» »

Poslovni račun za SP -- info

Poslovni račun za SP -- info

lopov ::

Zdravo!

Do 4. februarja moram registrirati SP in pri brskanju po netu sem ugotovil, da potrebujem poslovni račun. po nadalnjem brskanju sem našel informacije, da ne rabim ravno "poslovni" račun, pač pa bi bil dovolj ločeni (drugi) osebni račun.

vir 1
vir 2

Okej, recimo da je to res, bi priporočili kakšno banko?

Osebni račun imam pri NLB, ampak oni mi menda ne bodo hoteli odpreti še enega, pač pa bom moral odpreti "poslovnegs" in vzeti proklik. Morda kaj drugega?

Ali če se izkaže da so informacije napačne, morda predlog, pri kateri banki vzeti "poslovni" račun?

Hvala in lep pozdrav,
b.
  • spremenil: lopov ()

drejc ::

poslovni, pri matični banki
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

b0j3 ::

Vse je odvisno od banke.
Jaz imam osebni račun pri Abanki in poslovni račun tudi. Omogočili so mi, da dostopam do obeh računov preko Abaneta (preko weba) - nekatere banke to ne omogočajo, ampak zahtevajo že v začetku nakup posebnega programa.

Počasi mi je bil Abanet premajhen in sem vzel Abacom (poseben program).

SkIDiver ::

Osebnega imam pri NLB, poslovnega pri banki Koper. Imajo kar nekj ugodnosti za s.p.-je.

djordjevic ::

Osebni in poslovni račun pri nkbm, oboje združeno v bankanetu za fizične uporabnike. Na poslovnem sem imel eno leto zastonj vodenje, ob odprtju pa sem dobil debetno poslovno viso. Letos mi tečejo stroški vodenja, in sicer 4,5 evra mesečno, to pa je tudi vse. Načeloma sen z zadevo zelo zadovoljen.
No grave is deep enough to keep us in chains.

JohanP ::

Osebni in poslovni pri NLB. Programa sta ločena (Klik in ProKlik).

fosil ::

Jaz imam tudi poslovnega pri NKBM.
In kot vidim imajo še vedno akcijo za eno leto zastonj
NLB nima ravno ugodnih cen.

Njihova spletna banka je sicer slabša od klika ampak se da preživet za tistih nekaj nakazil.

Če boš imel večje število določenih transakcij pa se ti splača malo primerjat tudi cenike posameznih transakcij med bankami.
Tako je!

lopov ::

Zdravo!

Hvala vsem za info. Kolikor sem računal bom imel okoli 9000 bruto letno, bolj ali manj vsak mesec enak znesek in si ne bi ustvarjal nekih strašnih stroškov.

Še zmeraj razmišljam o navadnem osebnem računu.

Lp,
b.

Vice ::

nekatere banke to ne omogočajo, ampak zahtevajo že v začetku nakup posebnega programa.
Program dobiš zastonj, plačaš "samo" certifikat...

IceIceBaby ::

Če imaš registriran s.p. moraš obvezno imeti poslovni račun. Sicer, če ne boš imel veliko transakcij cena ni glavni faktor. Je pa super, če imajo dobro online banko in, da je poslovalnica nekje v bljižini. Včasih je še vedno treba osebno na banko.

Jaz imam drugače poslovni račun na Delavski Hranilnici. Cene so zelo solidne pa tudi ustrežljivi so. Spletna banka sicer ni višek tehnologije, ampak dela dobro. Pa tudi na tem področju se stvari premikajo. Poleg tega so mi brez besed dali kreditno kartico.

Druga banka, ki jo uporabljam je Hypo. Tam imam samo eno kreditno z malo višjim limitom. So tudi precej ustrežljivi. Zadnjič so mi pred prazniki uredili prekinitev vezave v 1 dnevu, čeprav je 3/4 ljudi bilo že na dopustih in se običajno baje to čaka par dni.

Btw...certifikat (za Klik itd) dobiš brezplačno na upravni enoti.

drejc ::

Vem kaj te tare, lopov. Zakon je spisan tako, kot si napisal, poslovna praksa bank v SI je pa nekaj drugega. S.p. ti napišejo samo "pod" poslovni račun in basta.

EDIT: poslovni račun imam pri SKB, ki je tudi ena redkih, če ne edina, ki omogoča dostop do poslovnega računa preko "kalkulatorja" - generatorčka. Tam imam, jasno, tudi osebni.
"Rise above oneself and grasp the world"
- Archimedes of Syracuse

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: drejc ()

lopov ::

Hvala za razumevanje :)

Zadeve so se mi malo zavlekle, tko da bom kot kaže jutri urejal vse okoli tega (če info na netu ne laže se da urediti vse v enem dnevu - AJPES, DURS in banka).

Če bom moral vzeti poslovni račun so trenutno v ožjem izboru Banka Koper, NKBM in Delavska hranilnica. Danes sčekiram še Sparkasse in Raiffeisen.

Naj povdarim - ne zanima me kakšno vesoljsko tehnologijo ima banka v ponudbi, rad bi le račun, kamor bom prejemal nakazila. Ne rabim kartic, preračunavanja valut, nakazila v tujino, yadayada ... Ta moj drobiž še opazili ne bodo.

Thx & lp,
b.

mahi ::

pozdravljen

da ne odpiram nove teme ...
Kako si potem uredil s temi računi? Kje je najbolj ugodno?
Ali je res NUJNO NUJNO potrebno imeti poslovni račun?

lp

Tarzan ::

Nujno, nujno, nujno.
Osebno sem na NLB, kjer me za Proklik odirajo kot podhranjenega odojka. Ker nisem nikoli bil zapufan me klicarijo z vseh mogočih bank in mi ponujajo kredit, ki ga nočem, noben mi pa noče ponudit ugodnega kratkoročnega depozita, ali pa bistveno nižjih stroškov poslovanja. Smrduhi.

McHusch ::

Tarzan, to je logično. S kreditom banka fino zasluži, z depozitom bistveno manj, z nižjimi stroški poslovanja pa sploh ne. :)

lopov ::

@mahi -- na koncu sem "obupal" in vzel pri NLB. Ukvarjam se z dejavnostjo kjer imam malo stroškov in "na srečo" gredo vse provizije, ki se jih plača banki čez leto (oz. bolje rečeno - si jih banka vzame) v stroške.

Ko bom velik odprem svojo banko ...

EDIT: kolikor mi je znano se zakon ni nič spremenil, a banka ti vseeno ne bo dala še enega osebnega računa za poslovanje SP. Čisto iskreno pa, če imaš denar ali par znancev raje ustanovite d.o.o. ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

mahi ::

ma ja, drag oje to.
jaz za osebni račun gledam Sparkasse banko. Sedaj imam NLB pa jih imam poln k....
Pa mogoče če bi se dalo, bi pač pri kšni drugi banki naredil osebni račun, pa ga uporabljal kot "poslovni račun".
SP bi imel kot popoldansko dejavnost, tako da nebi bilo nekih bajnih zaslužkov ... pač tako da lahko mesečno kak mali računček izdam, mogoče kak komp kupim v tujini in tukaj prodam - to bi bil pa maksimum.

Kako je pa z vodenjem teh "papirjev"? Aje to težko opravilo, al se je možno to elegantno navadit?

lp in HVALA

IceIceBaby ::

Poglej Delavsko hranilnico. Mislim, da so najbolj ugodni. http://www.delavska-hranilnica.si/dh-no...

lopov ::

mahi je izjavil:

Pa mogoče če bi se dalo, bi pač pri kšni drugi banki naredil osebni račun, pa ga uporabljal kot "poslovni račun".

Ne, kot sem že nekje napisal -- čim se v imenu pojavi SP (Janez Novak SP) ti banka nudi le poslovni račun. Imaš isto davčno številko in denar lahko prelivaš z osebnega na poslovni & obratno brez da bi ti davkarija težila.

mahi je izjavil:

SP bi imel kot popoldansko dejavnost, tako da nebi bilo nekih bajnih zaslužkov ... pač tako da lahko mesečno kak mali računček izdam, mogoče kak komp kupim v tujini in tukaj prodam - to bi bil pa maksimum.

Ne mešat "popoldanski SP" s "polnim SP" -- pri polni varianti (to mam jaz) plačaš vse dajatve, zavarovanje itd. tko da se kar nabere sploh pol po prvem letu, ko nisi več na minimalnih prispevkih.

"popldanski SP" plača 30 evrov, ostalo mu odvaja njegov delodajalec (tam, kjer maš redno službo). Če se je kaj spremenilo me popravite. Na vem pa, kako se dopolnilna dejavnost pozna pri dohodnini.

Nihče nima bajnih zaslužkov pa se vseeno mora ubadat z birokracijo (oz. vodenjem poslovnih knjig). Jaz sem šel v to po sili razmer - zgubil službo in bil totalno brez izkušenj glede samozaposlitve, SP odprl tako rekoč čez noč in se nisem niti uspel prijavit za subvencije ker je zadeva tko neumno zastavljena.

mahi je izjavil:

Kako je pa z vodenjem teh "papirjev"? Aje to težko opravilo, al se je možno to elegantno navadit?

Tudi jaz sem mislil da bom vodil knjige sam -- 14 dni pred oddajo dohodnine sem mel doma samo kup neurejenih računov in bil brez predstave kako zadevo izvesti. Potem pa mi je dobra vila v podobi prijateljice predstavila gospodično ki se ukvarja samo z SP. Zmenila sva se za ceno in sedaj mi ona vodi "knjige". Sicer poznam precej računovodij a sem ugotovil, da je njihovo znanje zelo selektivno -- pokrivajo DD in DOO, o SP pa nimajo pojma -- stvari niso enake tko da rabiš nekoga, ki to obvlada (če hočeš da *res* obvlada - najdeš tudi take ki znajo vse a dvomim, da majo tko poglobljeno znanje, da zna iz kupa dreka narest najlepšo in najbolj dišečo torto ...).

Ko je bila bilanca pripravljena za oddajo mi je samo poslala mail z navodili kaj poklikam in v dobrih 10. minutah je bilo vse oddano. Pripravila mi je vse izračune, v mojem imenu spisala vloge/izjave/sklepe za davkarijo itd ... Skratka, polno enih malenkosti za katere se na koncu izkaže, da ni tko simpl sam težko spelješ, sploh na začetku.

EDIT: poglej za brezplačnimi tečaji/izobraževanji kjer predstavijo delovanje SP. Zadevo lahko odpreš preko neta a vseeno priporočam, da greš osebno na AJPES kjer se lahko z referentom pogovoriš, povprašaš in ti svetuje - z ljubljansko poslovalnico v šiški sem izredno zadovoljen in so mi poleg moje računovodkinje najbolj pomagali.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

Vikking ::

Pri odpiranju poslovnega računa za s.p. glej nekako dve postavki.
Prva je ta da poiščeš banko, ki je "najcenejša" (manjše provizije, celo dodatne ugodnosti).

Druga pa da imajo spletno bančništvo, ter preveri kakšna bo provizija ko si boš nakazoval denar iz poslovnega računa na osebni račun (saj zna biti teh prenosov kar nekaj na mesec - sicer odvisno od poslovanja). Ker direktno s poslovnim računom lahko kupuješ le stvari ki so vezane na podjetje. Vendar si lahko nakazuješ denar iz poslovnega na osebni račun (pri s.p.-jih).

toxius ::

Osebno imam samo ločen osebni račun na drugi banki za popoldanski sp in ločen čisto privat TRR. Pri 3 računovodjih sem se pozanimal in zadeva ni nikjer izrecno uzakonjena da MORAŠ imeti poslovni račun za pop. sp.

lopov ::

toxius je izjavil:

Osebno imam samo ločen osebni račun na drugi banki za popoldanski sp in ločen čisto privat TRR. Pri 3 računovodjih sem se pozanimal in zadeva ni nikjer izrecno uzakonjena da MORAŠ imeti poslovni račun za pop. sp.


Pa je ta račun za popoldanski SP odprt na "Ime Priimek SP" -- povdarek na SP v imenu imetnika računa ?

Če ja, se priporočam za info o tej banki :)

Pacient ::

Imam še eno vprašane v zvezi z s.p. Odprl bom s.p. Na mesečno bom imel cca 3k prihodkov. Delal bom za en klub, oddaljen 35 km, ter preko spleta delam za neko drugo podjetje, ki je od mene oddaljeno 25 km. Nameravam si pisat dnevno cca 100 km potnih stroškov, če seštejem prevoz do kluba, okolice ter v dop času do podjetja, kjer naj bi delal (čeprav delam doma). Imel bom tudi dovolj računov za bencin, vendar bom kljub temu realno naredil vsaj pol manj km, in tudi ne vsak dan. Če pride inšpekcija lahko dokazujem z računi za bencin narejeni na mojo davčno, je to dovolj? Tako bi se mi nabralo za dobrih cca 1k eur mesečno znižanja prihodkov, kar pa je še vedno precej premalo. Kak predlog?

Še to, se mi mesečni prispevki ter računovodstvo in recimo dodatno zavarovanje lahko šteje pod stroške? Lahko tudi nezgodno zavarovanje, glede na to da delam v športu?

Hvala za odgovore!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pacient ()

lopov ::

Glede na to da maš malo stroškov poglej kaj pomeni biti "normiranec". Na ta način imaš priznanih 25% olajšav brez da uveljavljaš dejanske stroške. To je ravno zaradi takih SP ki majo majhne stroške.

Keč je drugje -- če si normiranec ti mora akontacijo odvajat plačnik; problem je če maš neplačnika, ker se on na ta način ne more izognit plačilu (ti njemu izdaš račun in on se mora držati valute (=datum plačila), ker hkrati s tvojim plačilom plača tudi akontacijo. Če tvoje stranke pristanejo na tak način poslovanja super, meni ni uspelo -- že tko mam z določenimi rok plačila 60 dni, pol pa še ne plačajo. Države to ne zanima -- ti izdaš račun in maš da plačaš dajatve v roku. Kje vzameš je tvoj problem :)

Da boš normiranec se zjasniš na AJPESu ko odpiraš SP. Sprememba je možna 1x letno in to do konca novembra, ker se s 1.1. vsako leto začne novo obdobje in se takrat dejansko spremeni status (poveš vnaprej).


EDIT: če delaš doma in nisi lastnik stanovanja (so starši) se da urediti z izjavami in sklepi. Plačuješ del elektrike (ne celoten račun), potem telefon, voda, internet, časopis daš na SP, 1x na mesec kupiš hrano (sam ne pretiravat, tam do 100 evrov ;), grelec za vodo daš v stroške, če je narava tvojega dela da moraš biti urejen se da notri vtaknit obleko, 50% vrednosti računa za hrano po restavracijah (če je račun 50 evrov, daš 25 v stroške ... je pa fajn da maš zabeleženo koga si peljal - stranke!) ... Skratka, pri tvojem prejemku je edino pametno da najdeš računovodjo s smislom za številke in ki ti bo znal predlagat kako zadevo speljat.

Pa pobrskj po drugih forumih kje je ta tematika malo bolj pokrita, neki "mladi podjetnik" mi je ostal v spominu :S

EDIT 2: z računi za bencin si lahko rit obrišeš *razen* če bo avto pisan na SP. V kolikor gre za tvojo privatno last bencina ne daješ v stroške. Pišeš si potne naloge (relacije) in na podlagi tega obračunaš kilometrino. Samo gorivo -- ne.

EDIT 3: vsaka usluga ki jo plačaš kot SP (bančne provizije, plačilo račnovodje) so strošek. Zavarovanja ne spadajo sem, prav tako ne zdravila in ortopedski pripomočki. In čimprej kontaktiraj računovodjo, to so vprašanja zanj!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

Pacient ::

Ok hvala, to mi je bilo že več al manj jasno. Narobe sem se izrazil, seveda sem mislil kilometrino, bencin je zanemarljiv strošek. Nekako ciljam na to, da bi si vseeno dobiček znižal po 7k, da bi ostal na minimalnih prispevkih. Tega se bom držal in to tudi nameravam. To mi znese na koncu leta cca 1k eur dohdnine, po možnosti tudi manj seveda. Gre se samo za to, kako dokazuješ kilometre pred inšpektorjem. Itak da bi si dosledno pisal potne naloge. Moja narava dela pa je taka, da jaz ne izdajam računov na licu mesta vsakega treninga temveč konec meseca klubu... Bo problem?

Aja samo še to. Če vzamem 25 % mi na koncu znese cela četrtina davkov mojih prihodkov, to pa je kar zajetnih 7.5k eur. NO WAY!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Pacient ()

Vikking ::

Pacient je izjavil:


1. Nameravam si pisat dnevno cca 100 km potnih stroškov, če seštejem prevoz do kluba, okolice ter v dop času do podjetja, kjer naj bi delal (čeprav delam doma). Imel bom tudi dovolj računov za bencin, vendar bom kljub temu realno naredil vsaj pol manj km, in tudi ne vsak dan. Če pride inšpekcija lahko dokazujem z računi za bencin narejeni na mojo davčno, je to dovolj? Tako bi se mi nabralo za dobrih cca 1k eur mesečno znižanja prihodkov, kar pa je še vedno precej premalo. Kak predlog?

2. Še to, se mi mesečni prispevki ter računovodstvo in recimo dodatno zavarovanje lahko šteje pod stroške? Lahko tudi nezgodno zavarovanje, glede na to da delam v športu?

Hvala za odgovore!


2. NE, a bi jih rad imel kot odhodke pa še stroške eno in isto stvar :).

1. Ne, z računi za bencin ne boš ničesar dokazal. A če boš dosleden pri izpolnjevanju obračuna potnih stroškov ne bo problema. Se pravi dosledno vodenje potnih stroškov. Sem lahko sodijo tudi parkirnine, potem pa še lahko obračunaš dnevnice. Seveda je najlažje to početi s programom. Kjer ti program že avtomatsko računa kilometrino, dnevnice... hitreje izpolneš
Drugače bo pa treba pisat na roke (kupiš v knjigarni obrazec). Drugače pa mora vsebovati vse to: http://www.ponudba-obrti.com/upload/fil...

Kakršnakoli nedoslednost, izpuščanje, netočno izračunavanje, prevelike razdalje. Še posebno kadar boš imel zelo malo prihodkov in nenormalno veliko potnih stroškov, ti bo davčni inšpektor prvo pogledal potne stroške.

Pacient ::

3k mesečno ter 2 naročnika, eden cca 40 km stran, drugi 25. Če jih vsak dan obiščem, (kar načeloma jih, sem že zgoraj obrazložil) usekam kilometrino po 0,38 mislim da je in nanese dobrega 1k eur mesečno. Je to sumljivo? Moja narava dela je pač taka - mobilna.

T0RN4D0 ::

Hm, sej ne da se na to kej spoznam, samo kolk vem moraš na potne naloge skos pisat kilometre- stanje števca. Kako boš inšpektorju razložil, da imaš 100k km v potnih stroških, na števcu pa 50k prevoženih boš moral pa sam ugotovit.
(\__/) This is Bunny. Copy and paste bunny
(='.'=) into your signature to help him gain
(")_(") world domination.

djordjevic ::

Ni treba. Kilometrina se gleda, če uveljavljaš gorivo pri službenem avtu. Oziroma stanje na števcu, no.
No grave is deep enough to keep us in chains.

Zgodovina sprememb…

IceIceBaby ::

Pacient, načeloma ni panike. Naredi tako, kot si napisal. Računov za bencin, parkirnih listkov in podobnih stvari ne rabiš. Če si pišeš kilometrino do partnerjev s katerimi redno sodeluješ potem ti nihče nima kaj težit.

lopov ::

T0RN4D0 je izjavil:

Hm, sej ne da se na to kej spoznam, samo kolk vem moraš na potne naloge skos pisat kilometre- stanje števca. Kako boš inšpektorju razložil, da imaš 100k km v potnih stroških, na števcu pa 50k prevoženih boš moral pa sam ugotovit.


Kot je rekel djordjevic -- ni treba. Jaz naredim ogromno kilometrov s tujimi avtomobili kjer ne plačam najema in bencina, si pa pišem kilometre. Imam relacijo LJ-BG in sem tam 4 dni kar si tudi obračunam + hotel, hrana.

Če kandidiraš za subvencijo boš moral biti pazljiv, če pa ne je pa tko normalno da imaš vsaj v prvem letu izgubo (SP financiraš iz lastnih sredstev ki je lahko tudi gotovina le pazi, da si prenakazuješ s svojega osebnega računa na SP račun - če ti nakaže nekdo drug mu moraš izdati račun :)

Pri registraciji na AJPES moraš navesti tudi višino akontacije -- to si vnaprej preračunaj in potem redno plačuj če ne takoj nabijejo obresti. Če se odločiš za kreditiranje države nastavi večjo cifro in potem z uveljavljanjem stroškov dobiš nazaj, lahko pa plačuješ minimalno in naslednje leto doplačaš. Če je odmerjena dohodnina visoka se da zmenit na obroke za kar moraš spet dat vlogo. Men se s tem ne da zajebavat in mi je lažje plačat par evrov mesečno več.

Dogovorjeno mam podobno kot ti -- 3 večje stranke s katerimi mam pogodbe za fiksen znesek in konec meseca vsakemu izdam račun. Poslujem brez štampiljke tko da če te bo kdo hotel prepričat da jo nujno rabiš - ni res!

Edini pomislek ki ga mam pri tebi je višina mesečnega priliva -- 3000/mesec = 36000/letno kar pomeni, da si davčni zavezanec.

Sem že omenil računovodjo?

Matheeew ::

djordjevic je izjavil:

Ni treba. Kilometrina se gleda, če uveljavljaš gorivo pri službenem avtu. Oziroma stanje na števcu, no.


Ok. Meni ne dela števec. Brez heca. Kaj v takem primeru? :)

lopov ::

Matheeew je izjavil:

djordjevic je izjavil:

Ni treba. Kilometrina se gleda, če uveljavljaš gorivo pri službenem avtu. Oziroma stanje na števcu, no.


Ok. Meni ne dela števec. Brez heca. Kaj v takem primeru? :)


Pišeš relacijo med kraji, info maš med drugim na potralu AMZS. Drugač pa GPS, preračunaš iz porabe goriva, itd ... Dej no, bod mal macgyver!

Vikking ::

IceIceBaby je izjavil:

Računov za bencin, parkirnih listkov in podobnih stvari ne rabiš.


Zato ker? so ponavadi tudi 5€ in več, izračunaj koliko kilometrine moraš še dodati za 5€. Če imaš parkirni listek in je kje na tvoji relaciji, piši. Potem recimo greš na pošto po znamke, ali pošlješ nekaj priporočeno. Vzami račun na s.p. Potem pa spišeš lepo potni nalog. A ni lepo da lahko dodaš še relacijo za pošto. Tako lahko lepo povsem v skladu z vsem pravili, hitro in pravilno pridobiš kar nekaj kilometrine, ki je ne bo mogel oporekati nobeden davčni inšpektor.

Po mojih izkušnjah se nekateri sploh veliko ne sekirajo kako pišejo, kako vodijo. Pametni hujš kot da so nevem koga za jajce prijeli. Potem pa jok in stok ko pride po kakšnih 4 letih inšpektor in vrže ven vse, tudi za nazaj.

Če od začetka pravilno delaš, imaš sistem in boš vedno imel pravilno, in mirno spal.

Pacient ::

lopov je izjavil:

T0RN4D0 je izjavil:

Hm, sej ne da se na to kej spoznam, samo kolk vem moraš na potne naloge skos pisat kilometre- stanje števca. Kako boš inšpektorju razložil, da imaš 100k km v potnih stroških, na števcu pa 50k prevoženih boš moral pa sam ugotovit.


Kot je rekel djordjevic -- ni treba. Jaz naredim ogromno kilometrov s tujimi avtomobili kjer ne plačam najema in bencina, si pa pišem kilometre. Imam relacijo LJ-BG in sem tam 4 dni kar si tudi obračunam + hotel, hrana.

Če kandidiraš za subvencijo boš moral biti pazljiv, če pa ne je pa tko normalno da imaš vsaj v prvem letu izgubo (SP financiraš iz lastnih sredstev ki je lahko tudi gotovina le pazi, da si prenakazuješ s svojega osebnega računa na SP račun - če ti nakaže nekdo drug mu moraš izdati račun :)

Pri registraciji na AJPES moraš navesti tudi višino akontacije -- to si vnaprej preračunaj in potem redno plačuj če ne takoj nabijejo obresti. Če se odločiš za kreditiranje države nastavi večjo cifro in potem z uveljavljanjem stroškov dobiš nazaj, lahko pa plačuješ minimalno in naslednje leto doplačaš. Če je odmerjena dohodnina visoka se da zmenit na obroke za kar moraš spet dat vlogo. Men se s tem ne da zajebavat in mi je lažje plačat par evrov mesečno več.

Dogovorjeno mam podobno kot ti -- 3 večje stranke s katerimi mam pogodbe za fiksen znesek in konec meseca vsakemu izdam račun. Poslujem brez štampiljke tko da če te bo kdo hotel prepričat da jo nujno rabiš - ni res!

Edini pomislek ki ga mam pri tebi je višina mesečnega priliva -- 3000/mesec = 36000/letno kar pomeni, da si davčni zavezanec.

Sem že omenil računovodjo?


Ja hvala, se zavedam tega problema, vendar se do takrat ne mislim obremenjevat. Ko bom pri 24k bom razmilil kaj narest. Pridobit davčno ali pa se do konca leta dogovorit za avtorske, bom preračunal kaj se mi bo davčno bolj splačalo. Pri meni je problem, ker prodajam storitve in nimam nobenega inputa, kjer bi si ddv odračunal...

Sicer pa, sem natančen in vesten. Imam tudi že idejo točno kako si bom vodil potne stroške kar v excelu in zadostil vsem zakonskim zahtevam. Ne mislim porabit več kot 10 min mesečno za pisanje potnih nalogov.

lobo_feroz ::

IceIceBaby je izjavil:

Poglej Delavsko hranilnico. Mislim, da so najbolj ugodni. http://www.delavska-hranilnica.si/dh-no...


+1

Pred kratkim sem odprl sp in sem na približno pregledal ponudbo bank. Razen NLB sicer ni nekih bistvenih razlik, večina jih ponuja prvo leto zastonj poslovanje. Odločil sem se za DH, ker imajo poslovalnico v mojem kraju. So pa tudi sicer najbrž najbolj ugodni od vseh. Pri osebnih računih npr. ni provizije za dvig na bankomatu (tudi osebni račun sem prestavil k njim, da je manj komplikacij in stroškov).

Pacient ::

Bravo! Tudi jaz imam ogledano hranilnico. Se mi zdi zelo ugodna. Samo nekaj me zanima. Sem jaz to prav razumel da za spletno bančništvo zadostuje certifikat od klika (ki ga imam) in torej nimam nobenih stroškov za pridobitev spletnega bančništva?


Hvala

lobo_feroz ::

Res je, certifikat od klika je dovolj.

lobo_feroz ::

Btw, koliko kaj plačujete za računovodstvo?
Ali kdo to dela sam?
Sam bom plačeval 40€/mesec.

Pa še vprašanje glede potnih nalogov:
Pri meni bo to večina stroškov, vendar za večino nimam neposrednih dokazil. Mogoče le kakšen račun za malico ali kaj podobnega.
Imam lahko ob morebitni kontroli kakšne težave?

lopov ::

Pacient je izjavil:

Ja hvala, se zavedam tega problema, vendar se do takrat ne mislim obremenjevat. Ko bom pri 24k bom razmilil kaj narest. Pridobit davčno ali pa se do konca leta dogovorit za avtorske, bom preračunal kaj se mi bo davčno bolj splačalo. Pri meni je problem, ker prodajam storitve in nimam nobenega inputa, kjer bi si ddv odračunal...

Sicer pa, sem natančen in vesten. Imam tudi že idejo točno kako si bom vodil potne stroške kar v excelu in zadostil vsem zakonskim zahtevam. Ne mislim porabit več kot 10 min mesečno za pisanje potnih nalogov.


Tkole na forumu se lepo vidi in sliši, ko pride do dejanske situacije pa ... Avtorska? Je tvoje delo avtorsko? Z dokazovanjem boš imel več težav, prej bi rekel da gre za delo po pogodbi. Kle maš spet hakeljc -- imaš SP in zraven še pogodbeno delo, kar davčno ni ugodno. Napelji tako da imaš čimveč ene vrste dela.

Ko presežeš prag zavezanca je *tvoja* dolžnost da obvestiš davkarijo in poskrbiš za vse ustrezne korake. Durs ne obvešča, samo upalijo. Če si prepričan o dohodkih uredi tako da si že v začetku davčni zavezanec. Vse kar rešuješ kasneje in vključuje flikanje za nazaj je en sam glavobol.

Potne stroške sem imel tudi jaz lepo pripravljene v excelu, pa je računovodkinja vrgla pogled, se nasmehnila in dejala, naj vse skupaj prepustim njej, le pridno naj nosim naloge in parkirne listke. Saj ne da je komplicirano, ma pač svoj sistem :)

fosil ::

Če izstavljaš račune firmam, ki so tudi zavezanci za ddv (običajno so) jih tist tvoj ddv nič ne stane, ker si ta tvoj ddv odbijejo.
DDV se pozna kvečjemu če izstavljaš račune fizičnim osebam.

Maš pa seveda zarad tega spet nekaj več birokratskega dela, ker moraš vsak mesec na durs oddajat poročilo o ddv, po enem letu pa na tri mesece.
Je pa lahko to tudi plus, sploh če boš samo vodil računovodstvo, ker te prisili da sproti urejaš dokumentacijo, namesto da čakaš do 31. marca >:D
Tako je!

Matheeew ::

lopov je izjavil:

Matheeew je izjavil:

djordjevic je izjavil:

Ni treba. Kilometrina se gleda, če uveljavljaš gorivo pri službenem avtu. Oziroma stanje na števcu, no.


Ok. Meni ne dela števec. Brez heca. Kaj v takem primeru? :)


Pišeš relacijo med kraji, info maš med drugim na potralu AMZS. Drugač pa GPS, preračunaš iz porabe goriva, itd ... Dej no, bod mal macgyver!


Ni mi problem pisanje, računanje...samo, da ni to nujen podatek/pogoj za inšpektorje.

username ::

lopov je izjavil:


Ne mešat "popoldanski SP" s "polnim SP" -- pri polni varianti (to mam jaz) plačaš vse dajatve, zavarovanje itd. tko da se kar nabere sploh pol po prvem letu, ko nisi več na minimalnih prispevkih.

"popldanski SP" plača 30 evrov, ostalo mu odvaja njegov delodajalec (tam, kjer maš redno službo). Če se je kaj spremenilo me popravite. Na vem pa, kako se dopolnilna dejavnost pozna pri dohodnini.
A kdo ve, ali je treba kaj obvestiti delodajalca o tem? Mislim s stališča tega odvajanja prispevkov, je to za delodajalca vse isto kot prej?
(predpostavka: odpreš popoldanski biznis, ki nima veze s dejavnostjo v tvoji redni službi, torej odpadejo razne konkurenčne klavzule ipd, ni nobenih pravnih obvez delodajalca obvestiti da boš odprl neko svojo firmo)
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

IceIceBaby ::

Pri delodajalcu se čisto nič ne spremeni. Ni treba obveščat, če nimaš v pogodbi nič o konkurenčnih dejavnostih itd.

username ::

kst, thx za info!
I've got a solution for the rainforest: napalm the lot. (Jeremy Clarkson)

Okapi ::

DDV se pozna kvečjemu če izstavljaš račune fizičnim osebam.
Tule bi opozoril, da je kar nekaj pravnih oseb, ki niso zavezanci (razne kulturne ustanove in podobno, društva, klubi ...). Tako da poglej, kako je s tvojimi strankami. Če so zavezanci, se ti v vsakem primeru splača biti zavezanec. Pač vsak mesec (oziroma potem na tri mesece) sešteješ cifre z računov in vpišeš v spletni obrazec. Dela s tem je malo, računalnik ali karkoli drugega, kar pač rabiš za dejavnost, boš pa lahko kupil 20% ceneje.

Če bodo tvoje stranke fizične osebe ali pravne, ki niso zavezanci, se ti pa zelo splača, če nisi zavezanec, ker boš 20% cenejši (oziroma boš lahko 20% več zaslužil). V tem primeru se ti tudi zelo splača pazit, da za malo ne presežeš meje, ko moraš postati zavezanec.

O.

Pacient ::

okapi: dve tretjini prihodkov nezavezancem in ena tretjina da. Torej dilema. Ampak če bodo ti nezavezanci-društvo presegli mejo,bodo hitr tud oni zavezanci. Glede na to,da mi bodo dal cca 20k letno.

Okapi ::

dve tretjini prihodkov nezavezancem in ena tretjina da. Torej dilema.
Potem se moraš vprašati še, kako je s konkurenco, da ti ne uleti z nižjo ceni in te izrine. Ampak na splošno, če imaš dve tretjini nezavezancev, se verjetno splača, da nisi zavezanec - dokler pač ne presežeš meje.

O.

Pacient ::

Okapi. Konkurence nimam. Ker s temi parterji delam že sedaj in ne iščem/rabim novih. Oni pa tudi ne.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Normiran s.p. bancni racun (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
13225163 (3934) tony1
»

Samo en bančni račun za sp-je (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15638222 (28009) mojca
»

2 osebna računa?

Oddelek: Loža
185260 (4727) krneki0001
»

Razlika v strošku delavca za enak neto dohodek pri zaposlitvi ali SPju? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5915188 (13808) BlaY0
»

s.p. (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7013338 (8826) Vikking

Več podobnih tem