» »

RAM in win2k (oz. kako instalirat win2k na comp. z 40MB rama)

RAM in win2k (oz. kako instalirat win2k na comp. z 40MB rama)

matic ::

Imam kisto P120 ki sem jo spravil na P133, tako da to zadostuje potrebam za win2k.. problem pa so Rami.. v kisti so 4je sloti 72pinki, kjer imam 4x po 8MB kar nanese 32MB rama.
V kisti pa je tudi en 168pinkski slot (dansnji slot :D ) kamor sem dal 64MB ram (najdu sem enga starga - tko da je najbolj primeren zato kisto)... ampak!!! Ce v kisti ni nobenega 72 pinskega se pravi samo ta 64MB zazna od tega samo 16MB! Ce pa dodam se karkoli na 72 pinke slote pa zazna od tega samo se 8MB!! ???? zakaj?
Tako da potem imam sedaj 2x8mb+2x8mb+8mb(oz.64mb)=[b]40MB[/b]
A ma kdo kako idejo kako lahko dosezem se vec...??? Je sploh mozno?

In pa najbolj pomembno vprasanje!!
Kako naj instaliram WIN2000pro na to kisto (z samo 40mb rama - win2k potrebuje kao 64mb)???
  • premaknil: andrej ()

Yurko ::

SIMM (to so 72 pinski) in DIMM (168 pinski) rami se ne smejo mešat. Kar pomeni, da imaš lahko ene ali druge, nikakor pa obe skupaj. To ti gotovo piše v navodilih od tvoje plate.

Za DIMM je najbolje, če uporabiš takega, ki ima na obeh straneh čipe, bo skorej zagotovo delal. Novejši ne delajo, zaradi prevelikih (pa ne fizično, seveda) pomnilnikov in zato vidi le del celotne količine.

W2K je možen ja tako mašino, sam sem jih enkrat naložil na P166 z 32 MB raama. Je pa res, da taka kišta ni kej dost uporabna, ker samo melje po disku.

Če hočeš met W2K zaradi ICSsa ti bolj priporočam W98 in kakšen WinRoute ali kaj podobnega.

LP, Yurko

andrej ::

1. kopiraj i386 folder na disk.
2. v datoteki txtsetup.sif bo pisalo kolko pomnilnika rabis za instalacijo (RequiredMemory). enostavno spremenis to iz 64 MB na 32 MB.
3. instaliras w2k.

btw: w2k pro zahteva 32 MB pomnilnika

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: andrej ()

Spajky ::

...mazohisti... ;-) 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Boeing ::

Spajky: kdo komu mazohist... :D
LP
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

matic ::

Hmmm mesanje SIMM in DIMM.. na tej plati mi dela.. ampak saj sem rekel zazna samo 16MB ce dodam se SIMM notr potem samo se 8MB.. sem pa zdej to nardil se na eni drugi plati.. in se mi racunalnik sploh ne uzge vec!!! Napajalni k se ze uzge.... slika pa ne :( Kaj naj nardim????

Da win2k rabijo 64mb rama sem kar pokukal na ms stran.. dejansko se nisem probal - al pa sem... ze enkrat dolg nazaj sej nevem.. kakorkoli hvala za nasvet!

Na tej plati mi dela cisto lepo in imam 40MB rama in jih vec ne morem dosezt! :( Razen tako.. in mi ustreza.. in dokler dela :) Naj dela!

Me pa res skrbi malo bolj za to drugo plato, ki se mi noce vec zbudit!!!! Ma kdo idejo kaj naj nardim? ram sem postavil nazaj tako kot sem imel 1x64MB DIMM!!!

CaqKa ::

spajki: dober komentar :>
andrej dober tip :)
em jaz mam amd 5x86 133mhz 32 rama pa 27giga disk (ja tisti stari ultra ata66 kontroler še je prišel v poštev, ker plata ne zazna takega diska) em keri sistem bi dal gor.. win98 kr ful lepo špilajo... linuxov pa ne spravim nobenih gor pa newem kje je point... andrej kaj praviš na ntje4.. kolko bi to škripalo po disku?

andrej ::

matic: w2k pro rabi 32 MB, w2k SERVER pa 64 MB.

matic ::

Nevem... jaz sem pac bral to tule.
http://www.microsoft.com/windows2000/pr...

Bi pa res prosil ce kdo ve kaj lahko nardim z tisto plato, ki se mi ne zbudi.. PLEASE!!! :O 8-O

andrej ::

hehe, to je ona finta spet.
"64 megabytes (MB) of RAM recommended minimum; more memory generally improves responsiveness"

To je samo RECOMMENDED minimum. Ne pa absolutni min. Absolutni je 32 ;)

matic ::

Ma dobro.. nima veze to tolk...

Ampak kaj naj nardim z uno plato.. ma kdo kak predlog kako naj jo zbudim!?!?!?

CaqKa ::

cmos resetiraj (baterijo v mother boardu vzamu vun za kakih 15 sekund) pa upaj da se niso kaki kontrolerji za rame skurli.. glede na to da si imel dimm in simm rame hkrati v masini.. newem bi moral kdo porocat ki je ze enako storil...
pa probaj tak bootat da imaš v mašini samo eno čokoladico ramov... pa jo permutiraj po razlicnih slotih.. mogoče je keri slot šel... če pa maš tiste rame ko morjo bit v paru pa pač po dve čokoladici naenkrat permutiraj po različnih slotih...

matic ::

Sem ze porihtal.. rami delajo cisto lepo skupaj.. za1x se nimam nobenih problemov, klub temu da imam SIMM in DIMM (72in168pinske) na 1x v racunalniku. Tko da nevem zakaj naj to nebi smelo biti skupaj!?

CaqKa: Hvala za vse nasvete! Sem ze vse te sprobal pred tem, nakar sem opazil, ko sem ze vse ven pobral z gabice, da sem an enmu SIMM (72pinskem) slotu ko sem porinu ram notr, skrivu tiste kontakte - "nogice!?" tako da je dela kontak na drugo.. , kot da bi naredil kratek stik cez.. ni kaj cudno da zadeva ni delala!! Hvala bogu, da ni blo kaj hujsga, ceprav je stara kista, ni kaj vec dosti vredna - ampak kakor komu.. Skratka nogice sem poravnal, uzgal, delalo, nafilal se ram notr in dela.. Ceprav je tistih 8MB SIMM rama bolj za okras notr.. ampak naj ostanejo notri... tam se bo vseeno manj praha nabral kokr pa na polici! :D

CaqKa ::

oki.. zdaj pa imam jaz nekaj daljsega.. torej kako boostat(pohitrit) vaše stare mašine. Moja sestrična ima p100, 32 rama , 2gb zlkj disk... jaz imam 486 133mhz (aka p75), 32 rama, ultraata66 kontroler+27gb disk 7200 rpm... fora pa je v tem da moja mašina laufa dosti hitreje in stabilneje od tiste ki jo ima sestrična... torej če ste tudi vi kdaj kupili ultra ata kontroler in ga sedaj več ne potrebujete... imate pa staro mašino v katero ne spravite diska noter večjega kot ga bios podpira... rešite to tako da date pač tak kontroler noter.. vse skupaj še bistveno pohitri mašino... zdaj me še samo zanima kolko so največji edo ram moduli.. trenutno imam 2x16 noter... za vse kaj bi bilo več bi bil zelo hvalezn($$$) fora pa je v tem da imam samo 2 slota in bi potreboval čim večje module torej. ker mislim da bi tale mašina z lahkoto poganjala kakšne ntje ali pa celo 2000ke... z malo več rama... win98 na njej laufajo ko bomba.. sploh pa sedaj ko sem dodal še IE6 mašina zgleda sploh boljše kot pa kakšna starejša stvar :) leta se ji več ne poznajo. :)
ajde lp pa upam da se pomagal komu z nasvetom o diskih

PaJo ::

72pin SIMMi zagotovo obstajajo tudi v 32mb varjantai(sem eml eno masino z 128Mb rama - 4x32), pa tudi 64mb varjanta se je dala dobit, samo so bili zelo zelo redki. Probaj kaj po oglasih povprasat ce kdo ma, samo verjetno ti bodo kar za masten denar zeleli prodat;(
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

CaqKa ::

kaj te nisi šel na lampioncke pajo? :)
thx za nasvet... fora pač je da imam samo dva slota za rame..
btw kaj mi lahko kdo pove kak naj linux gor nalozim na to mašino:
z kontrolerjem ultra ata lahko instaliram samo distroje ki to tudi podpiraja... torej rh 7.2, rh7.3, suse7.3, suse8... instalacija vsakic frizne ko bi moral formatirat disk.... okej odklopim kontroler ter dela disk samo linuxa. sedaj pride instalacija malo dalje.. vendar se tokrat zaustavi pri namescanju paketkov... probaj sem tudi z rh6.2 pri katerem se enako dogaja... kaj naložit torej gor? počakat na rame in dam kr w2k gor?

andrej ::

hehe, jaz nisem rabo it na lampioncke pa sem vseeno slisal muziko celo noc in to tak, kot da bi pri sosedih nabijali:D

PaJo ::

Glede lampijonckov se nebi pogvarjali, ni zdaj primeren cas za tako, vsaj zame ne:(

Kar se pa tice instlacije linuxa pa me zelo cudi zakaj ti nebi delovalo z tem kontrolerjem, jaz sem ze par masin postavil tako da sem mel noter dodaten kontroler, pa je zmeraj delovalo brez problema. Si mogoce razmisliv da te kaki drugi hardwer zafrkava? SAmo cudno potem ti tudi windowsi nebi delovali;(
No res nevem, moralo bi delovat, drugace pa probaj kake rame ven vzet, in linux instalirat v txt modu in ne v graficnem:D
Ne se preveč sekirat, rajši uživat:)

CaqKa ::

btw. andrej a ti si iz blizine mbja?... al mate lampioncke tudi v lj?
ja situacija je taka da sem iz mašne fukno vse vun razen grafične... matrox millenuim4 mb zadeva ne spila.. niti expert mode niti text mode... pred tem je bla neka ati mach64 graficna noter s katero tudi ni delalo... misliš da bi bli moduli krivi? bom probal sej ma suse v instalacijski disketi neki ram checker... bom poročal.. vem pa da sem pred kakšnega pol leta uspešno instaliral na to mašino rh 6.2. tak da je pune čudno tole... pa ono andrejevo varianto z 32 mb rama in w2k bom tud probal.. samo da si boot diskete naredim :)

matic pa sorry da po tvoji temi gnjavim z mojimi prašanji. močno pa upam da boma res oba dobila odgovore ki jih potrebujema :)
pa še enkrat: proda kdo 72 pinske edo rame... modul naj bo vsaj 32 mega... ker 16 mega že imam

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

andrej ::

hja, jaz sem tak blizu doma, da sem muziko iz lampionckov slisal celo noc! Saj je blo tak kot sem reko - kot da bi pri sosedu nabijali:D

CaqKa ::

bogi domačini_pri_letališči_v_skokah ;) a ti si tudi iz ferija? te bi lahko prišo kaj pogledat zakaj moja 486ka ne dela vredi :)
aja pa povej mi če morem one via4in1 drivere instalirat na mojo cII 566mhz.. imam asus cuv4x plato, bo s tem kopiranje velikih datotek kaj hitrejše?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

matic ::

nene CAqKA me nic ne moti.. cist lepo tut jest spremljam temo dalje in je zanimiva! :) Stare kiste pa prav ruls! Old'scoll! :D Sej mam svojo kisto amapk prav rad se zezam in matram s temi starimi kistami, kjer je robe na pretek, vecinoma jo dobim kar dzabe, pa se precej uporabno se jo da ponucat.. jest mam drgac 2xP120 ki sem ju spravu na P133, meu sem tut p75 pa sem ga porihtal in oddal v doobrodelne namene! :D Potem pa se eno staro 486 kjer mam na VLBju SCSI kontroler in gor 2GB disk!! :) Morm se pogruntat mau tole 486 kako jo na kej vec spravt oz. kok sploh je zdej.. se se nism dost igral z njo.. Potem pa me se cakata 2x386.. Se tko pocas vrcam v preteklost.. potem morm sam se dobit kako 286! :D AJa.. mam tut se en CGA monitor k bi ga rad spravu v funkcionalnost pa nimam nobene CGA graf. kartice.. ker ma tut drgacen konekotr kakor danasnji monitorji (manj pinov)!
Skratka stare kiste ruls!

Aja! SIMM 32MB rama.. hmm.. ja zate vem da obstajajo samo jih je tezkoooo dobit! O 64 pa sploh se nisem slisu.. ampak mogoce.. samo to pa res nevem kje bi dubu.. pa ce bi jih jest meu bi jih mastno prodaju!! :D Oz. jih sploh nebi.. :D Samo vem da nasploh EDO rami (SIMM) se mislm da se prodajajo samo so fullll dragi... drgac pa za 32MB se tut jest priporocam... :)

andrej ::

sicer nisem doma neposredno ob letaliscu, vmes je se en gozdicek in polje, ampak cuje se ful. Oni ko so tam zraven doma so ful jebali jeza. Je ena pravla, da je bil moz na nocni, pa ko je priso domov sploh ni mel kje parkirat ker majo bajto brez ograje pa so povsod zaparkirali:D

Za tiste driverje pa lahko probas. Sicer sam nimam ne-intel chipsetov tak da ti tukaj kaj vec ne morem pomagat. Probaj, pa bos vido:D

CaqKa ::

matic glede priklopa večjega diska si še enkrat preberi moj post (17.05.2002 11:27:19)
sicer pa ti lahko povem da disk priklopiš na obični kontroler od plate in če ga bios ne prepozna ga bo linux.. sicer to pomeni da ti winsi v taki kombinaciji pač nebojo delali.. lahko pa ga priklopiš... kako velike diske podpira mašina je samo odvisno od softvera, tako mi je vsaj kolega to razložil...

andrej... jah če pa so tak butast parkplac naredli...
bom probal inštalirat tele via4in1 pa bom poročal...

matic ::

CaqKa: sej nisem nic spraseval za vecje diske.. niti nimam.. niti ne rabim(!?) .. za 1x se ne ::D Uno z scsi diskom ga pa mam cisto tako.. ker sem ga pac dubu.. in pa VLB kontoler.. samo ga ne morem ponucat drugje kot na taki masini! :D

CaqKa ::

jaz nimam vlbja.. pravzaprav se sploh ne spomnim kak zgleda stvar.. jah te ko je ata mel 8086 sploh nisem gledal kak zgleda mašina od znotraj :) vem še samo to da je disk bil 20 mega :) pa da je sokoban laufal na zelenem herkules monitorju in grafiki :)

jaz sem zdaj instaliral via4in1... vsi diski ga pičijo :)... 3 cdje je skopiral iz diska na disk v treh minutah.. vau kaki pospešek.. pa še celo v device manageru piše pri vseh diskih ultradma 66 mode4.. prej je vedno pisalo pio mode4
edini problem je da je mašina še vedno polno obremenjena ko kaj kopira...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

andrej ::

ce je CPU polno obremenjen med kopiranjem potem DMA ni vkljucen.

CaqKa ::


pa sej pa tak bi moralo bit vredi al se motim?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: CaqKa ()

andrej ::

ja tak bi moglo delat, samo ne z 100% obremenitvijo. Mogoce kaj driverji zezajo...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vaše računalniške komponente skozi zgodovino? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
737964 (4766) floyd1
»

RAM za star kompjuter

Oddelek: Strojna oprema
61261 (1159) antonija
»

Prenosnik 486 33Mhz, kaj naj naložim?

Oddelek: Operacijski sistemi
352447 (1563) civic_
»

486 ali neki tazga

Oddelek: Strojna oprema
291452 (1052) the_unborn
»

Kako pospešit Pentium 100 PC? (strani: 1 2 )

Oddelek: Pomoč in nasveti
533617 (3011) AtaStrumf

Več podobnih tem