» »

Klima 2.6KW vs. 3.5KW in poraba elektrike

Klima 2.6KW vs. 3.5KW in poraba elektrike

tabla ::

Razmislam o nakupu panasonic INVERTER E9GKE ali E12GKE...9-ka je 2.6KW (0,8-3.0KW max), 12-ka pa 3.5kW(0,8-4.0KW).

Zanima me samo eno vprasanje tehnicne narave,
ce je prostor recimo 40m2, kar je dovolj tako za 9ko kot 12ko... ali bo poraba elektrike v obeh primerih enaka? Ker teoriticno si jaz predstavljam zadevo tako: mocnejsa klima v enakem prostoru hitreje ohladi in potem ohranja temperaturo, ali se morda motim in bo v vsakem primeru 3.5KW porabila vec elektrike? (upostevamo da je prostor zelo majhen)

Hvala!

Ted ::

Se ne motiš, bo tvoja teorija kar držala. V tvojem primeru ni toliko pomembna moč, pomembnejši je izkoristek klime.
Mah...

OZZY ::

Kot je bo omenjeno je pomemben izkoristek ali hladilni koeficient klime, ki ga imajo klime ki spadajo v varčni razred A nekje 3+. Se previ če je hladilna moč 3kw je max poraba 1kw. Inverter pa prej doseže željeno temperaturo in jo tudi samodejno uravnava. Pri tem poraba niha..od 200w do toliko kot je max poraba klime, kot tudi hladilna moč. Pač glede na potrebe. Zato je inverter dobra stvar.
Tako da v tvojem primeru ni rečeno, da bo 3.5kw klima porabila veliko več, saj sta obe inverterski. To je odvisno tudi od volumna, ki ga želiš ohladiti. Pri klimi ne gledaš m2 ampak do koliko m3 je specificirana, saj majo stanovanja različno visoke strope.
Moraš pa upoštevat še veliko drugih dejavnikov kok močno klimo rabiš. Tukaj imaš približen izračun kok močno rabiš:
http://www.vitanest.si/pomoc_pri_izbiri...
Go with the flow.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: OZZY ()

Pyr0Beast ::

Če se prav spomnim, 4kW klima žre 4kW ... hladilna moč je pa okoli 12kW
Some nanoparticles are more equal than others

Good work: Any notion of sanity and critical thought is off-topic in this place

MadMax ::

Ker ima večja sestra enake serije običajno nižji izkoristek (vrednosti EER in COP), bo dolgoročno gledano 12-ka pokurila več od 9-ke.

Ako gre za količkaj spodobno klimo (EER vsaj 4), je za 40m2 9-ka že več kot dovolj.
Seveda to ne velja v primeru mansarde s slabo izolacijo, z velikimi okni skozi katera greje sonce, kupom vedno prižgane zabavne elektronike itd....

/edit: zatipk
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MadMax ()

Dr_M ::

E9GKE je vec kot dovolj za 40m2, edino ostali prostori, ki so loceni z vrati bodo bolj slabo ohlajeni. Ampak za en prostor bo pa hladen.
Imamo doma v dnevni tako klimo, sicer je prostor manjsi, ampak je not TV, racunalnik in se nekaj malenkosti, pa se na vrhu bloka na zahodni strani smo, pa ni niti najmanjsega problema s hlajenjem :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

okay torej 9ka in 12ka ne bosta pokurili enako ce bosta nastavleni na 24C? dolgorocno ceprav je prostor manjsi in enota ne bi delala na maximumu?

Kar se tice hlajenja...40m2 je cel stanovanje (2 sobno) (balkona nisem stel tam je zun. enota tam je se 4m2)

Problem je ker spim v sobi na drugi strani stanovanja, dvojcek je pa 2k EUR, medtem ko je 12ka 1k EUR. zato sprasujem vse te stvari, z 12ko bi zihr zmrznu un prostor pa mel ostale dovolj hladne.

zdej sm torej slisal razlicne razlage glede porabe elektrike v prostoru, ki ne izkorisca maximuma ne ene ne druge naprave. Rad bi vedu kako bo v mojem primeru.

Če maš možnost si ubavi tako, katera uporablja vodo za cirkulacijo, jo je dosti lažje vzdrževat.

Poleg tega, če boš imel samo eno notranjo enoto, boš v enem prostoru imel savno, v drugem pa hrano zamrzoval ..

SimonMS ::

energetik ::

zdej sm torej slisal razlicne razlage glede porabe elektrike v prostoru, ki ne izkorisca maximuma ne ene ne druge naprave. Rad bi vedu kako bo v mojem primeru.

Glede na to, da gledaš inverter, si upam trditi da bo poraba skoraj povsem enaka. Za ohranjanje nastavljene temp. rabiš določeno moč, zato je poraba ista neglede na moč klime. Važn je samo EER (izkoristek). Močnejša bo pač krajši čas na ON in daljši na OFF, šibkejša pa obratno. Porabljena energija pa ista.

+1

Močnejša bo pač krajši čas na ON in daljši na OFF, šibkejša pa obratno.

EDIT: to velja za NEinvertersko klimo. Inverter bo pa moč prilagodil pri obeh na isto vrednost, pa če je prva 2,5kW druga pa 4kW.

energetik, daj prosim preberi svoje nelogičnosti....
Sam pišeš, da je poraba odvisna od EER.
Ker ima močnejša nižji EER, bo posledično pokurila več elektrike za enak učinek.
Kako bosta torej obe klimi pokurili enako?

Mislil sem, ČE imata obe enak EER. Koliko pa imajo v praksi, ne vem, ker sem do zdaj nabavljal le take do 2,5kW..
Za inverterje se mi zdi da to kar velja, glede na tole

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

prismo ::

Razmislam o nakupu panasonic INVERTER E9GKE ali E12GKE...9-ka je 2.6KW (0,8-3.0KW max), 12-ka pa 3.5kW(0,8-4.0KW).

Kje si jo gledal, za koliko €?

Mislil sem, ČE imata obe enak EER. Koliko pa imajo v praksi, ne vem, ker sem do zdaj nabavljal le take do 2,5kW..
Za inverterje se mi zdi da to kar velja, glede na tole

V praksi še nisem zasledil, da bi pri napravah istega tipa, katere se torej razlikujeta le po nazivni moči (2.5 vs. 3.5kW, 9kBTU vs. 12kBTU in podobno), dve tako "sosednji" napravi imeli enak EER/COP.
Še vedno je močnejša imela slabši izkoristek.
Govorim pa za navedeni rang hišnih klim, torej jakosti, navedene zgoraj v oklepaju. Seveda inverterskih in pa z vrednostmi COP/EER nad 4, saj kar je manj, je dandanes oslarija kupovat (pa ok, o tem naj sodi vsak sam glede na finančne zmožnosti).
Kako je pri močnejših ne spremljam, predvidevam pa, da podobno.
Sicer pa lahko vsak pogugla za tehničnimi podatki in če se komu ljubi, naj za hec copy/pasta tu.

Tio2 ::

Sem kar na hitro prebral temo, pa bi rad omenil moznost hlajenja hise s parabolo:
hladilniki delujejo tako, da dolocen plin npr. amoniak segrejejo v stisnjeni cevi; tu plin dobi hitrost in po doloceni poti se cev nenadoma razsiri. Pri tem sirjenju plin potrebuje energijo, zato si jo vzame iz prostora, kjer je.
Varianta je cenovo boljsa, potrosnja za energijo nula, brez mehanike.

In, kaj naj bi parabola imela veze tukaj ?

@Tio2: a to misliš ti na absorbcijski hladilnik? Ki deluje na primer na plin? Ne vem pa od kje ti to, da ne porabi nič energije. Mislim da ima slabši izkoristek od kompresorskega.
Ja, tud mene zanima kaj ima tukaj veze parabola? :\

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: energetik ()

balocom ::

Parabola pline extra pospeš (baje do zvočne če ne kr nadzvočne hitrosti) - vsaj tako mi je enkrt en strojnik razlgov...
V svetu brez googla bi bil najbolj uporabljen ukaz v bash-u ukaz man

Za to še vedno rabiš energijo ..

Pujcek ::

bom kar tole mal starejso temu ugrabil in sicer racunam priblizno porabo klima naprave in me zanima (ker nisem nasel na hitro podatka) ali elektricna poraba, ki je napisana na klimi pomeni maksimalno porabo al je to po kaksnem standardu al kako? konkretno imam klimo s porabo 800 W (tako pise na skatli) pa me zanima ali porabi 800 W pri polni obremenitvi????
:)

Ja. +/- neko odstopanje.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Katera klima (strani: 1 2 3 4127 128 129 130 )

Oddelek: Kaj kupiti
64641266589 (4141) Rašo
»

Cena ogrevanja s klimo (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21658400 (33519) facepalm
»

Kako močno klimo kupiti?

3921004 (19585) LordTado
»

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

2517197 (16680) Pyr0Beast
»

Moč klime -- nateg?