» »

Domača branja & branje bukv nasplošno

Domača branja & branje bukv nasplošno

cahahopie ::

Berete kej domača branja (tole bolj velja za srednješolce)? Ste morda v šolski bralni znački? ....
Ker.... jaz berem... zelo malo... recimo, če je treba za esej..prebrat bukvo...drgač pa nič. Sem pač neuki, neinteligenti osebek, ki se nekaj frajeriši po gimnaziji. :D
Neki v zvezi s Tantadrujem in Samorastniki mam za prebrat (3. letnik) .... ktere je to bukva? To je neka zbirka novel. Do srede morm prebrat.... ker pišemo esejčič.

Drgač pa prebiram - Slo-tech, Pcformat, Joker, Lady, PHP Manual. :D :D

R0K ::

Hja.

Jst sm do zdj vedno biu prjavljen v bralno značko in imam k sreči sošolca, ki mu fotr dela na Železnci in ima zastonj mobitel pogovore tko, da me pokliče pa mi pove obnovo knjige (k on pa itak use prebere). Tko, da zaenkrat še ni blemov. :>

DavidJ ::

:) Samorastnike nism bral, TAntadruj je pa uredu. Ceprov mi je bila se najbolj vsec Rezonja na svojem.
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

bf4ed ::

Domače branje sux!>:D
Še posebej tiste kmečke slovenske knjige ka so tak dosadne da umreš ko bereš.:D

Jeebs ::

Hm... Tkole ti povem. Jst sm lansko leto prebral samo eno knjigo za domače branje. Rezultat? Popravc. In verjem, it wasn't nice. Letos pridno berem.
Press any key to continue... RESET. Didn't you say ANY key?!?!?!

3LeR. ::

no domaca branja so v veliki vecini totalno sranje. jst berem sam tista k jih morm(pisemo solske iz njih) al pa tista k mi kdo rece so postene knjige(zadnja taka je bla Camus - Tujec). Ceprov ne berem domacih branja pa vseen dost berem tist kar me zanima....ZF :>

Tomi ::

Domača branja v SŠ so bolj tako, predvsem drugi letnik, ki ima Prešerna in naspločno romantike. Recimo Trpljenje mladega Wertherja je muka za naravoslovce. So pa zelo dobri ruski realisti, pa seveda Camus, pa Bartol je obvezen, jaz sem ga šel brati kar tako, ker smo ga brali v berilu in me je potegnil vase.
Pa obnove so tečne, samo jaz sem imel vedno srečo, saj sem debatiral o dodatnih zadevah, in vedno dobil eno pametno oceno v srednji šoli:D
metrodusa.blogspot.com

Predator ::

se strinjam... realizem rox , sploh ruski, naturalizem pa tudi ni preveč zadaj... sovražil sem pa pesmice vseh vrst in oblik;

schurda ::

Če ne boste brali, šola škrip. Sledi vojska. Potem preberite vsaj "Gospod stotnik" od Cankarja.>:D :'( :(

cahahopie ::

Akakija Akakijevič (Plašč).... naturalizem. Fak pa tak život.. o tem pa je za debatirat.:D

DavidJ ::

men so pa pesmice 10x bols od knjig.. ena fertik v 15 min :)
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

Heisenberg ::

tko bom reku, v zivljenju nisem prebral ene same knjige ! pa s tem mislim ne domacega branja in tudi kake druge ne ......
men je to najvecje izgubljanje casa....seveda vsakomur svoje

pa sem se vseeno naredil osnovno in srednjo brez problema

seveda pa me je stvar kar precej kostala skozi leta ;), vsaj dokler nisem dobil pred leti interneta

blank3_ ::

Werther je bil res en krizev pot zame... da ne omenjam Flauberve Gospe Bouvary. Tisto sem pa po 70 straneh preskocil za 220 in prebral se zandjih deset, da sem priblizno vedel kak je bil konc. Nic manj "revnega" se zato ne pocutim.

Kot je ze en reku vsakemu svoje. Jest mam zdele tri knjige odprte pol pa berem mal tu mal tam pa mi je cist ql. Domaca branja pa tud preberem vsa (1 /mesec) razen Bouvaryjeve, ki je bla res ziva groza.
Zelo sem zaposlen. Potreboval bi brezčasje... Vsaj za nekaj časa.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: blank3_ ()

Elemen_T ::

Mah.
Realizem in romantika.
- V romantiki jamrajo
- V realizmu so pa vsi omejeni in neki pametni.
jebeš to vse.
Knjiga mora biti subjekt od katerega se nekaj uporabnega naučiš ali pa vsaj ne bereš jamrajočiš in enih čisto "out" scen.
Kar pa tele gospe Bovary pa vojeni in miri in podobne stvari vsekakor so.
Da ne omenjam Prešernove romantike. LOL.
Sej ne da je to vse slabo.
Ampak ni pa prav nič zanimivo in še manj - uporabno.
Ok če odštejemo recimo Dostojevski - Zločin in Kazen pa še naprimer Gogoljev Plašč pa Revizor.
Slednji sta prav fajn zgodbici :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Elemen_T ()

DavidJ ::

zame pa je preseren bog.
>:D
"Do, or do not. There is no 'try'. "
- Yoda ('The Empire Strikes Back')

DoloresJane ::

:D Zakaj beremo?

Jaz berem zaradi zabave. In berem veliko. :) Preživim sicer kar nekaj časa na računalniku (najbrž še zmeraj manj kot nekateri med vami) in mi je branje resnična sporstitev. Fizični stik s knjigo se mi zdi veliko boljši kot branje npr. novic in člankov na internetu. Pri slednjih me moti tudi slovnična in stilistična ter semantična oporečnost. S tem sem se takorekoč rodila - z alergijo na slabo napisana besedila. ;)

Knjige so s tega vidika veliko boljše, ker v tisk praktično ne gre nobena res slaba knjiga. Knjiga je (vsebinsko in tematično) lahko dolgočasna, še vedno pa to ne pomeni, da je slaba.

Mislim, da veliko srednješolcev ne mara brati domačih branj predvsem zato, ker je potem pogovor o knjigi okrnjen in preveč strokoven, učitelji pa dopuščajo (skoraj) samo svojo interpretacijo besedila. Pri pouku književnosti so novo teme predstavljene slabo in dolgočasno ter tako ne pritegnejo veliko dijakov - s tem imam sama izkušnje iz srednje šole. ;(

Sicer pa sem vsa domača branja vestno prebrala - nekatera po večkrat. Spominim pa se, da se mi nikoli ni dalo pisati obnov in razmišljanj, ker so bila ta ponavadi tako obsežna, da mi je vzelo preveč časa. (Kar še ne pomeni, da o knjigi nisem temeljito razmislila! :) )

Tantadruj se mi je zdel dolgočasen; po mojem mnenju je Kosovel tematiko predstavil preveč dolgočasno. Sama ideja novele me ni prevzela.

Mercier ::

Jaz bi domača in vsa ostala branja najraje videl na internetu. Ampak prosveta malo šepa tu. Ne le, da ni online knjig in učbenikov, celo petletke imamo še vedno. Kolikorkat je treba napisati učbenik za matematiko, da bo končno dober? Pa še danes niso nevemkaj. Recimo, sem ponosen lastnik bukle Physics Classical and Modern od stricov Kellerja, Gettisa in Skovea. Vau... fotografija, skice, risbe, razlaga, postavitev teksta - malo manjka, da ti znanje samo ne leze v betico. Nekaj čisto drugega kot tiste po katerih smo delali v osnovni in srednji šoli, da skript s faksa sploh ne omenjam. No, na moji piše številka, pa edition.

Malo moram pa pohvaliti sloveniste - iz leta v leto je v učnih načrtih in buklah več sporočanja, pa Kos je le napisal nekaj boljši učbenik za kniževnost.

Lahko bi dali več poudarka na teorijo pri književnosti. Če nekaj veš o zadevi, se ti bistveno bolj dopade. Recimo, če te malo seznanijo z nastankom slovenskega romana, lahko Desetega brata ceniš vsaj po tej plati. Ako ti pa dajo zgolj za prebrat, se pa lahko le sprašuješ, če te mogoče prosveta s tako zadevo rahlo ne pod*ebava? Da šica mogoče popoldan uživaško vlečejo pivce, ti pa daljnovidno in blizuzorno Jurčiča bravši zabijaš čas?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ustni izpit iz slovenščine na maturi? (strani: 1 2 )

Oddelek: Šola
5223953 (14191) lebdim
»

Domače branje

Oddelek: Šola
123217 (2883) dottor

Razlika med knjigo in filmom dvajset tisoč milj pod morjem

Oddelek: Šola
374380 (3550) kuglvinkl
»

Domače branje: "Bradbury, Ray. 1953. Fahrenheit 451."

Oddelek: Novice / Domače branje
255706 (4944) Camalotz
»

Brati ali ne brati ali zakaj sploh beremo?

Oddelek: Sedem umetnosti
51558 (1457) DavidJ

Več podobnih tem