» »

Ena iz verjetnosti

Ena iz verjetnosti

N-E-O ::

--------------------------------------
Tole mi dela preglavice:

Imamo 10 knjig, od tega so 4 romani. Razporedimo jih na polico.
Kakšna je verjetnost, da pridejo romani skupaj, če je polica ravna (okrogla)?
--------------------------------------

Rešitve nimam, sem pa rešil v stilu:
za ravno polico: (7!4!)/(10!/4!)=0,8 (sam se zdi da je to prevelika verjetnost)
pač tako sm razmišlu: v imenovalcu - permutacije s pon.
v števcu - 4romane jemljemo kot eno... torej 7!... 4! pa so razporeditve med romani

Verjetno ni prav.. tok je da ne boste rekli, da sm kr plain nalogo dal gor..
rabim do ju3.. hvala lp
Follow the white rabbit.

alexa-lol ::

ja vseh razporeditev knjig je 10! = 3 628 800 to so vsi možni dogodki za dogodek A
no potem imaš pa 6 ostalih knjig, ki jih lahko med sabo premikaš in pa 4 romane, ki jih lahko med sabo premikaš...
6!*4!*2!=720*24 = 17 280 * 2 = 34 560

torej verjetnost je 34 560 / 3 628 800 = 0.8%

upam, da nisem kaj falil :) mam čuden občutek

Zgodovina sprememb…

Pegaz ::

Jaz sem tako naredil, ampak nisem prepričan v pravilnost.

Možnost, da na prvo mesto pride roman, je 0.4. Možnost, da na drugo mesto pride roman, je 1/3. Na tretje 0.25 in na četrto 1/7.

Če zmnožiš vse skupaj dobiš 0.00476.

Vse to se lahko ponovi 7x, zato nasprotno vrednost ( (x-1) * -1 ) zgornje cifre množiš sedemkrat. Nasprotna vrednost vrednosti, ki jo dobiš, so procenti, da se ta dogodek zgodi.

3,29%

redo ::

Lahko še jaz poskusim.

Pri teh nalogah gre za preprosto štetje. Prešteti moraš število stanj/dogodkov, ki te zanimajo in število vseh možnih stanj/dogodkov.

Če je polica ravna, potem 10 knjig lahko razvrstiš na 10! načinov.

Za število stanj, kjer so romani skupaj, pa bom uporabil en majhen trik. Romane bom dal v škatlo. Očitno jih v škatlo lahko razvrstim na 4! načinov. Sedaj se bom pa obnašal, da je "škatla" ena izmed knjig. Te lahko razvrstim na polico na 7! načinov (6 knjig + 1 škatla). Zato je število zanimivih stanj kar število razvrstitev teh "knjig", pomnoženo s tistim na koliko načinov lahko razvrstim še romane znotraj škatle, torej 7! * 4!. Verjetnost je torej 7! * 4! /10! kar ko primerno okrajšaš znese 1/30.

Če pa je polica okrogla, se stvar malo spremeni. Izberem si mesto in ga označim, da je tam prva knjiga. Knjige glede na to mesto lahko razvrstim na 10! načinov. Ampak ker bi prvo mesto lahko izbral na 10 različnih mestih, je teh možnih stanj 10-krat manj, torej 9!.

Za število zanimivih stanj, je malo bolj zahtevno. Za prvi del se spet obnašam, da sem izbral prvo mesto, in da sem romane stlačil v "škatlo". Tako urejenih stanj imam spet 7! * 4!.

Ampak k temu moram dodati še stanja, ko se ne morem obnašati, da imam romane v škatli, ker mejijo na moje prvo mesto. V tem primeru, lahko na zadnje mesto dam 4 romane, na prvo 3, drugo 2, ...
Romane pač znotraj skupine spet lahko razvrstim na 4! načinov. Ostale knjige pa na 6! načinov. Obstajajo pa trije taki mejni primeri (začnem z romani na zadnjem, predzadnjem ali pred-predzadnjem mestu). Glede na izbrano mesto je takih stanj torej 6! * 4! * 3. Vseh zanimivih stanj glede na prvo mesto pa je (7! * 4! + 3 * 6! * 4!) = 10 * 6! * 4!. Ker sem spet izbral prvo mesto, je dejansko stanj 10-krat manj, torej samo 6! * 4!.

Verjetnost je tako 6! * 4! / 9! = 1/21.

Upam, da sem prav štel.

N-E-O ::

Hvala, res konstruktiven opis.
Follow the white rabbit.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sistem kategorizacije knjig

Oddelek: Loža
181647 (1119) nevone