» »

nakup zunanjega HDD

nakup zunanjega HDD

rs1975 ::

prosil bi za vašo pomoč pri nakupu zunanjega diska. kupujem kapacitete 1TB. kaj od tega je najboljši nakup?
Seagate
Toshiba
WD

bluefish ::

WD, enostavno.

korelem ::

Seagate, najcenejši in najdaljša garancija.
Lp

kmetek ::

g7_logic ::

Lahko greš pa jutr v hoferja pa kups teviona (90€, verjetno je WD disk not). Drgac pa neke tople vode pri teh zunanjih diskih ne boš odkril. Vsi so usb 2.0 za to ceno, pa crkne ti lahko tud kirkol. Odvisn od sreče...

Verjetno od teh treh bi uzel Seagata k ma 3 leta garancije. Pa še dobre izkušnje mam z njimi. Drgac verbatim ma pa WD not, je pa mal cnejši.

Pa odvisn kje bos mel disk. Če ti je lepota pomembna je WD zihr moj zmagovalc :) Pejt ke pa kup enga in bo :D Pa upi da ti je sreča naklonjena da ti ne crkne.:D

LP

GrimReaper ::

Ne vem kakšno mate to paranojo, men še noben disk v 12 letih ni crknu.
7600X | Noctua NH-D15 | ASUS STRIX X670E-F | G.Skill 6000 CL30
Palit GameRock 4080 | Be Quiet 802 | ASUS Strix 1000W

bluefish ::

meni v desetih eden. Pa še to iz tiste legendarne serije IBM-ov, preden so proizvodnjo predali Hitachiju.

axee ::

Mja, to je res, meni ne crkne, samo pri dveh seagate-ih so se mi začeli delati bad sektorji (po 5 letih intenzivne uporabe). Tudi sam navijam za WD, če je lepota pomembna, kupil pa ga nebi ker se notri disk pošteno greje, ohišje niti aluminjasto ni...

Plus, mene naprimer zanim akateri je najtišji (3.5')?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: axee ()

g7_logic ::

Ko ti crkneta dva WD-ja pol verjetno nisi več navdušen nad njimi :( Čist odvisn od serije... Ene WD serije so crkvale k nvem kaj, zdej naj bi blo to porihtan, čeprov je frend reku da mu je glih zdej 1TB crknu. Sj pravm da je loterija.

Mam pa občutek da so včasih diske tud bl kvalitetno delal. Sam imam dva diska ki sta stara 6 let pa sta skoz oberemenjena pa delata k suš :D.

LP

Tomson ::

Sam imam tri WD 500Gb GP diske, obremenjene 24/7 že tri leta, pa nobenih težav.

Drugače pa če denar ni problem predlagam WD Studio Edition s petletno garancijo ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

rs1975 ::

še nekaj, disk bom zaenkrat uporabljal za shranjevanje podatkov (filmi,...), v kratkem pa mislim kupiti še NMT predvajalnik, na katerega bo potem vključen ta zunanji disk. V kakšen način naj formatiram HDD - NTFS, FAT32 ali EXT3? Rabim za kakšnega od teh načinov tudi kakšen program?

energetik ::

VERBATIM 1TB

Hmm, mene tudi tale disk zanima, ima kdo kakšne izkušnje? Uporabljal ga bom samo kot backup in za shranjevanje filmov/virtual HD - torej uporaba mogoče 1x na teden.

energetik ::

No sem ugotovil, da ima tale Verbatim notr WD10EAVS Caviar Green s samo 8MB predpomnilnika...
Zanima me, koliko in na kakšen način to vpliva na hitrost prenosa recimo v primerjavi z 16MB?

kmetek ::

preko USB vodila je vseeno če imaš 1GB predpomnilnika.

rs1975 ::

V kakšen način naj formatiram HDD - NTFS, FAT32 ali EXT3? Rabim za kakšnega od teh načinov tudi kakšen program?

mi res ne zna nihče odgovoriti?:|

energetik ::

Če boš rabil samo z Win2k/XP/Vista potem v NTFS, če boš uporabljal na veliko različnih sistemih pa v FAT32. Formatiraš v disk management v winsih.

FastWIND ::

JXS ::

a se lahko še kaj razpišete o drugih pomembnih podatkih pri zunanjih diskih:

sam ima WD 500gb in mi je žal vsakega €, ki sem ga dal zanj!!
zadeva je glasna kot hudič, pa ne govorim o ventilatorju, ampak o samem disku!
potem pa je tu "pametni-varčni način" delovanja, disk se po ca. 10min neaktivnosti postavi stand by, kar je res prijetno, ko poslušaš glasbo in se sredi komada začne zaganjati, jaz pa sredi komada dobim malo tišine. ali pa ko preko noči seedaš kak manj zaželen torrent, pa se ti stalno vklaplja in izklaplja, res prijetno za poslušat!

Veliko bolj sem zadovoljen z "sestavi sam" izvedbo, ko sem kupil najcenejše ohišje in disk po lastni želji. Zadevi sem že takoj na začetku odklopil ventilator in ledice. zadeva je neslišna in nepozna, deluje pa že več kot 5 let.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: JXS ()

rs1975 ::

Če boš rabil samo z Win2k/XP/Vista potem v NTFS, če boš uporabljal na veliko različnih sistemih pa v FAT32. Formatiraš v disk management v winsih.

hvala za odgovor. kaj pa EXT3, ki se omenja pri uporabi z NMT?

beli ::

Jst sem kupo Fujitsu Siemens 35ev821 1TB prenosni disk. Not je pa WD10EAVS disk, ki pa je pred kratkim škripnil...baje da tile diski niso posrečeni.

Karen ::

Zunanji diski so čista loterija. Moje pravilo, da si zmagal:
1. Vzemi tistega z največ garancije.
2. Zavedaj se da zunanji disk ni backup naprava (za to imaš DVDje, kak remote arhiv) - nobena reč ki se stalno vrti ne more biti backup naprava.
Kot so rekli že ostali nikoli ne veš katera serija katerega diska ima relativno veliko izpada, možnosti za sranje je ogromno: priklopi in izklopi, zunanje napajanje, ohišje, fizično prenašanje, sam disk... tako da spraševati kateri ti bo dlje zdržal je brez zveze ker boš to izvedel šele post-festum, ko ti bo že crknil>:D

beli ::

Zunanji diski so čista loterija. Moje pravilo, da si zmagal:
1. Vzemi tistega z največ garancije.
2. Zavedaj se da zunanji disk ni backup naprava (za to imaš DVDje, kak remote arhiv) - nobena reč ki se stalno vrti ne more biti backup naprava.
Kot so rekli že ostali nikoli ne veš katera serija katerega diska ima relativno veliko izpada, možnosti za sranje je ogromno: priklopi in izklopi, zunanje napajanje, ohišje, fizično prenašanje, sam disk... tako da spraševati kateri ti bo dlje zdržal je brez zveze ker boš to izvedel šele post-festum, ko ti bo že crknil>:D


Lepo povedano :)

kmetek ::

dvdji niso več arhiv :D we want bluray :D

kopernik ::

Disk je čist ok backup naprava, samo moraš imeti dva in to na dislociranih lokacijah. Recimo enega doma, enega v službi. No, odvisno od podatkov, jaz to uporabljam za backup sistema in za družinske slike/video posnetke. DVDji so nepraktični in v bistvu tudi nezanesljivi.

Karen ::

K zadnjemu: po želji naj vsak dela s svojimi podatki kar hoče. Ko boš prvič na en disk dobil virus ki ti bo ob zagonu (ali obletnici rojstva avtorja virusa) pobrisal MBR, in boš pred tem naredil arhiv še na drug dislociran disk, potem ti želim veliko sreče. DVDji so nepraktični, zagotovo bolj zanesljivi kot trdi diski, pa mešaš backup in podatke za tekočo uporabo. Arhiv je tista stvar ki jo potegneš ven čez 5 let če jo rabiš, tekoči podatki so pa tisto kar potrebuješ dnevno/tedensko/mesečno/takoj in mora biti za to pri roki - temu je namenjen disk/usb ključ ipd. Malce premisli če se ti splača familijarne fotke tvegat na tvoj način. Že z DVDji je kritično, čeprav moram reči da precej manj kot s tvojim načinom.

energetik ::

Karen, in kaj potem ti predlagaš za absolutno varno varianto?
Jaz svoje fotke (ki predstavljajo veliko večino pomembnih podatkov shranjujem na zunanji disk, hkrati jih imam še na internem disku, vsake toliko pa naredim kopije še na DVDjih, ki jih imam shranjene na drugi lokaciji.

kopernik ::

Karen, virusa nisem imel že kakšnih 10 let. Če ga dobim, je ravno moj način odličen. Na tisti disk v službi delam backup vsakih nekaj mesecev (na domačega na približno 14 dni) in je malo verjetno, da si okužim vse tri diske. Če si primarnega, to zelo verjetno hitro ugotovim, če ne drugače z nedelovanjem sistema. Read this. Z DVDji je pa križ in sicer bi za vsak backup rabil nekje 30 DVDjev (ta količina se bo s časom še povečevala), zelo zaumdno in dolgočasno opravilo, sploh če bi to delal redno. Zanesljivi pa niso prav zelo.

Karen ::

Absolutno varne variante ni. Jaz pač naredim arhiv na 2 DVDja (itak so slike večinoma), eno kopijo na eno lokacijo, drugo pa drugam, taboljše fotke pa še razvijem. Če bi imel 30dvd-jev backupa potem bi tudi jaz razmišljal o čem drugem (saj zadošča samo backup novih zadev, ne da vsakič vse stare zadeve arhiviraš). No, ne vem, jaz sem diske kot arhiv odpisal, uporabljam jih samo za tekočo zbirko. Se pa strinjam da je problem večplasten:
1. kaj sploh arhivirati? Odgovor: samo svoje delo (filmi, muska ipd. to je vse re-downloadable). Tako ostanejo večinoma dokumenti in fotke, ostalega je malo (ok, so izjeme, kaki videomontažerji, ipd. ampak ti imajo druge variante). Pa še fotke iz prakse bi (če bi imel čas in voljo) mirno oklestil na vsako deseto uporabno za razvijanje. Večini povprečnih uporabnikov (poudarjam, ni nujno da spadata v 95% večine) tako ne bi ostalo prav veliko po kapaciteti.
2. v katerih formatih? Jasno v takih relativno univerzalnih ki jih bomo lahko brali čez 20 let (ok, to je res težko predvidevati, ampak veste da imate z Wordstar in Word 2.0 formatom že sedaj težave, vsaj jaz imam srednješolske naloge v tem formatu... ja, star sem že).
3. na kateri medij? Kaj mi bo čez 10-15 let disk, DVD ali karkoli drugega če ga ne bom imel na kaj priklopiti. Naj spomnim samo na 5,25 diskete. Ravno zadnjič gledal, disketo 5,25 iz leta 1995 sem mirno prebral kot včeraj (enako kot prvi pri meni doma posnet CD iz istega leta - za dvomljivce, hehe). Skratka nekaj kar bom lahko prebral čez 10 let in jih v tem času skopiral na nov medij ki ga bom bral nadaljnjih 10 let. Kar se tiče medijev je WORM medij verjetno še najboljši - enkrat zapišeš, bereš večkrat. To zato ker ni nevarnosti da bi pri branju kaj zbrisal (zato je tak medij boljši od večkrat zapisljivega, kljub pomanjkljivostim ki jih ima, kar se mene tiče)
4. ne smemo pozabiti da "neberljivost" medijev ni edini problem. Tu govorimo o aspektu "varnosti" in aspektu "zaščite". Pozabimo na to če DVD spraskamo - kaj se zgodi če imamo npr. požar, vlom ipd. Torej z več kopijami na različnih lokacijah spet drastično zmanjšamo tveganje.
5. Še kaj bi se našlo.
Energetik: jaz delam podobno kot ti, pri čemer tekočo zbirko vsake toliko "spucam" na DVD-je (2 kopiji) in jih shranim na različnih lokacijah, z diska gre pa počasi potem dol vse skupaj. Dokler pa nimam kopij na DVDju pa ponavadi na diskih dveh mašin, kot ti.
Kopernik: želim ti da virusa sploh nikoli ne bi imel. Dvomim pa, da res rabiš 30 DVD-jev (beri zgoraj).
Če ima še kdo kak varen in hkrati praktičen pristop bomo pa veseli če ga deli z ostalimi.

Spock83 ::

Če boš rabil samo z Win2k/XP/Vista potem v NTFS, če boš uporabljal na veliko različnih sistemih pa v FAT32. Formatiraš v disk management v winsih.

hvala za odgovor. kaj pa EXT3, ki se omenja pri uporabi z NMT?


Če se ne motim EXT uporablja Dlink DNS-313. Če pa vas skrbi za varnost podatkov potem DNS-323. Slednjega imam tudi sam (priklop na mrežo, gigalan, podpora torrentu, iTunes...) in sem super zadovoljen. Pa da ne pozabim malo morje plug-inov -> http://wiki.dns323.info/. Seveda cena je precej večja :|


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Disk za življenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
789311 (6499) Jst
»

Format diska za max kompatibilnost

Oddelek: Pomoč in nasveti
161534 (1145) opeter
»

Zunanji disk - odločitev

Oddelek: Kaj kupiti
152164 (1264) tomy5
»

Dober cloud backup (strani: 1 2 )

Oddelek: Informacijska varnost
8416858 (8010) dunda
»

Zunanji trdi disk (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
6514258 (11489) Dromar

Več podobnih tem