» »

Razvojno okolje za C na Linuxu

Razvojno okolje za C na Linuxu

dife ::

Pozdrav.
Spisati moram seminar katerega tema mi je precej tuja. Ker ne razumem povsem niti definicije naloge, predvidevam da mi manjka nekaj poglavitnega znanja. Prosil bi torej za kakršno koli pomoč (s čim naj začnem, če nimam pojma o tem OS,...).

Podajam še cilj seminarja:
Namen je vzpostaviti razvojno okolje za C na Linuxu in testirati, kako dela. V poročilu naj bo napisano predvsem, kako si na izbrani verziji Linuxa vzpostaviti razvojno okolje (recimo Code::Blocks) na podlagi primera programa.
Za primer: program za uglaševanje kitare, ki bo tekel na Linuxu, torej bo uporabil tudi Linux .h datoteke. Program je lahko karkoli drugega..

Monster ::

torej .. za začetek boš verjetno rabil inštalirat linux ... svetujem ti da si kreiraš virtualno mašino( išči v smeri vmware workstation ) ... osebno ti svetujem da instaliras ubuntu ali centos ali kaj podobneka(ubuntu in centos sta distribuciji > torej oba sta "linux-a" ) ... potem boš moral inštalirat "gcc compiler" ... za konec pa bos verjetno spisal kak "hello world" programcek in ga skompajlal ter pognal ...

tako nekako si jaz predstavljam tvojo nalogo ... verjetno pa bos imel vec vprasanj po instalaciji samega sistema, tako da veselo na delo :)
Ka zaboga...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Monster ()

Hvala. Ob težavi se spet pojavim :)

nejck ::

Za razvojno okolje pa lahko uporabiš eclipse (verzijo za C)...

lp,
Nejc

Invictus ::

Za virtualno mašino uporabi VirtualBox. Boljši in hitrejši.

In zastonj :).

LP I:

Že imam težavo pri namestitvi. Na ubuntu-jevi strani sem load-al "ubuntu-8.10-desktop-i386.iso.torrent". Ob namestitvi pravi, da imam na razpolago 255 MBRam-a, potrebujem pa jih 256. Obstaja kakšna prijazna verzija, ki bi delovala z manj pomnilnika?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: dife ()

Blinder ::

Ohjoj. A se mantras na kompu z samo 256 rama? Drugace teh linuxovih distribucij je malo morje, ubuntu je ena izmed najbolj prijaznih do uporabnika pa zanj lazje najdes resitve problemov na netu.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

.. kr dodeli več rama, sploh če delas z virtualno mašino, ker ta itak ne bo skos prizgana, ampak samo za cas tvojega dela :)
Ka zaboga...

Ja, malo je nerodno, če maš tak malo rama, ampak bo :). Hvala

Sem pustil nekaj dni stati zadevo, ker nisem imel svojega računalnika. Zdaj sem si spet vzel čas in že imam prvo težavo. Zloadal sem Ubuntu distribuciji (8.10 in 8.04)in obe posnel na CD. Ob njunem zagonu se mi pojavi instalacijsko okno, ki mi ponuja možnost namestitve znostraj Windowsa. Kliknem torej to opcijo.
In, vmes zašteka. Je komu kaj znano?

Hvala

PrintScreen

PrintScreen

Zgodovina sprememb…

.... hm ... si si nalozil virtual box?
Ka zaboga...

Ne še zdaj sem ga bootal iz Cd-ja in ga probam instalirat v Linxu. Zdaj pa nevem koliko prostora naj dodelim.
Virtual box bom pa kasneje. Saj v takem v takem vrstnem redu tudi gre, ali?

ne ne ... linux je operacijski sistem tako kot windows ... torej, rabis "se en racunalnik", virtual box ti omogoča točno to ... instaliras virtual box, kreiras virtualno mašino in potem na TO virtualno masino instaliras ubuntuja ...
Ka zaboga...

moowy123 ::

Lahko uporabiš wubi installer za ubuntu. Dejansko se ti inštalira nov OS ( poleg winsov ) ki fizično počiva kot datoteke znotraj winsov. Zate bi bilo to idealno ( in še za marsikoga drugega ), saj ko se naveličaš preprosto odinštaliraš znotraj winsov in to vse počisti za sabo.

Ok, potem sem očitno narobe delal. Zdaj sem ga instaliral brez virtualne zadeve in me sicer ne moti. Zanima pa me, kako se potem tak OS odstrani. In...če instaliram virtual box, lahko na to virtualno zadevo dam katerikoli linux?

Operacijski sistem se navadno odstrani s pomočjo format orodja. Po potrebi lahko še modificiraš boot managerja ( recimo grub ). Če formatiraš glavno particijo, te potrebe ni. Znotraj virtualnega programa lahko virtualiziraš poljubni operacijski sistem ki ga program podpira ( bodisi verzijo, bodisi kernel,... ). Večinoma so vsi podprti ( mac os x nisem sprobal ).

Mi pa ni jasno zakaj bi hotel virtualizirati linux znotraj linuxa, glede na to da te ne moti če imaš kot glavni os linux :D.

Skratka, Linuxe imam, zdaj pa moram še namestit Code::Blocks, Eclipse,...(nekaj za C). Sem iskal na netu, a so vsa navodila podana za verzijo 8.04, jaz pa imam 8.10.
Hint?

Nekako je podoben postopek. Predvidevam da si dal ubuntu, torej uporabljaj synaptic, v drugih distribucijah obstaja podobno orodje. Namesti si potrebne pakete ( compiler, headerje, lib-e, automake,... ), za sam razvoj pa ti priporocam kak KDevelop ali Codeblocs, eclipse,... seveda dobiš preko orodja za namestitev programov.

Ne vem ali sem na pravi poti. Sledim navodilom, ki so dana na , ustavilo pa se mi je pri:
3. Add the correct repository for the Ubuntu version you are running to the end of the file. The repository listed below is referenced on the wxWidgets.org download page and appears to be for the stable version.

deb
http://apt.tt-solutions.com/ubuntu/ edgy main

or

deb http://apt.tt-solutions.com/ubuntu/ feisty main

Tukaj očitno za verziji 6.10 in 7.04. Ko najdem rešitev za 8.10, samo skopiram zadevo na dno *source.list(/etc/apt/)-gedit ?

Zgodovina sprememb…

Uspelo mi je! :D

Priznam, da nimam pojma kako ali pa obstaja več poti in je bila moja tista okoli riti v žep. Samo toliko, da vem ali je vse tisto delo v terminalu bilo zastonj.

Z linuxomom sem se srečal prvič, zato nisem imel pojma kako se kaj dela. Spomninjam se le kolega, ki je enkrat v terminalu nekaj pisal. V glavnem bil sem prepričan, da je za vsako namestitev potrebno določeno rokovanje s terminalom. In to sem tudi probal. Po vseh napotkih, korakih, ki jih je sigurno preko 20, so mi nekateri uspeli, nekateri ne. Iz obupa, sem potem pač probal odpakirati vsak paket zloadane verzije Code::Blocksa in zadeva je začela funkcionirat.

Ker moram spisat kako mi je vse skupaj uspelo, me zanima ali bi zagnal Code::Blocks brez pisarjenja v terminal, ali je to vendar imelo ključno vlogo.

Hvala za odgvor in za vse prejšnje. Veliko ste mi pomagali :D

lp, Luka

Bi se dalo komu loadat Ubuntu codeblocks_8.02-0ubuntu1.deb.tar.gz in probat ali deluje, če odpakiraš pakete brez, da bi karkoli pisal v terminal.

Prosim.

.tar.gz > pomeni da je zadeva neke vrste arhiv ... recimo kot .zip datoteka ... torej moras njeno vsebino pred uporabo raztegnit v neko doloceno mapo in jo potem tam uporabjat ...

zdaj v linux-u lahko raztegnes zadevo v terminalu, verjetno pa obstaja tudi kaka komanda v file menagerju ...
Ka zaboga...

BigWhale ::

Hm, a KDevelop si ze sprobal?

To me zanima. Ali je nujno, da jo razteguješ sam, ali je možno, da so na linuxu (ubuntu 8.10.) že določeni programi, ki to naredijo sami

hm ... kako pa si ti to razetgnil?
Ka zaboga...

sledil sem navodilom "Installing Code::Blocks nightly build on Ubuntu - wikipedia". In glede na to, da se niso vsi ukazi pravilno izvršili pa vendar mi codeblocks laufa, me je zanimalo, ali je bilo to sploh potrebno. Ali bi lahko odpakiral zadevo kot v windowsih (simple clicking). Ker finta je v tem, da sem neke zadeve odpakiral samo s klikanjem in zdaj ne vem ali je tisto pisarjenje v terminal v plivalo, ali ne - ali gre brez pisanja v terminal (samo klikanje) (?)

Zdaj sem še malo brskal po netu in mislim, da sem si odgovoril.

Zanima me še nekaj. Loadal sem paket "wxWidgets-2.8.9.tar.gz", ki bi ga po mojem vedenju v terminalu moral odpreti z "sudo apt-get install wxWidgets-2.8.9", a mi javlja napako, da ne najde paketa. Mogoče kdo ve kaj delam narobe?

Brane2 ::

Če je ta stvar količkaj podobna Gentoojevemu Portageu, bi moral biti ta tar.gz v določeni mapi, iz katere ga apt-get pobere...
On the journey of life, I chose the psycho path.

BigWhale ::

Hej! Cakaj, cakaj! Ti si namestil ubuntu 8.10? In sedaj bi rad se Code::Blocks?

Odpri Meni System | Administration | Synaptic Package Manager

Odprlo se ti bo okno, vpisi svoje geslo in potem v quick search vpisi ``codeblocks'' (brez ``'') pritisni enter.

Prikazali se ti bodo stirje paketi. Odkljukaj vse, potrdi vse skupaj, ko bos dobil sporocilo, da se bodo nalozile se druge zadeve in potem klikni apply. Codeblocks se bo po instalaciji pojavil v Application Meniju v rubriki Programming.

Tudi enkrat ne bos odprl konzole :)

hehe. Hvala, hvala :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Linux je počasnejši od Windows (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
33324051 (13666) Brane2
»

Ubuntu 8.10 - Intrepid Ibex

Oddelek: Operacijski sistemi
484800 (1796) hojnikb
»

Kateri OS uporabljate in zakaj ? (strani: 1 2 )

797186 (5100) opeter
»

Ubuntu 8.10 desktop - težave

252607 (2053) Gapi
»

Ubuntu inštalacija na USB FLASH

131274 (1114) energetik

Več podobnih tem