» »

USB miš "zmrzuje"

USB miš "zmrzuje"

dela ::

Gre za navezo logitech RX300, XP Pro SP2 in AsRock aliveNF6G-VSTA (AM2). Miš ima USB priključek in sem jo do zdaj uporabljal preko PS2 adapterja, kjer ni bilo problemov, poleg tega sem uporabljal še USB tipkovnico. Zdaj sem se odločil, da bi bilo malce bolj udobno, če bi zadevo obrnil in bi tipkovnico priklopil preko PS2 adapterja, miš pa direktno na USB, ker tipkovnico včasih potrebujem še preden računalnik pride do grafičnega načina in se USB driverji naložijo (recimo za udobno izbiro safe mode ipd.), miška pa tako ali tako v "tekstovnem načinu" nič ne pomaga in se lahko "vklopi" malce kasneje.

Ko sem miš priklopil direktno na USB, sem opazil problem: na vsakih 5-10 sekund se miškin kurzor ustavi za kakšno sekundo. V BIOSu sem preizkusil vse nastavitve, ki bi lahko vplivale na kakšne konflikte, pa nobena ni pomagala. Malce sem pogooglal - nekaterim pomaga, da miš prestavijo na drug USB priključek, pri meni ne.

Načeloma bi lahko enostavno kupil še en USB-PS2 adapter in oboje elegantno priklopil na PS2, a vseeno me čudi, da USB miška dela probleme na USB priključku in bi rad to iz principa nekako rešil.

Je še kdo imel kakšen podoben problem? Kakšne ideje?

dela ::

Aja, če je tipkovnica priklopljena direktno preko USB, se input nič ne ustavlja, če držim tipko (v open office, recimo), zato verjetno za kak globalen USB problem ne gre - verjetno kaj softverskega.

dela ::

Poskusil sem še drugo USB miško - tudi zmrzuje, le nekoliko bolj poredko. Prestavil sem tudi jumper na plošči iz nastavitve +5VSB (stand by) na +5V za PS2/USB priključke, če bi slučajno kaj pomagalo - tudi ne.

Trenutno sem na drugem računalniku, ki je glede železovja dokaj podoben (enaka matična, procesor, RAM (a le ena palčka v single channel, na prvem računalniku dve v DC), ampak uporablja integrirano grafično (GF 6150) namesto 7600GS, ostale komponente so tudi različne, a te tako ali tako ne bi smele biti pomembne (disk, optična enota, napajalnik). Na tem računalniku so problemi popolnoma isti (softver tudi). Miška zmrzuje popolnoma enako.

dela ::

V Ubuntu 8.04 (dual-boot na računalniku št. 2) ne zmrzuje. Bi moral preizkusiti že prej.

R33D3M33R ::

A si preizkusil namestiti tudi service pack 3?
Moja domača stran: http://andrej.mernik.eu
Na spletu že od junija 2002 ;)
:(){ :|:& };:

dela ::

Sem, tudi vse ostale microsoftove patche, pa ni pomagalo, vseeno hvala za nasvet. Naletel sem na tole, kar bi lahko razložilo moje težave (moji plošči imata ta čipset), tretji post pa morda tudi, zakaj na najnovejšem ubuntu deluje v redu - na starejših očitno ni.

blackbfm ::

Če rabiš sigurnost in 100% delovanje priklopi oboje na PS2. Se mi zdi da se splača. Saj ne rečem da USB ni dober, načeloma deluje v redu, no se pa najdejo primeri kjer se USB potuhne potem ti ostane pa le še reboot.

dela ::

Ja, na PS2 zadeve delujejo čisto zanesljivo, a gre bolj za princip kot kaj drugega. Kolikor sem razbral, gre za nekakšno težavo z napajanjem vgrajenega USB kontrolerja na večini nForce 430 plošč in enostavno ni sprejemljivo, da nobena USB miš (ok, preizkusil sem samo 2, več jih nimam) ne deluje normalno na določenem tipu matične plošče (tudi ni osamljen primer, ker imam dva kosa), brezhibno pa isti miški delujeta na ostalih matičnih ploščah (obe preizkusil pri sosedu - starejši VIA čipset). Prejle sem spet malo surfal po netu v ubuntu in se moram popraviti - tudi tam se zatikanje miške pojavlja, a veliko manj pogosto in opazno, zato sem zadevo prvič spregledal. Iz linka, ki sem ga postal, je možno razbrati tudi, da ubuntu skupnost za to težavo ve že od leta 2006, kar verjetno pomeni, da programsko težave ni mogoče popolnoma odpraviti, jo je pa možno narediti manj motečo.

Potem je pa še vprašanje, kako tak USB kontroler vpliva na ostale naprave, ki se USB priključku ne morejo izogniti. Sicer zaenkrat z ostalimi napravami še nisem imel večjih težav, plošči pa imam približno eno leto.

dela ::

Mogoče bo pomagalo komu, ki bo kdaj iskal rešitev za podobne težave: po skoraj treh letih sem bolj po slučaju našel (so)krivca - napajalnik. Star je bil že skoraj 11 let, takrat med najmočnejšimi, zato je tudi brez težav poganjal 7 let mlajšo pisarniško mašino. Pred kratkim sem v napajalniku menjaval ventilator, ker je stari že ružil, in opazil grdo napihnjen kondenzator ter na enem mestu precej ožgano tiskanino (očitno standarden problem teh napajalnikov), zato sem sklenil, da ga zamenjam. Pred nekaj dnevi sem napajalnik menjal, danes pa prvič spet priklopil miško direktno na USB (ker sem na težavo že malce pozabil in nisem verjel, da je kriv napajalnik) in voila - "zmrzovanja" miške več ni.

Ko sem pisal OP, sem napajalnik popolnoma diskvalificiral kot vzrok, ker imam 2 mašini s to ploščo, problem se je pa pojavljal na obeh. Drugo ploščo je poganjal (in jo še vedno) takrat manj kot leto (zdaj ~3,5 let) star LC-Power 380W (vem, da niso kaj prida, a na mašini, ki redko potegne več kot 100W, nisem pričakoval težav). There you have it; občutljiv USB kontroler + slab napajalnik = težave/težavice. No ja, vsaj skurilo ničesar ni.

logout ::

Škoda da je malo takšnih, kot si ti, da konkretno opišejo tudi rešitev problema, če so jo našli. Zahvala za odnos z moje strani.

L.p., Kloko

xyxyxyxy ::

Še en s podobno težavo tukaj. Lastim si miško MX Revolution, pri kateri že nekaj tednov opažam, da zmrzuje. Kurzor se pogosto ustavlja, "trza" med premikanjem, vzroka za to težavo pa ne nikakor ne najdem. Kaj bi lahko bilo narobe? Da bi šlo za napajalnik, dvomim, ker računalnik deluje brezhibno, star je leto dni.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rate limit ali kako moderno USB misko priklopiti na star 16 bitni racunalnik

Oddelek: Programiranje
181872 (1260) BigWhale
»

Vtaknem USB --> PC se obesi

Oddelek: Pomoč in nasveti
291608 (1242) hojnikb
»

Miš ne dela (ne USB, ne ps2...)

Oddelek: Pomoč in nasveti
171954 (1780) tj6000
»

Dobesedno cudni stvari ???

Oddelek: Strojna oprema
282485 (1351) *ziga*
»

USB ali PS/2?

Oddelek: Pomoč in nasveti
101315 (1135) andrej

Več podobnih tem