» »

Kaj menite o Mac mini-ju?

Kaj menite o Mac mini-ju?

Fr33man ::

http://www.fmc.si/product.cp2?guid=E4EC...

Do sedaj sem vedno uporabljal windows mašine in vsi ki so na os X pravijo kako je kul ker ni virusov, sistem se ne upočasni, formatiranja skoraj da ne poznajo, aplikacije so vse optimizirane za os X, skratka da je oh in sploh.

Pa sem malo brskal po internetu in zasledil omenjen namizni računalnik. Sedaj pa me zanima, če jaz nadgradim v trgovini še spomin na 2GB, ali bi mi omenjen računalnik in konfiguracija lahko zadoščala za sledeče (ker bi bil to potem moj primarni računalnik):

1) kot vsi drugi uporabniki, se pravi muska, filmi, brskanje po netu, msn (musko precej obožujem, tako da rad vidim da je kvaliteten zvok)
2) programiranje v javi, C-ju (zaenkrat, kasneje še drugi pogosti programski jeziki)
3) poganjanje winidee in podobnih okolij (programiranje ARM procesorja) -> pač fax and stuff (FRI)
4) office in program mathematica

V glavnem nič posebnega, doma imam precej zmogljiv računalnik, ki pa je velik in glasen, poleg tega je treba kar precej se ukvarjat tudi z vzdrževanjem windowsev (antivirus, defragmentacija, antispyware,...). Diskovnega prostora imam ogromno, pol leta odkar imam nameščeno visto imam zasedeno max. 100GB, igre nisem nobene zalaufal že 4 mesece,ne urejam fotk, ne ukvarjam se z 3D aplikacijami....

Windowsev potem na miniju ne bi imel naloženih, se da poganjat kakšne emulatorje če imam kak specifičen program ki deluje samo na win platformi? Zanima me tudi ali je grafika dovolj zmogljiva da poganja tekoče sliko na resoluciji 1680x1050, da se potem ne bi zadevca pretirano pregrevala? Pa tudi sledeče me zanima, ali tovrstni računalniki zastarijo tako hitr kot klasični? Da ne bo potem ven prišla nova verzija osX in bom lahko minija samo še stran vrgu?

mtosev ::

da je predrag za to kaj ponuja.

Do sedaj sem vedno uporabljal windows mašine in vsi ki so na os X pravijo kako je kul ker ni virusov>, sistem se ne upočasni, formatiranja skoraj da ne poznajo, aplikacije so vse optimizirane za os X, skratka da je oh in sploh.


ne vec
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

Fr33man ::

OK, baje je zdej 1 virus ob obletnici + ene par še od prej. Še zmeri malo v primerjavi z win.

bluefish ::

kakorkoli, sedaj je neugoden čas za nakup, saj je že napovedan nov.

Fr33man ::

Ja tudi to sem bral, samo baje bo imel atom procesor, ki pa ni ravno ne vem kaj.

trnvpeti ::

mac mini ja procesorsko malo "svoh"
ce pri programiranju z javo, c-jem nisi cpu zahteven, potem bos z minijem lahko vse pocel, kar si napisal
vkljucno z virtualizacijo(poganjanje dolocenih win programov)
diskovno pomankljivost lahko resujes z NAS

virusi, update, optimizacija,...
na to lahko pozabis

edina pomanljivost je se priklop dveh monitorjev

mogoce se splaca pocakati na novi mac mini
ce bo imel atom, pol vzames star model
(ce ti cpu pomankljivost, pa da ne rabis dveh monitorjev in neke boljse grafike)

mte ::

Windowse boš moral namestiti vsaj zaradi WinIDEA, vendar ni treba kot dual-boot ampak z virtualizacijo (Parallels ali VMWare Fusion). S tem je delo precej komot (preklapljanje med programi, clipboard, kopiranje datotek, ...), je pa res nujno vsaj 2GB ram, če ne več (itak je to danes poceni). Z recimo Crossover emulatorjem (bazira na Wine) nekako nisem imel sreče, vsaj pri tistih programih ki sem jih rabil.
Kot rečeno, nekaj se šušlja o posodobitvi, zato bi tudi jaz raje malo počakal. Kljub temu - bodoča nova verzija OSX bo namenjena optimizaciji in ne nekim novostim, tako da bo zadeva gotovo nekaj časa zdržala. Meni prva verzija macbooka deluje še zelo spodobno, čeprav res sem kasneje dodal ram in disk - vmes pa prešel is Tigra na Leopard brez problemov in slabišh performans.
lp

P.S.
V zadnjih dneh sta se pojavila 2 trojanca, tako da bo očitno treba začeti malo paziti.

Fr33man ::

Hm, danes sem mal tuhtal, da bi nadgradil pomnilnik in disk (5400 vs. 7200rpm), ter ugotovil da se potem po teh posodobitvah precej približam že iMacu.

Link: http://www.mojcomp.net/index.php/Racuna...

S tem da bi nadgradil potem samo pomnilnik. Pridobil bi kar nekaj na zmoglivosti (2,0 vs 2,4Ghz;250GB-7200rpm vs 120GB 5400rpm, spletna kamera, že vgrajen zaslon, ločena grafika,....) za nekje dobrih 100€ doplačila (mac mini: 750€ + 100€ nov disk).

Zanima me še ali je možno ko bi prišel snow leopard (novi OS), da jaz to zadevo bp dokupim? Ali je OS vezan na računalnik? Bi bil tak imac dovolj za nekje 3 leta dela na njemu - da ne zastara in postane glasen z leti? :|

legice ::

mac mini je pač švoh leptop brez ekrana.praktično osnoven računalnik in mogoče za kakšno manj zahtevno delo bi bolj rekel.(ne vem kako zahtevni so programi,tako da raje nič ne rečem)na novega mac minija se ne splača čakati,če misliš ful blazno delovno mašino,ker bo imel atom procesor(tisto kar imajo netbooki,čeprav bo dual in grafika kot v sedajnih macbookih,vendar bo zelo draga,ker bo stvar še manjša kot pa je sedaj8-O)
drugače če pa programi niso zahtevni,kot je en že napisal,pa bo to ravno prav zadevca,seveda malce več boš odštel,vendar se bo splačalo.:)
Prekopu vrt in našu Bin Ladna

deadbeef ::

za en mini home server je dober :)

Rippy ::

Zakaj si raje ne kupiš za ta denar en soliden prenosnik? Če kupuješ minija boš vseeno potreboval soliden zaslon, tipkovnico in miško in to pač imaš na mizi vse priklopljeo. S tem, ko ga odklopiš imaš vse funkcije prenosnika in ga uzameš v službo/fax/na kavč :). Res da ta mini bo na mizi zgledal bolj estetsko (mali kvadrat :), ampak za ta denar lahko dobiš nekaj, kar ti ne zasede veliko več prostora je mnogo hitrejše in s boljšo opremo in veliko bolj uporabno.

Tako da premisli kaj ti se bolj splača.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Rippy ()

___ ::

za ta denar dobiš precej hudo windows mašino...naložiš gor windows xp,visto mogoče linuxe, kateri sploh nimajo virusov in je to pač TO....premisli če se ti dejansko res splača kupovati dragega minija....

drugače pa tudi mene precej mika da bi šel na mac in os X...ampak se vse skupaj ustavi pri ceni saj za isti denar dobim precej bolši PC...

Fr33man ::

Leptopa ne rabim, so mi vsi po vrsti preveč štorasti in preveliki. Imam iPod toucha ki zadovolji potrebe po prenosnosti.

Mac mini me drži ravno zaradi operacijskega sistema, vem da obstajajo razne hekintoš zadeve, sam ni to to. Monitor mam kul, 20" Nec 20WGX2 Pro z AS-IPS matriko, miš in tipkovnico tudi že mam - Logitech MX5500. Ravno zato me imac mal odbija, ker ima slabši zaslon pa še mislim da se ne da priklopit dodatnega monitorja gor - je pa mal močnejši kot mini.
Skrbi me predvsem če bi bil mini dovolj močan da bi mi poganjal virtualno še XP-je, pa da bi lahko tam potem delal v winidei, mathematici in podobnih. Ker za ostale zadeve nisem toliko zahteven.

opeter ::

Na iMaca lahko priklopiš dodatni monitor. Je pa res, da ima 20" iMac slabšo matriko od npr. 24" iMaca.

Skrbi me predvsem če bi bil mini dovolj močan da bi mi poganjal virtualno še XP-je, pa da bi lahko tam potem delal v winidei, mathematici in podobnih. Ker za ostale zadeve nisem toliko zahteven.


Načeloma naj bi bilo, če RAM nadgradiš na 4 G B(tako kot sem ti že na Jabuku napisal), disk pa spet zamenjaš z enim, ki ima 7200 rpm in čim več predpomnilnika. Tudi procesor lahko zamenjaš - 7400 (2,16 GHz) ali na 7600 (2,33 GHz). Samo je pa potem poanta spet v tem, da si krepko presegel prvotni znesek namenjen Miniju. In tako se hitro približamo magični cifri 1000 € oz. celo čez.
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

IceIceBaby ::

Na iMaca lahko priklopiš zunanji monitor. Ima mini DVI izhod, za priklop DVI monitorja rabiš adapter za cca 20 eur. Jaz imam zraven svojega še eno 22ko, pa dela extended display super takoj ko priklopiš, brez dodatnih nastavitev.

Mini z 2GB rama je dovolj zmogljiv, da poganjaš virtualno XPje zraven. Sploh, če naložiš kakšno oskubljeno verzijo in izklopiš eye candy.

Se pa splača trenutno kupovati v UK, ker je funt izjemno nizek. S poštnino vred se da dobiti Minija že za cca 450 eur, mogoče še manj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izšel Mac OS X 10.7 Lion

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
4511587 (9029) gslo
»

Apple je prenovil iMace - enaki po zunanjosti, drugačni po notranjosti

Oddelek: Novice / Zasloni / projektorji / ...
4412580 (10790) lurker
»

Prenovljen Mac Mini (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
7124271 (22055) gazibo
»

Apple iMac. Ali se izplaca?

Oddelek: Kaj kupiti
384108 (3006) Matty
»

Novosti iz tovarne jabolk (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Procesorji
728222 (5621) borchi

Več podobnih tem