» »

RAID-0 na dveh različno velikih diskih?!?

RAID-0 na dveh različno velikih diskih?!?

poga ::

Živjo!

Zanima me sledeče.

Pravkar sem kupil dodaten disk (80Gb) in sedaj si deli prostor v kišti s starim 40 Gb diskom.
Ker imam plato, ki podpira RAID (ABIT TH7-II), bi rad vklopil RAID-0 (striping) varianto z diskoma, zanima pa me sledeče:

1. Kako bo zadeva delovala, če je drugi disk 2x večji od prvega? A potem RAID deluje samo do 40GB?

2. Očitno se vsi podatki zbrišejo ko vklopiš to funkcijo. Je to normalno?

Toliko zaenkrat. Hvala za odgovore...

Gašper
  • spremenil: poga ()

bastadu ::

Odvisno od kontrolerja, vendar mislim, da nekateri celo ne podpirajo različnih diskov... Sicer ti bo pa na onem 80GB porabilo samo 40GB (40GB pa ne boš mogel uporabljati), toliko kot je najmanjši disk v stripingu...

Aha, no tega sem se najbolj bal. Sicer je pa tako cas da po 8ih mesecih ponovno nalozim XPje (clean install) tako da bom lahko probal razlicne kombinacije - upam da se bo ze na zacetku pri instalaciji XPjev ko z disk managerjem urejas particije videlo, ali bo na voljo tudi ostalih 40 Gb ali ne.

ce koga zanima, a bo delovalo ali ne naj pove pa bom tukajle napisal vse rezultate...

Yohan del Sud ::

Me pa res zanima. IMHO ne bo delovalo. 40gb boš zagnal stran. Pa še nekaj. Kadarkoli se boš špilal z nastvaitvami raid kontrolerja boš izgubil vse podatke...

Evo, vceraj sem zadevo potestiral in res na RAID-0 "izgubis" vse kar je vecje od najmanjsega diska - se pravi v mojem primeru 40Gb.

:(

Prav skoda, da kontrolerji ne znaju uporabiti ostal del diska kot normalen disk.

A kdo ve, a se RAID-0 sploh izplaca na danasnjih (ze tako) hitrih IDE diskih? Kaksne so dejanske razlike v hitrostih (zapisavanja in branja)?

Gasper

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RAID1, bistvena vprasanja

Oddelek: Strojna oprema
293645 (2404) element
»

2xMaxtor 120GB(2MB) v RAID-0 *Nooro*! (strani: 1 2 3 4 )

18414335 (9939) matrix2
»

SerialATA diski - katerega kupiti? (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
945755 (4742) asPeteR
»

2 IBM 40GB diska na RAID-u ali ne?

Oddelek: Pomoč in nasveti
141441 (1229) blabla
»

RAID kartica

71467 (1319) Mr.B

Več podobnih tem