» »

Prekoračitev hitrosti v naselju

Prekoračitev hitrosti v naselju

1
2
»

Jaka83 ::

Boeing: Jah, v končni fazi se itak vse konča pri denarju, samo pomisli, zakaj potem tako oglašujejo radarje in na skoraj vsaki radio postaji govorijo kje so radarji cel dan? Mislim, da je to pač zato, ker bi radi večjo varnost na cesti in ne zato, da bi "filali državni proračun". Filanje državnega proračuna opravijo s tem, ko delajo rutinske preglede na cesti ... te ustavijo in najdejo na avtu 100 in 1 nepravilnost ali pomankljivost. Radarji so pa tam zaradi prisilnega omejevanja hitrosti, ker očitno table za omejitve ne delujejo več.

Priznam, tudi sam večkrat vozim prehitro, ampak točno vem, kje lahko vozim hitreje in kje ne. Bližnje srečanje z zadnjim odbijačem sem imel do zdaj samo enkrat in to skoraj takoj na začetku moje vozniške kariere v mokrem vremenu pri 20km/h, kazni nobene, točk tudi ne, tako da se mi zdi, da lahko rečem, da vozim dokaj varno.

Ziga Dolhar ::

... če bi ti vedu, kolk je blo mene na cajte strah na tisti poti do bankomata ...

Jejhata.

(Čist resno. :))
https://dolhar.si/

Matev ::

oglašujejo radarje in na skoraj vsaki radio postaji govorijo kje so radarji cel dan? Mislim, da je to pač zato, ker bi radi večjo varnost na cesti


pa kaj je z vami

ljudje tisti program poslušajo - zato pa obveščajo
zaslužek postaj je vzrok temu

varnost bi bila pa veliko višja če ljudje ne bi vedeli kje so in bi povsod počasneje vozili

poglejte naprimer tole izjavo:
Priznam, tudi sam večkrat vozim prehitro, ampak točno vem, kje lahko vozim hitreje in kje ne.


no to je to ko ljudje vejo kje je radar

Utk ::

Tist ki je to napisal, ni mislil na radarje, po moje.
Mislim, da sm slišal že tudi policaja na eni postaji ki je povedal kaj o radarjih...če ne drugač, pa takrat ko imajo "akcije".
Če ljudje znajo ali ne, vozijo enako. Nikdar ne morš bit sigurn, da ga ni, če ni povedalo po radiu, a ne:) Edino če je stoprocentno na enem mestu radar boš menda vozu po predpisih, in to je namen, pri stacionarnih radarjih, da se na tistih mestih vozi po predpisih. Za druge stvari so pa premični sistemi.

aljazh ::

Policija proti opozorilu na radar

Namestitev opozorilnih tabel v Sloveniji bi bila po mnenju policije »prenagljena«

PRAPROTNIK Rok, Čet 17.03.2005

Ljubljana – Policija je po namestitvi stacionarnega radarja pred predor pod Golovcem pri Ljubljani zatrdila, da bo naprava služila umirjanju prometa, kar naj bi zmanjšalo število nesreč. Če je bil to resnično namen policije, bi morala pred radarjem stati obvestilna tabla, ki bi opozarjala na merjenje hitrosti. Vendar je policija, kot je videti iz njenih dokumentov, obveščanju voznikov in umirjanju prometa z opozorilno tablo nasprotovala. Za policijo je postavitev takšnih tabel v Sloveniji prenagljena.
Prvi stacionarni radar na slovenskem avtocestnem križu sta skupaj kupila policija in Dars. Merilnik hitrosti, ohišje in programska oprema so stali približno 34 milijonov tolarjev, od tega je Dars plačal okrog 26, policija pa okrog osem milijonov. Ker je Dars gospodarska družba, denar od pobranih kazni za storjene prometne prekrške pa se steka v državni proračun, smo Dars zaprosili za pojasnilo, kje so našli poslovni interes za investicijo v radar. Pedja Ašanin Gole nam je povedal, da je njihov poslovni interes jasen, saj »bolj ko bo umirjen promet, manj bo prometnih nesreč na avtocestah in manj stroškov bo imel Dars s popravili in vzdrževanjem«.
Če to drži, zakaj potem pred stacionarnim radarjem niso postavili obvestilne table, ki bi zagotovo pomagala umirjati promet, saj za radar marsikdo, predvsem pa tujci, sploh ne ve. »Dars je junija 2002 predlagal policiji, naj postavi obvestilno tablo Radar – kontrola hitrosti, vendar so nam iz policije odgovorili, da za postavitev table niso zainteresirani.« Ašanin je povedal, da so iz uprave uniformirane policije pri generalni policijski upravi dobili dopis, ki ga je podpisal direktor Stanislav Veniger, z vsebino: »Z morebitno postavitvijo obvestilne table Radar – kontrola hitrosti se načeloma ne strinjamo. Čeprav se v nekaterih evropskih državah takšne rešitve že pojavljajo, menimo, da bi bila postavitev takšnih tabel pri nas še prenagljena.« Utemeljitve, zakaj bi bila takšna tabla za slovenske voznike prenagljena, v dokumentu ni. Policija je še izrazila skrb, da za postavitev table ni predvidenih finančnih sredstev; table postavlja Dars, stanejo pa okoli 30 tisočakov, kar je v primerjavi s 34 milijoni, ki so jih odšteli za radar, zanemarljiva vsota.
Ob takšnem stališču policije je utemeljeno vprašanje, ali so radarske zasede na slovenskih cestah res namenjene umirjanju prometa, kot radi ponavljajo policisti, ali pa gre samo za dodatno polnjenje državne blagajne. Tudi radar pod Golovcem brez opozorilne table svojega deklariranega namena ni dosegel. Tisti, ki zanj ne vedo, drvijo mimo njega z nezmanjšano hitrostjo in v najslabšem primeru povzročijo tudi nesrečo.

(vir: www.delo.si)

BigWhale ::

Ce ni table, bo zadeva bolj ucinkovita.

Kar se pa polnjenja drzavne blagajne tice, hecno, se nihce ni rekel: 'Matr, drzavo sem fejst okrog prnesu, cel dan sem po omejitvah vozil in me noben radar ni zahaklal!'

:P

gfighter ::

Ce ni table, bo zadeva bolj ucinkovita.


Bolj učinkovita glede česa? Polnjenja državnega proračuna ali zmanjševanja nesreč :D ? Po mojem je to lepo razvidno iz zgornjega članka.
Catapultam habeo. Nisi pecuniam omnem mihi dabis, ad caput saxum immane mittam

ABX ::

Po tej logiki bi morali vsi govorit po telefonu, ker ko klepetam po telefonu vozim bolj počasi.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

schurda ::

Malo bi povedal svoje mnenje, ki se ne nanaša direktno na vse. Sam prevozim vsak dan približno 130 km ali več in vidim marsikaj, kar se dogaja na cestah. To, kar govorijo policaji, da so prevelike hitrosti vzrok nesreč je en velik bullshit! Vzrok za nesreče so: izsiljevanje prednosti, neupoštevanje pešcev, prehitevanje kolone in zraven še v škarje, vožnja v rdečo, telefoniranje med vožnjo, prehitevanje po avtocesti po odstavnem pasu, prehitevanje po polni črti, vožnja čez dve črti in še kaj bi se našlo. To jaz vidim in prevelika hitrost sploh ni problem.

Druga zadeva je ta, da so table omejitev bedasto postavljene, zato pa jih nihče ne upošteva. Na izvozu iz avtoceste je omejitev 40 km/h. Kaj, da se ti kdo zabije v rit? Vzemimo npr. Francijo: tam so recimo tako postavljene table na vsakih 50 m: 90, 70 50 in in ovinku 30. Samo če boš šel skozi ovinek 50 in ne 30, ga ne boš zvozil. Omejitev naj bo pametna, da jo bodo ljudje upoštevali.

In če bi se radi naučili voziti, pejte v skandinavijo. Nobeden te ne bo izsiljeval, ali počel kake druge neumnosti, omejitve so postavljene tam, kjer morajo biti in je pametno da so. Že Nemčijo poglejte: na AC ni omejitve. Tam ti po levem pasu tip vozi 200 ali več. Pa kaj, njegov problem, če nikogar s tem ne spravlja v nevarnost. Ampak na lokalnih cestah in v naselju pa ne boš srečal balkanske vožnje (kdo bo koga). V tem je razlika.

Noben zakon ne bo pomagal, samo kmečko pamet je treba in policaji namesto, da so zavaljeni v avtu na sedežu kot medvedi in si praskajo jajca na soncu in kasirajo od ljudi, ki se peljejo iz v službo ali iz nje, naj se raje postavijo na kakšno mesto (lahko je tudi mobilna enota - pa ne radar), kjer ljudje resnično počnejo stvari, ki so nevarne in jih potem pošteno oglobijo. Pa še to naj počnejo takrat, ko je slabo vreme, ker je takrat največ nersreč, ne pa da jih takrat ni. Ko je sončece zlato, prilezejo na plan, lih kontra od glist. Pa malo boljša navodila jim dat (na njihovo pamet računat nima smisla): če smatra, da si pijan, potem pihat, ne pa da te pol ure sprašuje neumnosti o avtu ob 4h zjutraj, ker nima nobenga drugega dela, tebi pa se mudi, pa nimaš nobene volje se ukvarjat še z njim.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

BigWhale ::

fighter:

Vecja ucinkovitost bo pri kontroli hitrosti....

"U mater, radar imajo skrit, so me dobil, boljs da skoz pocasi vozim, da ne bom se kje kaj dobil"

Ce bi bila pa tabla, bi pa bilo:

"U lej tabla za radar, bom zdej mal bolj pocas vozil."

----
schurda

> To jaz vidim in prevelika hitrost sploh ni problem.

To kar ti vidis, se ponavadi dogaja pri preveliki hitrosti. :) V tem je hec. Saj zaradi omejevanja hitrosti se stevilo nesrec ne zmanjsa nevem kako drasticno, se pa zmanjsa stevilo nesrec s smrtnimi izidi in s tezjimi poskodbami.


> Na izvozu iz avtoceste je omejitev 40 km/h. Kaj, da se ti
> kdo zabije v rit?

Sem kar nekaj avtocest prevozil, pa se nikjer nisem videl, da bi se kdo komu v rit zaletel na izvozu za avtocesto, ker je oni pred njim vozil po omejitvi. Sem jih pa kar nekaj videl, ki so s ceste zleteli, ker niso peljali po omejitvi.

Pa ne govorim o tem, da so vse omejitve pametno postavljene. Ampak tale z zaletavanjem v rit je pa rahlo stupidna. Pa to si ze enkrat pisal...

STASI ::

Ljudje kar BW že v vseh debatah na S-T razlaga je dejansko kar bi moralo biti incorporated v novega voznika, mi stari pa se moramo to za voljo nas samih Slipstreamat v naš OS (možgani).
Ali boste čez npr. 10 let ali več ko bo nek idijot povozil vašega otroka mislili enako kot sedaj?
"WAR IS PEACE, FREEDOM IS SLAVERY, IGNORANCE IS STRENGTH"

abcčdefghijklmnoprsštuvzž

tomaz321 ::

Eno je teorija, drugo je praksa! Jaz zase vem, da ne peljem po predpisih, ampak peljem po lastni presoji (ok, od novega zakona pa tudi bolj po predpisih, ampak vzrok je drugje), ki se lahko od predpisov razlikuje v obe smeri (ali hitreje ali počasneje) kot je predpisano/priporočeno!

Včeraj sem videl: Dva policaja sta pri tobačni tovarni v LJ ustavljala pešce in jih kaznovala za nepravilno prečkanje. 20 metrov stran je pa so morali pešci dobesedno čakati in skakati čez cesto, ko so imeli zeleno luč, saj so bili ogroženi od avtomobilov! Pa kje je bila tuki logika - tisti, ki je sam prečkal cesto na svojem mestu se je tudi samo prepričal da nobenega ni spravil v nevarnost, tisti na zeleni luči so bili pa ko glinasti golobi, ki bodo kmalu ustreljeni! Ja, sej je prekršek ampak lepo vas prosim "policaji" če tole berete, mal pa lohk logike uporabite. Na tistem križišču je bilo veliko bolj nevarno hoditi čez cesto po predpisih kot pa po lastni presoji & raje sankcionirajte tiste voznike ki ne ustavljajo!

Pa še ena stvar se je pojavila pa na sosednjem križišču in je hkarti tudi šport tisti voznikov, ki mislijo da so iznajdlivejši, pametnejši in pomembnejši od ostalih. V primeru, da se naredi kolona na pasu ki je narejen za zavijanje v levo, se skoraj sigurno najde nekdo, ki bo celo kolono prehitel po desnem pasu in se v križišču postavil za zavijanje v levo in ko je takih še več, se kmalu zabaše tudi desna kolona in tudi tisti nasproti ki želijo levo zaviti nikamor ne morejo! Tudi to zadevo sta policaja opazovala, ampak na žalost sta tisti dan imela na seznamu le j-walking!

Skratka povzetek: Policaji kontrolirajo vsak dan točno določeno stvar & isto velja za radarje. To so pač ene sprogramirane zadeve, ki se ne prilagajajo okolju in razmeram na cesti ampak skos veljajo! Njih briga samo ali si ti storil prekršek, da je bilo to takrat ko žive duše ni bilo na cesti, nobenega nisi oviral, tudi potencialne nevarnosti ni bilo na vidiku,.....niso nobene olajševalne okoliščine. (V naselju 61, ko sploh še ni naselja, ampak je tabla postavljena 200m prezgodaj je najbolj nevarna zadeva, ki te danes stane 40.000). Pa pustmo to, da po drugi strani en vijuga 30 na uro in kaže znake vinjenosti ==> danes to ni v planu) Tko kot se spomnim pre novim letom, ko so na večni poti ustavili čisto vsako vozilo (brez izjeme) - taksiji, rešilci ki niso na nujni vožnji,....in preverjali vinjenost. Takrat nobeden ni spraševal za obvezno opremo, dokumente (prijatelj je imel zgolj osebno, ko je vozil in ni nič dobil). Skratka takrat so te avtomate sprogramirali samo na to!

Varnost je nekje na zadnjem mestu po prioriteti (vsaj kar se tiče izvajanja zakona)! (Pa sem ziher da se bo spet en nad mano znesel, kot se je to že zgodilo na forumu, da sem za to da se dirka po cestah! ==> ni res, sem zato, da se ne kaznuje budastih prekrškov oz. se jih še išče če s temi res nihče ni ogrožan- hočem malo lastne presoje policajev. Ne men gledat 15 novembra če mam zimske gume, raje glej unga butla k se je pred mano 1 mesec nazaj pelu in mu je rit odnašal k marija, ko se je po snegu z letnimi super slicksi vozu, ketne je mel pa v prtljažniku!

ABX ::

Verjetno da ja, ker varnost cest je ista kot iz časa Tita.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

smolep ::

Pa da ne udrihamo le čez policijo naj povem še tole.

Sam se zelo trudim, da vozim v skladu s hitrostnimi omejitvami. Najbolj sovražim pa to, da se ti potem nekdo, prilepi na zadek in začne žmigat pa blendat pa da ne rečem še kaj.... Če se že "zavestno" odloči, da bo vozil hitreje naj to dela temu primerno in naj ne zganja terorja nad drugimi.

Druga kategorija takšnih so pa tisti, ki "vedo", da je nekje omejitev 90 v bistvu je pa 50.

Lep primer: Log pri brezovici. Ko se pelješ proti ljubljani je na večjem delu tega naselja omejitev 70 (ki mimogrede ne velja za celo naselje). Nato prideš do ravnine, kjer stoji znak "prečrtanih 70". Nekateri vrli vozniki nato mislijo, da je od tam naprej pa 90, vendar ni ker si še vedno v naselju in je torej omejitev 50. V bližini je tudi šola na kar opozarjajo tudi talne označbe na cesti.

Ampak vsak dan ko se peljem tam 50 se najdejo "norci" ki vozijo 90 in ti kažejo osle...8-O

Pa to še svet ni videl...

Potem imaš pa malo naprej (izven naselja) omejitev 60, ki za križiščem za Dragomer ni ponovljena ampak folk pelje še kar 60....

Meni se bo zmešalo...a jest tukej kaj ne razumem mogoče :\

Matev ::

meni gre prov na jetra folk ki skače čez cesto 50metrov od prehoda za pešce

enga tazga zbiješ pa si zaznamvan za celo življenje

Ziga Dolhar ::

Defend the castle?


>:D
https://dolhar.si/

Jaka83 ::

Men še bolj na živc stopijomečkači na avtocesti, ki vozijo po prehitevalnem pasu. Recimo ko se zjutraj po gorenjski avtocesti peljem na faks v LJ, se nabije kolona 90km/h vozečih mečkačev, ki se ne bo umaknila na desni pas za noben denar, čeprav je prazen. In to se dogaja redno vsako jutro. Al pa nekateri osebki, ki skozi naselje peljejo 40 ali še manj, čeprav je cesta ravna in suha. Sej ne pravim, da bi moral divjat povsod, ampak menim, da zarad takih upočasnjenih osebkov nekateri izgubimo živce na cesti in potem se dogajajo nesreče. Včasih me prime, da bi zapeljal pred tak avto in se ustavil, stopil iz avta in direkt povedal par sočnih vozniku. OK, ne rečem, če je voznik kaka stara mama, ki ni zmožna peljat več, ampak po telefonu govoreče blondinke me pa znervirajo.

Matev ::

Kdor pelje počasneje od tebe je mečkač. Ta, ki pelje hitreje pa norec.

strpnost ljudje, strpnost

ABX ::

Jaz bi dal priporočene hitrosti, kdor odstopa kazen in naj bo ista za preveč ali premalo.


Jebeš strpnost, hočem rakete. :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Matev ::

in kaj če ti iz objektivnih razlogov nisi sposoben v danih okoliščinah voziti toliko kot je zgornja meja?
kazen?
ali pa se izogni kazni z precenjevanjem sebe in danih okoliščin

v snegu se zanjič (februar) nisem vozil niti pol toliko kot je omejitev

kazen?

ABX ::

Ja, za nesposobne obstaja avtobus.
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

bergers ::

Ja saj hvala bugi da eni kličajo na radijo da obveščajo ljudi mene že je to parkrat rešlo:)
Bergi

Matev ::

Ne verjamme da se v snegu vsi držijo omejitve 70 ali 90 na nespluženi cesti.
Omejitve so zgornja hitrost in ne spodnja.

ABX ::

Valda da je logično kaj se sploh buniš? :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

Dr_M ::

evo, dons zjutri so ustavl mojga sodelavca, skor pred firmo ze.
dubu je 120k sit + 7-12 pik.

in to ze ob 6.30 zjutri, na nasem parkiriscu. kr strelu bi jih.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

flipflop ::

Kaj je pa naredu?

BigWhale ::

Vec kot za 30km/h je prekoracil omejitev.

Streljal bi jih? Zakaj? Zato, ker so ga v bistvu ze cist pred sluzbo ustavili, ko je bil ze skoraj tam? Ja, potem je ze celo pot tako hitro vozil. :P

schurda ::

Ja, cesta ni za to, da telefoniraš, si ogleduješ naravo, ješ panin, piješ pivičko, kadiš čik, počivaš v fotelju, pa še eno bejbo šlataš po stegencih. potem se raje ustavi in počni vse to hkkrati. Sicer pa nam balkanska prevzgoja dela itak tudi povsod preglavice. Pamet bo najprej moral prit z vrha, kjer postavljajo predpise, potem pa še od spodaj.

Kdaj se vam je zadnjič zgodilo tole: pred cesto se ustavi pešec, pa ne ve točno kam bi se odpravil. Ti pa z avtom ustaviš, pa mu pokažeš, naj gre lepo naprej. Nikoli? Meni se je to zgodilo, bil sem pešec. Bilo je v Londonu...
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

BigWhale ::

Jaz to precejkrat naredim. Ustavim in spustim pesca. V bistvu bi to moral vsak narediti. :)

krho ::

Nemška cesta Kranj-Ljubljana

Omejitev 90, razen na dveh odsekih, kjer je omejitev 70.

Sedaj pa pazi to. Policaji se najbrž praskajo zakaj toliko nesreč s prehitevanjem v škarjice. (Radar je zelo velikokrat na tem odseku) Butli pač merijo tam, kjer je omejitev 70.

No naj jim jaz povem, če sami nso zmožni tega pogruntat.

Omejitev 70, čez 400m znak konec vseh omejitev. Folk pelje 70 naprej!! Le zakaj folk prehiteva?, je živčen,... Mah Človek, če si do table 70 peljal 90, boš pa menda od table konec vseh omejitev tudi!

Takim naj malce pišejo kazen. Ne pa da teži tebi, ko si imal pri znaku 70 hitrost 75;((
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: krho ()

Dr_M ::

Kaj je pa naredu?

pelu je 90 :)
cca 50m pred znakom je mal pospesil, ker je biu tehnicno ze izven naselja.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Radar in toleranca

Oddelek: Na cesti
4527873 (25702) St235
»

Prehitra vožnja - izogib kazni (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10124707 (21899) jype
»

V naselju peljal 68 km/h

Oddelek: Loža
222522 (1750) Elvoo
»

Policaj me je presenetu z milo kaznijo! (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
838791 (7194) Popeye

Več podobnih tem