» »

Prenosnik 486 33Mhz, kaj naj naložim?

Prenosnik 486 33Mhz, kaj naj naložim?

stromar ::

Dobil bom en star a zelo dobro ohranjen prenosnik Bravo LP 4/33 (rabljen le nekaj mesecev) procesor 486 33 mhz, disk 120mb, ram (4 ali 8mb, ne vem), ČB zaslon, disketnik 1.44. Letnik je 92 ali 93, nisem siguren

Računalnik bi rad uporabil za udobno pisanje v Wordu na postelji ali kavču. Zanima me kater sistem naj naložim in kateri word? Najraje bi win95 in offica 97. Bi delalo in ali bo dovolj prostora na disku?

Je tak notebook uporaben mogoče še za kaj drugega?

stromar ::

Bi se mogoče dalo procesor zamenjat s procesorjem od navadne 486-ke 100 ali 120Mhz? in kje bi se dalo dobit dodaten ram? Mislim, da ga gre 16Mb noter.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

SasoS ::

Procesorja ne boš zamenjal (po vsej verjetnosti je integriran na plato), prav tako je diska hudo malo. Winsi98 so 80-100MB minimalno + 50-60 za office. Žal...dos + 3.1 bo edina kombinacija ki bo laufala spodobno na taki konfiguraciji.

stromar ::

Za windowse 95 sem našel, da rabijo 386 ali 486 procesor, 50Mb prostora in 4mb rama. Tako, da to bi moralo delat. Mislim pa naložit le Word brez ostalih programov (mogoče še excel), tako, da upam da bo.

Lp

Brane2 ::

Na teh drvih ti bo delal kvečjemu kak Linux v tex načinu, pa še tega boš moral skrbno obrezati, da ne pogleda kje kaj ven... :D

Ja, verjetno bi se dalo tja inštalirat tudi kake Winse95 samo delo z njimi bo zelo ubogo...
On the journey of life, I chose the psycho path.

iskra ::

Win 95 se ti bodo nalagali "nekaj dni" na taki konfiguraciji. Moj prvi računalnik je bil 486 66MHz z 8MB RAM in je potreboval celih pet minut za zagon. Vzemi Win 3.1 in en Word za zraven tega. Ali pa poišči kako DOS izvedbo Worda ali kakega drugega tekstovnega urejevalnika.
Ajow! 5 metru drow ...
Če bi imel Ronaldinho izvenzakonskega sina, bi se klical Bastardinho.

ToniT ::

Windows 3.1 in Word 2.0 .... Pa še kak Excel (ne vem točno, katera verzija je za windows 3.1).
Vse ostalo je mazohizem...
Ali pa kot je rekel Brane2, linux v text načinu...

gzibret ::

Jaz tudi glasujem za:

DOS 6.0 + WIN 3.1 + Word 2.0 ali 6.0 + Excell
Vse je za neki dobr!

misso ::

Jest mam doma računalnik 486 33mhz pa 8 ramov disk pa 250 pa imam naložene win 95 pa word pa excell. Pa mi dela OK

malinavc ::

na 486 50mhz in 16rama je win95 + office 97 delal čist zadovoljivo, zato ti kr win95 nalož.
...odvisno s katere perspektive gledamo...

Azrael ::

Na zelo podobnem strojčku NEC UltraLite Versa 4MB RAM, delajo Win95 prva izdaja, Word in podobne reči čisto OK. Ta Windows zasede nekje 40MB, nima IE, OE in ostalega za internet, samo verjetno tega ne boš pogrešal. Preverjeno od iger dela UFO 1 in 2, F1GP1, pa še bi se našlo. Problem je lahko le vgrajen monitor, ker ima lahko hud ghosting. Ali ima ta tvoj notesnik 0.5 ali 1 MB grafiko?

3.1 Windowsi delajo hitro, samo mogoče bo motil manjko uporabnih funkcij Win9x...

Procesorja verjetno ne moreš menjati, je skoraj 100% pricinjen direktno na plato, sploh pa imaš najbrž 486SL procesor, ki je mobilna verzija 486 in ne vem ali ima običajni 486 isti pinout.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

stromar ::

Glede grafike ne vem koliko jo ima, ker prenosnika nimam pri sebi, videl pa sem ga. Z windowsi 3.1 sem že delal, a mi niso preveč simpatični, so mi 95 dosti bolj.


Glede procesorja sem našel tole

torej: Bravo LP 4/33 (Intel486 DX-33) -> DX4ODPR100

486 100Mhz pa je že kar huda mašina, problem je le, ker ne vem kje dobit tak procesor, ker če dam navadnega noter ne vem, če bo delalo

slika procesorja

Lp

Brane2 ::

Mogoče bi lahko kje na kakem bolšjaku našel tudi kako K5-tko.

IIRC so pasale v podnožja od 486tke.

Nisem pa ziher, da boš v podnožje od navadne 486tke lahko stlačil DX3 48to na 100 MHz. :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Azrael ::

@stromar:

Vidim en drug problem, ceprav je socket isti, 486 SX, DX, DX2 imajo napajanje 5V, DX4 (100 in 120MHz) pa 3.3 - 3.5V, 5V verzije DX4 procesorja še nisem srečal in ne vem, če sploh obstaja. Dopuščam, da bi lahko šlo za kakšeno Intelovo serijo, ker so bili prvi Pentiumi 75, tudi 5V, čeprav v manualih od raznih 486 plat tega nisem zasledil.

Mislim da lahko realno računaš največ na DX2 66, oz 80 MHz, če plata omogoča 40MHz FSB, in ima socket za procesor. Pri že omenjenem NECu ni ne socketa, pa tudi FSB je fiksen.

@Brane2:

K5 procesor ne paše v socket3 , ker je K5 socket7, v socket 3 paše AMD 5x86 P75 133MHz (večinna jih lepo dela na 160MHz), samo je kar umetnost najti plato, kjer ta procesor dela (BIOS in ustrezno napajanje proca).
Nekoč je bil Slo-tech.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Azrael ()

stromar ::

Ja je res. 486 z nad 66 MHZ so 3 voltne. klik

Tisti procesor 100mhz je OverDrive procesor, izgleda, da je narejen za prenosnike

karafeka ::

Glede pomanjkanja prostora na disku:

Obstaja neka neuradna okleščena verzija Oken 95 in 98 (lite).
Ena novica o tem je bila tudi na slo-techu pred časom.
Velikost posamezne verzije je tam okol 5 mb, če se ne motim, res pa je tudi da so zelo okrnjene. Sam jih nikoli nisem probal, ker jih nažalost nisem nikjer našel. Pomojem bi se splačalo pogledat na muli, ali pa če kdo pozna kakšno stran....

Brane2 ::

Glih zaradi tega je fajn imeti gor Linux, ker se pri diskih ne zanaša na BIOS plate in imaš lahko 200 Gb diske na 486tki, če je treba.

V njegovem primeru bi lahko pač zmontiral gor kak 10-20 Gb disk za tistih par jurjev in za vedno rešil problem placa. Poleg tega se da na bolšjaku dobit RAM-e in če ima ta 48tka 72-pinske SIMe, bi se jo mogoče dalo razširiti na 16 Mb ali celo več...

Za kakega hardveraša tudi predelava signalov na podnožju ne bi smela biti prehud problem, BIOS je pa že drugo vprašanje...
On the journey of life, I chose the psycho path.

stromar ::

Rama gre 16mb noter in ga tudi mislim dodat. Disk bom mogoče zamenjal, če bo kakšna prilika, a za pisanje v wordu, dvomom da bi ga rabil dosti. Če ne bom dobil Overdrive procesorja, bom verjetno dal procesor od navadne 486ke 66 Mhz. Bo delalo?

Glede Linuxa me zanima, če bi lahko ta prenosnik z linux sistemom dal v mrežo, kjer lavfa windows? Z linuxom namreč še nisem delal, sem pa dostikrat že pomislil, da bi ga naložil. Kaj word tudi dela v linuxu?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

Brane2 ::

Na Linuxu imaš zamenjave za Word (OOfice, Abiword), ki lahko v določeni meri zastopijo doc format, vendar dvomim, da bodo zadovoljivo laufale na takem stroju.


Bi ga pa blo verjetno zabavno nafrizirat. Mogoče bi se dalo napumpat video kartico z več rama, pospešit clock in nametat not hitrejši RAM itd...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

klevic ::

Kaj pa mogoče Deli Linux (delilinux.berlios.de), opracijski namenjen šibkejšim sistemom kot 486.
Grafika ti dela, sicer ni kde, vključuje pa preproste pisarniške programe, Dillo browser in še kaj bi se našlo :)
www.gwost.com

stromar ::

Bi ga pa blo verjetno zabavno nafrizirat. Mogoče bi se dalo napumpat video kartico z več rama, pospešit clock in nametat not hitrejši RAM itd...


...če bi bilo v ohišju dovolj prostora:D sem že dobil idejo, da bi naredil adapter, ki bi zmanjšal 5V na 3.3V in bi dal procesor 100Mhz noter, a mislim, da ni prostora.

sem preveril za rame na internetu. 32Mb simm 72 pinskega 60ns rama naj bi šlo noter

Kaj pa mogoče Deli Linux (delilinux.berlios.de), opracijski namenjen šibkejšim sistemom kot 486.


Hvala, bom probal

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

Azrael ::

DX2 66MHz procesor običajno dela na 486 platah s povsem istimi nastavitvami kot DX 33MHz, ker je množilnik del procesorja in ni odvisen od plate. Edino lahko bo problem hlajenje, oz. boš moral iz kupčka procesorjev izbrati najbolj hladnokrvnega, ki bi lahko delal tudi brez vsakega hladilnika. Kar se tiče firme Intel, AMD, Cyrix, so zmogljivostno precej na istem, gretje je pa odvisno od primerka do primerka. Tukaj še ni nekega splošnega pravila katera firma se greje bolj.

Kar se programske opreme tiče, v bistvu obstaja precej stvari, ki delajo na taki konfiguraciji, samo gre za stare naslove, ki jih je včasih težko najti ali se jih spomniti.
Nekoč je bil Slo-tech.

stromar ::

Kaj pa če bi dal regulator napetosti vmes? Na nogico od čipa (napajanje) bi prispajkal eno lakirano žico, spoj izoliral, nogico zvil, žico pa speljal na izhod regulatorja. Za napajanje bi speljal žico spet med pini in jo vtaknil v luknjico, kjer pride napajanje. Nato bi montiral procesor in upal, da so nogice dovolj dolge

Bi delalo? Kateri procesor bi se dalo dat noter? Predvidevam da 486 dx4 100 ali pa mogoče celo amd 5x86 133Mhz? Potem bo pa že problem hlajenje

Kakšna pa je verjetnost, da je baterija, ki je stala nerabljena 10 let še vredu?

Za grafiko sem mal pobrskal po internetu in je 512k.
Kakšna pa je verjetnost, da je zaslon barvni? Na internetu ne najdem, kakšen je pri tem prenosniku.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

Brane2 ::

te stvari imajo pnavadi več kot en napajalni pin.

Jaz b vzel tanek kaširani vitroplast, v njem zvrat luknje za vse nogice cpuja in okrog vseh nezanimivih nogic pustil obroč (torej zjedkal baker), okrog napjalniha pa pricinil nogice na bakreno fleho. To bi potem pricinil na robu CPUja nekam na željeno napetost, p možbnosti pa počil tja ka pošten multilayer kond.

Tako bi dobil pošteno napajanje...
On the journey of life, I chose the psycho path.

Azrael ::

Za baterijo, probaj, mogoče je še v redu, ni pa rečeno.
Glej ZS.
Nekoč je bil Slo-tech.

stromar ::

Brane2: Dobra ideja. A mogoče veš še pinout od teh procesorjev, na internetu ga ne najdem

stromar ::

Sem našel

http://users.erols.com/chare/486pin2.htm
http://users.erols.com/chare/486pin.htm

Mal me skrbi, ker so v tabeli razlike med pini pri različnih procesorjih

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

Azrael ::

Sicer je tole lahko brca v temo...

Preveri s kakšnimi napetostnimi nivoji 3.3V 486 procesorji komunicirajo z chipsetom! Če imajo za IO 5V, potem gre, če pa 3.3V, potem pa se to ne bo dobro končalo...

Sprašujem zato, ker ima P1 (ne MMX) core in IO voltažo enako, je pa v osnovi P1 samo nabrit 486.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

stromar ::

Ja, to bi res lahko bil problem.

Ampak kako pa so plate za 486-ke podpirale procesorje od 25 do 120Mhz? Kaj so morda omogočale dve napetosti I0? problem je najti datasheete od teh procesorjev, da bi videl, na kateri napetosti se pogovarjajo s plato

Sicer pa bom zaenkrat vtaknil 66Mhz procesor noter pa 16mb rama. Na to bi morali že win98 delat, če bi bilo dovolj prostora.

Lp

stromar ::

Sem dobil8-)

Prenosnik je res kot nov, pa še baterija dela in še pcmcia modem sem dobil zraven (14kbit - za maile brat bo dober).

Žal pa sem ugotovil, da je model 4/33s, kar pa pomeni, da ima drugačen ram - samo dva čipa, ki se ju vstavi v podnožje. Rama ima 4Mb. Naložil sem win 95 in delajo OK in razmeroma hitro - od pritiska na tipko za vklop, do nehanja brskanja po disku traja 50 sekund

Za word 97 sem ugotovil, da rabi 8mb rama, tako, da moram dobit prejšnjo verzijo, vendar ne vem, kje naj jo dobim

Lp

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

jahtba ::

naložil si windowse 95, kar men ne uspe, imam podoben prenosnik, samo ima disketnik nima pa cd roma. disk je dovolj velik,samo kako na enostavni način spravit gor 95.

Azrael ::

@jahtba:

Glej tukaj.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

stromar ::

Jaz sem imel verzijo na disketah (22), tako, da sem porabil precej časa, nato pa sem ugotovil še, da sta dve datoteki pokvarjeni in se windowsi sploh nočejo zagnat niti v varnem načinu. Imel sem še eno verzijo win95 na cd-ju, tako, da sem v dosu zamenjal originalni datoteki z datotekami iz cd-ja:D

Čudi me, kako stabilna je ta starina. Sploh mi ni še zaštekala. Včasih sem pa imel eno drugo 486-ko, ko je bil gumb za reset bolj rabljen od stikala za vklop.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

Azrael ::

Res zelo stabilno delajo te prenosne starine, kaj drugega pa tudi ni za pričakovati od računala, ki je nov stal USA$ 3500+, vsaj omenjeni NEC je bil toliko.

p.s. Koliko časa ti dela na baterijo? NEC gre dobre 3h, seveda brez vsakega šparanja z energijo.

LP, Azrael
Nekoč je bil Slo-tech.

stromar ::

Baterija dela normalno nekje 30 minut, potem začne javljat da je prazna, pa vseeno dela še nekje 1 uro in 15 min.

Če pa jo napolnim do konca, potem pa pustim nekje 6 ur pri miru izven prenosnika, pa dela le še 3/4 ure8-O

Tu je še slika matične plošče iz katere je razvidno, da razni podvigi z menjavo procesorja odpadejo


Pa še odprtina za čuden ram

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: stromar ()

civic_ ::

res je ta sistem je odličen za STARE računalnike. ampak neuporaben za pisanje ker nima STREŠIC! na 377mhz , 63ram, 5gb diska....pa ko da daš win 95 na 3000mhz računalnik!>:D
kajne?

pa tudi ne morež 10000sit dat za nadgraditev...

meni dela baterija na prenosniku malo več kot 2uri. kupil sem ga kao da baterija ne dela...
preseneča me kako hitro dela prenosnik z 150mhz, 32ram... z windowsi 98 plus! (SE)

linux? super ampak če nimš intrneta in star računalnik, skoraj nimaš kej delat z njim.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: civic_ ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Windows 95 dve desetletji pozneje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
11730902 (24373) Spajky
»

Vaš prvi mlinček (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
867650 (4668) opeter
»

Kateri "windows" na eno Full staro kišto ?

Oddelek: Operacijski sistemi
322059 (1414) __Devil__
»

Spravit Win 98 na 486 40 MHz

Oddelek: Operacijski sistemi
481734 (1190) Slo-One
»

Kaj naj naložim v 486/100mhz?

Oddelek: Programska oprema
101047 (885) CCfly

Več podobnih tem