pa saj zato moram jaz najprej napisat potni nalog, da imajo oni potem dokazilo zakaj so meni ta denar nakazali. Sej to je vse uredu in jasno. Samo zanima me, ali mi bodo na koncu leta potem to vsoto (potne stroške) prišteli k glavnici, glede na to, da ta denar ni bil nakazan preko študentske napotnice?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

damo ::

Nalog že, samo hec je še vedno v tem, da ti nisi v delovnem razmerju. Še vedno morajo načeloma potem v firmi imeti neko podlago, da ti to izplačajo, saj ne prejemaš klasične plače, h kateri bi ti na podlagi naloga prišteli obračunane stroške. Od tega, na kakšen način ti obračunajo in nakažejo ta znesek, je odvisno, če se ti bodo ti zneski upoštevali pri osnovi za obračun dohodnine ali ne.

Možno, da takšen način obračunavanja stroškov nezaposlenemu (s potnim nalogom) sploh ni dovoljen, žal pa ne poznam dobro računovodskih zadev in davčne zakonodaje, da bi lahko kaj več napisal o tem.

fosil ::

Jaz bi rekel, da če ti oni denar nakazujejo kar direkt na TR je to super zate. To je praktično isto, kot če bi ti kar gotovino na roke dal.

Znajo pa oni imet zaradi tega težave. Ker načelno podjetje ne more kar tako nakazovat denarja na osebne račune, brez da bi imel za to kakšen račun ali kakšno drugačno osnovo, kot je recimo obračun plače.
Tako je!

Gandalfar ::

Ce ma firma tezave, ma tud on tezave, ker bo moral al denar vlacat al pa nadknadno avtorske sklepat pa goljufat.

XCom ::

Neobdavčen prevoz na delo in kilometrine so samo z delavci v delavnem razmerju. Kar pa študenjte 100% niso.

MadMicka ::

Sicer se na zadeve ne spoznam prav dobro, ampak, neobdavčen je tudi npr. prevoz na delo za študente, kot to izhaja iz 41. člena Zdoh-2 v povezavi z 38. in 44. členom.

V bistvu lahko podjetje nakaže stroške za prevoz direktno na račun študenta in zaradi tega ne pada preko "cenzusa".

BladE_ ::

Nam so malico plačevali tako da so nam prišteli ure... sepravi 30min vsak dan za malico. Z prevozom je bilo isto.

Goldee ::

Nam so malico plačevali tako da so nam prišteli ure... sepravi 30min vsak dan za malico. Z prevozom je bilo isto.


Ja, samo potem se ti je ves ta denar štel k glavnici (preko napotnice), katero se potem obdavči konec leta. Jaz pa tega nočem, saj imam dejansko stroške, ko se peljem s svojim avtom naokoli - te stroške mi potem firma povrne (plus za amortizacijo avta). Konec leta mi bo pa država obdavčila to? In bom plačeval 16 ali 22% davka posledično tudi od računa za bencin (ker bom skupaj s potnimi stroški presegel 5600€)?
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

MadMicka ::

Kilometrina ni obdavčena. Pri tem je vseeno, ali si zaposlen, ali pa delaš po pogodbi o delu (npr. študentsko delo).

Sicer pa zadevo preveri v pravni službi DURS-a.

Goldee ::

Kilometrina ni obdavčena. Pri tem je vseeno, ali si zaposlen, ali pa delaš po pogodbi o delu (npr. študentsko delo).

Sicer pa zadevo preveri v pravni službi DURS-a.


Nekam prepričano zveniš. Bom se še jutri na DURSu pozanimal.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

jernejl ::

Mislim, da sploh ni sporno to, ali so stroški prevoza v zvezi z delom obdavčeni ali ne. V ZDoh-2 piše, da se ti stroški odštejejo od davčne osnove - torej niso obdavčeni (če imaš za to ustrezna dokazila).

Kar se nekaterim tukaj zdi "sporno" je način, kako lahko podjetje to izplača študentu neposredno na TRR in ne preko napotnice.

V nobenem primeru pa ne moreš tega zneska kar odmisliti in ga ne prijaviti DURSu. V napovedi za odmero dohodnine bi moral v rubriko "Dohodek" vpisati celotni dohodek (skupaj s temi stroški), nato bi pa v rubriko "Stroški" vpisal višino teh stroškov (plus 10% normirane stroške). Te stroške ti nato DURS odšteje od davčne osnove (ne smeš jih pa zamolčati). Zraven moraš priložiti dokazila, npr. potne naloge.

Goldee ::

Ok, sem poklical na DURS, kjer so mi prijazno razložili zadevo. Je pa zgodba bolj ali manj takšna, kot jo je opisal jernejl v zadnjem postu.

Torej, vsi potni stroški se prištejejo k glavnici (torej, tistemu denarju, ki ga nekdo zasluži z delom prek študenta čez leto).

Potem pa moraš, ko prejmeš napoved za odmero dohodnine, v 15 dneh vložiti ugovor in predložiti vse račune, oziroma potrejene potne naloge, iz katerih je razvidno, da gre za dejanske potne stroške. Nato ti DURS tisto vsoto denarja odbije od glavnice in to je to.
And Now for Something Completely Different...

-two things I like about UK -Monty Python & Pink Floyd-

bucket ::

Hoj!

Ker je tema že nekoliko stara me zanima nekaj glede uveljavljanja potrnih stroškov v dohodnini.

Ker sem prijavljen kot vzdrževani družinski član in sem lani zaslužil več kot 3100EUR moram plačati davek na zaslužek preko ŠS.
Na internetu (tukaj, in tukaj) sem zasledil podatek, da lahko jaz kot študent uveljavljam potne stroške za zmanjšanje osnove za plačilo davka.

Sedaj pa me zanima kako to v praksi narediti, kaj točno moram narediti, da lahko kot študent DURS-u dokažem, da sem imel stroške z prevozom na delo? Vozim se s svojim prevoznim sredstvom, od doma do podjetja in X krat na mesec.

Hvala in lep pozdrav!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bucket ()

St235 ::

Dvomim, da lahko uveljavljaš karkoli več od normiranih stroškov, ki predstavljajo 10% dohodka preko ŠS.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Praksa in plačilo?

Oddelek: Šola
349552 (4329) MadMicka
»

dohodnina za študentsko delo

Oddelek: Loža
226120 (5370) LitralSM
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013851 (9339) Vikking
»

rekordne cene bencina...vsak v svojem avtu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5710938 (9442) Pithlit
»

Potni stroški

Oddelek: Loža
419184 (9184) nastyboy

Več podobnih tem