» »

Mesto za blog

Mesto za blog

imagodei ::

Normalno človeško bitje dandanes izpod svojih prstov izrodi mnogo več besedila, kot povprečen filozof v antičnih časih... Tudi glede sebe ugotavljam, da na ST proizvedem mnogo materiala in ker so v modi blogi, se poigravam z mislijo, da bi tudi sam začel enega pisat.

Prosil bi za predlog, kje bi si lahko ustvaril blog domovanje. Razne home server variante trenutno odpadejo, nimam doma infrastrukture, da bi si omislil domeno in postavil server.

Kaj priporočate - kateri ponudniki se obnesejo? Želeno je, da bi ponudnik omogočal tudi brisanje (žaljivih) komentarjev ter še česa, da ne bi slučajno kdaj dogajalo kaj takšnega.
- Hoc est qui sumus -

BigWhale ::

wordpress.com ali pa blogos.siol.net lahko pa blogger.com

IceIceBaby ::

1. Kupi domeno (cca 10usd na leto) in neko poceni gostovanje (od cca 30 usd na leto, mogoče še manj). Večina hosting providerjev ima možnost avtomatične inštalacije aplikacij, med drugim tudi Wordpressa. Potem samo še začni pisati. Jaz za gostovanje svojih strani uporabljam dreamhost, imajo pa tudi slovenski ponudniki že kar ugodne cene.

2. Uporabi enega od neštetih blog ponudnikov. blogger.com ali wordpress.com naprimer. Če v googlu iščeš "blog" boš našel še precej podobnih, nekaj tudi slovenskih.

imagodei ::

Drugače sem čisto izven blog scene - a obstajajo kakšne kvalitetne blog server aplikacije... Predvidevam da to misliš, ko praviš, da bi si kupil domeno?
- Hoc est qui sumus -

Thomas ::

Če je tvoj world view preveč povprečen, nima kakšnega velikega smisla, da pišeš blog.

Kaj naj se raja od tebe naući, česar sama še ne ve?

Razen zate. Zate je pa zelo smiselno. Ker jih (rajo) boš potrjeval v njihovih prepričanjuih (vsaj večinoma), zato bo tvoj blog lepo obiskan in toplo sprejet. Zaigralo jim bo srce, kako pametni so bili, saj jim zdaj pritrjuje celo priljubljen bloger.

Torej - get go! Kljub konkurenci, ni je še toliko.
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

IceIceBaby ::

imagodei, zgoraj omenjeni WordPress je nekako standard na tem področju. http://wordpress.org/

Platforma je zelo dobro podprta s plugini, dobi se ogromno grafičnih templatov (tudi zastonjski so kvalitetni) pa še vseeno je v osnovi precej enostaven za uporabo.

Pa kot sem omenil. Velika večina hostingov ima možnost avtomatske inštalacije. Samo klikneš, vpišeš svoj password in imaš postavljen blog na svoji domeni.

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Recimo da vecino dneva prezivem v svetu blogov ..

Ima tri resne sanse:

- wordpress.com (pozabi na lokalne agregatorje), ki ti daje zastonj zelo dober prostor, dobro nadgrajen itd. Za nekaj malega denarcev pa ti potem omogocajo tudi dodatne ficrje (lastna domena, dostop do css-ja, itd.). Tecno je edino to, da ne mores lastnih pluginov dajat in si zelo omejen pri celi zadevi.

- druga zelo kul stvar na trgu je typepad.com . Komercialni blog hosting, super uporabnost, veliko widgetov in nasploh dober team. Se zmeraj nimas lastnih pluginov, imas pa prakticno vse drugo in z widgeti se potreba po vecini teh pluginov itak zgubi oz. ze sama platforma zna vecino tega, kar moras na roko rihtat v wordpressu.

- wordpress.org - kup php skript, ki jih s pomocjo mysqla nekje laufas. Za PHP hosting pa itak vemo kako je. Mas par ponudnikov, ki ti rihtajo tudi "one click installe" ampak realno je trivialno upgrejdat in vzdrzevat Wordpress.
(ce ti je pri srcu bolj perl based, je movabletype.org tudi super zadeva. V marsicem boljsa od WP-ja, malo drugacen ekosistem je okoli nje, ampak ima tudi vse kar si clovek pozeli od bloga).

--

Zdaj za blogspot.com oz. Blogger, je problem da je stvar namenjena nezahtevnih uporabnikom in ti dajo poddomeno in te spet zelo omejijo.

Menda je zelo super squarespace, od hosted - http://www.squarespace.com/ - imajo kopico navdusenih uporabnikov.

Zdaj, ce ti je pa bloganje se malo tuje pa bi rad samo v easy delil misli in stvari, ki jih najdes po webu, imas pa na voljo tumblr.com (pa tudi soup.io)

--

Kar se tice audienca tvojega bloga. Povprecni blog ima 12 bralcev. Posamezni post pa v njegvem zivljenskem ciklu pogleda nekih 20-30 bralcev (zaradi google searchev).

Navadno traja par mesecev, da si zgradis obcinstvo, ampak scasoma vidis da se je splacalo :)

Gandalfar ::

Aja, se to. Za katerokoli resitev se odlocis, nujno imej lastno domeno. To je edini nacin, da se bos skozi leta skupaj s svojimi podatki lahko premikal med ponudniki, glede na razvoj tehnologij.

No Can Do ::

@Gandalfar

glede wordpress.com in bloggerja, ni čist tako kot si napisal. Dejansko pri bloggerju imaš možnost (tudi pri wordpress.com) da imaš svojo domeno in tudi svoje poddomene, medtem ko pri wordpress.com imaš lahko le svojo domeno.

blogger -> www.blog.com ali blog.blog.com
wordpress.com -> www.blog.com
This user may use sarcasm and cynicism
in a way you are not accustomed to.
You might suffer severe mental damage.

Gandalfar ::

Pa res. Hvala za popravek :)

DimmniBurek ::

Če si tudi en kos fotografa, potem priporočam my.opera.com, tukaj maš en primer: KLIK Jaz imam to za objavljanje slik...
There Is No Stronger Drug Than Reality

BigWhale ::

Najbolj idealna resitev je tako ali tako lastna domena in wordpress. Pod pogojem, ce se ti da s tem ukvarjati.

Tody ::

Bah, ukvarjat se moreš točno 30 minut, da se razgledaš in da veš kako in kaj... Potem se ti ni treba več... vsake tolk časa mogoče da nagradiš zadevo ampak mislim da so od te verzije tudi to avtomatiziral oz je one click zadeva.

Seveda. če hočeš ful stvari se boš mogu pa ful potrudit to je jasno ane ;)?

Mira ::

Mi lahko nekdo prosim pove, kaj so plugini in za kaj se uporabljajo?

Tody ::

Plugini so dodatki, ki omogočijo dodatne funkcionalnosti. So nekake lego kocke. Nekatere so zelo preproste za uporabo, nekatere bolj manj. Recimor, da hočeš imeti galerijo lahko uporabiš plugin (vtičnik) za galerijo. Če hočeš pokazat kje si se potepala, lahko uporabiš vtičnik za google maps.
Večina jih je zbranih tukaj : http://wordpress.org/extend/plugins/ imajo tudi navodila za instalacijo. Od 2.9 naprej pa lahko samo s dvema klikoma to narediš znotraj lastne inštalacije WP-ja.

hamax ::

O, ko so ravno obudili to temo.
imagodei že pišeš blog? In če ja, urlpls :)

matejmesar ::

1. Lastna domena
2. Zakup prostora na nekem strezniku. Tu je mozno uporabiti tudi brezplacno varianto, ce nisi zahteven (recimo byethost)
3. wordpress

Tako nekako imam jaz postimano, dokler si ne posodobim domacega serverja.

LPM

Mira ::

Tody, hvala za pojasnilo. Še nekaj vprašanj, odprtih tem in že bom skoraj 14% zadev razumela:D

;-) ::

Če si tudi en kos fotografa, potem priporočam my.opera.com, tukaj maš en primer: KLIK Jaz imam to za objavljanje slik...


Še kaj boljšega za wnb "fotografe" za objavljat slike?

imagodei ::

Hm, zanimivo... Sem že kar pozabil na tole temo.

@hamax: ne, se še nisem polotil. Ne najdem prave ideje, o čem bi pisal. Bi želel imeti tematski blog, pa se izkaže, da obstaja že vsaj 100 boljših blogov, kot bi jih jaz imel čas skup spacat. Malo o tem in onem je pa tudi kar nekaj; to lahko počnem na Slo-techu, pa še večjo publiko imam >:D.

No, zanimivo je to, da me je še ne en teden nazaj spet prijelo, da bi začel pisat blog. Očitno na cca eno leto :). Mnja, če me bo dost držal, bom nekaj začel pisat, pol pa: pametno ali pa ne.

(da pa dejansko koga zanima, če sem sploh začel pisat blog in bi si želel url, bom pa tudi vzel kot kompliment, hihi)
- Hoc est qui sumus -

Gandalfar ::

za fotke bi bilo danes o kaksnem tumblrju ali posterousu za razmisljat

dronyx ::

Izbira domovanja je po moje bolj socialno vprašanje, kot tehnološko. Če želiš bolj socialno okolje greš k enem izmed naših ponudnikov (blogos, ednevnik), sicer izbereš wordpress.com ali morda blogger. Sam sem bil na blogosu in prešel na wordpress.com in tu nimam res nobenih pripomb. Imajo vse, kar potrebujem in še več. So pa najtežji začetki, ker če ni odziva, boš verjetno hitro obupal. Odziv pa bo večji na Blogosu, sploh se ti bo fino zdelo, če te dajo na naslovnico Siol portala, ko imaš lahko dnevno nekaj tisoč klikov (kar dobro dane za blogerski libido).

Jaz pa sem pri meni ugotovil (pišem od januarja 2007), da tudi če 3 mesece nič ne napišem, imam dnevno več kot 300 obiskovalcev prek raznih iskalnikov. Temu se reče pa minulo delo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dronyx ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Domena + Wordpress Blog

Oddelek: Izdelava spletišč
234281 (1386) scipascapa
»

spletni blog - katera stran?

Oddelek: Pomoč in nasveti
121270 (1028) knap
»

Google Blogger še vedno nedosegljiv

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
335246 (4375) Gandalfar
»

Pisanje bloga

Oddelek: Loža
82836 (2521) techfreak :)
»

Brez pojasnila izbrisali 70000 blogov

Oddelek: Novice / Zasebnost
104338 (3435) noraguta

Več podobnih tem