» »

Električna napeljava (homemade ali strokovnjak?)

Električna napeljava (homemade ali strokovnjak?)

«
1
2

kopriwa ::

Ker je v hiši električna napeljava že zelo dotrajana in je manj primerna za "novejše" porabnike se mi po glavi mota ideja, da bi jo zamenjal sam. Predvsem zaradi financ, pa še fajn je, če se kej uporabnega naučiš.
Vprašanje za majstre, se to splača, al je potrebno posebno znanje za to. Kaj gre lahko narobe (nekaj odgovorov mi je že prišlo na pamet)? Malo me skrbijo razni požari zaradi slabe električne napeljave, je to zaradi samih vgradnih napak, al je to posledica poškodovanja napeljave (vrtanje v steno etc.). Predno se resno poglobim v sam načrt bi rabil samo splošno mnenje, je bolje poklicati štromarja ali zadeva niti ni tako zahtevna. Predznanje o elektriki imam, ne poznam pa (še) kako stvari potekajo pri električni omarici (naša je iz praveka, miljaužnt žic, nimam pojma za kaj je kej).

Če bi vi izbirali, bi izbrali nadometno ali podometno napeljavo? Prednosti in slabosti obeh?

Kakršenkoli nasvet (če je kdo to že počel sam) je dobrodošel.

Scorpia ::

Na videz je enostavno postaviti napeljavo, samo če sam nikoli nisi postavljal napeljavo ti ne priporočam. Ker napake te lahko drago stanejo, raje najdi kakega električarja na tvojem kraju, ki je že postavljal inštalacijo v hiši. Ti vsaj vejo kako pa kaj, pa še pomagaš mu in se naučiš. Tako kot so se oni.
////

KandazaR ::

Lahko tudi sam. Rabiš vedeti da se daje vse v cevi. Vtičnice so cca 40 cm nad tlemi šaltarji 110 cm. Za vtičnice uporabi 2.5mm2 kabel za luči 1.5mm2 kabel. Če se le da izvedi podometno napeljavo (če že delaš za daljše obdobje). Kabel za vtičnice lahko pelješ kar od ene do druge. Od vsake sobe vtičnice naj bodo na svoji varopvalki ravno tako luči. Za vtičnice izberi 16A C za luči pa 10 B. No če ti pa to ni vse jasno pa se da veliko prihranit če sam poštemš stene za novo napeljavo pa dobiš strokovnjaka da ti vse to izvede. Načeloma pa bi bilo dobro če si malo na kak papir zamisliš kako bi zadevo naredil pa če kaj ni jasno tu vprašaš. Napeljava je načeloma zelo enostavna samo čas si je treba vzet pa mogoč še v kak priročnik pogledat pa ni hudič da ne nardiš prav.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

marsovcek ::

Verjetno je bolje nabaviti štromarja. Razen znanja vezav raznih stikal (priklop samega stikala je enostaven, vrag leži v razvodnici) je potrebno izbrati primeren presek žic za posamezne porabnike, jih ustrezno razporediti med faze,... Samo vlečenje žic je pa enostavno. Poleg tega bo dober električar verjetno iz prakse potegnil kako uporabno idejo, ki tebi še na kraj pameti ne bi prišla.

kopriwa ::

Hvala vsem za mnenje in nasvete.

@Scorpia
Zanima me tudi, kaj vse gre lahko narobe. Na koncu se bom odločal predvsem na podlagi tega, če bom opazu da se tem napakam sam ne bom mogel izognit (nisem dovolj usposobljen), se pač ne bom spuščal v to in bom prepustu zadevo strokovnjaku.

Koliko pa stane napeljava, računajo po metru? Kot sem že opazu je verjetno cena odvisna od tega ali mora on sam narest kanale za žice ali ne.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kopriwa ()

solatko ::

KandazaR - najprej moraš vedet kakšno ozemljitev imaš ali vlečeš tri žile ali dve in potem ničlaš. Napeljava po stanovanjskem delu MORA biti pod ometom, v kopalnici in WC ne sme biti stikal, nikdar se ne vleče iz vtičnice v vtičnico, problem so izmenična stikala, priklop štedilnika in pralnega stroja (stikalo mora biti v predsobi), pomembna je oddaljenost od vodne in plinske napeljave, pomembno je kako razporediš tokokroge in če nisi tega še nikoli počel, ti priporočam, da dobiš kakšnega kolega, ki se na to spozna in te bo uporabil za štemanje, mešanje mavca, podajanje orodja, da ne bo treba tolikokrat z lojtre. To ni enostavno opravilo, če gre kaj narobe, ti tega ne bo nihče popravljal, temveč ti bo naredil na novo in boš imel dvojne stroške. Najmanjši problem je, če zadeva ne dela, lahko pa pride do požara, uničenja električnih naprav ali v najslabšem primeru, lahko kakšnega ubije. Če gre za stanovanjsko hišo je v kletnih prostorih, kurilnici, garaži vsa napeljava nadomet. So pa električarji dokaj draga zadeva, če pa gre kaj narobe, je pa ta strošek zanemarljiv. Vedeti moraš tudi ali imaš na hiši tri fazni priključek ali enofazni (3 ali 5 žic na konzoli, če pride po zraku, drugače pa pogledaš koliko varovalk imaš v omarici z glavnimi varovalkami (1 ali 3). Če imaš sedaj povsod po vtičnicah tri žile imaš okoli hiše napeljan ničelni vod, ki mora biti ob novi instalaciji premirjen in dodatno ojačan, če je potreba. Ogromno je zadev, ki gredo lahko narobe in če bi se rad učil, to ne počni na svoji hiši, temveč se zmeni z nekim električarjem in mu hodi pomagat, kot pomožni delavec in v enem letu boš lahko napeljal hišo, če boš dobro gledal in veliko spraševal, istočasno pa čim več delal na samih instalacijah in ne samo štemal in gipsal.

KandazaR ::

nikdar se ne vleče iz vtičnice v vtičnico

V sami sobi je vseeno ali vlečeš iz doze pri stropu ali pa če greš od doze do ene vtičnice in od te vtičnice v drugo v ISTI sobi. Kje si ti to pobral, da se ne dela nevem. Tudi profesionalni elektro inštalateriji tako delajo. Za pralni stroj ni potrebno posebnega stikala (saj ima že sam stroj to stikalo in nevem zakaj bi zadevo podvajal), za ostale vtičnice v kopalnici pa je primerno da se vklopijo preko stikala (ker na to zadeve priklapljaš in izklapljaš stroj je pa vedno vklopljen v vtičnico). Za štedilnik rabiš najman 2.5mm2 x 5 (ali bolje kar 4mm2 x 5). Če v kleti ni prehuda vlaga nevem zakaj bi delal nadometno napeljavo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: KandazaR ()

Scorpia ::

Kot si sam razbral gor, ti bo veliko časa vzelo da narediš prav. Sam ti je uporabnik marsovček povedal da je vlečenje žic enostavno. Kako jih skupaj dati je problem, lahko narediš stik pa da tega ne opaziš ker niti na varovalko nimaš, pa ti kabel stali. Da ti hiša zgori je mal verjetnosti če nimaš uporabnike priklopljene. Ponavadi se kabel uniči in je potrebno menjati spet, lahko pa še cev v zidu uniči. Torej spet nepotrebni stroški, sem že bil priča temu :). Čeprov to počneš ko ni elektrike ampak vsake tolk časa testiraš če dela, takrat stvari znajo iti narobe.
////

solatko ::

Tiste profesionalne instalaterje, ki tako delajo, bi jaz iz moje hiše nagnal po petih minutah. Za pralni stroj mora biti stikalo, ker takrat, ko ne pere, priklop ne sme biti pod napetostjo - to je po navadi v kopalnici, kjer pa stalne napetosti ne sme biti, zaradi vode. Zato, ker so taki predpisi. K nadometni napeljavi spadajo tudi nadometna stikala in vtičnice ter nadometne z mrežo zaščitene, ozemljene luči. Tla so betonska in pri navadnih stikalih iskra lahko preskoči (vlažen prst, mokri čevlji...), poleg tega navadna stikala in luči iskrijo (nikdar ne veš, če se ti v kleti ne nabira kakšen plin zaradi gnitja, vrenja, pri kisanju zelja). Kletni prostori, garaže in razne delavnice, strojni obrati..... morajo imeti zaradi varstva pred požarom ali električnim udarom, nadometno napeljavo, ki mora biti po novih EU predpisih še posebej v ceveh.

BluPhenix ::

Za štedilnik rabiš najman 2.5mm2 x 5 (ali bolje kar 4mm2 x 5).


x5? Če do stanovanja nimaš trofazne napeljave nima smisla to. Vsekakor pa je dobro, da je za štedilnik 4mm2 x 3. Novejše indukcijske plošče imajo deklarirano moč tudi do 7.5kW, vendar dvomim, da bi kdo rabil vse 4 plošče na polno moč kdaj.

Prosim ne omenjat profesionalnih inštalaterjev, delam vsaki dan z njimi in jih 3/4 nima čiste o električnih napeljavah. Nadzorni nekaj ponavadi ve, drugi pa samo kable vlečejo in sponke skupaj vijačijo.
Podpisa ni več, ker so me poskušali asimilirati.

Pyr0Beast ::

Sicer, cevi lahko se vedno sam potegnes, naredis luknje za doze, stromar pa ti samo potegne se kable in prikljuci in to je to.

Za luci, se mi zdi 16A varovalka kar malce prevec, ponavadi so ze 6A C vrh glave, ce seveda nimas kaksnih reflektorjev po sobi namescenih [:D]

Za stedilnik vzami 6 kvadrat (ce imas enofazni priklop) in loceno varovalko.

Za preskok iskre iz stikala v kopalnici skozi zrak na morebitno 'vlago' cca. 10cm prvic slisim. Saj ne preklapljas 10kV tam. Je pa res, da je kr velika nevarnost da te mal potrese.

Za vticnice je prav vseeno kako so vezane, samo bi se izogibal vezavi vec kot 3 zaporedno-vzporedno, sploh ce imas kaksne mocnejse porabnike gor.

Ce imas 'prehod' iz vecjega preseka na manjsi presek, vmes pase varovalka.
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

solatko ::

Lahko tričetrt dela narediš sam, samo prej se dogovori z električarjem kako in koliko bo zato ceneje (dostikrat imajo električarji pomožne delavce, ki jih plačajo z minimalno plačo, da naredijo enostavna dela) in ne prideš finančno kej dosti bolje skozi, samo še sam moraš delat. Če je tvoja urna postavka večja in bi ta čas služil drugje, se to enostavno ne izplača. Pa še če je pozneje kaj narobe, ti pove, da je to zato, ker nisi prav napeljal. Iz varovalne omarice gre najmanj toliko vodov, kot je varovalk in tisto grozdje, boš sam težko pravilno razpeljal.

Resne štromarske firme ti po hiši razdelijo napeljavo tako, da so vse varovalke (tokokrogi) obremenjene približno enako. Za luči se pelje po celi hiši vsaj dva kroga (predsoba ena, ena soba druga, druga soba spet enka itd., hodnik vsako nadstropje na eni varovalki, tako da če ti eno vrže ven, imaš pol stopnic še vedno osvetljenih). Vtičnice v vsakem prostoru vsaj na dve varovalki (na eni grelno telo, na drugi likalnik), da tudi slučajno ne preobremeniš varovalke. V kuhinji na vsak meter vtičnica (verjemi da se sliši veliko, ko pa začneš priklapljat zadeve, ti pa žena hitro zahteva razdelilc). V sobah vsaj eno vtičnico na steno (nikoli ne veš kako bo stalo pohištvo).
Prižgi stikalo v temi in vidiš da se iskri, če je zraven še vlaga imaš takoj vraga, zato v kopalnici ne sme biti stikal (izjema so tista, nameščena na kopalniškem pohištvu, katerih kvaliteta je pa tudi odvisna od proizvajalca). In ni potrebe po 10cm preskoku, saj se stikala pri vžiganju in ugašanju dotikaš z roko, lahko stojiš na vlažnih ploščicah ali pa se držiš za vodovodno napeljavo in krog je sklenjen.
Vtičnice zaporedno vežejo samo homemade mojstri (sem kar nekaj napeljav popravljal za takimi mojstri, lepo za vidit, pa drago za popravljat), praviloma mora biti vsak izvod (vtičnica, stikalo) ločen z radelilno dozo. To je tudi bolj praktično, ker ti v primeru hudega kratkega stika, ni potrebno menjat dveh ali treh vtičnic z napeljavo, ampak samo en izvod. Vse montirane vtičnice morajo biti varovalne - šuko, navadnih se ne montira.
Pri pravilno urejeni napeljavi prehodov iz večjega na manjši presek ni oziroma se nahaja v razdelilni dozi (če slučajno potegneš kakšno lučko iz doze za vtičnice - 2,5 na 1,5). Povej mi kam boš dal varovalko v takem primeru. Ko se napeljuje hiša, naj bi se ne šparalo na varovalkah in tokokrogih (stanovanje najmanj 5 - 1x luči, 2x vtičnice, 1x štedilnik in 1x pralni stroj, v hiši vsaj 10 na etažo), več je bolje (potrebno je narediti načrt predvidene porabe). Pri večjih obremenitvah ni problem samo v tem, da izklopi varovalko, temveč pred vsem, v gretju vodnikov - kablov in se tako iz 50 let do 70 letne obstojnosti napeljave, ta zniža na 20 ali še manj. To pride še bolj do izraza v ceveh, ker je skoz prisoten zrak in hitro pride do deformacije izolacije in posledično kratkih stikov ali prebijanja elektrike v zid (ko se nasloniš na tako mesto, zna bit kar precej neugodno). Zadeve se znajo segret do vžiga, pa varovalko še ne bo vrglo ven.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

KandazaR ::

Aja pa pametno bi bilo razmisliti če ob zamenjavi el. napeljave zamenjaš še npr vodovodne cevi in odtoke ali pa kaju v zvezi z ogrevanjem, ker če boš že razbijal bajto bi bilo pometno še kako zadevo zamenjati da ti ne bo treba čez npr 3 leta še 1x. Če pa ni denarja pa bi bilo pameto počakati še malo z menjavo kablov tako da boš lahko potem več stvari hkrati zamenjal. Lahko pa električno napeljavo menjaš samo po etažah (itaq v vsaki etaži pride svoja razdelilna omarica) npr za začetek samo na podstrehi, kar je celo bolj praktično kot pa da razbiješ na 1x celo bajto-> sploh če se nimaš namena v času del kam selit, saj je treba po vgradnji napeljave vse pokitati in prebeliti, kar spet vzame čas.

marsovcek ::

Vtičnice lahko vežeš zaporedno - uporabiš globoke doze ter narediš potrebne vezave nekje v globini stene :). Zadeva je uporabna predvsem pri novogradnjah, kjer se kabli do vtičnic potegnejo po tleh - ni potrebe po razbijanju stene od stropa navzdol.

solatko ::

marsovcek - In, ko se skuri ena, ne dela nobena. Zaporedno se ne veže, če hočeš kvalitetno napeljavo, ki naj bi nekaj desetletij delala. A je ta način edini, ki ga od instalacije poznaš, da ga propagiraš.

marsovcek ::

Potem mi razloži razliko med situacijama:

a) iz razdelilnika potegnem kabel do razvodnice. Nanj priklopim kabel za vtičnico in še en kabel, ki gre do naslednje razvodnice, tam ponovim vajo.

b) iz razdelilnika potegnem kabel do doze za vtičnico. Nanj priklopim kratek kabel za dotično vtičnico in še en kabel, ki gre do naslednje doze, tam ponovim vajo.

Seveda ne bom nanizal cele bajte na en kabel, ampak le eno sobo.

BendeR ::

Razvodnih doz se dandanes praktično ne uporablja več (so izjeme, a to so večinoma še stari štromarji s svojim starim sistemom). Pri novogranjah se s kablami gre večinoma po tleh oz. je izvedena betonska inštalacija. Vtičnice se pri tem ŠIVAJO. Kdo trdi drugače enostavno ni štromar in nima v tej temi kaj pametovat.

P.S. Sama vtičnica je fizično narejena za dva kabla, tako da ni potrebno v dozi klemat, ampak to enostavno narediš v sami vtičnici.
:=)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BendeR ()

solatko ::

Imaš tri vtičnice, na prvi ti naredi kratek stik in ti skuri instalacijo tudi za naslednjo. Moraš menjat drate za obe vtičnici, poleg tega so dokler ne zamenjaš vse tri out. Napeljava gre dejansko v dosti primerih po tleh, vendar je to zelo slabo, saj moraš v primeru okvare, dvigovat talne obloge. Nismo stara šola štromarjev, ampak s kanuf in regips stenami, enostavno ne gre drugače. Osebno bi vlekel posebej žice za vsako vtičnico (normalno, govorim o svoji hiši), drugače pa je stranka car in, če reče celo hišo na en drot, bomo to naredil.
V vsakem prostoru imam rad vsaj dva tokokroga + luči. Tako smo se učili in iz prakse, lahko potrdim, da je to najbolj praktično za dolgo dobro delovanje napeljave. Tisto kar sem napeljeval pred 37 leti, še danes dela brez problemov (PPR v steni, brez cevi), na nekaj objektih.

KandazaR ::

Imaš tri vtičnice, na prvi ti naredi kratek stik in ti skuri instalacijo tudi za naslednjo.

Že naredil ponesreči kratek stik na vtičnici pa razen osmojenega kontakta (za vtikač) ni nič skurlo instalacijo. Nevem zakaj bi jo kar skurilo. No razen če uporabljaš premočne varovalke za dan presek.

gumby ::

>>Vprašanje za majstre, se to splača, al je potrebno posebno znanje za to.

Ugani, zakaj vedno majstri preklinjajo, ko vidijo pekovske instalacije? (ki "ne dela" in jo je treba seveda popravit)
my brain hurts

kopriwa ::

No ja, nekateri so v tej temi stvar poenostavl, ko pa berem druge, bi spet raje to prepustu štromarju ;). Mogoče bi se pa odloču za nadometno napeljavo, če gre kej narobe, lohk dost enostavno zadevo popravš (oz. kot si ti reku prepustiš štromarju :P)

KandazaR ::

Ne ne. Ti kar dobi enga inštalaterja. Pa upoštevaj tisto kar sem prej napisal o morebitni hkratni zamenjavi še vodovodne inštalacije (če je le denar).

BendeR ::

Nismo stara šola štromarjev, ampak s kanuf in regips stenami, enostavno ne gre drugače.


Čudno, mi zdaj renoviramo Hotel Soča v Rogaški Slatini in vse brez razvodnih doz. Večina je v gibsu, ostali del pa v siporeksu (izvaja se pametna inštalacija in dovolj ti bi naj bil podatek, da se v enem apartmaju nabere do 40 luči). Edin primer, kjer smo še bili primorani uporabit razvodne doze je bila betonska inštalacija v bloku.

Imaš tri vtičnice, na prvi ti naredi kratek stik in ti skuri instalacijo tudi za naslednjo. Moraš menjat drate za obe vtičnici, poleg tega so dokler ne zamenjaš vse tri out


Mislim, da si povedal dovolj. :))
:=)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: BendeR ()

solatko ::

BendeR - To je serijska napeljava, kjer ni časa in potreb, samo je pa problem, ko vrže ven varovalko in je vse na enem dratu - iskanje napake lahko kar nekaj časa traja. Doma nikoli ne bi napeljeval tko, kot na določenih objektih po naročilu ali načrtih. Če se poklicno ukvarjaš s tem poslom, potem veš kakšni heci znajo bit, ko je potrebno kakšno zadevo popravljat. Ja, zelo se razlikuje napeljava v individualnih hišah, ko se dogovoriš z lastnikom, od tiste, ki se dela na objektih za trg. V treh stanovanjih, ki sem jih menjaval, je bila vsakokrat prva, predelava električne instalacije.

murphyboy11 ::

V vsakem primeru mislim, da je potreben štromar lahko mu samo pomagaš tudi cevi in doz mu ni pametno prištimati, ker moraš vedeti kaj kam paše vsaj jast vem, da nebi delal za nekom, ki bi mi prištimal cevi in doze, če to seveda ne bi obvladal.Bog ne daj da bi še kable vlekel saj moraš vedet kako in kam grejo kako bi pa izvedel zadevo pri recimo menjaln,o krizno, krizno, menjalno stikalo..... Glede kopalnice in vlage je skoraj nujno uporabiti KZS e. Negdo je bil pameten glede šivanja vtičnic tukaj ne vidim problema zakaj jih ne bi pošival če imaš recimo PRIMER:servisne utičnice po celem stanovanju tokokrog 1 v omarici kako boš pa naredil drugače kot pošil v samo razdelilno ne moreš vsako VT peljat oz ne smeš, ker je lahko na eni varovalki samo ena žica, doz pa recimo ne smeš dajat ker lastnik zahteva, da ni doz po stanovanju, ker so grde.....Če jih ne šivaš ti ostane edino wifi.

murphyboy11 ::

Nismo stara šola štromarjev, ampak s kanuf in regips stenami, enostavno ne gre drugače.


Čudno, mi zdaj renoviramo Hotel Soča v Rogaški Slatini in vse brez razvodnih doz. Večina je v gibsu, ostali del pa v siporeksu (izvaja se pametna inštalacija in dovolj ti bi naj bil podatek, da se v enem apartmaju nabere do 40 luči). Edin primer, kjer smo še bili primorani uporabit razvodne doze je bila betonska inštalacija v bloku.

Imaš tri vtičnice, na prvi ti naredi kratek stik in ti skuri instalacijo tudi za naslednjo. Moraš menjat drate za obe vtičnici, poleg tega so dokler ne zamenjaš vse tri out


Mislim, da si povedal dovolj. :))


Tudi jast izvajam inštalacije že nekaj let in skoraj nikoli ne uporabljam razvodnih doz! se mi pa zdi največja napaka da jih daš v knauf, če nimaš nobene revizije nikoli ne veš .....Vglavnem jast zmeraj porabim doze kjer so stikala ter vtičnice tudi za razvodne doze kar je zelo praktično če moraš kaj prevezat,ter lepo ker nimaš nikjer nobenih razvodnih doz po stenah..Moraš pa obvezno porabiti globoke doze.

SanjaS ::

Jaz imam tudi probleme s to napeljavo. Namrec 7 let nazaj smo popolnoma adaptirali stanovanje vkljucno z elektriko. Vse so naredili podometno - vendar je prevec kablov notri - sam v spalnici imam 13 vticnic (veliko je italijanskih) potem imam tudi za eno luc tri stikala, v elektricni omarici kjer so varovalke so tudi po 3 sobe na eni varovalki (razlicne vticnice v razlicnih sobah na eno varovalko dane ipd) V glavnem cela stala je. Preden je ta "elektricar" vse dokoncal smo se skregali ker je blo ze res grozno. No in bi rabila nekoga ki bi mi to lahko uredil - pol kablov ven pobral in ce bi se dalo naredil nekak skico kje ti kanali potekajo - priblizno se mi zdi da vem - ce je sel po pravilih sam se bojim da kdaj ni sel - nimam lih zaupanja ... Vsa stikala in vticnice so od bTicino tko da se se danes da dobit kaka sirsa stikala kjer bi te italijanske vticnice umaknila ipd - to ni problem. Bi pa res nekoga rabila ki bi znal to res dobro naresti ne pa da se samo dela da zna. Tko da ce mi lahko kdo svetuje kako to popraviti bi bila res hvalezna - ter kje lahko najdem kakega dobrega mojstra za to delo (z racunom seveda). Sem pa iz Ljubljane.

lp

solatko ::

Poglej, zadeve pri napeljavi so lahko zelo komplicirane ali pa popolnoma enostavne. Po navadi je v stanovanjih približno takole - ena varovalka za luči, dve za vtičnice in ena za štedilnik in pralni stroj. Ko ste renovirali stanovanje, ste se verjetno posvetovali, kako in kje bi radi imeli kakšno stvar. Zadeve se lahko z vezanjem naredijo popolnoma enostavno s tremi drati in tremi varovalkami, vendar tako napeljavo odsvetujem, ker je problem, ko crkne luč (zaradi stika ali česa podobnega), je celo stanovanje v temi. Enako je pri vtičnicah. Pametno je imeti malo porazdeljeno, res da pride malo več dratov, vendar to ni problem, saj potekajo v istem kanalu. Priloži kakšno skico napeljave in željo po spremembi. Kar tako pol dratov se ven pač ne da vzeti, bo potrebno vso napljavo narediti na novo.

SanjaS ::

Problem je v tem da se tako sploh nismo dogovorili in ko smo prisli cez 2 meseca v stanovanje je bilo vse po svoje narejeno - kar na enkrat je bilo milijon vticnic ...

Vem da je teh kablov prevec ze s tem da grejo ponekod zice mimo luci na stropu - in ker je bilo tam prevec zic luc sploh ni sla notr in so moral se eno luknjo delat zraven.

Kje te zice potekajo pa tudi ne vem tocno - bom probala vsaj mojo sobo opisat

za stropno luc lahko s 3eh koncev prizgem in ugasnem (vseeno kje sm prej prizgala)
za stensko lucko je enako
Imam 3 stare postavitve vicnic - kjer so bile prej 40 cm nad tlemi
Dodane vticnice so bile se na eni steni kjer so v nizu 2 italijanski, 3 navadne, 1 za 8zilni kabel za mode, ena za TV pol je pa 6 prostorv samo zaprtih kr je tok zic zadi.
Poleg dveh stikal na visini dobrega 1m je v isti liniji se 5 italijanskih vticnic (katere ne rabim)in te bi recimo rada ven dala - kako potekajo pa ne vem

Vem pa da je v eni steni en del zice ki je nezavarovana (strgala se je pri vleki cez kanale) Se pravi nekje na sredi stene je kaka 2m dolga zica ki ima bakrene konicke nezavarovane - a se da to kako ven spravit poleg razbijanja stene?

No ce sem kaj bolj podrobno opisala ne vem - upam pa da zastopite

BlaY0 ::

No, "strokovnjak" mi je naredil predračun za novo napeljavo pri renoviranju kopalnice:

delo: 300EUR
material: 300EUR (brez stikal in vtičnic)
+8,5% DDV

...skratka šel sem v štacuno, nabavil gips, doze, razvodnice, plastično cev, kabel in seveda tudi vtičnice ter stikala in me je vse skuapj prišlo 50EUR z 20% DDV vred. Od tega so bile vtičnice in stikala 35EUR.

Moja izkušnja je torej takšna, da te zna "strokovnjak" samo strokovno nategnit, kako se ostalo naredi piše pa v knjigi "Električna inštalacija za telebane".

lp,B

solatko ::

BlaY0 - Za kopalnico je pa tole malo hud predračun - ga imaš možnost skenirat in poslat na ST. Ni vsak strokovnjak, ki se za to predstavlja, nekateri so strokovnjaki za računat, potem pa dajo za 1/4-no cenem, to delat drugemu. Za kopalnico več kot EUR100 + material nima kaj računat, razen, če imaš kakšno res hudo kopalnico z savno, jakuzijem......
SanjaS - take zadeve se reklamira takoj, ne plača nič in pokliče drugega mojstra, temu se da samo možnost, da pobere material ven, potem pa brca v rit. Na veliko privat objektih, smo polagali električno inštalacijo, vendar nikjer po svoje. Smo pač dali kakšno mnenje, drugače pa se praviloma dela strogo po željah stranke, če ti ni všeč, kar hoče imet, pač svetuješ drugega izvajalca.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

SanjaS ::

Sej jaz to vem sam je bil problem da smo se iz enega kraja v drug preselili - kar ni bilo mozno nadzora. Zmenili smo se nekaj na koncu je izpadlo popolnoma x. Zal smo pa v naprej placali tko da se tega ni dalo narest kar si ti predlagal - se mi zdi da smo 70% v naprej placali 30% smo pa potem zadrzali mu nismo placali.

Vem da me ze blazno moti da ko so dajali te vticnice ko so vrtali in razbijali stene da so te podometne kanale postavili so to luknjo za te vticnice postrani sploh niso vodoravno - sej zdej je pod mizo sam kmalu vec ne bo ker bo notri zakonska postelja in se bo videlo - mah sej je ze nesmiselno govort o vseh napakah ... No gre se za to a se da to kako vse popravit ali ne?

cekr ::

Imaš pa res posrečen problem. Običajno je tako, da kakšne vtičnice ali stikala prej zmanjka. Če je bilo stanovanje renovirano, je zelo verjetno, da so kakšni kabli tudi kar direktno zametani. Jest na tvojem mestu ne bi ven metal kablov. Če te res motijo vtičnice na kakšnih neprimernih mestih, se la lahko reši tudi tako, da se odstrani vtičnico, žice zavaruje potem pa čez zagipsa. Če so elementi postrani, se da v primeru okroglih doz, le te poravnati. Če so pa Gewissovi(štirioglati) je pa kriza.

V glavnem, svetujem ti, da za vsak element dobro premisliš preden se ga bo šlo odstranjevat, ker najhuje je, da se vleče po stanovanju na stotine podaljškov.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

SanjaS ::

to so taksne vticnice http://www.bticino.si/site_SL/jsp/produ... in so lahko krajse ali daljse te osnove - najdaljsa ima 7 italijanskih vticnic tko da so kar dolge. In ja so stirioglati. Se pravi kaj najboljs da pustim pri miru? Mene je sam strah kr je tok tega notri da ne bi kdaj kej zagorelo (ce je to sploh mozno). Ok tudi ce kable notri pustim in se s tem sprijaznim - a je zmozno to eno daljso "vticnico" naravnat je stirioglata dolga cca 15-20cm in da se da ven in poravna (ker ko gre miza ven bom pomoje vsak dan pi***** kako je lahko tist postrani).

No kar rabim je ap vsekakor v hodniku vticnico za ta modemski kabel - ker bi zraven dala modem in da gre pol od tam po celem stanovanju (kar je narejeno da gre od tam v mojo sobo, do telefona... pol iz moje sobe naprej...)

Pa zanima me se neki glede kopalniskega ventilatorja - je zelo glasen - a je to odvisno od odmevnosti prostora, od samega ventialtorja, od cevi v katero je prikljucen ...?

lp

cekr ::

Ja, Gewiss. To se pa ne da kar tako enostavno poravnat, če je osnovna doza preveč nagnjena. Z izvijačem dvigni okrasni pokrov, potem pa poskusi odvit oba vijaka od nosilca. Malo se bo sicer dalo naravnat, kaj preveč pa ne. Ta sistem doz je zelo vredu, samo monter mora imeti zelo veliko potrpljenja pri montaži. Vendar marsikdo ne ve, kaj je to wasservaga.

Za ventilator je pa tako, da so lahko dejavniki, ki jih omenjaš. Mogoče ima ventilator zraven kakšno možnost nastavljanja obratov, da malo zmanjšaš. Je pa lahko tak ropot čisto subjektivna ocena. Nekomu je mogoče tih.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

SanjaS ::

Vse sem ze poskusila to ni tko da sam mal visi to precej visi

Pozabila sem napisat se za varovalke. Moti me to da na nekateri varovalki so sam 3 vticnice na eni jih je pa nesteto... Ter pecica je samo na 1 in se mi zdi da je premajhna ker ce vklopim pecico + tri okrogle plosce na keramicni plosci zgoraj vedno riskiram da bo varovalko ven vrgl - kar jo - a se da morda mocnejo varovalko dat?

Frici ::

No, "strokovnjak" mi je naredil predračun za novo napeljavo pri renoviranju kopalnice:

delo: 300EUR
material: 300EUR (brez stikal in vtičnic)
+8,5% DDV

...skratka šel sem v štacuno, nabavil gips, doze, razvodnice, plastično cev, kabel in seveda tudi vtičnice ter stikala in me je vse skuapj prišlo 50EUR z 20% DDV vred. Od tega so bile vtičnice in stikala 35EUR.

Moja izkušnja je torej takšna, da te zna "strokovnjak" samo strokovno nategnit, kako se ostalo naredi piše pa v knjigi "Električna inštalacija za telebane".

lp,B


Glede nategovanja strokovnjaka ne bodi preveč brihten, ker, ko ti bog nedaj zagori stanovanje zaradi nestrokovno narejene napeljave pa bi sluajno rad unovčil zavarovalnino kar sam razlagaj zavarovalničarjem zakaj je prišlo do tega.
Vsaka strokovna izdelava inštalacij mora biti na koncu strokovno pregledana(tehnični prevzem) iz strani inšpekcije ne glede na to ali je obnova ali je novogradnja, ker pa so same meritve zelo drage se žal tudi strokovnjaki poslužujejo ponarejanja teh meritev, vendar imaš ti vsaj nek papir v roki s katerim zavarovalnici dokazuješ , da ti nisi kriv da je prišlo do požara.

lp
Frici

cekr ::

Kuhalne plošče, pečice so tako veliko porabniki, da sploh ne bi smelo biti vse na isti varovalki. Če je le možno, naj ti nekdo potegne še en kabel do plošče, da se priklopi na drugo fazo. Skupna moč pri plošči je takšna, da tudi 35A varovalka ne bi zadostovala ob vklopu vseh špiral. Zato pa imajo boljše plošče omejitev, da se ne da vse na full prižgat. Močnejša varovalka ti bo delala probleme potem naprej, ker ti lahko vrže ven še glavno varovalko. Menjava le te pa ni zastonj.

Za postrani vtičnice bi ti pa še svetoval, da poglej, če bi se dalo malo odrezat plastiko v dozi, da le mogoče pridobiš še kakšen mm.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

Frici ::

BlaY0 - Za kopalnico je pa tole malo hud predračun - ga imaš možnost skenirat in poslat na ST. Ni vsak strokovnjak, ki se za to predstavlja, nekateri so strokovnjaki za računat, potem pa dajo za 1/4-no cenem, to delat drugemu. Za kopalnico več kot EUR100 + material nima kaj računat, razen, če imaš kakšno res hudo kopalnico z savno, jakuzijem......
SanjaS - take zadeve se reklamira takoj, ne plača nič in pokliče drugega mojstra, temu se da samo možnost, da pobere material ven, potem pa brca v rit. Na veliko privat objektih, smo polagali električno inštalacijo, vendar nikjer po svoje. Smo pač dali kakšno mnenje, drugače pa se praviloma dela strogo po željah stranke, če ti ni všeč, kar hoče imet, pač svetuješ drugega izvajalca.


Predračun je kar realen glede na posege, ki se morajo izvesti, pokaži mi električarja , ki ti bo za 100€ porihtu inštalacijo v kopalnici.

lp
Frici

solatko ::

Frici - Ja kakšne hude posege pa je potrebno izvesti v navadni kopalnici, saj ni mehanična delavnica, luč, vtičnica, pralni stroj in eventualno bojler in ventilator - jako huda znanost. Stikala so tako zunaj, tam je tudi vezalna doza in to je vse, več kot EUR100 je navadna tatvina.

Frici ::

Načeloma ne morem ocenit zadeve če jo ne vidim vendar je cena, ki jo je navedel električar v predračunu dokaj realna.
Verjetno je treba še kaj na novo poštemat pa napeljati kak kabel do omarice itd..
Moram pa odkrito povedati, da večina električarjev precej zasluži tudi na materijalu, ker ga res dobijo oziroma dobimo skoraj zastonj oziroma za drobiž v primerjavi s tem koliko se ga zaračuna strankam, vendar kaj čmo tko pač je , če komu kaj ne paše se bo pač znašel drugače.

lp
Frici

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Frici ()

tony1 ::

Pa zanima me se neki glede kopalniskega ventilatorja - je zelo glasen - a je to odvisno od odmevnosti prostora, od samega ventialtorja, od cevi v katero je prikljucen ...?

lp


Če je star 20 let, je normalno, da je že glasen. Zamenjaj ga z novim (pa ne najcenejšim, vsaj ene 50 EUR odštej)...

BlaY0 ::

Glede nategovanja strokovnjaka ne bodi preveč brihten, ker, ko ti bog nedaj zagori stanovanje zaradi nestrokovno narejene napeljave pa bi sluajno rad unovčil zavarovalnino kar sam razlagaj zavarovalničarjem zakaj je prišlo do tega.
Vsaka strokovna izdelava inštalacij mora biti na koncu strokovno pregledana(tehnični prevzem) iz strani inšpekcije ne glede na to ali je obnova ali je novogradnja, ker pa so same meritve zelo drage se žal tudi strokovnjaki poslužujejo ponarejanja teh meritev, vendar imaš ti vsaj nek papir v roki s katerim zavarovalnici dokazuješ , da ti nisi kriv da je prišlo do požara.

Ne seri no, a če ti "majstr" nardi, ti nič ne more zgoret? Ravno tako ti lahko zgori in ravno tako se zavarovalnica na vse pretege poskuša izmaknit plačilu. Papir mogoče imaš, ti pa v naslednjih 10 letih nič ne bo koristil, ker se razne tožbe na sodiščih vlečejo ravno toliko.

Ma kakšna inšpekcija? A ti na luni živiš al kaj? Več kot pol novogradenj obratuje brez uporabnega dovoljenja tudi več kot leto. Končno se je zgodil Merkur in upam da mu bodo sledili drugi ampak bojim se, da se ne bo nič bistveno spremenilo.

Pa daj lepo te prosim razloži mi kakšne cevi, kable in doze uporabljajo "majstri"? A ti povem jaz kako zadeva zgleda... imaš enega s.p.-ja ki ima licenco od obrtne zbornice ima pa zaposlenih par mandeljcev, ki nimajo treh razredov osnovne šole. Oni ti potem razbijejo pol stene, nasvinjajo stanovanje z gipsom, postrani vgradijo doze in v cevi potegnejo premalo dratov. In kaj naj zdaj jaz? A naj vsako stvar reklamiram in si tako prislužim to, da jih bom še en mesec gledal kako "popravljajo" svoje veleume? Večina ljudi je veseleh, ko se ti "majstri" spokajo iz bajte pa čeprav je vse zaenklinc narejeno...

Še ena stvar, ki sem jo ugotovil je pa to, da tile "majstri" največ pobašejo s preprodajo materiala in ne s svojim delom. Dela se pa kot nas večina ve bolj švoh. Dela se veliko slabše kot recimo pred 20 leti, čeprav so danes tehnologije in materiali 100x boljši od takrat in omogočajo veliko več.

Saj če bi človek imel čas in živce bi jih jebal do konca, bi pa 3 leta eno kopalnico popravljali dokler ne bi bila narejena v nulo... ampak komu se pa da 3 leta to golazen prenašat...

Mr.B ::

Če kogarkoli ubije štrom v kopalnici, najprej povprašajo, kdo je štrom delal. Res si nebi želel te iskušnje. ČE pa si menjal štrom do glavne omarice, kjer je števec, pa tudi brez Elektra ne gre, pa še takrat te elektro ?, kdo je delal. Pa kar reči mu, sam svoj mojster po knigi za telebajske :)
PS: upam da nisi nabvil navadne varovalke, v taki oziroma drugačni obliki.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

solatko ::

Mr.B - Ne prbijej - Elektro naredi preizkus samo na novogradnji ali veliki adaptaciji objekta, pri servisiranju, dograjevanju in podobnem, pride samo dežurni električar priklopit števc in dat gor plombo, da ne moreš posegat v omarico in mimo števca peljat priklop, ostalo ga ne briga (razen če mu dela kratek stik ob priklopu), kako imaš ti speljano v stanovanju, te tudi vpraša ne, pa kdo ti je delal tudi ne.
V kopalnici te lahko ubije zaradi raznih vzrokov, za katere si večinoma sam kriv (sušenje las v banji, britje z električnim brivnikom med kopanjem...), ne more pa te ubiti zaradi napačno napeljane instalacije, razen če si toliko pameten, da fazo pelješ po vodovodni cevi. Elektrika pač trese takoj, ne moreš napeljati tako, da bi te ubilo čez 5 ali več let.
Se pa zgodi, da prideš na objekt, kjer tudi ena šuko vtičnica nima ozemljitve, delala pa je priznana elektro firma z vsemi načrti, predračunom in plačanim računom (pač njeni podizvajalci). Pozabi, da ti neka priznana profesionalna firma, zagotavlja tudi kvaliteto - večinoma samo precej višjo ceno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: solatko ()

Tomay ::

Pri adaptacijah je malo drugače, ker si ne moreš privoščit celega stanovanja razbijat zato, da ne bo razvodnic. Sam sem obnavljal 4 sobno stanovanje in sem vso inštalacijo obnovil. Sem imel pomoč starejšega električarja, ki mi je pomagal tudi z nasveti in idejami. Porabila sva 150 globokih doz in če bi hotel do vsakega porabnika potegnit svoj kabel sem prepričan, da zid pri omarici ni dovolj globok, da bi vse not spravil. Kjer so bile že bitumenske cevi sva jih uporabila, ponekod sva dala nove ponekod pa samo pgp v zid. V omariči je 0,03 fid in 30 varovalk.

Sedaj obnavljam drugo dvosobno stanovanje, pa čeprav sem prepričan, da bi lahko tudi sam naredil, sem se raje posvetoval z električarjem. Marsikje sem videl kako je sosedov "Franček" naredil elektriko in me v resnici čudi, da več ljudi ne ubije elektrika.
Voodoo 4Ever

solatko ::

Ni mi jasno, kaj rabiš v 4 sobnem stanovanju 30 varovalk, ko imaš itak enofazno napeljavo. Maximalno kakih 10 - ena za pralni stroj, ena za štedilnik, če imaš deljen priklop za pečico je dobro imet dve, dve do tri za luči in štiri do pet za vtičnice - toliko pride potem tudi kablov v omarico, razvode v prostor pa delaš iz doz. Vsak prostor je dobro razdelit vsaj na 3 varovalke - ena luči, dve za vtičnice, kuhinjo pa računaš še za štedilnik. 10 do 11 kablov pa vedno lahko lepo posortiraš za v omarico. Izračunat moraš tudi obremenitev varovalk, saj skupno ne smejo presegati glavne varovalke.

Pyr0Beast ::

Izračunat moraš tudi obremenitev varovalk, saj skupno ne smejo presegati glavne varovalke.
??
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

solatko ::

Predvideti je potrebno morebitno skupno obremenitev delujočih naprav npr.: pralni stroj, pomivalni stroj in komplet štedilnik, bo povzročilo preobremenitev glavne varovalke, če pa se vklopi še morebitno el.bojler in termoakumulacijska peš, bo šla glavna varovalka, tiste v stanovanju pa ne.

aiko ::

Izračunat moraš tudi obremenitev varovalk, saj skupno ne smejo presegati glavne varovalke.


Neumnost na kvadrat. V stanovanju (praktično vseh) je skupna moč varovalk itak višja od glavne.
Primer: V omarci imaš 1x 16A za dnevno sobo in 1x 16A za npr. kuhinjo + 6A za luči. 16+16+6=38; glavna varovalka pa je 35A. To pa itak nima veze, ker une ščitijo veje napeljave, ne pa vso napeljavo skupaj.
Pa še to... poglej si malo po trgovinah, koliko amperska je glavna varovalka za omarico v stanovanju. V 90% je to 40A.

Nekdo je napisal, da je za dvosobno stanovanje 10 varovak skoraj preveč.
Jaz imam 1,5 sobno in 10 varovalk + 3 za kopalnico in še plus tega vezane preko fid stikala (14 total).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aiko ()
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Inštalacije v hiši - mal nasvetov potrebujem (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
5424134 (4422) ramon
»

Elektroinštalacija stanovanja 30m2 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10511423 (8499) s1m0n
»

Ločitev elektroinštalacije dveh sob (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
6610310 (9067) mirator
»

Kako vezati vtičnico na 4 žice? (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
7812353 (9681) perci
»

Varovalke v stanovanju

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
4016886 (15717) imagodei

Več podobnih tem