» »

Spajanje VGA kabla

Spajanje VGA kabla

JJ_7 ::

Lep pozdrav,

Začetniško vprašanje:

VGA kabel bi rad napeljal skozi luknjo v steni in ker so konektorji preveliki, ga bi bilo (najbrž) potrebno nekje prerezati in nato ponovno spojiti skupaj.

Zanima me kako se najlažje lotiti tega - lahko kabel prerežem kjerkoli in nato zalotam žice ali se to sme delati le pri konektorjih - kako se sploh pravilno sname te konektorje?

Pa še eno vprašanje: ob koncih VGA kabla so (cca 10cm stran od kontektorjev) nekakšni nastavki oz. odebelitve na žici. Kaj je tam notri in zakaj so te odebelitve potrebne?

Hvala za vso pomoč in LP!

5er--> ::

Konektorji so verjetno zaliti in jih boš težko ne-trajno razdrl.

Izi ::

ob koncih VGA kabla so (cca 10cm stran od kontektorjev) nekakšni nastavki oz. odebelitve na žici. Kaj je tam notri in zakaj so te odebelitve potrebne

Tisto so feritne zaščite proti motnjam.
Video signal po kablu je precej občutliv na vsa elektromagnetna sevanja iz okolice, da bi se vpliv teh motenj iz okolice zmanjšal se na vsak konec kabla doda feritno zaščito. Gre za kovino, ki obkroža kabel.
Ta zaščita ni nujna in jo lahko odstraniš. ampak se bo verjetno poslabšala kvaliteta signala.

Drugače pa ti ne priporočan rezanja in štukanja kabla, ker bo preveč dela, notri je namreč precejšnje število zelo tankih žičk. In še na mestu štukanja bo prihajalo do dodatnih motenj.

Bolj pametno je, da ti lepo zvrtaš skoti steno večjo luknjo, da boš vse spravil skozi in nato steno popraviš nazaj z gipsom in še malo pobeliš. Bo manj dela in bolj zanesljivo bo delovalo vse skupaj :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Izi ()

SimplTech ::

Mogoče lahko probaš in si pomagaš z CAT5 mrežnim ali FTP kablom. Tako lahko zvrtaš relativno majhno luknjo, daš mrežni kabel skozi, na vsakem koncu si na narediš VGA -> CAT5 "pretvornik".
Za več info si oglej:
Link 1
Link 2

Sicer sam še nisem preizkusil zadeve v praksi, a sem v Monitorju zasledil članek, kjer so z FTP kablom uspešno speljali 10m dolg VGA kabel v projektor.

sinko999 ::

VGA kabel lahko pelješ 30m daleč brez problema samo pa mora biti v enem kosu ne sme biti štukan. Kje pa dobiti vga konektorje pa kable pa malo povprašaj pri prodajalcih elektronike.
Problemi se ti pojavijo pri integriranih karticah ker imajo "prešvoh" signal, kakor pa je samostojna pa ni problemov. Zalotati konektor tudi ni problem, samo paziti moraš na vrstni red žic in pa bolj pomembno tak konektor je bolj občutljiv, kaj lahko se ti zgodi da se žička zlomi pa boš gledal malo čudne barve.

LP
Ni? ni ve?no !


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

flat utp kabel 6a ali vsaj 5e

Oddelek: Pomoč in nasveti
394939 (3452) helo
»

Kateri UTP kabel?

Oddelek: Omrežja in internet
3614169 (4344) Lonsarg
»

Kakšen HDMI kabel 15m? (strani: 1 2 )

Oddelek: Zvok in slika
7316217 (6602) jurehaup
»

vga kabel

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
101455 (1117) uvz123
»

Kvaliteten DVI kabel (strani: 1 2 )

Oddelek: Strojna oprema
905517 (3909) Karen

Več podobnih tem