Forum » Elektrotehnika in elektronika » fotovoltaika, krimilnik in varčen računalnik
fotovoltaika, krimilnik in varčen računalnik
Piranha ::
Zdravo majstori!
Imam idejo ampak ne dovolj elektro-tehničnega znanja. Sam sem po poklicu gradbenik in kvečjemu znam dimanzionirat varovalke ali pa izračunat moč in porabo kakega mešalca za beton. :P
Skratka... V prejšnji moji temi sem spraševal, kakšen varčen računalnik kupiti za en mali home server. Poraba takega računalnika bi bila največ 50 W do 60 W. Tak računalnik potem žre dobrih 400 kWh na leto, kar v EURčkih znese kakih 40 do 50 EUR. Ker sem doma na prisojenm mestu, me zanima, ali bi se tak računalnik dalo napajat tudi z fotovoltaiko? (seveda samo čez dan) :)
Zamislil sem si zadevo nekako takole... Ker se računalnik itak že napaja s pomočjo zunanjega pretvornika na napetost 12 V in maksimalno jakostjo napajalnika 80 W (notranji napajlnik picoPSU 80W) je to ravno taka napetost, katero se (koliko sem bral) da doseči tudi z solarnimi paneli. Razumem samo toliko, da je 50W dokaj mala poraba in bi bil kolektor velik koliko? 1 kvadratni meter?
Seveda sonce ne sije vedno, zato bi se zadeva morala samodejno (ko pade jakost sonca) preklopit nazaj na omrežje. Kako to rešit? Obstaja že kaka komercialna rešitev? Kar se tiče tega sem pa totalni noob.
Imam idejo ampak ne dovolj elektro-tehničnega znanja. Sam sem po poklicu gradbenik in kvečjemu znam dimanzionirat varovalke ali pa izračunat moč in porabo kakega mešalca za beton. :P
Skratka... V prejšnji moji temi sem spraševal, kakšen varčen računalnik kupiti za en mali home server. Poraba takega računalnika bi bila največ 50 W do 60 W. Tak računalnik potem žre dobrih 400 kWh na leto, kar v EURčkih znese kakih 40 do 50 EUR. Ker sem doma na prisojenm mestu, me zanima, ali bi se tak računalnik dalo napajat tudi z fotovoltaiko? (seveda samo čez dan) :)
Zamislil sem si zadevo nekako takole... Ker se računalnik itak že napaja s pomočjo zunanjega pretvornika na napetost 12 V in maksimalno jakostjo napajalnika 80 W (notranji napajlnik picoPSU 80W) je to ravno taka napetost, katero se (koliko sem bral) da doseči tudi z solarnimi paneli. Razumem samo toliko, da je 50W dokaj mala poraba in bi bil kolektor velik koliko? 1 kvadratni meter?
Seveda sonce ne sije vedno, zato bi se zadeva morala samodejno (ko pade jakost sonca) preklopit nazaj na omrežje. Kako to rešit? Obstaja že kaka komercialna rešitev? Kar se tiče tega sem pa totalni noob.
Piranha
- spremenil: Piranha ()
Pyr0Beast ::
Mhm.. tale picoPSU in pretvornik za njega nima nevemkolikšnega izkoristka.
Če vzameš 12V switcherja, bi lahko priklopil panel (preko diode) direktno na 12V vhod picoPSU-ja, switcher pa bo 'dopolnil' do 12V.
To se mi zdi še najlažje in daleč najbolj učinkovito, seveda, če z močjo panela ne pretiravaš.
Imaš kako idejo, koliko to pije na 12V ?
Če vzameš 12V switcherja, bi lahko priklopil panel (preko diode) direktno na 12V vhod picoPSU-ja, switcher pa bo 'dopolnil' do 12V.
To se mi zdi še najlažje in daleč najbolj učinkovito, seveda, če z močjo panela ne pretiravaš.
Imaš kako idejo, koliko to pije na 12V ?
Some nanoparticles are more equal than others
Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place
Ta računalnik potrebuje zgolj 50 W za obratovanje. To pomeni, če imam not celo RAID 0 polje. Govorim o računalniku Intel Little Valley. Kupil bom pa itak Little Falls, ki je še varčnejši. Več o tem najdeš tukaj...
http://mediacar.si/index.php/Napajalnik...
Iz štekera bi tak računalnik napajal s tem: http://mediacar.si/index.php/Napajalnik...
V računalniku pa bi bil picoPSU, kateri se pa fila z 12V napetosti: http://mediacar.si/index.php/Napajalnik...
Tak preklopnik bi nato imel med polnilcem, ki je vštekan v šteker in med picoPSU-jem. Solarni panel pa itak proizvaja 12V?
Drugače pa pojma nimam kaj je switcher in dioda, slike ali shema takega vezja bi pomagala, ker bi nato to lahko dal komu izdelat. Se javi kdo tukaj za izdelavo? :)
http://mediacar.si/index.php/Napajalnik...
Iz štekera bi tak računalnik napajal s tem: http://mediacar.si/index.php/Napajalnik...
V računalniku pa bi bil picoPSU, kateri se pa fila z 12V napetosti: http://mediacar.si/index.php/Napajalnik...
Tak preklopnik bi nato imel med polnilcem, ki je vštekan v šteker in med picoPSU-jem. Solarni panel pa itak proizvaja 12V?
Drugače pa pojma nimam kaj je switcher in dioda, slike ali shema takega vezja bi pomagala, ker bi nato to lahko dal komu izdelat. Se javi kdo tukaj za izdelavo? :)
Piranha
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Piranha ()
bosto ::
Primer panela. Sicer je link na conrad, ki ni ravno znan po nizkih cenah, samo kolikor sem vidu drugje tudi niso bistveno nizje. Malo dragi so ti stosi.
60W solarni modul je okoli 400€ -> Za 10 let non-stop 24/7 obratovanja. Se je za zamislit.
Torej se ti bo amortiziralo po kakih 20 letih (sonce je samo podnevi), IMO se ti sploh ne splača, saj bo že po 10h letih komp za 'odmet'.
Nabaviš kakšen čim učinkovitejši napajalnik, kolikor se da majhne moči in z aktivnim PFC-jem.
Poleg tega bi lahko spustil napetost na procu, če želiš res doseči nizko porabo. Moj AXP na 550MHz in 1.175V z nekaj modifikacijami kuri okoli 25W (brez diska -5W). Da se, drago pa tudi ni.
3500+ AMD s Cool'n'Quitet tudi ne kuri dosti več, s tem, da imaš moči še v rezervi, današnji proci so pa postali že zelo učinkoviti, kar se porabe tiče.
Vsekakor se ti skoraj splača ugašati komp čez noč in čez vikend, če imaš SSD diske, ki ne trpijo zaradi vklopov. Poleg tega boš z 'prihranjeno' elektriko lahko kupil 70€ vreden disk vsake 3 leta, kakor je običajna življenska doba tek stvari.
Torej se ti bo amortiziralo po kakih 20 letih (sonce je samo podnevi), IMO se ti sploh ne splača, saj bo že po 10h letih komp za 'odmet'.
Nabaviš kakšen čim učinkovitejši napajalnik, kolikor se da majhne moči in z aktivnim PFC-jem.
Poleg tega bi lahko spustil napetost na procu, če želiš res doseči nizko porabo. Moj AXP na 550MHz in 1.175V z nekaj modifikacijami kuri okoli 25W (brez diska -5W). Da se, drago pa tudi ni.
3500+ AMD s Cool'n'Quitet tudi ne kuri dosti več, s tem, da imaš moči še v rezervi, današnji proci so pa postali že zelo učinkoviti, kar se porabe tiče.
Vsekakor se ti skoraj splača ugašati komp čez noč in čez vikend, če imaš SSD diske, ki ne trpijo zaradi vklopov. Poleg tega boš z 'prihranjeno' elektriko lahko kupil 70€ vreden disk vsake 3 leta, kakor je običajna življenska doba tek stvari.
il ::
Tukaj imaš nekaj različnih kit kompletov, ki vsebujejo panel, regulator in ostale potrebne stvari.
Brane2 ::
Jaz bi šel na enosmerno varianto. Usmeriš 220V, jo zgladiš ( v osnovi rabiš za to usmerniški mostiček, kondi in dušilko ) in dobiš 300V enosmerne.
Vsak pametten računalnik bi moral znati delati iz tega neposredno.
Potem pa za solarpanele narediš simpl switcher, ki poskuša napolniti nek elektrolit na 320V ( vendar ne gre čez recimo 340V) in tega vežeš vzporedno s svojim usmerjenim izhodom.
Ko je sonce in mu bo to ratalo, boš laufal samo na solarno energijo.
Drugače pa bo poraba mešana, v skladu z delom panelov pač.
Fertik deu...
Vsak pametten računalnik bi moral znati delati iz tega neposredno.
Potem pa za solarpanele narediš simpl switcher, ki poskuša napolniti nek elektrolit na 320V ( vendar ne gre čez recimo 340V) in tega vežeš vzporedno s svojim usmerjenim izhodom.
Ko je sonce in mu bo to ratalo, boš laufal samo na solarno energijo.
Drugače pa bo poraba mešana, v skladu z delom panelov pač.
Fertik deu...
On the journey of life, I chose the psycho path.
TESKAn ::
Če že dela switcher, je po moje boljša obratna smer - flyback z 240 na ~12, panel pa direkt, ko je dovolj sonca.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.
Brane2 ::
V moji varianti lahko napajaš večino bremen, ki delajo na 220V in imajo elektronski pretvornik- npr laptop, GSM itd itd.
On the journey of life, I chose the psycho path.
Uf uf, ti kompleti so pa res zasoljeni. Bo očitno potrebno še malo počakat. Se pa poraja eno novo vprašanje...
Pyr0Beast, omenil si nekaj z izkostikom pretvornika. Sam PicPSU ima tam do 95% izkoristek. Kako je pa z adapterjem pa ne vem. Ima kdo kak podatek o teh adapterjih, ki so kot za prenosnike?
Pyr0Beast, omenil si nekaj z izkostikom pretvornika. Sam PicPSU ima tam do 95% izkoristek. Kako je pa z adapterjem pa ne vem. Ima kdo kak podatek o teh adapterjih, ki so kot za prenosnike?
Piranha
PicoPSU ima teoretični izkoristek okoli 95%, realni je tam okoli 90%, switcher, ki ga napaja pa najbrž okoli 80, 90%. Torej vse skupaj okoli 70, 80%. Je že skoraj bolje, da se odločiš za kakšen dober oz. boljši napajalnik, kateri ima izkoristek okoli 85% ali višje.
Lahko pogledaš za 80plus napajalniki, kateri naj bi imeli izkoristke višje od 80% pri kakršnikoli obremenitvi.
Lahko pogledaš za 80plus napajalniki, kateri naj bi imeli izkoristke višje od 80% pri kakršnikoli obremenitvi.
Na tej strani sem našel podatek o tem, koliko ima taka kombinacija adapter + picPSU eficienco...
http://www.silentpcreview.com/article60...
Je pa res, da zna biti napajalnik (normalen za PC) cenejši. Sem že gledal nekaj tega...
http://www.ceneje.si/enermax-napajalnik...
Sem pa nekaj zasledil, da je izkoristek napajalnikov zelo slab, če je izkoriščenost samega napajalnika majhna. Ta enermaxov je 370 W, jaz bom pa rabil le kakih 60 W. Tu bi torej znal biti problem?
http://www.silentpcreview.com/article60...
Je pa res, da zna biti napajalnik (normalen za PC) cenejši. Sem že gledal nekaj tega...
http://www.ceneje.si/enermax-napajalnik...
Sem pa nekaj zasledil, da je izkoristek napajalnikov zelo slab, če je izkoriščenost samega napajalnika majhna. Ta enermaxov je 370 W, jaz bom pa rabil le kakih 60 W. Tu bi torej znal biti problem?
Piranha
Zato pa so kao 80plus napajalniki :)
Sicer pri večini z aktivnim PFC-jem izkoristek ne niha tako.
60W na uni plati je najbrž peak power, realna obremenitev je najbrž okoli 20W
Sicer pri večini z aktivnim PFC-jem izkoristek ne niha tako.
60W na uni plati je najbrž peak power, realna obremenitev je najbrž okoli 20W
Sem našel Enermax-ovega 82+ pro 385 W, ta bi že bil za mene...
http://www.enermaxusa.com/catalog/produ...
Okej, še eno vprašanje. :) Jaz mam seaj 350VA UPS od APC... Koliko časa bi zdržal tak računalnik, ki ima porabe max 40 do 50W na takem UPS-u? Je še kak boljši od APC z primerljivo ceno?
http://www.enermaxusa.com/catalog/produ...
Okej, še eno vprašanje. :) Jaz mam seaj 350VA UPS od APC... Koliko časa bi zdržal tak računalnik, ki ima porabe max 40 do 50W na takem UPS-u? Je še kak boljši od APC z primerljivo ceno?
Piranha
Hmm, če ima še dobro baterijo kakih 15, 20 minut, mogoče celo pol ure (če se ne motim imajo cenejši upsi 10 minut uptima pri polovični moči).
gorjanc ::
Mimogrede če boš namestil fotovoltaiko se ti iz njo pridobljeno elktriko splača prodajat elektru računalnik naj se pa kar lepo iz omrežja napaja. Država subvencionira vsak s sončno energijo pridobljen kilovat s kar štirikrat večjo odkupno ceno.
TESKAn ::
V moji varianti lahko napajaš večino bremen, ki delajo na 220V in imajo elektronski pretvornik- npr laptop, GSM itd itd.
Mislim, da hoče v tem primeru napajat samo PicoPSU - ta pa rabi 12V.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
Iz mojega malega poceni setupa sem že prišel na mali monstrum...
Ker bi to bil mali home server in hkrati tudi računalnik, kjer bi se hranile razne varnostne kopije (acronis, emaili (outlook PST), datoteke, glasba,...) razmišljam o RAID kartici (ADAPTEC SATA krmilnik 1220SA RAID 2PORT SATA-II) in RAID 1 polju. Še dobro, da ima little falls eno PCI-E režo. :) Uporabil bi dva WD caviar diska po 1 TB WD10EACS, ki sta po vrhu še zelo varčna. UPS bom vzel APC UPS SMART 420VA SC420I (obstaja boljši za isti denar?), ki bo to vse napajal v primeru izpada elektrike, prenapetosti. Kaj si mislite o tem setupu?
Kako je pa z takim UPS-om in nevihtami? Sem lahko ob nevihti brezbrižen ali moram izklopit zadevo? V mislih imam vtičnice in telefonsko omrežje (indirektni udar po žici).
Ker bi to bil mali home server in hkrati tudi računalnik, kjer bi se hranile razne varnostne kopije (acronis, emaili (outlook PST), datoteke, glasba,...) razmišljam o RAID kartici (ADAPTEC SATA krmilnik 1220SA RAID 2PORT SATA-II) in RAID 1 polju. Še dobro, da ima little falls eno PCI-E režo. :) Uporabil bi dva WD caviar diska po 1 TB WD10EACS, ki sta po vrhu še zelo varčna. UPS bom vzel APC UPS SMART 420VA SC420I (obstaja boljši za isti denar?), ki bo to vse napajal v primeru izpada elektrike, prenapetosti. Kaj si mislite o tem setupu?
Kako je pa z takim UPS-om in nevihtami? Sem lahko ob nevihti brezbrižen ali moram izklopit zadevo? V mislih imam vtičnice in telefonsko omrežje (indirektni udar po žici).
Piranha
Azrael ::
Glede UPS, glej temo: Nakup ups.
Proti koncu te teme je še povezava do testa pri reviji Monitor. Zelo priporočam, da si ogledaš tudi to. Pri malih, peresno lahkih APC modelih namreč samo zelo preplačaš ime, ne dobiš pa nič boljšo napravo, kot kakšno drugo z manj znanim imenom, ki je pol cenejša.
Proti koncu te teme je še povezava do testa pri reviji Monitor. Zelo priporočam, da si ogledaš tudi to. Pri malih, peresno lahkih APC modelih namreč samo zelo preplačaš ime, ne dobiš pa nič boljšo napravo, kot kakšno drugo z manj znanim imenom, ki je pol cenejša.
Nekoč je bil Slo-tech.
APC-ji so pod 1kW hudo hudo preplačani. Poleg tega se nekateri proizvajalci prav branijo dati podatke o njih. V tem primeru raje stran. Kapaciteta, napetost in teža baterije je osnovna in iz tega lahko dobiš večino podatkov. 10k€ vreden ups ti ne pomaga veliko, če imaš noter baterije za 30€ ...
OK, prebral sem Monitorjev članek in našel Socomec NET1000-PE UPS. Zadeva je očitno dokaj dobra in niti ni tako draga (140 EUR). Zanima me, koliko moči pobere UPS sam, če je moč, ki jo potrebuje računalnik skupaj zgolj 50 W? Koliko sem bral članke, je takšen UPS (line interactive) zelo efficienten pri takih porabnikih ali zelo neeficienten? Čisto sem že zmešan.
Piranha
Vseeno je. Računaj pa na okoli 10W izgub pri obeh.
srus ::
Zakaj si ne omisliš embedded PC računalnika - imajo bistveno nižjo porabo, v rangu pod 10 W idle, pa samo na +12 V se napajajo. Odpadejo ti razni PSUji in UPSji s slabim izkoristkom.
Ali sta Atom N290/Z510 ali Pentium 2,1 M dovolj zate, ali potrebuješ kaj močnejšega? Če sta, potem le odločitev jasna.
Te robe je kot listja in trave, pogoglaj za "embedded SBC". Poglej si npr. izbiro na http://uk.kontron.com/products/boards+a...
Ali sta Atom N290/Z510 ali Pentium 2,1 M dovolj zate, ali potrebuješ kaj močnejšega? Če sta, potem le odločitev jasna.
Te robe je kot listja in trave, pogoglaj za "embedded SBC". Poglej si npr. izbiro na http://uk.kontron.com/products/boards+a...
Nah. Embedded sistemi kurijo se vedno veliko soka. Najbolje vzeti en poceni netbook na n270 osnovi in gor rukniti server.
Ce pazis pri nakupu da prenosnik pozre se vse voltaze od 8-25V pa ga lahko furas preko svincenega akkuja (kar imam v planu narediti //.enkrat)
Ce pazis pri nakupu da prenosnik pozre se vse voltaze od 8-25V pa ga lahko furas preko svincenega akkuja (kar imam v planu narediti //.enkrat)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Asus P8H77-I + picoPSU (strani: 1 2 )Oddelek: Kaj kupiti | 11456 (10574) | akulp |
» | Gigabyte GA-J1900N-D3V, kakšen napajalnik ???Oddelek: Strojna oprema | 1704 (1371) | moat |
» | PicoPSU oz. nekaj pod 150WOddelek: Kaj kupiti | 1999 (1375) | veqlargh |
» | Najmanjši napajalnik - picoPSUOddelek: Novice / Modifikacije | 6443 (2585) | floyd1 |
» | Nov računalnik za server- čim cenejeOddelek: Kaj kupiti | 1891 (1585) | Stra |