» »

Moč klime -- nateg?

Moč klime -- nateg?

zlabo ::

Nekaj me bega.
Včeraj sem gledal eno reklamo od mediadoma(prospekt) in sta na prvi strani dve klima napravi.
In sicer piše da je priključna moč (sklepam da el. moč) 820W, moč hlajenja/gretja pa 3,5kW.
Sedaj mi naj pa nekdo to obrazloži kako je možno da dobimo ven več kot vložimo.
Skoraj nemogoče se mi zdi, vendar vseeno vprašam če je to mogoče res.
Ker meni se zdi kot nateg.

LP, zlabo

Sergio ::

Lastnost toplotne crpalke. Za vlozeno X dela elektricne energije precrpa nX toplote. Vec ti zal ne vem povedat, ker sem fiziko ze pozabil.
Tako grem jaz, tako gre vsak, kdor čuti cilj v daljavi:
če usoda ustavi mu korak,
on se ji zoperstavi.

Dr_M ::

zlabo: ti kr kup klimo, ki ma index izkoristka 1, pa bos meu polet vroce, pa 100k sit poloznice za strom bos dubu...bos pol vidu kdo je koga nategnu :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

sharp ::

Živ,ne ni nateg pri klima napravah je treba ločiti porabo moči in hladilno moč.Poraba klime je 820w(v to je všteto kompresor in ventilatorji) in pa hladilno moč 3500w(koliko je klima zmožna ohladiti).Kompresor je v klimatskih napravah kot toplotna črpalka ki,stiska in pretaka hladilni plin po sistemu in ima nekajkrat večjo hladilno moč kot porabo in je samo ena stvar v sistemu od katere je odvisna hladilna moč.Glavne dve stvari sta zunanja in notranja enota v katerih se dogaja hlajenje,ki pa ne potrebujeta električno moč(razen par w za ventilatorje).
Upam da približno zastopiš:8)

zlabo ::

a, ja razumem!

Aha, potem ti tisto energijo nek pobereš in jo drugje oddaš, tako kot pri Peltierju...
Pri klimi konkretno noter pobiraš toploto in jo zunaj oddaš ne?

LP, zlabo

sharp ::

Jup točno to.:)

dr.J ::

Klima je isto kot hladilnik, samo malo večje.:D

Peltier pa ne paše v isto druščino.

frenk ::

sej tud vodno hlajenje lahko pohladi 200W ampak pokuri pa nokoli tolk:)

BigWhale ::

Not ne poberes toplote ampak zunaj poberes ves mraz in ga not posljes!

;)

Spajky ::

klima zunaj (zunanji del) greje poletje in hladi zimo! :-)

Klima ima nekje dejansko toplotno moč 3x moč kompresorja pri 10°C ralike. pri več razlike izkoristek pada in pri 20° je samo cca.2x izkoristek in se pri večjih temp.razlikah ne splača več! se pravi, da ima tvoja klima 0,8kW kompresorju pri zunaj/notri razliki 15° cca. dejanski izkoristek dobra 2kW (kot pri v zadnjih časih tehniki povsod prikažejo performanse kot jim paše-marketing), torej spet zavajanje potrošnikov! Ta klima je pri povprečni hišni izolaciji zadost za 80m3 zraka temperirat, kompresor pa laufa večino časa! In posledično spet zavajajo, koliko kWh letno/mesečno porabi; sploh ne tako malo kot pravijo!!! (tudi sam imam klimo podobne kapacitete in sem vse preračunal že pred časom, ker jo pozimi uporabljam za dogrejavanje tudi (pri meni laufa 10mesecev letno in skurim preko 2000kWh letno dodatno zaradi nje!) 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

Jst ::

Spajky: A lahko poveš, koliko pa dejansko plačuješ več zaradi klime.

Sam se zanimam za Gorenje klimatsko napravo, v rangu 300 kSIT. Vključuje vse možne filtre, ionizator, 2 stenske (ne kasetne) enote.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Dr_M ::

najboljse klime so inverterske. majo precej boljsi izkoristek, pa se delajo lahko pri manjsi moci, medtek ko navadne delajo na max, potem se pa prizigajo in ugasajo.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

TribesMan ::

Jap inverterske klime so špica trenutno. Razlika med navadno in invertersko klimo je ta da ima inverterska klima vgrajen frekvenčni pretvornik. Tako da ko ni potrebno toliko moči se frekvenca zmanjša in kompresor deluje z manjšimi obrati. V inverterskih klimah so ponavadi tudi boljši kompresorji ki nimajo bata ampak delujejo tako da sta notri dve vijačnici ki se zelo tesno prilegata in ko se vrtita ena proti drugi stiskata plin... zdeva laufa popolnoma brez tresljajev in tudi večje pritiske lahko ustvari, kar pomeni da lahko fura tudi boljše pline recimo 410A ki ima še boljši izkoristek.

Mi smo letos nabavili klimo... od Panasonica. Inverterska z ionizatorjem in O2 shower... Zelo fina reč. Sicer zaenkrat še nismo kej dost laufal zadevo kot hladilno napravo ampak bolj kot grelec in osveževalec zraka... in se super obnese. Zadeva je zelo tiha, saj se po začetnem delovanju na polni moči potem preklopi v inverterski low power mode in samo še vzdržuje nastavljeno temperaturo dejansko je tišja od vsakega zalmanovega 9cm ventilatorja v Silent mode-u če vam primerjava kej pove :D Močna je tudi ko sam vrag saj brez problema hladi/greje okoli 130m^2 prostor...ima nazivno moč 4.5kW in izkoristek okoli 3.9 za gretje in 3.6 za hlajenje. No edin cena je mal divja. Sam dokler fotr financira se ne obremenjujem :D Aja pa inverterske klime so večinoma vse v A klasi delovanja in jo lahko uveljavljate kot davčno olajšavo...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Dr_M ::

TribesMan: jest se tut zanimam za panasonicovo klimo, samo nism se vidu da bi pr nas kje prodajal to z O2 shower, ampak samo une brez tega (pride cca 230k sit z montazo).
kok pa pride ta z O2???

edit: rad bi ceno za najsvohnejso :)
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dr_M ()

TribesMan ::

Za najšvohejšo nevem, sam ta ki jo imamo mi je prišla skupaj z montažo okoli 340kSIT... Mogoče je švohejši model kakih 300k... je precej dražja od une brez O2 showerja. Isto močna kot naša pa brez showerja pride z montažo 265k...

Sam zdajle si že malo kasen za klimo boš mogu kar nekaj časa počakat da jo boš dobil...

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

Spajky ::

Jest plačam cca. 2 jurja na mesec več elektrike zaradi klime, vendar jo praviloma laufam SAMO na poceni tok (dvotarifni števec = 11h/dan), čene bi plačal duplo! Res pa je, da imam na bajti zelo slabo izolacijo in če bi imel normalno, bi pokuril vsaj četrtino manj; vseeno pa prišparam malo pri nafti (v času kurilne sezone in me gretje košta manj skupaj, kot če bi grel samo na nafto!); res pa je, da je moja klima poddimenzionirana (namerno tako kupil) in klimatiziram več kot zmore klima, torej laufa kompresor po cele ure brez da se ustavi ponavadi!

Evo lani poleti (3mes pasje vročine od 1.6-1.9, notranja temp okoli 26-27°, zunaj tudi čez 35° pri meni po cele dneve) sem na klimi pokuril cca. dobrih 150kWh/mes dodatno; pozimi 7mes pa cca. dobrih dodatnih 250kWh/mes povprečno za dogrevanje ... kot se vidi hlajenje dela bolje iz raznoraznih vzrokov in bi za gretje rabla močnejša klima-naslednji model!

Evo trotl ziher formula za klimatizacijo: (vzdrževanje temperature pri povprečnem stanovanju):

1W na uro za razliko 1°C za 1 m3 zraka ! Če upoštevaš, da ima klima 3x izkoristek, pač deliš rezultat s 3 in dobiš koliko kWh rabiš - pretvorit te enote seveda na mesec (računaj temp razlika 10° poleti). Če računaš, koliko nafte rabiš cca. pa vzameš za liter nafte, da ima 8kWh energije in da je povprečna zimska razlika zraka notri/veni 15° (Obala) ali 20° (notranjost Slo) (na grobo, izgube v glavnem vštete). Izračuni lahko varirajo glede na osončenost, izolacijo, veter itd., ma v grobem je tako.

Se pravi še ena "moja" trotl ziher formula : za poleti: kolikor m3 zraka neto treba hladit ponavadi x 10 = moč kompresorja; za pozimi pa malo več - naslednji močnejši model! Pa je, ne morš falit!

Je pa res, da ti vsi poskušajo uvalit bistveno močnejšo klimo, kot jo rabiš (da več zaslužijo) in zagovarjajo smešno male cifre porabe! Marketing, hebiga ... ena od takih za nevedne kupce zavajajočih enot je tudi takozvani BTU (British thermal units), za katere v začetku še jest nisem vedel kako so oz. kako jih dobijo in merijo ... 10.000_BTU = slabih 3kWh toplotne energije (kompresor pije cca.1kWh če laufa skoz) ... 8-)
"Bluzim na forumu, torej sem !" (še živ ) ...

zlabo ::

Ja, sej ravno zaradi štroma je problem.

Sem pa se zadnjič pogovarju z enim starejšim tipom (okoli 60 let) in je reku da bo ekspereminteru z principom na absorpcijo plinov.
Če kdo pozna hladilnike na kuhinjski plin. Ko ta zgoreva se pod vplivom temperature absorbira mislim da amonijak ali nekaj tazga in potem nekako hladi.
In model je reku, da bo naredu parabolo z ogledalci, pa lečo da ojača žarek, vse skupaj bo postavil na vrt, in klima mu bo laufala na sonce.
Samo problem je ko sonce nebi pripeku, klima nebi delala. Zato je reku da bi naredu še kotel, ima namreč veliko gmajno in tako bi lahko tudi kuril drva.
Kaj torej mislite o klimi na sonce oziroma drva?

LP, zlabo

OZZY ::

heh...Kaj boste pa zdej ko ne bo več pocen toka čez dan...

jaz sem pa glih mislu eno nabavt pa bom premislu.
Go with the flow.

schurda ::

Še malo fizike:
izkoristek (ali bolje faktor kortistnosti) toplotnega črpalke:

n= 1/(1-Tnizja/Tvisja) = Podv/Pdov = Qodv/Aodv

Pri čemer je Tn temperatura v sobi (nižja), medtem, ko je Tv temperatura na zunanji strani, kjer je najvišja. Ko sta obe temperaturi enaki, gre izkoristek teoretično v neskončnost, ko pa hladimo navzdol proti 0, potem izkoristek pada proti 1. Je pa vseskozi večji kot 1. P odv je odvedena toplotna moč, P dov pa je mehanska moč (skoraj isto električna, samo da je še nekaj malega izgub) )s katero laufa klima. Če je torej moč klime 820W in odvede 3500W toplotne moči, potem je njen faktor koristnosti 4.26, kar pa tudi pomeni, da je sposobna zrak s temepraturo 35˙C ohladiti teoretično do približno -37˙C .

Druga plat medalje pa je ta: Če recimo ta klima ohlaja zrak iz 35˙C samo na 25˙C, potem iz gornje povezave sledi, da za 3500 W odvedene toplotne moči potrebuje le 114W mehanske moči. To je po mojem ideja inverterskih klim.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: schurda ()

Dr_M ::

a se da klimo kako pohekat, da gre pod 16°C? >:D >:D :D
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.

TribesMan ::

Dr_M: Da se... sam moreš najdt temperaturni senzor... in ga prepričati da je temperatura več kot 16°C

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

sharp ::

Ja senzor je za filtrom nad uparjlnikom,mal ga izoliri ba bo skoz lavfal na ful.

frenk ::

tale senzor kr odstriž...bo še najbol hladil...pa kapilaro mal podalšej, samo ne preveč, ker pol ne bo mogla odvest vse toplote

TribesMan ::

frenk klime nimajo kapilare, ampak samonastavljivi ventil.

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

frenk ::

aja...pol so pa tolk sodobne kot moj DD sistem...a mogoče veš kakšne ventile ma to notr?

TribesMan ::

To so TXV ventili... sej poznaš a ne?

LP

TribesMan
Moj kompjuter dela: KVIIIIK ... KVIIIK ... KVIIIK.

Ko ga navijem dela: KVIKKVIKKIVKKVIK. :)

frenk ::

aha...sm mislu da majo ročne:\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Climastar Avant radiatorji

Oddelek: Loža
195364 (4980) Moharsan
»

Kako močno klimo kupiti?

Oddelek: Loža
3920007 (18588) LordTado
»

centralna kurjava - na elektriko? prosim za pomoč

Oddelek: Loža
2516989 (16472) Pyr0Beast
»

Ogrevanje - Nafta / Elektrika

Oddelek: Loža
3710700 (9675) gruntfürmich

Več podobnih tem