» »

Črn zaslon ob vklopu. :S

Črn zaslon ob vklopu. :S

bobicek ::

Imam računalnik star malo več kot dve leti. Konfiguracija je takšna:
Matična plošča: ASUS A8N-E
Procesor AMD ATHLON 3200+ 64 bitni, Socket 939
RAM 2x 512MB
Grafična: MSI 7600GS
dva SATA diska Maxtor 160MB SATA1 in WD 250GB SATA2

Stvar je taka, da trenutno ne morem pridet niti do BIOS-a. Torej ko ga vklopim se na zaslunu ne pokaže čisto nič - black screen. Iz standby se niti ne vklopi monitor. Se pa procesor normalno zažene(ali vsaj vsi ventilatorji), prav tako pa se zažene sam DVD-rom in kolikor vem, tudi rami(začne nekaj na rahlo prasketati, vsaj večina jih pravi, da se to zaženejo rami), disk se tudi ne zažene.

Najprej moram povedat, da sn imel že nekaj časa probleme s TV kartico(neka stara Pinaclova kartica), ko sn zagnal TV mi je komp ali se sam od sebe resetiral ali pa zmrznil, se je pa včasih še vseeno normalno zagnala. Ker se je resetiranje in zmrzevanje nadaljevalo sn kartico odstranil.

Nato pa se je čez nekaj časa ispisal error v neki takšni obliki:
The file is missing or is corrupted:
Windows root>\system32\ntoskrnl.exe

in sn ga po tem errorju lahko samo hardwersko resetiral, ali hardwersko isklopil. Dostikrat ni od takrat prijela niti več tipkovnica, oziroma nisn mogel priti do BIOS-a.
Ker sem prebral na netu, da je to lahko povezano s poškodovano tipkovnco, sn večkrat izključil in priključil tipkovnico. Včasih sem nato lahko prišel v Windowse, dostikrat pa ne.

Nato sem formatiral primarni disk in na novo naložil winse in vse gonilnike. Vse skupaj je delalo dva dni nato pa zopet pride do gornjega errorja. Nato sn zopet formatiral vse skupi vendar mi nato ispiše now error v neki taki obliki:
Windows could not complete fromating(ustavilo se je formatiranje tik pred koncem) in zraven se izpiše še to:
incorect disk table. To je bil Maxtorjev disk.

Nato zamenjam disk s WD-jem. Normalno lahko naložim gor winse in vse gonilnike. Kompjuter dela normalno nekaj časa. Nendar mi po dveh izklopih zopet izvrže error v obliki:
The file is missing or is corrupted:
Windows root>\system32\ntoskrnl.exe

Nato zopet s mučnim priklapljanjem in izklapljanjem tipkovnice le pridem do winsow, ki pa mi začnejo kar nonstop zmrovat, ko nisn delo nič v njih.

Nato poiskusim tipkovnico v USB reži(ker dobim namig da bi lahko bil kriv PS2 priklop), error se zopet pojavlja, poiskusim drugo tipkovnico v obeh PS2 in USB reži, zopet enak error.

Tukaj že totalno obupam. Prižgem komp čez nekaj dni pa se mi ispiše error v neki tej obliki:
MACHINE_CHECK_EXCEPTION
If this is the first time you've seen this stop error screen, restart your computer......
....dump of physical memory.

Vse kar mi je še preostalo, da sn flasho BIOS na novo različico. Okky najprej clearam CMOS s jumperji, ker ni nič boljše, errorji se še kar naprej ponavljajo, zato BIOS flasham na najnovejšo verzijo(neverjetno moja matična dobi podporo celo za dvojedernike). Vseskupi tudi nič ne pomaga. Nato rastavim vso mašino, jo očistim vsega praha. priklopim nazaj vse, a vendar se še vedno pojavlja error:
The file is missing or is corrupted:
Windows root>\system32\ntoskrnl.exe

ko pa je le kdaj prijale tipka del, da sn prišo v BIOS, je tipkovnica zmrznala tudi v BIOS-u. Morm pa povedat, da se je še vseeno lahko vidlo spreminjanje število vrtljajev ventilatorja na procesorju in pa spremeninjanje temperature na CPU in na matični(oboje okoli 36 do 38 stopinj). Prijala pa nji noben tipka. tako da sn izklopil komp samo še hardwersko s tipko start.

No čez čas pa se ni dalo pridet niti več do BIOS-a. Oziroma je sedaj na voljp samo črn zaslon. V glavnem, zadeva je sedaj očitno totalno fuč. Kaj je sedaj narobe, kdo bi vedel. Kišto sn sicer potem še enkrat rastavil in nazaj skup spravo. Ampak ni kaj boljšega. In ne bat, da kišta ne bi bla prav skupi dana. Ker če zna človek povezat start button na matično, potem mislim, da ne more še kje drugje kaj falit.

V glavnem, če ima kdo kako idejo, kaj se še da nardit, bi z veseljem vido, da se kdo oglasi. Bojim pa se, da procesorja in matične ne bom mogo preverit na kaki drugi mašini. Grafa, rami, disk(verjetno tudi napajalnik) bo že še šlo. Sn že klico na servis, kjer so mi pa lepo povedal, da bom najprej za samo testiranje kompa dal 20€, nato pa še pride sama zamenjava delov. V glavnem, za teh 20€ če dodam še zraven 20€ lahk dobim že spodobno plato za moj procesor. Servisu pa ne mislim devat gnarja, ker so me full grdo "prjeli" ko me je sam zanimal, kaj pride teh 20€ in sn izjavil, da je pač drago. Njihova reakcija pa, "ja a ne razumete, da mi mormo za ta vaš kompjuter potem tri ure garat, da vse prevermo...."

Upam, da nisn bil predolg, hotel sn pač čimbolj podrobno opisat vso težavo.

Hvala.
  • spremenil: bobicek ()

KandazaR ::

Najprej zmeči ven vse nenujne komponente (brez katerih lahko comp deluje normalno) kot so zvočna tv kartica... Pa imaš priklopljen zvočnik na plato. Mogoče kaj piska? Drugače pa stestiraj zadevo. Možni krivci so trije: grafa, plata in mogoče še napajalc. Disk nima tukej veze (tudi brez diska lahko prideš v bios). Sam sumim plato.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

amaze646 ::

Imel sem podoben problem (črn ekran in nič drugega) in sem na koncu ugotovil, da mi je crknil procesor. Ko sem procesor zamenjal je stvar spet delala.

solatko ::

Največkrat je temu kriv ram. Lahko se ti je nabrala umazanija v ležišču rama (prah, vlaga). Predlagam, da cel računalnik podreš, očistiš vse dele, zamenjaš hladilno pasto, očistiš napajalnik in računalnik ponovno sestaviš. Drži se navodil (uporabniška navodila od matične plošče), uporabljaj mehek čopič in izpihovalnik (dober je tisti za polnenje blazin). Najprej sestavi MB, procesor, en ram in grafično, prižgi in če prideš v bios, ugasneš ter dodajaš komponente. Pazi na razelektritev in na izklapljanje napajalnika ( obvezno pri vstavljanju CPU in RAM-a). Če nisi to še nikoli delal, pokliči na pomoč kakšnega prijatelja. Poglej v kakšnem stanju so kondenzatorji - če je kakšen napihnjen, obvezna zamenjava vseh - strošek cca €10 + delo, če ne boš to počel sam, ali pa menjava MB.

bibip ::

Probaj še resetirat bios. Clear cmos. Jumper zraven baterije na osnovni plošči daj za par sekund v položaj za clear. Če boš potem prišel v sistem, malo poglej, če je procesor prav nastavljen. Včasih ti ga "degradira", pa se lahko ogajajo take stvari. Sem imel takšen problem.

Da imaš črn zaslon... Kolega je enkrat samo pozabil preklopit iz vga na dvi na svojem zaslonu (imput gumb). Ampak je zelo verjetno, da to ni to v tvojem primeru.

bobicek ::

Hvala vsem za pomoč. Na koncu se je iskazalo, da je šla matična. Vse ostalo pa dela brez problema.

Torej sedaj imam nabavljeno novo matično, ki pa sem jo kupil povsem golo, torej brez kablov in CD-ja z gonilniki. Zanima me, če lahko uporabim kar gonilnike(zvočna, LAN,...) od stare matične.

Model stare matične je : ASUS A8N-E
Model nove matične: ASUS A8N-SLI Deluxe.

Očitno je to ena in ista serija, na CD-ju od stare pa piše A8N-SLI Series.

Dodatno pa me zanima, če obstaja kaka novejša različica tega bootable CD-ja Ker na Asusovi starni je treba vsakega posebej dol potegnat, jes bi jih pa načeloma raje imel skupaj.

Hvala vsem.

solatko ::

Imaš oznako matične in si iz asus-ove strani potegni dol gonilnike, tisti na CD-ju, so tako zastareli.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

racunalnik se ne boota

Oddelek: Strojna oprema
201393 (975) Echbart
»

Win 7 blue screen in restart

Oddelek: Operacijski sistemi
132241 (1980) Duhec
»

Par vprašanj o amd athlonu 1800+ (strani: 1 2 )

Oddelek: Navijanje
705156 (3987) Pyr0Beast
»

Kako popravit "ntoskrnl.exe is missing or corrupt"?

Oddelek: Operacijski sistemi
92300 (2009) TgT
»

problem z windows 2000

Oddelek: Pomoč in nasveti
10857 (710) Good Guy

Več podobnih tem