» »

Zaposlitev

Zaposlitev

amaze646 ::

Pozdravljeni

Sem student zakljucnega letnika visje sole, smer informatika. Prisel je cas ko je izpitov konec in imam se samo diplomo. Status bo cez 17 dni pri kraju. Ker glede izkusenj ravno ne blestim me zanima kje bom sploh lahko dobil delovno mesto v moji stroki. Namrec, berem oglase, pisem prosnje, klicem in povsod dobim odgovor, da rabijo izkusenega cloveka in da nimajo casa, da bi se ucil in nadgrajeval. Po eni strani je to logicno ampak kje pa potem lahko ljudje kot jaz sploh dobijo prvo moznost? Vem, da jih veliko dela preko studenta in se kasneje pri tisti firmi tudi zaposlijo ampak kaj pa tisti, ki niso. Sam sem delal v moji smeri pol leta in izdeloval strani ... Drugace pa sem zaradi potrebe po denarju moral sprejemati tudi druga "standardna" studentska dela. Sedaj pa je cas, ko bo studentskega konec in sem v slepi ulici. Morda kaksne izkusnje glede tega?

Lep pozdrav

Fizikalko ::

Najprej nam povej, kaj ZNAŠ...

Hja, kaj znam. Glede elektro smeri krmilja, instalacije ... Glede informatike pa sem se pol bol spustil v PHP, HTML, CSS, MySql ... Photoshop. Sraufal sem masinerijo. Glede php programiranja sem nekje bolj pri osnovah, oziroma malo napredneje od osnov. Kar sem delal v tej smeri sem sodeloval z drugimi. Ker sem opazil, da je vedno vecje povprasevanje po OOP nacinu, sem se tudi intenzivno lotil ucenja OOP nacina dela. Ravno tu je problem, ker moje znanje ni dovolj mocno, da bi lahko predstavljal dobre reference podjetju. Zato imam dve varjante. Prva je, da si najdem neko drugo delo (prodajalec, elektro instalater ...) in se nekako poizkusam razvijati v smeri informatike sam. Ceprav razvijati se sam je cisto drugace, kot razvijati se nekje kjer se ekipa s tem ukvarja.

Loki ::

kaj ste pa tam sploh delali? na vs?
I left my wallet in El Segundo

Na višji šoli smo delali c++ in bolj take osnovne stvari. Ampak to vse cisto osnovno. Prevec poudarka na teoriji in premalo na praksi.

mtosev ::

veliko srece. jo bos potreboval:D
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Invictus ::

Premalo si sam delal na praksi. Svetujem da se kar javiš na kak razpis v časopisu, internetu, kjerkoli.

LP I.

Matev ::

klasična zgodba
človek z izobrazbo - a brez znanja

se strinjam z vsim navedenim, ampak vrasanje je, kaj v tem primeru storiti?

Zeberdee ::

Jaz rabim skripterja in designerja. Delo ni plačljivo ti pa 100% služi kot referenca za naprej, zraven priložim še domeno in server ter pomoč pri ustanovitvi spja.

IceIceBaby ::

Napiši dober CV, v katerem omeni VSE izkušnje, ki jih imaš. Tudi, če nimajo neposredne zveze z delom na katerega se prijavljaš. Delo preko študenta je tudi delo.

Napiši VSE kar znaš. Zgoraj si napisal kar nekaj (PHP, mysql, photoshop, C++...). Poleg tega lahko v CV napišeš tudi druge kompetence. Npr. si kdaj organiziral kakšno prireditev, si vodil kakšen projekt itd.

Ne omejuj se preveč z določeno usmeritvijo. Če najdeš delo, ki te vsaj pribljižno veseli se prijavi, tudi, če to ni točno to kar bi v končni fazi rad. Prvič boš lažje dobil delo, drugič pa se boš dobil izkušnje in znanje, ki ti bo prišlo prav kasneje. Ko enkrat sprejmeš službo ni treba tam ostati do penzije.

MarkookraM ::

Dobra ideja je, da ne iščeš "službe" ampak "pripravništvo". Torej naj te vzamejo za kakšen mesec, boš delal magari za minimalca ali pa kar zastonj. Če se izkažeš dobiš službo, če ne pa še eno postavko pri izkušnjah in morda kakšno priporočilo?

Tudi sam sem bil "brez izkušenj", vendar sem ogromno delal na ljubiteljskih projektih, ki sem jih nosil zraven in jih veselo kazal. Pri tem se namerno nekaj naredil narobe in to seveda hitro popravil na mestu in izgledal oh in sploh sposoben. ;-)

Vendar če pa nimaš znanja ali pa vsaj sposobnosti osvajanja novih pa si mrtev. Kaj si pa delal na faksu, samo vaje ki so ti jih dali? To je veliko premalo.

'FireSTORM' ::

Hmmm...višja informatik.
C++:
- izpisovanje naključnih števil
- kazalci
- eno/dvosmerni seznam(razložen v 15-30 minutah)
- nekaj malega OO programiranja

Mislim da nisem dosti mimo vsekal ;)

Drugače je pa tak, kako si sam pridobiti izkušnje. Naredi neko stran če se že z tem ukvarjaš, ne vem, magari o nekem tvojem hobiju pa čeprav je takih strani že na tone. Napiši kak enostaven programček. Ne tak da sešteje dve celi števili in deli z 2, ampak nekaj malo bolj resnega a še vedno enostavnega. Recimo da si narediš evidenco tvojih računov ali računov za familijo recimo, kjer vnašaš vse prispele račune in jih potem "kljukaš" kateri so plačani, morda še zraven stanje na TRR dodaš ali kaj takega. Ni ti treba pisat računovodskega programa, ampak le nek enostaven evidenčni program za domačo rabo, tolko da se vidi da nekaj veš o tej stvari(programiranju), seveda stem še pokažeš tudi da se vsaj malo razumeš v denarce če dodaš še kaj sočnega zraven.
Vse to lahko potem uporabiš kot reference pri iskanju zaposlitve.

Potem kaj še lahko navedeš. Operacijski sistem Windows XP ziher obvladaš, veš ga namestit, popravit, odstranjevat malware itd itd. To je tudi neko znanje katero se navadnim smrtnikom zdi oh in spljoh. Nameščat veš programsko opremo 100%, konfigurirat jo tudi veš 100%, malo še se dotakni serverjev pa naj bodo to windows ali linux ali bsd ali kateri koli serverji, glavno da lahko pokažeš da tudi nekaj o tem veš.
Navedi tudi tvoje znanje tujega jezika, nekaterim je to pomembno saj delajo internacionalno in ti pride prav kaka Angleščina ali vsaj Nemščina, pa četudi veš samo IDE kabel zamenjat v kišti, napiši tudi to. To je vse tvoje znanje ki ti lahko pomaga pri iskanju zaposlitve.

Z tem seveda ne boš pridobil letnih izkušenj ki jih podjetja zahtevajo, ampak te izkušnje "v letih" se izničijo če pokažeš dovolj znanja, pa čeprav še nikjer nisi delal(študentski izvzet) takega dela.
Boljše to kot pa da prideš in poveš delal še nisem nikjer razen prek študenta vem pa PHP in šraufat kište. Nekako ne impresivno če mene vprašaš. Nakladaš kaj vse veš, več poveš, bolje je. Pozanimaj se prej z čim se podjetje ukvarja, če je možno kakšna orodja uporablja, poguglaj pred razgovorom o teh orodjih ali tem delu, preberi čim več, da boš nekaj vedel o tem delu ali orodjih ki se uporabljajo za to delo.
Jaz preden sem se prijavil na en razpis za delovno mesto nisem imel pojma o Delphiju(razen Pascala ki sem ga že pozabil), ampak sem napisal da ga poznam in vem nekaj tudi napisat v njem. Ker pa sem seveda takrat nekoliko obvladal bolj C++, sem privlekel sabo svoj prenosnik kjer je prebival tudi en moj programček, sem pokazal tega in še Delphi sem naštudiral v teh par dneh da sem lahko tudi še kak programček v Delphiju pokazal na razgovoru. No kasneje te službe nisem dobil zaradi prevelike oddaljenosti od doma, v Ljubljano se pa tudi nisem imel namena seliti, vsaj tisti čas ne, zaradi takih in drugačnih osebnih razlogov. Ampak to ni moj point, moj point je da se da naučiti karseda hitro tudi tisto kar od tebe zahteva potencialni delodajalec.

Na razgovoru je glavno da imaš ti glavno besedo, saj vendarle si ti prišel predstavljat sebe in svoje znanje, potencialni delodajalec postavlja dodatna vprašanja ki še ga morda zanimajo, ali pa hoče preverit pristnost tvojih besed, zato moraš pazit ampak vseeno dosti govorit na razgovoru. Ok so na razgvoru tudi pogajanja o plačilu, časovnem terminu itd itd. Ampak največ dosežeš z tem če sebe predstaviš v dobri luči.
Those penguins.... They sure aint normal....

LapD ::

Nekdo je zgleda gledal ta zadnjo Turbulenco na rtvslo :D
web&motion designer

'FireSTORM' ::

Nope, sploh ne vem kaj je to. TV prižgem samo ko kak DVD hočem pogledat.
Those penguins.... They sure aint normal....

dronyx ::

V računalništvu je tako kot v primeru medicinskih sester na intenzivni negi v kliničnem centru. Sedaj namreč stavkajo tiste s srednjo šolo, ker hočejo enako plačilo kot tiste z končano diplomo (fakulteto). Razlog: oboje opravljajo povsem enaka dela.

In to velja tudi za računalništvo. Pri nas je zelo malo služb v IT, kjer bi res potreboval kaj več kot srednjo šolo in predvsem IZKUŠNJE. V bistvu se tako kot pri medicinskih sestrah izkaže, da je šola za te službe samo navadna izguba časa. Za večino delodajalcev (razen državna uprava, kjer potrebuješ papir) je diploma, oziroma kaj si ti res končal, drugotnega pomena.

Sicer pa na začetku pač delaš kot pripravnik za manjši denar, se poizkušaš čim več naučiti in spoznati prave ljudi. Problem pa nastane, če te to delo ne veseli.

Macketina ::

Najprej ugotovi, kaj te sploh veseli. Ce si sposoben, priden in ti ni tuje da bi se se kaj v zivljenju naucil, lahko delas kjerkoli v informatiki. Vendar je tole prevec splosno, da bi lahko iz tega potegnili neke zakljucke.

Vprasi se, kaj bi delal. Web? Desktop programe? Serverji? MS/Linux? Administracija? Tehnicna pomoc? Racunalniski servis? Lasten sp/d.o.o.?

Iskreno se zahvaljujem za odgovore. Ste dali dosti dobrih informacij in jih bom tudi uposteval. Ja FireSTORM, nekako tako je zgledal program na višji šoli :D.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Začeti v ITju kot začetnik

Oddelek: Šola
264430 (3694) pegasus
»

Iskanje službe (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30253710 (41861) M.B.

Zaposlitev v Sloveniji (strani: 1 2 )

8318479 (16606) Gandalfar
»

Programer brez diplome - je težko najti šiht?

404239 (1195) hruske

Več podobnih tem