» »

Kako je z mobilnimi radarji na avtocesti ?

Kako je z mobilnimi radarji na avtocesti ?

Brane2 ::

Saj skor ziher je že blo kaj o tem,s amo nisem uspel najti točno tega.

Zanima me, kako je z zadevo, če te dobijo na _mobilnem_ radarju ( kojekakve "provide" itd) na avtocesti da voziš prehitro.

Te mora policaj obvestit o prekršku na licu mesta ali se lahko potihem vozi za tabo, beleži prekrške in ti potem recimo s 6 mesečnim zamikom pošlje maljon kazni ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

LuGi ::

Dobiš po pošti čez recimo 3-4 mesce :|

Vsaj jst sm jo dobil takrat ko so me dobili na avtocesti..75 namesto 60..seveda nekaj so "popravljali"

Brane2 ::

Čakaj malo - je blo to na stacionarnem avtomatskem radarju ali na mobilnem ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

dzinks63 ::

Nekaj na to temo, na cestah bodo nove provide, tokrat z BMW M3.



Za potrebe poostrenega nadzora na slovenskih cestah, zlasti na avtocestah, se je ministrstvo odločilo za nabavo treh avtomobilov, ki morajo dosegati hitrost 250 kilometrov na uro.

Po javnem razpisu so se med večimi ponudbami odločili za BWM M3, ki naj bi zadostoval visokim zahtevam na področju pospeškov, najvišje hitrosti in varnosti. Opremljen bo s sistemom provida in namenjen zlasti nadzoru avtocest in ljubljanske obvoznice.

Ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal je ob prevzemu povedala: "Na cestah se pojavlja vedno več voznikov z zelo hitrimi avtomobili, katerim naši policisti s trenutnim voznim parkom niso več kos. Kako naj s Škodo Octavio RS ulovijo nekoga v Porscheju? Ker bomo s temi avtomobili lahko kaznovali najstrožje prekrške, se bo investicija v novo vozilo predvidoma povrnila že v štirih mesecih."

Konec prejšnjega meseca so prejeli prvi s sistemom provida opremljen M3, do konca maja pa bodo nabavili še dva. Bodite previdni!

ShowDown ::

Da ni kje ta novica povezana z datumom. :P

Vikking ::

prvoaprilska itak, same kozlarije.

feryz ::

dzinks63 je izjavil:

Ker bomo s temi avtomobili lahko kaznovali najstrožje prekrške, se bo investicija v novo vozilo predvidoma povrnila že v štirih mesecih."
A ni enkrat izjavila, da je tudi najemnina za stavbo NPU drobiž, ker se bodo sproti pokrivali iz donosnih preiskav tajkunov in ostale sodrge?
Res pa je, da je verjetnost, da bodo oglobili rajo, nekajkrat večja od tega, da oglobijo in obsodijo svoje.

SkIDiver ::

Ko je že ravno tema na mobilne radarje in AC bi še jaz dodal svoj lonček. Povsem dotično me zanima en primer. Na AC od LJ proti MB sem nekajkrat zasledil provido, ki se postavi na brežino med izvozom in cestiščem na izvozu iz AC za Topolšico in še nekaj krajev v kateri sedita dva policista in iz vozila z laserskim merilnikom preverjata hitrost. Pred tem je lepa ravnina. Teoretično recimo (brez moraliziranja kaj je dovoljeno in kaj ne!), da se nekdo spomne in ga stisne po tisti ravnici konkretno preko omejitve okoli 200km/h. Glede na položaj provide in cestišča bi rekel, da je skoraj nemogoče, da policist iz vozila lahko na primerni razdalji, ki bi mu omogočala tudi zaustavitev prehitrega vozila izmeri hitrost vozilu, če je vmes med njima na cestišču polpriklopnik.

Kaj lahko policist naredi, če sploh lahko kaj v takem primeru? Sam sem se peljal po dotični ravnici. Na desni kolona polpriklopnikov. Preko cele ravnice nisem videl izvoza, table za izvoz, ... nič. Ko sem bil cca 100m pred izvozom (samim razcepom izvoza in cestišča AC) sem zagledal provido in ona mene pri 130km/h (ja po omejitvah:)).

Sedaj pa scenarij: Če bi reicmo v tistem trenutku vozil 180km/h bi prevozil 50m/s. Da me je policist opazil, ko sem prišel izven zavetja polpriklopnikov mu recimo vzame 1 sekundo. Da se pripravi in me izmeri mu recimo vzame še eno sekundo. Da laserski merilnik zapiska zaradi prekoračene hitrosti in se njegov sodelavec iz sovozniškega sedeža spravi iz avtomobila in stopi do ceste mu vzame recimo 2 sekundi. Torej je preteklo 4 sekunde in jaz sem prevozil 200m in sem torej že 100m za policistom, ki se je v tem trenutku postavil ob cestišče pripravljen, da me ustavi.

Kaj lahko policist stori v takšnem primeru?

M-XXXX ::

Kaj lahko policist stori v takšnem primeru?

Prestreli gume:P

Dobro vprašanje, tudi mene zanima kaj pa kako.

PS: provida te mora ustavit na AC ali ti lahko tudi naknadno pošljejo položnico?

Zeberdee ::

Kakor jaz vem moraš ti provido prehitet. Šele v trenutku, ko te prehiti, lahko začne meriti. Prav tako ima merilnike samo spredaj (?).

black ice ::

Zeberdee je izjavil:

Kakor jaz vem moraš ti provido prehitet. Šele v trenutku, ko te prehiti, lahko začne meriti. Prav tako ima merilnike samo spredaj (?).

Baje ima tudi zadaj. (Nepreverjene info)

Zeberdee ::

Ja, ampak kaj mu to pomaga? Provido moraš prehitet. Jaz vedno opazujem vse sumljive avtomobile, ker se pri vseh vidi, podnevi da ima ekranček zadaj, ponoči pa, da ima malo prevelik gps spredaj. Takrat greš potem na 130, direktno pred njega, in to je to.

black ice ::

Zeberdee je izjavil:

Ja, ampak kaj mu to pomaga? Provido moraš prehitet.

Ja, to vem. Vendar sem nekje zasledil zgoraj napisano in se isto čudil zapisanemu.

Evo našel - LINK:
To vozilo je opremljeno s sistemom Provida 2000, ki je sestavljen iz sprednje barvne kamere, glavne enote z LCD prikazovalnikom, upravljalne enote (Police Pilot), snemalnika za arhiviranje posnetkov in dodatne zadnje kamere.

St235 ::

Če merijo z ročnim merilnikom, potem to nima veze z provido. Pri ročnem merilniku ki ne slika ti morajo kazen zaračunati neposredno ob kršitvi.

V zgoraj navedenem primeru bi policist z vozilom zapeljal za tabo. te ustavil in napisal kazen.

SkIDiver ::

Tole mi je malce skregano z logiko, da ti potem nekaj kilometrov naprej od mesta prekrška izreče kazen, ko ti jo praktično ne more dokazat. Vse kar ima je na radarju zmerjena hitrost. Nikjer pa ni vidno, da je bila izmerjena meni.

St235 ::

Saj tudi, če te na licu mesta ustavi nikjer ne piše da je hitrost izmeril tebi. Pri vsaki meritvi z ročno konzolo je tako, da lahko kaznuje samo tistega, ki ga je izmeril, dokler je meritev razvidna na radarju. Če pa on rabi 5km da te dejansko ustavi pa to ne spremeni ničesar. Ker drugače bi vedno samo odpeljat 500m naprej in te več ne bi mogli kaznovat za izmerjeno hitrost.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

SkIDiver ::

Meni je dvoumno kakorkoli obrneš. Je res, da mi v nobenem primeru z ročnim merilnikom ne more dokazat, da je izmeril mene. Meni je ravno ta razlika ali me ustavi na mestu meritve ali pa nekaj kilometrov naprej, kjer ni več mesto meritve in prekrška. Če bi me ustavljal preden pridem do policista verjemi, da ne bi peljal dalje, ker bi bil to pobeg oz. preprečevanje delovanja uradne osebe oz. nekaj v tem smislu. Če pa njega ni ob cestišču in me ne ustavlja in to stori nekaj kilometrov naprej pa mi je malce smešno in nerazumljivo.

Najbolje, da vprašam na policiji:)

Mavrik ::

SkiDiver: Če je kaj z logiko skregano je samo to, da ti policist ne bi mogel dati kazni, ko ti je izmeril prehitro vožnjo.
Ostalo je vse opravičevanje nekoga, ki prekleto dobro ve, da je naredil nekaj v nasprotju z zakonom.
The truth is rarely pure and never simple.

St235 ::

Policaj po tvoji logiki praktično ničesar ne more kaznovat. Pelejš čez rdečo luč in pripeljejo za tabo z plavimi lučni - kazni ni ker nima slike da si peljal čez rdečo luč.

Ti maha da ustaviš in ga ignoriraš. Te čez 2 km dohitijo z modro lučjo - kazni ni ker nima slike in ne more dokazat, da nisi hotel ustavit.

Zmeri hitrost z radarjem in peljejo za tabo ter te ustavijo - kazni ni ker na radarju ni slike.

Prečkaš cesto kjer ni prehoda - kazni ni ker policaj nima sabo foptoaparata.

Zaradi točno takega razmišljanja je policist uradna oseba in njegove ugotovitve in videnja nosijo določeno težo. Policist ti lahko napiše kazen tudi samo na podlagi videnega. Brez vsakega fizičnega dokaza.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: St235 ()

SkIDiver ::

Mavrik, če bom prehitro vozil bom plačal pošteno in se ne bom izmikal ali pregovarjal;) Mi je pa priznam, smešno in nerazumljivo.

Lakotnik29 imaš prav. Moje razmišljanje je pač bilo, da ti mora pri merjenju z ročnim merilnikom kazen izreči na mestu meritve.

V vsakem primeru se vsekakor v takem ali drugačnem primeru ne bi pregovarjal s policistom, ker bi samo sebi kopal jamo. Oni imajo pač zadnjo besedo in tako je tudi moje spoštovanje do njih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: SkIDiver ()

JanK ::

Mislim, da bi morali tudi rocni radarji imeti kamero. Nedolgo nazaj sem namrec na lastne oci videl kako policaji na avtocesti lazejo in kradejo.

Ustavljali so na gorenjski avtocesti v smeri proti Ljubljani pred viaduktom Peracica, kjer so omejitve hitrosti najprej 100 in potem 80 zaradi del. Bila sta vsaj dva aktivna policaja, ki sta se izmenjevala pri ustavljanju in pisanju kazni - tekoci trak je dobro delal.

Mene so ustavili, ces da sem vozil prehitro, 115 km/h na delu z omejitvijo 100 km/h. Radar mi je policist tudi pokazal. Ker mi je bilo jasno, da sem verjetno res peljal prehitro, se nisem nic bunil. Potem se je usedel v svoj avto, radar pa pustil na havbi. Med postopkom (pisanje formularja) sem ostal v avtu in opazoval v retrovizorju dogajanje - tako sem tudi videl, da je radar odlozil na havbo.

Med tem, ko je pisal, pa je njegov kolega ustavil eno zensko - radar je med tem se vedno zdel na havbi. Nakar z zacudenjem vidim, da kolega zagrabi radar in ga pokaze zenski. Se pravi, so tisti dan vsaj enega popolnoma nategnili. In ker bi bilo preveliko nakljucje, da bi opazil edini nateg tusti dan, sklepam, da je bilo precej denarja pobranega nelegalno.

amigo_no1 ::

Verjetno je bil vklopljen ukaz "limit", kar pomeni da meri samo tiste, ki se peljejo nad neko hitrostjo
oz vsakemu, ki ga ustavijo, pokaže isto (kolikor je pač ročno nastavljeno) :D (stara fora). Plus se takrat spodaj ne izpiše razdalja, na kateri je bila hitrost izmerjena.

Nekaj takega počno med poletno sezono policaji na HR.

http://www.masspro.eu/49988/82831.html

Zgodovina sprememb…

SkIDiver ::

Zaradi takih dejanj so meni ročni merilniki precej sporni.

innerspace ::

Zato pa sta ponavadi vsaj dva policaja, en meri, drugi caka ob radarju...za prico:)
Donate BTC here: 35KR84u3rXN3in1kCw9YHRz4WF3r5kfFF4

Pyr0Beast ::


Med tem, ko je pisal, pa je njegov kolega ustavil eno zensko - radar je med tem se vedno zdel na havbi. Nakar z zacudenjem vidim, da kolega zagrabi radar in ga pokaze zenski. Se pravi, so tisti dan vsaj enega popolnoma nategnili. In ker bi bilo preveliko nakljucje, da bi opazil edini nateg tusti dan, sklepam, da je bilo precej denarja pobranega nelegalno.


Kaj ti brani da se tam ustaviš in o tem obveščaš folk ? :)
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

St235 ::

nič, če pri tem ne ogrožaš prometa.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radar detektor (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5714463 (2341) A. Smith

Radar

Oddelek: Na cesti
286555 (4607) Mavrik
»

Novi radarji (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
7512960 (10783) BlueRunner
»

Prekoračitev hitrosti v naselju (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8012120 (10564) Dr_M

Več podobnih tem