» »

težave z elektriko

težave z elektriko

skydancer ::

torej, na kratko...zadnjič nalagam filme na en mediabox, ko je bil še le-ta priklopljen na PC sem priklopil mediabox na TV, puf, iskre, skurlo mediabox pa plato (se ne zbudi več). Med tem menjan TV aparat (nov LCD), danes želim priklopit PC na HDMI. TV ugasnjen. PC izklopljen iz el. omrežja, priklopim kabel v TV, priklopim na grafiko, puuf, iskre, skurlo grafično, HDMI kabel pa še DVI->HDMI adapter (tv na sreco deluje, razen nisem preprican za HDMI vhode). Enkrat mi je vrglo ven varovalke ko sem mrežni kabel priklopil. Meni se sanja več ne kaj bi bilo narobe. Lahko kdo kaj svetuje?

Azrael ::

Nekaj imaš temeljito zavoženo z ozemljitvami, kar pomeni smrtno nevarno ne samo za razne elektronske igračke, ampak tudi ljudi.

Ob tem, da si šel 2x na iste limanice, ti toplo priporočam, da dobiš elektrikarja, ki resnično (ne samo z jezikom) obvladuje električne inštalacije in štrom pri tebi spravi v red. Tretjič mogoče ne boš imel več take sreče.
Nekoč je bil Slo-tech.

Duhec ::

Po mojem imaš inštalacijo kjer je ozemljitev v vtičnicah izvedena z ničenjem in čisto lahklo je, da imaš na eni vtičnici na ozemljitvenem kontaktu fazo. Dokler uporabljaš vtiče/naprave, ki niso šuko je ok (mislim za samo naprave, čeprav je ozemljitveni kontakt pod fazo in je smrtno nevarno!), drugače imaš napravo (ohišje) dobesedno pod napetostjo. Ker so navadno ohišja plastična te pač prec ne rukne :D , kovinskih deli pa so sigurno tako pod štromom, (vtiči, notranjost ....) in ko med seboj povežeš s kabli (mrežni, paralelni, tv, usb....) mase dveh naprav, kjer je ena pod napetostjo druga pa normalno, nastane praktično kratek stik. Kaj bo pri tem prej crknilo pred varovalko je loterija.
S faznim preizkuševalcem (fazenbrifer) preizkusi vse ozemljitvene kontakte na vtičnicah, če ni kateri pod napetostjo in preveri (sicer malo verjetno), če nima katera od vtičnic dve fazi.
Ne popravljaj sam ampak obvezno pokliči štromarja, ki se spozna na inštalacije.

Fave ::

Kot sta napisala Azrael in Duhec. Fatal error na inštalaciji. Pokliči električarja. Izkušenega. Mogoče še bolje če pokličeš izkušenega elektronika, da preden skonektaš zadeve premeri razliko potencialov.

Iskre so 100% znak, da nekaj ni tako kot si je Tesla zamislil...
My mind's a hyper tool that fixes everything.

Fave ::

Za začetek je prva vrstica od Duhca za prečekirat. Ampak dobodi štromarja in pripravi hladno pivo. Ali dva.
My mind's a hyper tool that fixes everything.

skydancer ::

no, hvala vsem, je imel Duhec kr prav ja. To je stara instalacija ki ima ničenje. In res, šuko naprave ne grejo dobro s tem. Je pa bila nekje zicka sneta za ničenje sneta in je na fazo pritiskala. Je elektricar porihtal prakticno vse stekarje po bajti, ker so bila bolj ali manj vse nepripravljene za šuko vtiče.

sicer imam še vedno strah malo pred priklopom, vendar mi je zagotovi da se nimam ničesar več bat. Upam da ima prav :)

Duhec ::

Živ si ! Dobr je ! :P


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kako vezati vtičnico na 4 žice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7812545 (9873) perci
»

Ničenje in PC

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3917317 (11531) int47
»

Slaba ozemljitev, radiator + ohišje računalnika = rukne ko pes

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
184776 (4292) clix
»

Menjava vtičnic

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3812739 (11921) STU-III
»

elektrotehnika v praksi

Oddelek: Loža
265938 (5142) Tear_DR0P

Več podobnih tem