» »

Kako pospešit Pentium 100 PC?

Kako pospešit Pentium 100 PC?

«
1
2

AtaStrumf ::

Mam zdele en uiber počasn P100 z ene 16MB RAM-a, ki laufa win 98. Ne vem a je to normalno da dela tolk počas, al je kaj narobe z njm. V Wordu in Excelu in Internet Explorerju šteka kot za stavo. Največja fora pa je, da ga niti ne morem na novo inštalirat, ker winsi ne najdejo tapravih gonilnikov za tisto prastaro opremo in tudi sam jih na netu nikakor ne najdem oz ne delajo.

Drugače imam kar dost pojma o novih računalnikih (na sceni sem od Durona 800 in ABIT KT7A naprej) ampak o tastarih se mi pa ne sanja. Sploh ne vem kak RAM moram dokupit. Tist kar je gor zgleda hudo arhaično, grafika mislim da je še na PCI, hladinik na procu je kot sedaj na northbride-ih ipd.

Skratka zanima me predvesm kateri RAM-i so bili v teh cajtih, da probam kje mal več RAM-a dobit, pa če ima kdo Win 95, se tudi nebi branil, pa če ima kdo kako podobno grafiko na PCI za tak računalnik oz. kaj predlagate, da pospešim to mrcino, da bojo vsaj Win 98 in Office delali normalno.

Aja 1GB disk sem že zamenjal za 6,4 GB pa ni bil nič hitrejši. Ker nisem mogel naložiti svežih Winsev sem kar z Ghost-om prekopiral star disk in je delal. Sem tudi defragmentiral pa čist nič boljš. A naj kupim mal hitrejši Pentium za kake male pare? Cajta mam še kak teden.

ToniT ::

Pod prvo: Zamenjaj win98 z win95 - razlika je očitna.
Glede RAM: - težko je dobiti star 72 pinski RAM - preveri na Bolhi.
Grafika je po mojem za Office laufat več kot dovolj.
In še to:
Ne pričakuj čudežev.

AtaStrumf ::

A imaš ti slučajno Win 95 ker jaz jih nimam, pa še problem je ne vem če bojo gonilniki za hardware v Win 95, saj jih na netu ne najdem.

A za RAM moram vedeti samo to da je 72 PIN-ski al še kaj drugega, da ne bom napačnega kupoval? Če ga kdo ima se priporočam.

Brane2 ::

AtaStrumf:

za RAM moraš vedet ali je Fast Page ali je EDO. Razlika je totalka glupa ampak je pomembna.

Načeloma je blo takrat govora o EDO kot noviteti, ki so jo zahtevale Pentium plate.
Mnoge plate niso tega zahtevale, ampak so se prilagodile RAMom- načeloma pa jih ne mešaj in EDO je boljši od FPM. Lepo je, če najdeš 60 ns RAMe (piše na čipih), ni pa to nujno- tud 70 ns bojo delali lepo. Če najdeš kje 50ns, še tolk boljš, sam malo verjetno, pa tudi mnoge plate ne bojo znale tega izkoristit.

Aja, v tovrstne Pentium plate gresta dva SIMMa hkrati. Ker so moduli 32-bitni, Pentium pa ima 64-bitni databus, rabiš ploščke v paru.

Predlagam ti, da:

1. Poiščeš na netu vse podatke o karticah in plati, še posebej o plati:

Pri slednji te zanima:

1. Najboljši procesor, ki ga še podpira. Če dela s K6, si na konju.
Zanima te tudi najvišja frekvenca procesorja, ki jo plata podpira.

Sam sem dobil takole mašinco (Cyrix Pentium clone na 180 MHz) in sem dal K6-550 not in stvar frči ko frčafela. Stvar dela z Winsi 2000 super, sam sem iz teološko- partijskih razlogov dal Linux gor.

2. Tip SIMM modulev, ki gredo not in najvišja podprta kapaciteta.
Ponavadi so šli v te plate štirje SIMMi, vsak do 32Mb.=128 Mb.

To pa sploh ni tako malo. Tudi SIMM moduli se še vedno dobijo v štacunah, samo so prokleto dragi. Pejdi na bolšjaka ali še raje-prečekiraj male oglase. Ponavadi so 32 Mb težje dobavljivi, zato lahko vzameš tudi 16 Mb ( x4=64 Mb). Winsi95 bodo lepo delali z vsaj 16 Mb RAM, za 98 pa rabiš recimo vsaj 32 Mb...

Kupi šele, ko se prepričaš, da u tvoji plati moduli delajo !

3. Driverje za videokartico. Niso vse PCI karitce neuporabne. Mnoge delajo čisto lepo.
Prvaki tistih dni so bile Diamond kartice. Če je tvoja taka (recimo 2 Mb DRAM ali daj bože 4 Mb VRAM) bi stvari znale delati nepričakovano lepo, le tazadnje driverje snemi...



AtaStrumf ::

Brane2 najlepša hvala. Zelo zanimivo in poučno. Moram poštudirat kva je zaena plata pol pa naprej. Samo upam da je to še kje na netu, k je že orenk iz mode. Mislim da ima neko VIA čipovje, samo nekaj mi pa ni jasno. A ni K6 AMD-jev procesor. Če je a je logično da paše v isto plato kot Pentium. Pa to da se dajejo RAM-i v paru očitno ni RAMBUS-ova pogruntavščina :D . Zelo zanimivo.

VASkO ::

K6 je pravtako socket7 procesor kot je to pentium, zato pase v iste plate kot intelov pentium, dobis pa ga do 550mhz (mogoce rabljenega kje)

Brane2 ::

V tistih časih bi AMDjev procesor na Intel-NEzdružljivem vodilu imel približno toliko možnosti za preživetje kot koruzni storž u svinjaku.

Zato so vsi igralci delali Intel združljive stvari in tudi socket se ni kar tako brezveze menjal.
Tista stvar se imenuje "Socket 7" in je videti zelo podobna "Socket 370", ki je danes praktično out.
Oba imata 64-bitno podatkovno vodilo itd in sem po nabavi mašine kar nekaj časa študiral, če bi lahko namesto Cyrixa nekako zapikal not tanajnovejšo Mrkvico z ne pretiranimi spremembami.

No, na srečo sem potem našel na netu podatke o plati in najbolj zanimivi so bili:

- da stvar poleg Pentiumov II podpira tudi K6 do 550 MHz
- da ima Mobo tudi USB vmesnik in PS2 za miško ter Irda itd., a je brez pripadajočih kablov.

Našel sem dokument s seznamom vseh konektorjev in jumperjev na plati. Šou sem v štacuno in si kupil slot za montažo v ohišje z dvema USB štekerjema in enim PS2.
Predelal sem konektorje na drugi strani, da sem jih lahko zapikal v plato.
Kupu sem PS2 mouse ( najcenejši model- 1 kSIT) in stestiral stvar. Probal tudi USB-oba delata 1/1 !

Začel sem iskat okrog K6-ko. Našel eno staro pri Kotarju, ki sem jo uspel navit na 330 MHz. K6-ka je bla AMDjev adut in je na istem taktu kar neki hitrejša od P II, od Cyrixa pa sploh, sam nekak še nisem mel občutka, da je čas za slavnostni cigaret.

Po nekem času sem našel K6-II-550 MHz in stvar gate para, čeprav je že prej s Cyrixom čisto lepo gnala Winse 95.

Če dobiš kje (malo verjetno) K6-III, vzemi to. 3-ka ima večji cache, močnejšo SSE enoto 3D now itd...
Stvar dela 100 MHz FSB. Ni slabo za starčka, če upoštevaš, da je moja prejšnja Mrkvica laufala na 66 MHz FSB !

Take mašince so naravnost idealne za igranje z Linuxom, ker so :

-poceni. Svoj stroj sem fasal za 25 kSIT, brez tipkovnice, miške itd.

-še vedno združljivi s periferijo današnjih strojev. Moj strojček ma že AGP, se pa ne bi sekiral tudi brez tega. Mnogi so kombinirani (podnožja za stari EDO in "novi" SDRAM) Moja plata je imela 3 SDRAM slote in 64 Mb DIMM. Tolk mi je blo všeč kako dela, da sem jo častil z dvema 128 Mb stickoma. Stvar je od treme zgubila sapo se pet minut ni upala zresetirat :o)

- ker (sploh pod Linuxom) zelo uporabno delajo.

-ker se jih zaradi ISA slota da lepo razširit. Če hočeš na svojem novem stroju dodat še kak paralelni port ali par serijskih, te bo PCI kartica stala kar nekaj. Tu pa daš kako staro ISA I/O kartico not za 500 SIT in gotovo...

Torej, najdi vse kar lahko najdeš o plati, saj je ta temelj vsega.
Potem boš razmišljal o tem, s čem bi se za majhen denar lahko obstoječe stvari lepo dopolnil...

Čisto na blef prepiši oznako s plate in pojdi to iskat z Googlom,A ltavisto in Lycosom.
Zna bit, da boš našel marsikaj...

Aja, marsikaj lahko pridobiš tudi skozi nastavitve v BIOSU, sam to valjda veš.
Plate te generacije se štelajo z jumperji in če bolje pogledaš, so navodila kar odtisnjena na plati.
(napetost Vcore, FSB, množilnik...).

To, da se disk zdi počasen, je lahko zaradi več stvari:

-maš v BIOSu nastavljen kak rahitični PIO mode
- maš disk na istem kablu kot Cedejko
- maš premalo RAM-a
- maš izklopljen L1 ali L2 cache
Te stvari niso imele L2 cache na čipu ampak je bil ta v plati.To mi je še posebej všeč pri teh platah, saj jim zaradi tega z L2 ni blo treb škrtarit. V moji ga je 512K. Ene plate imajo SRAM cache čipe zalotane v plato, ene so pa imel prav slot za $$$ čokoladko.
Preveri, kako je s tem. Aja, ker stvar z L2 komunicira po vodilu je čimvišji FSB še toliko bolj zaželjen...









Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Še nekaj glede PCI grafičnih kartic.

Svojo DIamondko sem zamenjal pozneje z ATI jevo Rage Pro 8 Mb.
Kokr se spomnim, je delal kot metek. Tako stvar dobipš danes verjetno kje za 1-2 kSIT.

Če imaš slabo kartico, razmisli o čem takem...

AtaStrumf ::

Ful hudo. Zdaj sem pa prav zagret ratal po prebiranju tvojega posta, ki je bil že spet zelo izčrpen. Grem že na lov za komponentami. To bo še zabavno.

barbarpapa1 ::

Brane2, ti si neizčrpen vir informacij......

Doma imam enega Pentiuma prve generacije (Pravzaprav je notri Cyrix P200+ s katerim sem zamenjal Pentiuma 100 MHZ, "paradajz" mamaplata (Tomato od zida technologies) in 128MB EDO RAM-a in vse ostale pritikline). Mašina dela BP (je na WINNT4.0), sem celo na njej Pro/ENGINEER poganjal (do pred dvema mesecema). Sicer zeloooo počasi, pa vendarle...

Zanima me ali bi tu notri pasal AMD K6-III? Imam pa problem, da mamaplata omogoča FSB s 50, 60 in 66 MHZ (zaradi tega tudi Cyrixa ne morem sparviti na 150MHZ ker rabi 75 MHZ FSB). Kolilko bi profitiral :D (na hitrosti), če bi AMD pasal sem noter?

Aja še ostali podatki o compu: Grafika ATI RageII+ (2MB), Mrežna COMPEX COMBO 2000 (Na ISA vodilu, pod NTji 4.0 dela lepo z driverji od NT3.51), 8,4GB diska (WD Caviar) kot master + 900MB WD disk kot slave, BTC zvočna (Na ISA vodilu) in pa Funai 8x CD-ROM na drugem IDE kanalu.

Pa fajn se mej...In vsi ostali tudi:D

LP

Jože

Brane2 ::

Načeloma verjetno bi. Počekiraj na netu. Zagotovo je kje stran z opisom te plate. Kokr vem, so te stvari hardversko 100% združljive. BIOS bi mogoče lahko kaj sral, samo od njega je bolj malo odvisno, če se te stvari pri tebi štelajo z jumperji.

Če ti stvar dela na 66 MHz FSB, lahko povečaš množilnik.
Vem, da so določeio modeli delal težave pri določenih razmerjih, sam probaš lahko. Pri tebi bi verjetno moralo delati 66MHz x 2.5, verjetno tudi x3 ali celo 3.5.

Svojga Cyrixa sem tako friznu s 150 MHz na 233 MHz.

Treba je pa vedet, da je bil Cyrix noro dobra stvar za 16-bitne aplikacije in mnogo manj dobra stvar za 32-bitne, njegov FPU pa je zelo slab. Če si delu s kakršnimkoli intenzivnim CADom, to pojasnjuje počasnost stroja.
K6 je bistveno hitrejši, samo ne trudi se z iskanjem 550 MHz modelov, če nimaš 100 MHz FSB. Najvišji množilnik na moji plati je 5.5.

Če torej imaš 66 MHz FSB, bo zadosti 300-400 MHz K6-ka, to pa veliko lažje dobiš od 550 MHz-ne.

Sicer so te stvari šle do 700 MHz in bi se moralo dati doseči višja množenja. ZAto sem si z AMDjeve strani zdownloadal datasheet, ki ga bom ob prvi priložnosti prebral, vendar se mi trenutno nikamor ne mudi.

Koliko hitrejši je K6 ?
Ne vem, nisem šel merit, samo razlika je zelo opazna u določenih stvareh. VSekakor vredna tistih 4 kSIT, kokr sem jih dal za k6-2 na 300 MHz...
K6 je bil tako dobro narejen, da je bil vse do zelo nedavnega uporabljan v prenosnikih zaradi zelo ugodnega razmerja MIPS/W.


Aja še ostali podatki o compu: Grafika ATI RageII+ (2MB), Mrežna COMPEX COMBO 2000 (Na ISA vodilu, pod NTji 4.0 dela lepo z driverji od NT3.51), 8,4GB diska (WD Caviar) kot master + 900MB WD disk kot slave, BTC zvočna (Na ISA vodilu) in pa Funai 8x CD-ROM na drugem IDE kanalu.


Najs kombinacija. Rama maš vsekakor dovolj. Daj gor soliden CPU, pa mogoče malo močnejšo grafično, če bi rad malo več barv. Če si omejen na PCI, počakaj da kje vidiš kako Rage Pro z 4 ali 8 Mb...
Tudi mrežno bi lahko zamenjal, če te moti 10 Mbit prenos.

100 MBitne PCI so danes 2.5 kSIT.

Če nimaš nič kritičnega in če raje delaš s koaxom, je pa seveda stara 10 Mbit kartica zakon.

LP,

Brane2



VASkO ::

Brane, na nekaj pa pozabljas vseskozi. K6 je porabil zelo veliko stroma in majhno napetost jedra (2.2 - 2.4V). Nekateri regulatorji na ploscah, ki ne podpirajo tako velikih tokov, so se enostavno stopili, ce si dal not kaksen K6 procesor s preveliko porabo (tocno to se je zgodilo kolegu). Zato je pomembno, da plosca uradno podpira K6 oz. okrog npr. 18A toka za k6-400, za k6-500 je to ze nekje 22A, se mi zdi. Tudi na to temo, koliko toka mora plosca bit sposobna dovajat procesorju, je na netu najti zelo veliko. Moja nekdanja Abit PX5 je imela TX cipset in celo 83mhz FSB pa sem hotel gor dat K6-2 450 mhz, samo nazadnje nisem, ker je kot prvo procesor misljen za 2.0V core napetosti (na plati je najnizja bila 2.5V) pa se prevec amperov pokuri (okrog 20), katerih ta plata ni sposobna dovajat in bi se pomoje regulatorji samo stopili, ce bi taksen procesor not vtaknil. Za K6-3 pa povem se to, da pokuri se nekje 30% vecji tok in rabis res zelo dobro plato, da ti deluje vec kot par ur!

Brane2 ::


Brane, na nekaj pa pozabljas vseskozi. K6 je porabil zelo veliko stroma in majhno napetost jedra (2.2 - 2.4V). Nekateri regulatorji na ploscah, ki ne podpirajo tako velikih tokov, so se enostavno stopili, ce si dal not kaksen K6 procesor s preveliko porabo (tocno to se je zgodilo kolegu). Zato je pomembno, da plosca uradno podpira K6 oz. okrog npr. 18A toka za k6-400, za k6-500 je to ze nekje 22A, se mi zdi.



Smiselno. Sam to sem tudi reku-"preveri, če stvar podpira K6", če se ne motim.
Sicer pa se zaradi tega ne bi preveč sekiral. Koneckoncev smo na slo-techu,kjer folk po defaultu lima coolerje na floro in favno in prlimat hladilniček na tam neko vročo točko na plati ne bi smel bit problem.


Tudi na to temo, koliko toka mora plosca bit sposobna dovajat procesorju, je na netu najti zelo veliko. Moja nekdanja Abit PX5 je imela TX cipset in celo 83mhz FSB pa sem hotel gor dat K6-2 450 mhz, samo nazadnje nisem, ker je kot prvo procesor misljen za 2.0V core napetosti (na plati je najnizja bila 2.5V)


Zato pravim, da je stvari treba prej probat. Moj k6-300 je imel označeno 2.2V in tudi 500ko laufam na malo več-2.4V čeprav je delala že na bistveno več.

Pač, je za probat. 2.5V ne bi smelo ubiti K6ke, zna biti da bo čisto lepo laufala.

Ravno sedaj sem nabavu nov cooler za 1.4 GHz Ahlona pri Megahitu. Stvar zgleda, kot da je utrgana z motorja vojaškega lovca, stane pa 1k5 SIT. Ta kooler mam na Athlonu, K6 se čisto O.K. počuti s starim hladilnikom, samo pravim.
Dat dobro hlajenje gor res ni tak problem...


pa se prevec amperov pokuri (okrog 20), katerih ta plata ni sposobna dovajat in bi se pomoje regulatorji samo stopili, ce bi taksen procesor not vtaknil. Za K6-3 pa povem se to, da pokuri se nekje 30% vecji tok in rabis res zelo dobro plato, da ti deluje vec kot par ur!



K6-500, navit na 550 MHz mi dela praktično pred nosom že več kot 1 mesec in ne kažeta ne plata ne CPU znake pregrevanja...


Sem šu prechekirat še enkrat...

V napajalniku CPUja sta na plati dva majhna tranzistorčka, pritlikavca v primerjavi s podobnimi na AThlon ali P3 platah, in oba sta cool, kot bi bla izklopljena.
Po moje je tistih 22A tokovna špica in ne povprečna vrednost.







Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::

Aja, če ima kdo K6-III 550 MHz (ali še raje 700 MHz) in jo je pripravljen žrtvovati za znanost, prav rad preizkusim z njo napajalc v svoji plati... :D


Zdej me je zasrbelo nafrizirat clockgenerator izven deklariranih meja >:D

Mogoče pa tisto 500-ko lahko spravim na 700 MHz...

VASkO ::

probaj najdet kaksen k6-2+ ali k6-3+, ti so misljeni za prenosnike, tako, da se ga kje mogoce dobis in se odlicno navijajo.

AtaStrumf ::

Sem odpru mašino, da si jo mal ogledam in nimam kakih posebno dobrih novic. Zadeva je bila kupljena pri Anni-ju ene 100 let nazaj, mislim da leta 1996 (Monitor ima to letnico in je bil kupljen z računalnikom).

Plata ima 4x PCI in 3x ISA, potem 4 mesta za RAM-e od katerih sta dva zasedena z dvema čokoladkama na katerih je na vsaki po 6 (3 na vsaki strani) čipov in na katerih piše

T1 -60
TMS418169DZ
2C 68R 210P

Sam se bojim, da mi je pri ven jemanju in nazaj noter tlačenju uspelo zviti ene 3 PIN-e v slotu in zdaj ne vem kva čem. Ni mi ratalo čokoladke več noter spravt, tako da je zdaj samo ena not, v druga dva slota pa nisem hotel preveč sile uporabit, da nebi še tistadva zjebal. Pismo je to nek glup patent. Dobesedno na stotine RAM-ov sem že vtaknil v mašine (SD RAM-e PC 100 oz. PC133) in nikoli nisem nič zajebal, kle pa sem u prvo uspel slot uničit. A bi delalo če premaknem obe čokoladki v 2 in 4 slota. Mal cvikam glede na to kaj sem uspel zjebat. A je kak poseben postopek kle?

No pol gremo naprej k plati. Nikjer nič ne piše kva je. Sem si pa prepisal z čipov kva so in sicer so skor vsi

VIA
VT82C575M
VA1V-7037
pa
VIA
VT82C577M
9548CD
pa
VIA
VT82C576M
VA1U-7034

A kdo kaj ve o teh chipsetih? Ima pa Socket 7 podnožje. Kar ne morem verjet, da je bil takrat že socket, pol so šli na slot, zdaj pa smo spet nazaj pri socket-u. Res da ne istem, samo po principu pa so čist isti.

Kva pravte, kakšne so mi šanse za kakega K6 500, k sem enega našel na Bolhi za 5k SIT?

Aja pa še za hladilnike morm vprašat. A na te sockete pašejo isti hladilniki kot zdaj na Socket 370 (celerončki)? Mam ene par Intelovih kulerjev z Celerončkov 900 in 1000 doma, pa bi bilo fajn, k bi lahko kar katerega od teh ponucal.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

SIMM slot se ne vtakne tko kot DIMM.

V podnožje ga vtakneš pod kotom (recimo 45°) in stvar se dokončno usede, ko jo zravnaš v vertikalo.

Če si zvil kakega od pinov, ga lahko zravnaš nazaj z iglo.
Če vse odpove, odlotaj podnožje in zalotaj SIMM direkt v plato.
Samo prej se prepričaj da 100 % dela.

Mislim, da lahko uporabiš tudi samo preostala dva podnožja.

RAMi so 60 ns, to pove tista oznaka "-60"


AtaStrumf ::

Nisem ti jaz mojster z spajkalnikom, da bom 72 pin-ov zalotal. Bom probal zravnat, če bo šlo, samo sem ful slabo videl k je bila slaba luč pa niti ne vem kako so zviti ti pin-i. Pa še nekaj sem pozabil. Polomil sem une plastičke zatiče :'( . Ne celih ampak samo tist hakeljček. A misliš, da bojo stal noter?

Kakšno mnenje o chipsetu mogoče?

Tole sem našel na googl-u. Gre za isti chipset ampak za drugo plato. Ta (moja) nima PS2-ja ipd. cukerčkov.

CPU: Intel Pentium 133-200 MHz, Cyrix M1, AMD K5
BIOS: Award 128KB Flash BIOS
Chipset: VIA VT82C575M/576M
Level 2 cache: Onboard 256KB pipeline burst L2 cache. Can be upgraded to 512KB.
System memory: 8MB to 64MB. Two 72-pin SIMM sockets onboard. Supports BEDO, EDO, and FP DRAM.
DMA channels: 7
Interrupt levels: 15
Enhanced IDE: Supports up to four IDE devices. Supports PIO mode 3 and 4.
FDD interface: Supports up to two floppy disk drives.
Parallel port: Configured to LPT1, LPT2, LPT3 or disabled. Supports SPP, ECP and EPP.
Serial ports: Three RS-232 and one RS-232/422/485 serial ports. Ports can be configured as COM1, COM2, COM3, COM4 or disabled individually. Four 16C550 serial UARTs.
Keyboard/mouse: connector 8-pin connecter supports standard PC/AT keyboard and PS/2 mouse.

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Verjetno ne bodo stali sami od sebe.

Nekako jih bo treba pritrdit. Najlažje bo mogoče zatalit v okolišnjo plastiko košček žice...


Pata bi znala podpirat K6.

Nekaj sem našel na tej strani:

http://users.erols.com/chare/sockets.htm

Brane2 ::

Poglej še enkrat bolj pozorno za imenom plate. Ponavadi je odtisnjeno nekje med PCI sloti.

Poglej tudi, kero oznako prijavi stvar med resetom in poišči to z googlom...

HardwareMaster ::

kako je naslov uradne strani od TOMATOBOARD? Jst mam duma tud enga cyrix-a z 24 rama (ja ena ploščica rame z 8 MB ne dela, not mam pa 4 ploščice po 8MB), nima DIMM slotov, ma prključke za USB(!!!:D), Grafična je S3 64V+ (2 MB vram). Rd bi vidu, če je kak nov bios za to plato, ker bi jst tud rd meu kakega K6 not, čeprov plata naj bi podpirala samo K5 do nekje 150MHz.

HELP..

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tomi ()

Brane2 ::

Mislim, da je


TOLE

HardwareMaster ::

Fuck, pa zdej ko sm najdu svojo plato, ni nobenga BIOS updejta, nobenih novih procov ne podpira, pa sam K5 do 166MHz gre gor al pa Pentium 200Mhz. Kaj pa zdej. Kak predlog?;((

V FAQ piše da NE podpira K6 modelov!!!

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::

Nč, pol si pač mrzel.


čeprav sem primerjal pinout K6, Cyrix 6x86 in K5 pa so totalka isti.

Mogoče bi pa delal... Če dobiš kako K6-ko za probat, mogoče lahko probaš...

HardwareMaster ::

Sej pini vrjetn niso problem sam napeost na jedru proca pa BIOs se pomojm največje frke! Mogoče pa obstaja tud kaka modifikacija, kot naprimer BX čipovje in Tualatin celeroni (upam, da sem prov napisu). Kok je napetost K6 modelov (men plata podpira 2.8 pa 3.52V).

Brane2 ::

To bo verjetno tisto. 2.8V je malo preveč za K6, ki hoče met 2.2, dela lepo pa tud na 2.4V.

Sem pa piču svojo mašino že čez 3V, pa ni crknila. Ni se hotla zagnat, sam ni crknila.

Bolj bi me na tvojem mestu zanimala nastavljiva FSB frekvenca in dosegljivi množilniki.

Na kolk lahko nastaviš oboje ?


HardwareMaster ::

Hm:

FSB gre do 66MHz

Množilnik pa predvidevam da gre do 3x (največja frekvenca proca 200 : 66 = 3 ali 3 x 66 = 189 kar je 200MHZ:D )

Brane2 ::

Zakaj predvidevaš ?

Saj vse podatke o plati imaš na siteu, a jih nimaš ?

Tam so tabelce za nastavljivo napetost, FSB in množilnik...


HardwareMaster ::

Ne ne ne ne ne ne!!!

Za mojo plato so samo nastavitve jumprjev in nič dugega. Je že tako stara, da se tud biosa ne dobi več in opis plate je tud zginu! Tko da bom ostal kr pr predvidevanju:D

Brane2 ::

Verjetno bi se kljub temu dalo kaj naredit, samo pomoje ne brez zmerne uporabe lotkolma...

HardwareMaster ::

Kaj je to: lotkolma... :8)

Brane2 ::

Spajkalnika. Lemilice.Soldering Iron-a.Lotkolm-a. :D

Rus ::

Brane2:

Jest mam tut en problem! mam plato Chaintech 5TLM v.101- Tle je opis!

in ne znam prklopt miško (če jo sploh plata podpira)??? zdej morm uporablat pripomočke za invalide! :'(

gor je proc. P166 @ 210
Grafička je Trident 9440 PCI (2mb)
Disk 850 MB
win 98
ram 160 Mb (1x 128 mb pc133, 1x 32 mb pc100) 8-O

A bi lahko proc. še kako več navil, u biosu sm naštimu do konca več ne gre!

Uglavnm je rač. sam za word,...!:D

lp,Jure

HardwareMaster ::

Sej se mi je zdel, da mislš spajkalnik! Če pa bi se ga velik rabl, sm pa prec zato! ena najbolših stvari na svetu je Spajkanje stvari skupaj. Dodajanje lučk na tiska navezja, pa imam najraje:D !

HardwareMaster ::

Ampak zakaj pa RUS-eva plata podpira K6, pa ma isto čipovje, kot moja. A mene "paradajz" zaje*ava. Kolk prbližn stanejo K6-tke, na bolhi al pa drugje? Sm se ujezu in se odloču, da bom kupu ta proc, pa tut če se zapali na plati!!! (Kaka je možnost, da zapalim tud sebe????:D )

Brane2 ::



Jest mam tut en problem! mam plato Chaintech 5TLM v.101- Tle je opis!

in ne znam prklopt miško (če jo sploh plata podpira)??? zdej morm uporablat pripomočke za invalide!



Mogoče pa zato, ker se malo invalidno (prek kur*a)trudiš pri iskanju podatkov, a?:D

POPOLNO dokumentacijo za svojo plato dobiš, ne boš verjel, na Chaintechovem Websiteu !

To, da te potrkavanje s petami lahko odpelje kamorkoli je marketinški trik, ki se ga je spomnila ekipa, ki je snemala "Čarovnika iz Oza", da Dorothy ni stalno vložek van padal med snemanjem.:D

Uporabljaj Google...

Anyway http://www.chaintech.com.tw/FILES/5xMB/...

Stvar naložiš, poženeš da se razpakira u kup PDFov in Voilla ! Cel User Manual !

Kot boš lahko razbral, je tvoja plata čisto O.K. Podpira K6 itd, IMA USB in IMA PS/2 mouskonektor, pa še kaj...

U redu, nima AGP, samo dobi si kakšno solidno PCI kartico pa bo stvar še za kaj bistveno več ko za Word...
Kot je videt, maš gor RAMa več ko dost...


A bi lahko proc. še kako več navil, u biosu sm naštimu do konca več ne gre!


poglej dokumentacijo o jumperjih. Samo s temi pentiumi bolj slabo kaže. Ker stvar podpira K6, bi jo jaz poiskal. Ker pa omogoča samo 66 MHz FSB (kot je videt iz dokumentacije), ne rabiš hitrejšo K6-ko od 300MHz do 400 MHz.
Največji množilnik je 5.5 in pri 66 MHz to znese 363 MHz. Verjetno še vedno v navijalskem dosegu K6-300 MHz...

Če pa lahko v BIOSU nadalje frizneš FSB čez 66 MHz, potem je to druga pesem in rabiš hitrejšo K6...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Brane2 ::


Ampak zakaj pa RUS-eva plata podpira K6, pa ma isto čipovje, kot moja. A mene "paradajz" zaje*ava. Kolk prbližn stanejo K6-tke, na bolhi al pa drugje? Sm se ujezu in se odloču, da bom kupu ta proc, pa tut če se zapali na plati!!! (Kaka je možnost, da zapalim tud sebe???? )



U glavnem razlika med Socket 5 in 7 ni blazna, če sploh kakšna.

Pinout čipov in podnožja sta videt 100% enaka.

Kokr vidim, je edina razlika v številu pinov za množilnik. Poleg tega pa PSU na plati pri Socket 5 modelih generira višjo napetost za Core in nima tako finih delitev (samo en jumper za nastavitev napetosti, namesto 4-ih, kot jih ima Socket 7)

Več ali manj se stvar zdestilira na to, da moraš prepričat napajalnik, da da od sebe tistih 2.2V-2.4V namesto 2.8V, čeprav bi tud s tem stvar mogoče delala, sam uporabi bistveno solidnejši hladilnik, ker bo CPU več pokuru (valjda)...

Če pa lahko tud napetost že po defaultu nastaviš na 2.2V pol bi pa verjetno mogl delat....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

HardwareMaster ::

Sej veš jst mam plato z socket7 podnožjem!!! (piše na njemu)

VASkO ::

tistemu prijatelju, ki mu je crknil voltage regulator na plati, plata tudi od zacetka ni podpira nizje voltaze od 2.8V, pol pa je enemu majstru nesel in mu je na regulator vezal nastavljivi upor (potenciometer), s katerim je pol lahko z voltazo manipuliral med nekje 1.9 in 2.8V - zanimivo.

Drugace pa ce imate k6-2 400 (ali naprej), pomeni, da ste na dobrem polozaju. Ti imajo novejso CXT jedro, ki mnozilnik x2 interpretira kot x6 in zato ga lahko daste v zelo stare plate noter pa mnozilnik na 2x, FSB na 66mhz in bo delal na 400mhz!

Rus ::

Brane2 tnx, bom pogledu!:D

Sej bi najdu vse to, pa mam na žalost slabo linijo, pa se mi po pravic povedan "NE DA" zabit ure in ure na netu, da najdem bogo stvarco! Sej mam forum na slo-techu-JOKE :D

Aja, a mogoče veš, kaj pomeni Bios BOOTBLOCK..........Bios ROM Checksum error???? To mi dela pr ABIT KT7E! Vse sm že probu, samo čipa še nism zamenu, a poznaš kero štacuno, kjer ga lohk kupm, a se ga sploh lahko kupi??? :8)

lp

AtaStrumf ::

UUUUUUUUUUU ste se razpričal medtem ko me ni bilo. Mam dobro novico. Sem našel model plate in celo vse žive podatke o njej na internetu, sam podpira samo K5 do 166 ali Pentuim 1 do 200. Gre za nevem kero firmo (mogoče FIC) ampak model je PA-2002. Res je pisal med PCI sloti sam je bla učer mal tema pa nisem opazil! Pa tud RAM sem dal noter v druga dva slota (2 in 4) (narobe sem ga noter tlačil včeraj, k sem se orientiral po nalepkici na RAM-u, ki je bil že notri, pa je bia napopana na drugi strani kot na tem RAM-u) in nov disk 13 GB sem dal in stvar dela. Sam še pospešit jo bo treba.

Podatki oz cel manual v pdf-ju (zazipan) lahk dol potegnete tukaj, če se komu da, sej je čist malo, pa če maste pol kaj spodbudnega ali pa tudi ne za povedat.

Še eno vprašanje. Ti winsi 98, ki sem jih dons sghostal so na FAT 16. A se da to kaj spremenit v FAT 32 in ali ima FAT 16 kako omejitev glede velikosti diskov? Sem nekaj zajebal pri Ghostanju in je sedaj disk velik samo 2 GB. Bo treba ponovit vajo.

Brane2 ::


Gre za nevem kero firmo (mogoče FIC) ampak model je PA-2002. Res je pisal med PCI sloti sam je bla učer mal tema pa nisem opazil! Pa tud RAM sem dal noter v druga dva slota (2 in 4) (narobe sem ga noter tlačil včeraj, k sem se orientiral po nalepkici na RAM-u, ki je bil že notri, pa je bia napopana na drugi strani kot na tem RAM-u) in nov disk 13 GB sem dal in stvar dela. Sam še pospešit jo bo treba.


Po datasheetih, ki jih omenjaš, je videt, da bi stvar sicer delala z K6, če ne bi napajalnik zajebaval. Če torej ne boš hekal napajalnika, lahko vdelaš not kvečjemu kakega Cyrixa 6x86, pa še to mogoče.

Tvoj napajalnik lahko da od sebe samo dve napetosti-3.38V in 3.54V

K6 hoče 2.2V, bo pa delal bp do 2.4V, Cyrix pa hoče 2.7V in bi znal delat do 3.3V.

Daj gor dober hladilnik, saj bi stvar znala biti solidno overklokabilna in ker se bo itak bolj grela kot sicer...

Cyrix imajo PR rating, tko kot zdej AMD, tko da če nekje najdeš 233ko, dela verjetno na 75MHz x 2.5=187, samo:

1. To ni tko malo, sploh v primerjavi s tvojim P-100
2. to se ponavadi da navit na več. Jaz sem svojo spravu do 250 MHz ali nekaj takega...


Poglej, če je napajalnik switcher ali linearec. Bolj je če je switcher,m saj se veliko manj greje in mu K6 ne bo problem.

Switcher napajalnik spoznaš tako, da ima par tuljavic s precej debelo žico.

To je področje ob Socketu, ki je v tvoji dokumentaciji označeno kot "VRM"

Če stvar switcha, potem bi se jo verjetno dalo v 10 min. dela spravit na 2.2V brez extremnega gretja. Napamet ne vem, kako. Bi moru videt & probat.


Še eno vprašanje. Ti winsi 98, ki sem jih dons sghostal so na FAT 16. A se da to kaj spremenit v FAT 32 in ali ima FAT 16 kako omejitev glede velikosti diskov? Sem nekaj zajebal pri Ghostanju in je sedaj disk velik samo 2 GB. Bo treba ponovit vajo.


Lahko tudi ( bolj verjetno), da tvoj BIOS ne prepozna korektno, diskov večjih od 8 Gb.
Rešitev je v nekakšnem Ontrackovem boot softverčku, ki ga nimam.

Glihkar sem prikorakal z novim 60 Gb Maxtorjem, ki bo letel zdaj gor...
Stari 6 GB mi je dopizdu...


Brane2 ::

Sformatiral sem Maxtorja in mam 59 Gb v eni particiji ( Reiserfs 3.6) Dela !


MadMax ::

Kolikor vem, je FAT16 omejen na 2 giga po particiji.
8 giga pa je omejitev starih plat (oz. BIOSov).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

AtaStrumf ::

O šit. Jez sem pa nabavil 13 GB disk. Kje pa lahko dobim ta program Ontrack boot? Pismo za kako lotanje nimam ne opreme ne znaja, pa tud časa je bolj malo. Bom probal z Win 95, če bom kaj bolje. Jih dobim v torek pol bomo pa vidli, samo to z diskom je pa šit, samo dela pa lepše zdaj ko ma več placa, pa še hitrejšega za povrh.

A si dobil 60 GB disk? Tudi sam imam 60 GB v svoji mašini pa še 60 GBv bratovi. Moj je IBM njegov pa WD in oba na 7200 RPM. Sej zdaj so ful đabe ratal. Ko sem ga jaz nabavil sem dal zanjga 66k SIT, tega za tamalga pa sem nabavil za 33k SIT. Oba seveda nova. Dobesedno pol cene pa najbr je njegov še boljši. šele zdele sem se spomnil, da imam v bistvu doma 120 GB diskovja. Kar cool.

Brane2 ::


šit. Jez sem pa nabavil 13 GB disk. Kje pa lahko dobim ta program Ontrack boot? Pismo za kako lotanje nimam ne opreme ne znaja, pa tud časa je bolj malo. Bom probal z Win 95, če bom kaj bolje. Jih dobim v torek pol bomo pa vidli, samo to z diskom je pa šit, samo dela pa lepše zdaj ko ma več placa, pa še hitrejšega za povrh.


Z Winsi 95 verjetno ne bo nč bolje. Če se ti ne da lotat, prinesi stvar sem, bom zapikal not Cyrix 6x86 in če bo delal, si mi dolžan pir. :D

Na novo naloži Winse 98 ali še raje 2000ko (XP je pederizem, 98-ka je crap).

Poleg tega ma 2000ka full enih driverjev, ki delajo in jih ne bo treba lovit okrog...



A si dobil 60 GB disk? Tudi sam imam 60 GB v svoji mašini pa še 60 GBv bratovi. Moj je IBM njegov pa WD in oba na 7200 RPM. Sej zdaj so ful đabe ratal. Ko sem ga jaz nabavil sem dal zanjga 66k SIT, tega za tamalga pa sem nabavil za 33k SIT. Oba seveda nova. Dobesedno pol cene pa najbr je njegov še boljši. šele zdele sem se spomnil, da imam v bistvu doma 120 GB diskovja. Kar cool.


Ja, odloču sem se in najdu par modelov, sam tale tahiter Maxtor mi je bil všeč, v soboto niso ble glih vse štacune odprte, pa sem ga ubodu v BigBengu za 37 kSIT (ATA 133-7200 obratov...

Stvar rastura, čeprav bi vzel 120 Gb, če bi ga meli v soboto.
No ja, dve 60-ki v paru bi tud lepo delali, sploh ker ma Linux tud softverski RAID.>:D


AtaStrumf ::

Brane2 a bi ti zamenjal 13 GB Quantum Fireball ATA 66 disk za tvojga 6 GB z 4 k SIT doplačila? Mi je škoda met noter 13 GB če se jih ne bo dal uporabljat. Sem iz LJ, pa ti?

Sem pa našel program Ontrack disk manager 2000 4,0, ki mislim da je tisto kar si mi rekel oz sem našel njihov web page. A je to to?

A pa si resno mislil da dam Win 2000 na Pentium 100 z mislim da 16 MB RAM-a k niti 98 ne faufa spodobno?

Zgodovina sprememb…

Brane2 ::


Brane2 a bi ti zamenjal 13 GB Quantum Fireball ATA 66 disk za tvojga 6 GB z 4 k SIT doplačila? Mi je škoda met noter 13 GB če se jih ne bo dal uporabljat. Sem iz LJ, pa ti?


Prej mogoče bi, zdej pa ga nimam kej rabit, poleg tega hoče sosed moj 6Gb disk, ker ma isto eno podobno mašino :O


Sem pa našel program Ontrack disk manager 2000 4,0, ki mislim da je tisto kar si mi rekel oz sem našel njihov web page. A je to to?

Bi znalo bit. Sto let nazaj sem kupu IBM-a 15 Gb pa sem dobil zraven disketo s tem programom- za stare mašine, ki niso prepoznale nad 8 Gb...



A pa si resno mislil da dam Win 2000 na Pentium 100 z mislim da 16 MB RAM-a k niti 98 ne faufa spodobno?


Ne, mislu sem pol ko boš stvar upgrejdal na 64 Mb (če boš), in dodal vsaj Cyrixa ali K6 na čez 200 MHz, bi to znalo delat.





BRAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA... [Evil Laughter]

CaqKa ::

včeraj sem mojo 133 mhz amd 5x86 porihtal pa dobil še 32mb rama... win98 instaliro pa sem misllo da bo počasneje laufalo :) ma še kdo kake edo rame?

AtaStrumf ::

Brane2 a bi mogoče tvojga soseda zanimal al tud njemu ne podpira več kot 8 GB? A ti imaš kakega Cyrixa al kaj takega kar bi pasalo v mojo plato, k si rekel da bi mi ga zalotal notel al je bil tist sam joke?
«
1
2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Najhitrejše AT mamaplate z EDO RAM-om

Oddelek: Strojna oprema
51072 (970) barbarpapa1
»

AMD ali INTEL (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
545251 (4135) Brane2
»

ram za 200 MHz

Oddelek: Strojna oprema
14939 (805) SkIDiver
»

Socket 7

Oddelek: Strojna oprema
161392 (1226) Boky
»

star plata+K6

Oddelek: Pomoč in nasveti
81308 (1251) yjj

Več podobnih tem