» »

Problem s klimo

Problem s klimo

aljazh ::

Ravno zdaj, ko bo 30 stopinj, mi je v avtu začela nagajati klima. ;((

Mesec in pol nazaj sem bil na servisu, da mi dofilajo plin, ker je lani proti koncu poletja že bolj slabo hladila. Notri je bilo malo več kot polovica predpisane količine plina, mislim da nekaj čez 400g, mora pa biti nekaj čez 700.

In potem so prišli toplejši dnevi, ko se mi je parkrat že vklopila klima. Začelo se je dogajati, da se kompresor vklaplja in izklaplja na 5-10 sekund. Včasih že takoj ko vžgem avto, včasih pa po 15-20 minutah vožnje.

Prejšnji teden je bil avto na servisu in omenil sem tudi to težavo. Tester ni pokazal nobene napake, so pa vseeno še enkrat izpraznili klimo in ponovno nafilali plin. Na žalost so bile prejšnji teden temperature nizke in niso mogli ravno kaj dosti preizkušati delovanja klime.

Včeraj so bile temperature višje in problem ostaja. Kompresor se skozi vklaplja in izklaplja na 5-10 sekund. Tako da raje izklopim klimo in se potim, ker je to vklapljanje in izklapljanje prav nadležno, pa dvomim da je tudi dobro za kompresor.

Se je že komu kaj podobnega dogajalo oziroma ali kdo ve, kaj bi lahko bilo narobe? Sicer se bom tako ali tako ta teden spet oglasil na servisu, ampak če ima kdo kakšno idejo, kaj je narobe, bom zelo vesel.

aljazh ::

Aja, pozabil napisati še to, da gre za avtomatsko klimo.

SkIDiver ::

Pozabil si še napisat kaj za eno vozilo;)

Drugače pa je vzrok za tole vklapljanje in izklapljanje klime lahko krivo, da ti klima pušča in plin "beži" ven kar bodo na servisu preverili z vakuumom klimatskega sistema.
Lahko pa je šlo tudi tlačno stikalo oz. vrača napačno vrednost, da je plina premalo in zato povzroča takšno vklapljanje kompresorja.

DimmniBurek ::

Če na servisu ne znajo popravit, pol menjaj te "strokovnjake"
There Is No Stronger Drug Than Reality

aljazh ::

Če bi puščalo, predvidevam, da bi mojster na servisu prejšnji teden to opazil. Kot sem že napisal, so mi jo nafilali pred mesecem in pol. Prejšnji teden na rednem servisu (ko sem povedal še za omenjeno težavo s klimo) pa je še enkrat vse izčrpal ven in na novo nafilal. In ni nič rekel, da bi bilo notri premalo plina.

Avto je Lancia Lybra, 1.9 JTD.

aljazh ::

Če na servisu ne znajo popravit, pol menjaj te "strokovnjake"


Mislim, da je problem v tem, ker so bile prejšnji teden temperature čez dan okrog 10 stopinj in niso mogli kaj dosti preizkušati delovanja klime. Kot sem že napisal, včasih dela probleme že takoj, včasih pa šele po 15-20 minutah vožnje. Drugače imam z dotičnim servisom dobre izkušnje.

V bistvu me samo zanima, kaj bi lahko bilo narobe, da približno vem kakšen strošek lahko pričakujem. 900 evrov za nov kompresor mi ravno ni za dat...

aljazh ::

Stvar se je danes še stopnjevala - kompresor sploh ne zalaufa, čeprav sem imel klimo skozi ugasnjeno in jo prižgal samo za preizkus.
-> Tukaj je kratek video,kjer se vidi, kakšni so simptomi: YouTube

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

SkIDiver ::

Kompresor ti ravno vrjetno ne bo potrebno nov kupovat. Tole bo ali tlačno stikalo al pa kaj okoli sklopke. Ponavadi gre tuljava sklopke ali pa predupor.
Nisem ravno iz elektro vod pa tudi se nisem nikdar poglabljal v delovanje kompresorja pri avtomobilu.

PS: Če bi bilo kaj z batom narobe bi ti plin spustil al bi pa sploh bat kompresorja prijelo.

PS2: Bi znal tud kakšen kvaliteten avtoelektričar tole rešit, če je krivec elektrika.

aljazh ::

Danes težave čudežno izginile, tudi kasneje na servisu niso našli nič nenavadnega. Upajmo, da se ne bo ponovilo.

Scorpia ::

Lani je meni klima iz čistega mira nehala delovati, oziroma se je uklopila kadar se mu je hotelo, pa podobni simptomi kokr pri tebi nonstop klikanje. Šel sem menjat plin, pa ko so praznili ga je bilo več, kokr sem na novo novo napolnil. Mislim da so dali 200g manj plina, in od takrat mi klima ne dela več težav, pa tudi hladi ful močno. Zdej ne vem ali je bil kriv plin, ali pa ker ga je notri manj. Mogoče kompresor ne prebavlja da ga je velik v ceveh, tudi sam sem bili v dvomih, da bo delovalo če ga bo manj.
////

SkIDiver ::

Manj ga je nedvomno lahko. Seveda do določene meje. Ponavadi je specifikacija recimo 700g -/+ 10% al pa 10g recimo.

perci ::

Aljazh: ne moreš verjet, ampak imam isti avto, isti motor, in 14 dni nazaj (ko je bilo zelo vroče) se mi je nekaj dni dogajalo popolnoma isto. Vmes potem en teden nisem uporabljal avta ker sem bil na sluzbeni poti in ko sem ga sedaj hotel peljati na servis, so simptomi izginili. Ne vem, ampak nekaj po mojem ni v redu...

krucymucy ::

Preverjanje tesnenja sistema z vakumom tudi ni vedno zanesljivo. Pri meni recimo pusca, ampak ne ce proba z vakumom, ker kondenzator(hladilnik) klime "potegne" skupaj. Ce pa spustis v sistem nadtlak pa pusca ... Tako da moram menjati kondenzator (120eur)
kombinacija soli in vode ter aluminija ni ravno najboljsa ...

koyotee ::

js mam pa AR 156 1.9 jtd in se mi klima vcasih kr sama prizge, ko dam kontakt alpa ko zalaufam. Tut ce mam stikalo na 0. Drugace me ne moti, razen tega, da morem sklapljat vedno, kadar ne rabim.
Rear DVD collector!
JTD power!
Coming soon: bigger E-penis & new internet friendzzz!

aljazh ::

Pri meni klima vse od takrat dela normalno, opažam pa zadnjih par dni nekaj drugega. Če imam prižgano klimo, se motor najprej segreje na normalnih 90 stopinj, čez nekaj časa pa pade na 70-75 in ne pride več na 90, razen v kakšen klanec (Vrhnika, Višnja Gora), pa še potem takoj pade nazaj na dobrih 70. Brez klime pa se normalno segreje in ostane na 90 stopinjah. Bom moral spet na servis, se mi zdi precej verjetno, da je vse skupaj povezano, tudi s tistim problemom, ki se je pojavil in skrivnostno izginil pred časom.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: aljazh ()

krucymucy ::

ventilator na hladilniku laufa ce je prizgana klima, kar dodatno hladi. IMO je termostat slab in prehitro odpira.

Phoebus ::

Termostat bo slab, jap. Ko je mašina segreta, mora biti kazalec vedno (razen če niso ekstremni pogoji, npr. huda vročina, vklopljena klima, pa v prvi/drugi v kak hud klanec) na "pravem mestu" brez nihanj.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Polnenje avtoklime (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
8126981 (9634) WizzardOfOZ
»

Klima problem, Megane 1.5dci, l'11.

Oddelek: Na cesti
264413 (3708) BorutK-73
»

Nateg na servisu? (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
6915175 (12582) mat xxl
»

1.9 TDI 130 KM - začele so se težave... ali pač ne? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9134350 (17778) cleanac
»

Polnjenje avtoklime

Oddelek: Loža
2910662 (9793) tx-z

Več podobnih tem