» »

Neutrudni Windows XP

Neutrudni Windows XP

C|NET News - Microsoft je največjim izdelovalcem računalnikov tokrat pa res zadnjič ponovno podaljšal rok za prodajo Windows XP, in sicer iz 31. januarja 2009 do 31. julija 2009. Razlog za to potezo so v Redmondu skoraj ustrezno pojasnili. Čeprav operacijskega sistema z izjemo namestitev na ultra-poceni naprave že nekaj časa ne smejo prodajati več, lahko izdelkom še vedno prilagajo namestitvene plošče Windows XP ali naprave z Visto "podgradijo" na Windows XP. To bodo tako lahko počeli nekoliko dlje, kot nazadnje dogovorjeno, seveda pa ni izključeno še kakšno podaljšanje. Marsikaj je namreč odvisno od datuma izida Windows 7, ki bo za večino uporabnikov najverjetneje naslednji operacijski sistem po XP.

Windows XP je postal popularen takoj zatem, ko je Microsoft pokazal, da lahko naredi še kaj slabšega.

397 komentarjev

««
«
1 / 8
»»

KoMar- ::

Am, kaj pa je z Visto narobe točno? Lejte, tisti ki mate probleme z MSjem, si lepo kupte Applea in bodte srečni v vatki in z dudiko, pa nehejte pisat takele novice, ki kar kličejo po flamewaru.

strictom ::

Vista še ni to kar naj bi bila, naslednik XPjev. Windows 7 bo pa po opisih, točno to in še malo bolj prilagodljiv.
"Violence is the last refuge of the incompetent" - Salvor Hardin

Filo ::

tko bom reku mare ne govori se brezveze da z visto ni lih vse uredu ane. očitno ima svoje pomanjkljivosti.

zee ::

off=on

@marko_stamcar: Z Visto je toliko stvari narobe, da smo prehod na Apple sistem eni dejansko naredili, obenem pa ze nekaj casa uporabljamo tudi Linux.

off=off

Zanimiva poteza Redmonda, ki se po mojem zaveda, da je Vista en velik fiasko.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Bor H ::

Osebno nism mel z Visto nikakršnjih problemov (razen tega da laufam 64 bitno in beyond good and evil noče laufat zarat tega, tut na XP64 ne bi). Uglavnem ne pogrešam XP niti mal, po pravic povedan jih tut nikol nism prenašal. Razumem da je ST Linux centered, vsaj kar se novic tiče ampak flamewar zahtevat že v poševnem tisku je pa kratkomalo neumno.

tko bom reku mare ne govori se brezveze da z visto ni lih vse uredu ane. očitno ima svoje pomanjkljivosti.


Z XPji tut marsikej ni vredu, recimo pretirano pametovanje balončkov v taskbarju in precej slaba podpora dual core sistemom. Pa kdo to na velk zvon obeša? Sicer ti pa priporočam, da si preber kaki očitki so letel na XPje ob izidu, isti k za Visto: eye candy, procesorska požresnost, pol je pa sam še blebetanje...

EDIT: sm združu sporočili

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Bor H ()

zee ::

Ni toliko flamebait kot ugotovitev in jo gre jemati kot tako, pa najsi se z njo strinjas ali ne.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

Bor H ::

Gre za tako ugotovitev kukr bi jst reku da so to nardil zato ker na netbookih linux ne laufa ker je crap. Mogoče se bo pa kdo strinju.

hamax ::

Vista ni primerna za poceni racunalnike in za to ne vidim potrebe po umiku XP-jev iz prodaje. Prodaj Visto zraven tega prenosnika, ce imas jajca :D

http://www.mimovrste.com/artikel/275008...

Bor H ::

Nimam in tut nikol ne bi, po mojih izkušnjah pa laufa vista na dual core sistemu s 4 GB rama velik lepš kukr XP ali moji-prej-priljubljeni w2k3.

Mogoče bi koga to zanimal link

GeRo ::

Windows Viste in XPjev se sploh ne da primerjat. XP-ji so zgodovina. Res da so bili problemi z Visto, ampak zdaj dela čist spodobno. Jaz imam x64 verzijo in sem zelo zadovoljen. Seveda je pa čisto logično da moraš imeti malo boljši računalnik, npr.: spodobnega za leto 2008. Nikoli ne bom razumel zakaj je vedno tak problem zaradi boljšega HW zaradi novega OS-a!!? Novi OS pride komaj na nekaj let na tržišče. Igre, ki zaradi zahteve po zmogljivosti sploh ne vejo kje bi nehali pa izhajajo na tržišče tedensko - mesečno.

hamax ::

GeRo, ljudje ne kupujejo racunalnikov samo za igre.
Nic ni narobe, ce je nov OS bolj zahteven, ampak zakaj zaboga bi prenehal prodajati starega, ce
pa nov na precej masinah ne deluje. Bodo pac proizvajalci primorani namescati linux.

Bor H ::

Hehe, ja, to se že neki časa bere na vsh forumih. Je tko težko razumet da linux rabi večjo centralizacijo in enostavnost nameščanja od winsov? Sej k enkrat vse nastavš je linux fajn, sam se zna že pri inštalaciji zaplest, nikakor mi ni ratal prepričat v delovanje UT2003 (original da ne bo pomote, narejen tudi za linux) niti drajverjev za grafično. Sej mogoče sam ne znam pa nimam volje se ubadat pol ure z nečim kar mi ne vrača razumljive napake ampak neko čudno zaporedje črk in številk. Res si želim da bi linux kej pridobil na tržišču, mu dam priložnost vsake pol leta do leta, ampak nekako me vedno uspe razočarat, pa vedno probam probleme kak dan reševat ob pomoči forumov, navadne gospodinje tega ne bodo počele.

Spc ::

Am, kaj pa je z Visto narobe točno? Lejte, tisti ki mate probleme z MSjem, si lepo kupte Applea in bodte srečni v vatki in z dudiko, pa nehejte pisat takele novice, ki kar kličejo po flamewaru.

Hmm..
Zakaj bi mogli uporabljat nove OSe ko pa lahko z starim narediš vse in še več kot z novim ?
Zgleda samo zaradi lepšega design-a ?

Lahko, da ima apple dober os ampak kaj se tiče hardware-a pa kaže zelo slabo (lastna izkušnja).
 

Stipex ::

Js imam na dokaj zmogljivemu prenosniku še vedno najraje kombinacijo Suse/XP. Ljudje so se počasi naveličali windowsev in iščejo alternative.

Bor H ::

ah spc, zakaj si pol sploh šol na XP, sej ni 2000 winsom nč mankal, res, v XPjih nism vidu ene funkcije, ki bi "nadmudrila" 2000, pa še XP so mi bli grši (ja vem, temo skenslaš pa je, sam ene ikonce vseen ostanejo). Če pa uporablaš linux me pa zanima zakaj ga sploh updejtaš, zakaj nisi kr na KDE 2.0 al pa Gnome 1.0, itak večine funkcij verjetno ne rabš.

Ene par stvari, ki so mi zlo všeč pr visti, da ne boš reku da mi je sam za eye cand: bolša implementacija koledarja, alt tab kaže preview, bolj stabilna, mobility center (mogoče ga ma tut xp, ne vem, nism jih uporablju na prenosniku), boljši občutek odzivnosti. Me pa moti da je težje pridt do network connections pa da so skenslal my network places. Mi je pa všeč default tema :)

Spc ::

Na XPje nisem nikoli šel uporabljam Windows Server 2003 serijo.

Kolendar si jaz lahko sam sprogramiram v c++.

Še microsoft je priznal, da je to njihov naslabši OS:
http://www.maximumpc.com/article/features/shattered_dreams_and_broken_promises_vistas_failure_launch

Če v visti poslušaš glasbo ti pade hitrost mreže za 99% .. res zelo vredu (tega se ne dogaja v xpjih).


Microsoft je tudi zelo dosti stvari sekal ven iz viste kot je recimo WinFS in druge stvari, ki bi naredile visto vsaj malo boljšo od XPjev.. tako pa so še te stvari ven sekali.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

mtosev ::

Upam da win7 pride zelo pozno. ne pred 2011.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: mtosev ()

GeRo ::

Ni fajn ko 95% strank hoče imeti downgrade iz kupljene Viste na XP-je. Mislim to je absurd. XP-je imajo že vsi 1000x ki so ga hoteli imeti. Ne pa na nove, hitre in spodobne mašine XP-je instalirat. Če ne drugo že zaradi tega bi trebalo prodajo XP-jev ukinit. Potrebno je iti s časom naprej ne pa ostat na enem mestu.

hamax ::

> Če ne drugo že zaradi tega bi trebalo prodajo XP-jev ukinit.

Vista na masini s 512MB rama FTW.

shubell ::

upam da 7 pride NAREJENA

MrStein ::

Uporabljam predvsem serverske verzije (2003 in 2008).

Ugotovitve (o novem):
- počasneje dela
- zahteva boljši PC
- ima tu in tam kako stvar, katero stari nima in mi pride prav
- sem rekel počasen ?
Prej je en rekel "boljši občutek odzivnosti". Pri meni je ravno obratno. Kot da bi po vsaki moji akciji PC vzel pol sekunde razmisleka in se šele potem odzval.
(plus na tuneru ne dela več izbira kanalov, radio sploh ne dela)

Zdaj če komu dela hitreje, good for him. Meni pač ne.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Spc ::

Vista bi bila vredu če bi delala hitreje kot XPji tako pa dela zelo počasi .. razen če imaš uber hudo mašino in temu pravim jaz z časom nazaj.
Namesto, da bi windowsi delovali vedno hitreje delujejo vedno počasneje, rabijo ultra hudi hardware in tukaj ne vidim prednosti plus tega pa 4GB 32bitna verzija ne podpira oz. vsaj ne zazna vseh 4GB ampak vidi samo 3GB.

Problemi so tudi z rahlo starejšim hardwarejem in če ni vse all new hardware ima vista probleme.


Uporabljam predvsem serverske verzije (2003 in 2008).

Server 2008 je ista jajca kot vista brez grafičnih bombončkov drugo je vse isto (beri: hardwareske zahteve so ultra hude) zato ima tudi iste bug-e kot vista in tudi deluje ultra počasi.

Jaz ostajam na Windows Server 2003 tudi ko bo Windows 7 že vsaj eno leto v trgovinah ker mi v 2003ki ne majnka čisto nič plus tega pa še delajo zelo hitro.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

mtosev ::

Na t7500 ,2gb 667, 8600M Gt dela OK.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro
moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Monster ::

mah ... nevem, na visto sem prešaltal zato ker mi je prejsni prenosnik crknil in pac novi je prisel z visto, pa moram rečt, da se mi ne zdi tak strašno slabša... pac bolšo mašino rabi sam jebiga :D... edino tisti glupi user control al ka pač zna ratat tečn, ampak nič hujšega. Linux pa uporabljam samo za server zadeve in kake podobne bol critical zadeve, nevem za desktop/workstation ga še ne upam uporabit ;) ... tu pa tam le paše kak špil :D
Ka zaboga...

DJ MartiNi ::

Ja 4GB pač 32bitna različica ne bo nikoli podpirala, ker ga pač ne more naslavljat pri 32bitih več kot toliko. Me pa jezi, da ne podpira treh jeder že v štartu. Moraš zatežit microsoftu in ti oni potem pošljejo popravek (če ugotovijo, da si upravičen do njega), kar pa zna trajat. Jaz sem poizkusil 64bitno Visto, pa sem po kakem tednu obupal. Nekaj se mi je neprestano sesipalo v njej pa se ne spomnim kaj točno. Poleg tega mi je pa še povezavo začelo po parih dneh prekinjevat, sicer te težave sedaj nebi imel več ker imam router.
1:Phenom II X3 720BE/ASRock 970M Pro3/2x8GB G.Skill Aegis/Radeon HD2600XT
2:Athlon X2 BE-2300/Foxconn A7DA-S/2x2GB A-Data PC2-6400/Radeon HD3300

Zgodovina sprememb…

Bramac ^^ ::

XP userji (tisti, ki s tako vnemo blatite Visto), ni treba kr neki bluzit če nimate pojma. Zaradi mene lahko uporabljate Win98, ki delajo celo na 64MB RAMA, kjer pa XPji žal ne. HALO leta 2008 smo, ne bluzit o pomanjkanju rama, saj ze na skoraj vsakem računalniku dobiš minimalno 3GB. In ja, če bi prišli ven iz jame bi videli, da Vista deluje zelo hitro in tudi pametno (Razen če ti je bolj všeč, da ti OS ob taki količini pomnilnika porabi le desetino. Preostanek pa tako nimaš nikamor za dati, ampak je bolj kul če je več kot polovica nezasedena, ne? Podatek, da ob pametni uporabi pomnilnika, tudi pohitrimo sistem je zanemarljiv. Ob takem razmišljanju je najboljše, da si kupite 8GB rama in naložite najstarejšo vam priljubljeno izdajo oken.) Sicer pa bluzite kar naprej, zmeraj manj vas posluša.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

Am, kaj pa je z Visto narobe točno? Lejte, tisti ki mate probleme z MSjem, si lepo kupte Applea in bodte srečni v vatki in z dudiko, pa nehejte pisat takele novice, ki kar kličejo po flamewaru.

če se tolk folka buni glede viste to ni ravno kul za Micros. + ni lepo userje posiljevat z nekim novim OS, ki ga ne marajo, pa čeprav 'morda' samo iz banalnih razlogov.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

gruntfürmich ::

XP userji, ni treba kr neki bluzit če nimate pojma. Zaradi mene lahko uporabljate Win98, ki delajo celo na 64MB RAMA, kjer pa XPji žal ne. HALO leta 2008 smo, ne bluzit o pomanjkanju rama, saj ze na skoraj vsakem računalniku dobiš minimalno 3GB. In ja, če bi prišli ven iz jame bi videli, da Vista deluje zelo hitro in tudi pametno (Razen če ti je bolj všeč, da ti OS ob taki količini pomnilnika porabi le desetino. Preostanek pa tako nimaš nikamor za dati, ampak je bolj kul če je več kot polovica nezasedena, ne? Podatek, da ob pametni uporabi pomnilnika, tudi pohitrimo sistem je zanemarljiv. Ob takem razmišljanju je najboljše, da si kupite 8GB rama in naložite najstarejšo vam priljubljeno izdajo oken.) Sicer pa bluzite kar naprej, zmeraj manj vas posluša.

ne razmišljajo vsi razsipno tko kot ti.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

krneki0001 ::


Če v visti poslušaš glasbo ti pade hitrost mreže za 99% .. res zelo vredu (tega se ne dogaja v xpjih).

Ni res, meni mreža deluje brez problemov(popravek je zunaj že ogromno časa, samo očitno nekateri nočete priznati, tega), pa mi muska stalno laufa v ozadju (ene 3000 komadov v listi in je to stalno prižgano).


Vista bi bila vredu če bi delala hitreje kot XPji tako pa dela zelo počasi .. razen če imaš uber hudo mašino in temu pravim jaz z časom nazaj.
Namesto, da bi windowsi delovali vedno hitreje delujejo vedno počasneje, rabijo ultra hudi hardware in tukaj ne vidim prednosti plus tega pa 4GB 32bitna verzija ne podpira oz. vsaj ne zazna vseh 4GB ampak vidi samo 3GB.
Problemi so tudi z rahlo starejšim hardwarejem in če ni vse all new hardware ima vista probleme.


Čisto nalaganje nekoga, ki nima pojma! Vista tekoče laufa na mašini z dual P3-xeon 550MHZ z 1mb cacheja (P3-550 z malo več cacheja) in 1.5GB rama. Tako mašino imam doma za zabavo in na njej je laufala vista, dokler ni prišel ven server 2008, seaj pa laufa server 2008 na tej mašini že vsaj pol leta brez problemov.
Na moji mašini za delo (C2D E8400@4GHz, 8GB rama in 2X 1Tb HDD) pa vista laufa brez problemov, pa danes tako mašino dobiš za 500 evrov, tako da naj vam nekaterim ne bo izgovor počasnost viste.

Kar se tiče pa 32bitnih sistemov, pa si tam omejen na 4GB z naslavljanjem in tam ni vista nič kriva, [------------------------------], ker toliko bi pa resnično moral vedet o računalnikih do sedaj, če bi vsaj 2 temi prebral z vsebino 32 ali 64 bitni sistem, bilo pa je na tem forumu vsaj 15 takih tem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

blackbfm ::

@Spc ti mal pretiravaš. Veš, operacijske sisteme se dela za x let vnaprej, ne x let za nazaj. Za xpje so se na začetku tut vsi čudli zakaj rabijo toliko rama, diska itd.. :D Hardware, kompatibilen z visto se prodaja že najmanj 2 leti. Tisto ko si omenil da se mreža upočasni, nevem jaz še nisem vidu tega primera. Res govoriš neumnosti. Bom še jz začel: Tebi se Word na win2003 sigurno odpre 0.0000073 sekunde hitreje kot meni na visti:D Še danes bom naredu downgrade zaradi tega!!1

Pyr0Beast ::

Pa kaj posiljujete uboge P3 kompe z visto ?

Tisti klopotci glede tega da je neizkoriščen ram stran vržen denar so čisto mimo. Če imaš 2G rama in ti od tega vistr žre 1G tebi ostane samo 1G za appe. Če boš hotel uporabiti 1.5G se ti bo ali aplikacija sesula ali pa se bo vista pol ure betežno umikala na disk. Za razliko od skromnih Xp-jev, kateri so srečni z 256M palčko ..

Sicer z 2G rama pa je praktično najbolje lavfati sistem direktno iz njega ..
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

dbevfat ::

Naj prodajajo oboje in naj se uporabniki sami odločijo. Pa naj delajo na izobraževanju kupcev ("z Visto in boljšim hardwareom lahko počnete to in ono, ..."), ne pa na nasilnem pritiskanju enih produktov ("ne glede na vaše potrebe, izkušnje in mnenje, lahko kupite samo Visto.").

Odnos do kupcev res ni ok; Vista recimo privzeto požre več kot 1GB spomina, pa se vseeno prodaja tudi na poceni laptopih z 1GB. In to ljudje seveda kupijo, ker je cenejši od enakega z 2GB. Potem pa se Microsoft čudi, od kje folku, da je Vista počasna -- v takih kombinacijah je to ne samo verjetno, ampak zagotovljeno! Rešitev je blazno enostavna: na slabše računalnike še nekaj časa privzeto XP, na ostale Vista, končno izbiro pa naj ima vedno kupec.

Drugače pa z Visto ni nič narobe, vsaj jaz še nisem imel niti ene težave z njo. Če imaš sodoben računalnik, je to po mojem boljša izbira.
nvr2fat

Spc ::

Kar se tiče pa 32bitnih sistemov, pa si tam omejen na 4GB z naslavljanjem in tam ni vista nič kriva,

[---------]
Windows Server 2003 32bit bo tudi prepoznal 8GB rama ne pa neka vista ki niti 4GB ne prepozna pravilno.
Idi malo pogledat kolko ljudi ne mara viste pa boš videl kdo ma prav.

Ne reče se cacheja ampak cache.


Windows XP je postal popularen takoj zatem, ko je Microsoft pokazal, da lahko naredi še kaj slabšega.

Še avtor novice se strinja z tem, da je vista večji drek kot XP.
 

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

Zheegec ::

Vista ima mogoče probleme, ampak to konstantno pregovarjanje okoli RAM se mi zdi pa res neumno. 2GB RAM dobiš danes ceneje, kot ob izidu WinXP 512MB RAM, torej je RAM daleč najmanjši problem. Konec koncev deluje Vista na 1.6GHz Atomu z 1GB RAM čisto normalno - sama Vista mi zdajle na moji mašini z 2GB RAM pokuri okoli 550MB, torej porabi za nekje maksimalno 10€ RAMa. Sorry, ampak če si lahko privoščiš Visto, tudi ne boš umrl pri 10€ za RAM. Če imaš WindowsXP (ki stanejo nekje enako, kot Vista), pa te pride RAM samo za OS celih 5€ manj - torej 5€ za 512MB palčko. Uuuuuu.
Windows Server 2003 32bit bo tudi prepoznal 8GB rama ne pa neka vista ki niti 4GB ne prepozna pravilno.

[--------------], hkrati pa se ne pozanima, kaj je to PAE in zakaj tega večina operacijskih sistemov za domačo uporabo (Windows, Linux, MacOS,...) ne uporablja in se za mašine z več kot 4GB RAM uporabljajo 64-bit verzije (zaradi česar je AMD64 super, ker je popolnoma nazaj kompatibilna za 32-bit aplikacije), oziroma se (razen z izjemami) uporabljajo 64-bit OS če želiš dodeljevati več kot 2GB RAM na proces. Ravno zaradi takšnih kot si ti so v Vista 32-bit SP1 spremenili prikaz RAM pod "system", kjer sedaj če imaš 4GB RAM v sistemu to tudi napiše, čeprav ga (kot vsi vemo) ne zna normalno naslavljati v celoti. Tako da naloži SP1 za Visto (če seveda imaš licenčno) in ti bo lepo izpisalo da imaš 4GB RAM. Pa boš zadovoljen.
"božja zapoved pravi; <Spoštuj očeta in mater>,
ne govori pa o spoštovanju sodstva."
Janez Janša, 29.04.2014

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gzibret ()

linuxdady ::

Razlog za podaljšanje prodaje Oken XP je v tržnih rezultatih, ne v dejanski kvaliteti enega ali drugega Microsoftovega izdelka. Nekateri uporabniki, ki so bili z XP čisto zadovoljni, Viste pač niso sprejeli. Ali imajo pri tem prav ali ne, je čisto vseeno - za Microsoft je edino pomembno, da prodaja Viste zaostaja za pričakovanji. Izgubo tržnega deleža nadomeščajo s podaljšanjem prodaje XP, ker v nasprotnem primeru grozi beg uporabnikov h konkurenci. Ugibanja o tem, ali na nepriljubljenost Viste vpliva to ali ono je čisto odveč. Povprečni uporabnik se zagotovo ne ukvarja s tem, ali mu sistem uporablja 47% ali 74% spomina. Mnogo pogostejši razlog za odklanjanje Viste je v tem, da je sosedov mulc povedal, da Vista je pa res zanič.

gregyk ::

Čez visto itak več ali manj udrihajo tisti, ki jo sploh še niso probali ampak slišijo ali preberejo nekje nekaj od kvazi guruja, da Vista je pa uber slaba. Jaz sem bil zagrižen borec za XP-je, potem je pa prišel ven SP1 za Visto in sem si rekel: bom probal zdaj ko so večje napake odpravljene. Pa ne grem več nazaj na XP-je.

trnvpeti ::

zakaj hudica so veliki proizvajalci nezadovoljni z visto(ibm,acer,dell,...) in zakaj so prisilili ms, da je mozen downgrade na xp.
Pa zakaj hudica prodaja viste ne gre tako dobro, kot so predvidevali?
Pa zakaj tako hitro na windows 7?

Mr.G. ::

cOMPAQ 8710W....Vista 64 bit in dela zlo nagl.

Kaj je že narobe z Visto???

Neznanje.....ja, to je tisto kar je narobe z Visto !!!

SmeskoSnezak ::

Pa kaj ma Vista veze z Xp-ji. Folk se jih je tak navado, da še noče it "naprej" in zato tudi MS podalšuje dobo XP-jev. Saj ni Vista slaba ali bilokaj, le XP so še vedno zakon, Kapiš? :P
@ Pusti soncu v srce... @

Vlady ::

Naj prodajajo oboje in naj se uporabniki sami odločijo. Pa naj delajo na izobraževanju kupcev ("z Visto in boljšim hardwareom lahko počnete to in ono, ..."), ne pa na nasilnem pritiskanju enih produktov ("ne glede na vaše potrebe, izkušnje in mnenje, lahko kupite samo Visto.").

Odnos do kupcev res ni ok; Vista recimo privzeto požre več kot 1GB spomina, pa se vseeno prodaja tudi na poceni laptopih z 1GB. In to ljudje seveda kupijo, ker je cenejši od enakega z 2GB. Potem pa se Microsoft čudi, od kje folku, da je Vista počasna -- v takih kombinacijah je to ne samo verjetno, ampak zagotovljeno! Rešitev je blazno enostavna: na slabše računalnike še nekaj časa privzeto XP, na ostale Vista, končno izbiro pa naj ima vedno kupec.

Drugače pa z Visto ni nič narobe, vsaj jaz še nisem imel niti ene težave z njo. Če imaš sodoben računalnik, je to po mojem boljša izbira.


Na nove računalnike dostikrat sploh ne spraviš nič drugega kot viste. Še posebej, ker so XP-ji tako butasti, da ti med inštalacijo iščejo driverje iz floppy-ja in ne usb-ja. Če pa že hočeš imet XP-je, pa moraš najprej nekje spremeniti image xp-jev in injecirati driverje. 2 tedna nazaj sem kupu novo mašino, dam notr cd od XP-jev, in po 5 minutah začne metat ven errorje, da rabi driver prebrat iz floppy-ja, ki ga nimam že skor 10 let več v nobenem računalu. Dam notr za hec CD od viste, in glej ga zlomka, prime brez jamranja. Če ne drugega sem imel možnost uporabiti usb ključek. XP-ji so že rahlo zastareli. Strinjam se, da se na slabše mašine daje gor XP-je, ampak na boljših pa naj bo vista. Dela hitreje in lepše. Tisti ki pa jamrate da vam dela počasi pa samo en nasvet. Pejte si hudiča kupt normalno količino RAM-a (4GB) in nehite jamrat kolk ste bogi in oh in sploh. RAM je danes poceni kot še nikoli. Vista pa z 4GB in SP1 dela ko šus. Seveda priporočam tudi vsaj disk z 7200 obrati in spodoben procesor. Aero se da izklopiti, sam ga imam vklopljenega, ker imam še dobro grafo in mi dela super.
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

bbf ::

Vista ni nič drugega kot kapitalizem. Da se prodaja. Softwer, hardwer.
Zakaj bi menjal dobro, delujoče orodje za nekaj, kar je 100% dražje in bom z njim delal isto kot prej? kdo ma tu profit? Zakaj bi moral imeti računalnik s 500W napajalnikom, če mi pa 300W mašina dela enako? Zakaj bi mel grafo z 200FPS, če jih pa vidim samo 25? Kdo ma tle profit?
XPji so zadnji OS, ki se ga je splačalo kupit. Ostalo bodo samo nadgradnje uporabniškega vmesnika. Je ni filozofije, ki bi povprečnemu uporabniku upravičevala ceno močnejšega kompjutra s stališča uporabnosti.
Smo v letu 2008. In? Zarad kapitalizma samo trošimo več, kar je dodane vrednosti, porabimo za stvari, ki jih ne rabimo. Pa naj bo to sprehod skozi supermarket, nakup fakinih delnic, al pa viste s svojimi priveski. Ampak ne, mi rabmo it naprej z razvojem, kdo bo pa 3 leta staro mašino za po netu srfat, gledat filme pa seminarsko napisat rabu, to je ropotija, nesposobna tega. Še dobr, da smo preživeli ob takih jajcih, res nam je blo težko. Še dobr, da je pršla Vista - in že se veselimo sedmke! Ker bo še boljša in bomo še lepše spali zaradi trdnega prepričanja, da nam bo omogočala še več učinka za manj stroškov.

R33D3M33R ::

@Bramac ^^: XP userji (tisti, ki s tako vnemo blatite Visto), ni treba kr neki bluzit če nimate pojma. Zaradi mene lahko uporabljate Win98, ki delajo celo na 64MB RAMA, kjer pa XPji žal ne.


To seveda ne drži. Z nLite se da narediti XPje, ki med delovanjem porabijo ~50MB RAM in čisto lepo delujejo na Celeronu 333MHz ali PII pri 350MHz z (pozor!) 64MB pomnilnika. Aja, seveda je še vključena privzeta XP tema, računalnik se pa zboota presenetljivo hitro (pod eno minuto), ugasne se v 5 sekundah. Na takih XPjih se da igrati igre in poganjati poljubne programe.

Bor H: Je tko težko razumet da linux rabi večjo centralizacijo in enostavnost nameščanja od winsov? Sej k enkrat vse nastavš je linux fajn, sam se zna že pri inštalaciji zaplest, nikakor mi ni ratal prepričat v delovanje UT2003 (original da ne bo pomote, narejen tudi za linux) niti drajverjev za grafično.


Oprosti, kaka enostavnost nameščanja? Kaj za vraga pa ni enostavno pri namestitvi recimo Kubuntuja? Saj klikaš samo next, če pa hočeš naprednejše particioniranje se boš pa moral že potruditi (kot se moraš potruditi tudi v vseh Windows namestitvah). Aja, med namestitvijo lahko brskaš po internetu 8-)
Ok, razumem, da so problemi pri igrah in gonilnikih, ampak a jih Windows nimajo? Ja, imajo jih, mogoče manj, ampak so!

Sej mogoče sam ne znam pa nimam volje se ubadat pol ure z nečim kar mi ne vrača razumljive napake ampak neko čudno zaporedje črk in številk


Kaj ti pa vrne BSoD? Tekstovni opis kaj se je zgodilo, ti opis še prebere in ti pomaga, da težavo skupno rešita? :D

@Bor H: pa vedno probam probleme kak dan reševat ob pomoči forumov, navadne gospodinje tega ne bodo počele.


Aha, ko so z Windows problemi pa jih znaš rešiti kar tako, out of the box, brez vsakršne pomoči 8-O

Če pa uporablaš linux me pa zanima zakaj ga sploh updejtaš, zakaj nisi kr na KDE 2.0 al pa Gnome 1.0, itak večine funkcij verjetno ne rabš


Ne gre se le za funkcije, ampak za bugfixe in varnostne posodobitve.

P.S: Ne zdaj jemati kot, da sem se zapičil ravno v tvoje poste :)
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

Utk ::

V tem je problem ja, nekaterim ni jasen pojem strošek. Še bolj natančno, nepotreben strošek. Tudi če bi bil RAM po dva centa ali zastonj, zakaj bi porabljali silicij za nekaj kar nima nobenga učinka.

Bor H ::

@R33D3M33R, nism vzel kot da si se zapiču v moje poste, bom pa probu mal bolš objasnt, žal sm bil že cirka 20 ur pokonc k sm pisu sporočilo tko da sm mal bil nejasn ;)

sama enostavnost nameščanja sistema niti ni tak problem, je precej simpl, mislu sm nameščanje programov, linux ma res lepo navado (brez cinizma) da ma tiste zbirke programov (ne vem kako se napiše pa raj ne bom probavu :P), ki jih inštaliraš iz programov ala synaptic, to mi je res všeč, sam problem je če česa tm ni in bi rad inštaliru tko k v winsih, download install, takrat se rado zaplete pa po konzoli je treba včasih šarit, morm prevert spet kdaj gnome če je to kej lepš narjen (KDE mi je bloatan, pač, osebne preference). BSoD me ne matra več, sploh odkar sm na visti, na linuxu me pa tut ni ;) Ne, preprosto mi je recimo UT zavračal serijsko pa sm probaval upper in lowercase pisavo, ene petkrat sm naredu reinstall pol sm nehu (povdarjam, serijsko mam original). Enake probleme sm mel z drajverji, preprosto se je usuval install drajverjev za grafo, čeprov zdj k maš tist "restricted drivers" v ubuntu je mal bolš.
Tut z winsi se učasih neki časa ubadam sam se mi zdi da majo za splošnega uporabnika, torej da si inštaliraš prave kodeke, zaženeš net, kej v wordu/open officu napišeš, manj začetniških problemov. Zdj če greš bezat v advanced nastavitve je pa v obeh primerih (torej ali win ali linux) precej odvisno od vlažnosti v zraku in slabe karme, ki tiste dneve seva okol ;)
Glede bugfixov in varnostnih posodobitev: vista ma precej manj bugov (zakaj nism v slabem letu vidu enga BSoDa?) in je bolj varna, sam to ni funkcija in zato je folk ne mara...

Visto sm laufal na Athlonu 2800+ z giga rama in grafo 9800pro, laufal je bolj gladko kukr 2k3 ali XP, in to brez SPja, pomoje morš met sam srečo z dobrimi drajverji. Tko da tisti, ki se je prtožval da mu tuner ne dela pravilno, jokej svojmu proizvajalcu hardwerja, sej tut k so XP vn pršli pol tunerjev iz 98 ni več laufal na njih, preprosto firme jih več ne podpirajo.

MrStein ::

ne razmišljajo vsi razsipno tko kot ti.

No ja, moj PC ima 4 jedra po 3 GHz, 8 GB RAM-a in enega najhitrejših diskov (čez 100 MB/s).

Eni pač nočejo sprejeti resnice, da je Vista/2008 (99% identična) pač bolj glomazna in počasnejša.
Mislim, meni je vseeno. Saj upočasnjuje njihov PC, ne mojega.
Človek se sprašuje le, če njim tako lepo dela, zakaj se razburjajo ???

(Aja, grafa pa je 8800GT)

mi ne vrača razumljive napake

To pa je malo hecen argument v prid Windows, ki je kar legendaren po neuporabnih sporočilih o napakah. "An unexpected error occured", anyone ? Špica je seveda error dialog, popolnoma brez besedila. Le gumb OK (in mogoče cancel, screenshot je na drugem PC, pa ne morem zdaj pogledat).

pomoje morš met sam srečo z dobrimi drajverji.

Res. (velja za vse OS-e).
Že čas boot XP se lahko podvoji, če je kaki bedasti driver instaliran. Pa čeprav ga je sam MS požegnal (podpis itd.).
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MrStein ()

preem ::

10 let nazaj se ni noben kregal kater sistem je boljši, ker so bili samo windowsi (ok, 99.999999%)

danes je tržni delež winsov nekoliko padel in te neumorne debate nakazujejo samo to, da se M$u tresejo tla pod nogami. ven prihajajo boljši produkti, kot so njihov, in izgubljajo tržni delež.

men je to kreganje čist razumljivo, pa ne zato da bi dal komu prav, zagovarjal eno stran ali drugo, samo dejsto kreganja dokazuje da M$ izgublja stranke, kar pomeni da je linux boljši. :P

raufnk ::

Mr.G.
cOMPAQ 8710W....Vista 64 bit in dela zlo nagl.

Kaj je že narobe z Visto???

Neznanje.....ja, to je tisto kar je narobe z Visto !!!


Neznanje? S strani koga? Microsofta?
Sam imam precej znanja pa mi Viste že pol leta pod nobenim pogojem ne uspe spraviti na zadovoljivo raven delovanja. Enostavno stvari v Visti NE DELUJEJO!

Tisti, ki imate srečo, da vam vse deluje brez problema imate pač srečo ... ampak sreča je zgleda vse. Če se toliko uporabnikov (vključno z mano) pritožuje čez Visto, potem je nekaj HUDO narobe z njo.

Komentarji v stilu 'Vista je zakon, ker mi deluje... vsi, ki ste proti visti ste bedaki/za časom/nesposobni' so povsem enakovredni tistim, ki blatijo Visto pa je še v življenju niso videli.

Pač Vista NE deluje tako kot bi morala in ot zgleda ni moje subjektivno mnenje (kakor je subjektivnih vsaj 95% flame postov) ampak je dejstvo.
lp raufnk

gzibret ::

Spuščanja na osebni nivo ne toleriramo. Zato prosim nehajte z dajanjem raznih pridevnikom drugim uporabnikom.
Vse je za neki dobr!

NeOman ::

Ne vem zakaj se pritozujete nad nekaterimi izpadi uporabnikov, poglejte si samo avtorjev komentar pri novici?! Vsi, ki imate toliko za povedati cez MS in WinXP, zakaj pa ga potem uporabljate ze vse od leta 2001? Stavit grem, da je med vsemi 50 komentarji le nekaj bogih odstotkov tistih, ki imajo za primarni operacijski sistem Linux.

Ce ves zakaj potrebujes racunalnik in ce ves kako ga uporabljati ni z WinXP prav nic narobe. Hiter boot, omogoca mi poslusanje glasbe, pisanje v Wordu, nemoteno me pusti programirat, vsake toliko mi pozene kaksen film in shrani fotke, ki jih naredim. It simply does the job.

Kdo vam je kriv, ce na svoj racunalnik namestite vsako neumnost, ki vam pride pod roke? Mogoce bi lahko zamenjali misko s krampom in lopato - tam so stvari enostavne, ko zlomis rocaj jih najprej dobis po glavi, potem pa gres v trgovino in kupis novega ... dokler jih spet ne dobis po glavi. Pocasi vas bo izucilo.
««
«
1 / 8
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows XP umrl. Dokončno (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
7516032 (12272) Markoff
»

Trik za nadaljnje posodobitve za Windows XP (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11230425 (25853) MrStein
»

Konec osnovne podpore za Visto in Office 2007 (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11430020 (26736) Half-Saint
»

Windows XP so zares šteti dnevi (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
13015402 (10681) tinlad3n
»

Windows XP noče umreti (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
12314089 (8810) Lawler_

Več podobnih tem