» »

Varati ali ne varati?

Varati ali ne varati?

1
2
»

DoloresJane ::

NekoIme-
ne vem točno, kaj si hotel reči. Če misliš, da sem rekla, da je čustveni pretres, ki ga doživimo, ko smo prevarani, dober, potem naj ti rečem, da ni. Kateri pretres pa je dober? Vendar so pretresi (v vseh oblikah) del našega življenja in z njimi se je treba znati soočati. Sem odgovorila na tvoje vprašanje?

kaninerror -
"Kot nekako: »Hočem biti tvoj tiran.« Vsak izkušen fant mi svetuje: »Pa nikar ne povej nobenemu dekletu, da jo imaš rad!« Do sedaj mi je še vsaka izkušnja potrdila, da so imeli prav. "

Mislim, lahko se motim, da gre za strah pred intimnostjo. Beseda kot "ljubiti" so zelo globoke. Podzavestno nas ej tega najbrž strah. Zakaj? Morda se čutimo dolžni to ljubezen v enaki meri vračati, vemo pa, da naša čustva niso tako globoka. Morda nas je strah tega, da se bo (in kako) zveza nekoč končala, strah tega, kaj bo potem? Odgovor na to bi moral/-a vsak sam pri sebi poiskati. Biti nezmožen na tako lepe besede "normalno" tj. pozitivno reagirati, je naravnost primitvno.

"Zakaj je tako? Danes se izraz: »Jaz te ljubim.«, interpretira le še kot: »Hočem te imeti le zase!«, ali z drugimi besedami: »Hočem, da do drugih nič več ne čutiš!«, kar pa dejansko pomeni: »Hočem smrt tvojega srca!« Tega si pa res nobeno svobodno bitje ne želi. Kaj je pa temu krivo, pa jaz ne vem. Mar smo ljudje postali res tako posesivni? "

Hvala, da si razumel, kaj sem hotela povedati. :) :D Me veseli, da tako zrelo razmišljaš. (btw: zrelo ni le to, kar se sovpada z mojim načinom razmišljanja. Zrelo se mi zdi predvsem tisto, ko je človek zmožen vzpostaviti neko distanco do problema in ga obdelati s tega zornega kota. Govoriti, kaj se je prijateljem zgodilo je parafraziranje in torej ne zahteva kakšnega miselnega napora.)

Ja, na žalost ? še vedno živimo v Sloveniji in so naše izkušnje vezane na kulturno - moralne norme, ki veljajo tu. Včasih se mi zdi, da nas preveč omejujejo.

Mercier ::

Še vedno mi ni jasna razlika med varanjem in tem, da ded babo nokavtira, rekoč: "Življenje ni piknik." Človeku zapaše, zakaj bi si ne privoščil? Hudič babji pa ne bo preč pršu zarad ene klofute.

Googlal sem Stoppardovo Pravo stvar, pa mi ni uspelo dobiti teksta. En dober dialog na to temo je notr. Žal. Priporočam pa vseeno v branje, ali še bolje, večer v gledališču.

Ziga Dolhar ::

Eh, nisem prebral vseh postov.. tko da.

Varanje? Nikakor.

Don't be reckless with other people's hearts and don't put up with those who are reckless with yours.

Buz Lurham

In jazst se s tem strinjam. Msymmcl.

perci ::

LordNinja:

Avtorju tega komada (Everybody is free) je drugač ime Baz Luhrmann. :\

krucymucy ::

ne bit picajzlasti, važen je da vemo za kaj se gre in tudi jaz se s tem popolnoma strinjam!

migič ::

Kaj je to ycumycurk?:D

Še zmeraj sm pri ne varati!
Lepo je imeti bejbo!>:D
............. in migali so do konca svojih dni!!!!!!
Migajte z mano, naj živi migič!

Ziga Dolhar ::

Perci:

A bi verjel, da priimek tega tipa _VEDNO_ narobe napišem?

Otac na službenom putu. Včeri je bil na TV.

Manojlović proti koncu openali Furlanovo iz maščevanja. Ženšče se proba obesit s sekretom, pa na splošno je slabe volje. Torej je zgleda zadeva precej efektivna. >:D

Mogoče bom spremenil mnenje. :D

Jeronimo ::

Hmmmm..

Na splošno bi vas lahko opredelil - kar sem prebral zgoraj, na mlade, ki še ne vejo kako se svet obrača in so entuzijasti in polni nekih kvazi moralnih vrednost in na mlade, ki jih mogoče mladost že zapušča in že nekoliko vidijo kako se svet vrti.

Varanja je mnogo več kot zvestobe. To vam pove veliko. Zvestoba je umetno sproducirana tvorba s strani krščanske ideologije. Ljudje so poligamni in ne monogamni. Vsi ki toliko zagovarjate zvestobo niste še nikoli pomislili kako bi bilo fajn če bi imeli svoj harem samih lepotic???

Varanje je zelo nedoločen pojem, ki ga lahko definira vsak po svoje.

Pri sexu je stvar bolj kompleksna kot samo čustva. Pri fizičnem kontaktu se prenašajo tudi bolezni, ki jih nato preneseš nato na svojega nič hudega slutečega partnerja.

Samo zaradi tega varanje ni priporočljivo. Vse ostale moralne blodnje so samo produkt trenutne družbe v kateri živite. Če bi živeli 1000 Km bolj južno, bi bile stvari popolnoma drugačne.

Varanje je prisotno povsod okoli nas. In redki so starejši pari (zelo redki), ki se recimo v svojem 30 letnem stažu še nikoli niso prevarali. In to je resnica pred katero si tudi mladi entuziasti ne morete zatiskati oči.

LP
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

tigrr ::

"Varanje je prisotno povsod okoli nas. In redki so starejši pari (zelo redki), ki se recimo v svojem 30 letnem stažu še nikoli niso prevarali. In to je resnica pred katero si tudi mladi entuziasti ne morete zatiskati oči. "

Po cem to sklepas? nihce si ne zatiska oci, le kriticno gleda(mo). In tko je prav, sicer je boljs, ce gres 1000 km juzneje in z lahkoto pozabis vrednote nase civilizacije. To ni moja izbira, ti pa kakor hoces..

lp

Tigr- Kaj bi se spremenilo pri tvojem mišljenju če bi živel 1000 Km južneje? A potem bi bilo OK če varaš? Torej je važna geografska lokacija.
Nikjer ni boljše!!! Ravno to sem hotel povedati. Bolezni so povsod prisotne. Nič bolj ti ni južno, ali severno. Okužiš se povsod.

Kritično pa seveda lahko gledaš.
JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

Thomas ::

Koliko poli/mono gamna je katera vrsta, najlažje že na prvi pogled ugotoviš, iz razlike v velikosti obeh spolov. Bik je poligamen in večji od krave. Prav tako petelin ali mrož.

Golob je pa velik kot golobica in precej monogamna sta.

Zdej pa poglejte okrog sebe ... pa vam bo vse jasno.

Moški niso toliko večji od žensk, kot so gorilji samci od samic. Razlika pa je večja, kot pri labodih in žerjavih.

Aja - zakaj tako? No, v poligamni družbi mora biti samec večji od konkurence, če želi prenesti svoje gene. Od tod ta razlika.

Ni pa rečeno, da tudi golobice ne gredo včasih v gene shoping.

:)
Man muss immer generalisieren - Carl Jacobi

migič ::

Thomas pozabu si povedat, da je bogomolka posebnost! Samica po parjenju poje samca, saj se ji ta žrtvuje, kot hrana, da bi nahranil izmučeno samico in tako omogočil razmnoževanje vrste!:D >>> To je možakar, a ne??
Pa še veliko manjši je od samice!!:O
............. in migali so do konca svojih dni!!!!!!
Migajte z mano, naj živi migič!

No kaj sem reku! Bogomolkar je 100% monogamen in majhen zato. Da ga samica lahko požre in hkrati zagotovi njegovo zvestobo. Sama pa zvesta ni - večja pa.

Toda ne gre niti za zvestobo, niti za preživetje vrste. To je naivno razmišljanje. Sebični geni v celicah bogomolčevega telesa izračunajo, da bodo preskočili na nove nosilce še bolj zanesljivo, če dajo svojega trenutnega nosilca žrtvovati v ta namen. Geni v bogomolki pa, naj vzame tistega, ki ji prinese (še) (sebe) za hrano.

Red Queen - Evolucija.

Ikarus ::

Hehe, Thomas - pri tebi je pa človek res le najbolj razvita živalska vrsta. Darwin, geni, matematika, prevlada...

Saj se hecaš, a ne?

;)

Thomas-

ne dvomim, da se ne hecaš. Samo me zanima, kako boš utemeljil, kljub svoji fantastični tezi o velikosti in njeni povezavi z mono- oz. poligamnostjo, zakaj nekateri ljudje nikoli ne varajo. Poznam kar nekaj takih ljudi (starejši možakarji in gospe v letih). Boš sedaj rekel, da je temu kriva variabilnost genskega materiala ter da se povsod v genskem materialu pojavljajo napake in je to ena od njih? (Neumno, da ti sama ponudim odgovor. :) )

Zanima me, kaj TI misliš o varjanju. (Pa prihrani mi nadaljna srečanja z mojim joga terapevtom in ne hrani me spet s kakšnimi blesavimi teorijami, da bi se izognil odgovoru. :D ) Bi ali ne bi? In če bi - bi samo zaradi "izmenjave tekočin", torej bi postal suženj telesnega občutka, ali bi zaradi čustev (močna čustvena reakcija)?

TOREJ? :)

BTW: še vedno bi rada slišala, ali mislite, da je varanje res neutemeljeno. Se ponavaljam, pa kaj zato; meni se zdi butasto, da smo ujeti v tako nesmiselne vzorce čustveno-moralnega podrejanja. 0:)

Hehehe ... je reku Primoz, da ad personam posti se brišejo. Se zelo strinjam s tem. Bolno je, da sem jest na tem forumu taka zvezda in da bi vsi radi vedeli vse o meni.

Forget it! :D

No pa pejmo nazaj na temo, ki bi po moje zaslužila biti v temi s tremi moderatorji. ;)

To kar sem rekel, se niti malo nisem šalil. Raziskave pač potrjujejo kar sem napisal. Okrog 10% otrok nastane preko plota.

Kako poligamni so različni ljudje je pač različno. Od 0 do 1 do 1000+ partnerjev skozi življenje. Jest ne čislam zaradi tega nobenega iz spektra. Niti ne obsojam.

Niti ne skušam uvesti nobene "morale" ali "svobode". Preprosto se ne vtikam v to. Pravim samo, kar so hladna znanstvena dejstva.

Oziroma še malo več. Kar so fascinantne znanstvene teorija. Darwinova prva med njimi. Pa še teorija informacije, teorija iger, (kvantna) fizika ... Jest čisti Platonist zgleda - fasciniran nad svetom idej. :D

Varanje samo je pa v teoriji iger čisto lepo razloženo. In razumljivo, zakaj do tega (ne) prihaja.

Double_J ::

Nadezda pač ne more iz svoje kože.
Raje govori o sogovornikih kot o temi:D
Sej je zabavna.

Drugače pa je zadeva odvisna od moči ljubezni.
Ljubezen je nasprotno čustvo od reakciji zgolj na zunanjo lepoto(oziroma predvidevanje kvalitetnosti genov).
Je pač vse skupaj tak optimum, da se včasih stanovitnost bolje obnese, kot sicer zgolj "gonjenje" za boljše prenesene genske zasnove.

Lepo se zadevi kompenzirata, ni kaj8-)

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Double_J ()

Se strinjam. Zvestoba je dostikrat direktno koristna - ne za prenos - pač pa za PREŽIVETJE genov.

Zato so v ljudeh tudi zelo močne tendence po zvestobi. Ne samo po nezvestobi.

Treba upoštevat oba momenta. Se zelo strinjam z Double_j - jem.

trillian ::

smo poskusili monogamno partnerstvo, smo poskusili svobodno ljubezen, smo se zmotili... smo iskali drugacnost, drugega, drugo. zakaj bi moralo biti varanja, da ali varanje ne? vsak odnos je drugacen. dokler je obema jasno pri cem sta, bo lahko normalno fukcioniral. pa, ce je to svobodna ljubezen tip partnerstva ali pa klasicna monogamna zveza.

marsikateri problemi so nastali, ker smo dva tisoc let ziveli pod krscansko religijo. in sedaj placujemo za to. saj je ze niezsche to napovedal.
:))))

sicer pa itak vsaka zveza temelji na nekam dogovoru, ki ga potem spostujes. vcasih se zgodi, da pride do prekrska. potem je pa odvisno od dogovora, kako se bo le-ta kaznoval. saj smo druzbena bitja, a ne?

in sedaj? jaz sem sredi najbolj pateticne zacetne faze v zvezi. in strasansko zadovoljna. kaj bo, ne vem. pogodba se pise sproti in pocasi, ko berem njega in sebe. odkritost mi veliko pomeni.

love, trillian.
"The generation of random numbers is too important to be left to chance"

Iz skeča medvojnih Nadrealistov
(žena odputuje v Zenico, tip se pa dobi z družbo)

- Pa, kako je u Zanici? Puca li se?
- Pucala se ovde, pucaće se i u Zenici.

(še besede tolažbe za konec)
- Ajd ba, nije sapun, da se potroši.

Thomas - Pred parimi leti sem po televiziji gledal oddajo, v kateri so statistično odkrili, da je v Angliji vsak 4 otrok podtaknjen očetu. Presenetljivo velik odstotek.

JURIŠ !!!
Preko vode do slobode!

rozica ::

trillian

... pogodbe se res pišejo počasi, sproti ... pa tudi zbriše se lahko kakšen detajl ...

Tomi

o tem kam kdo "prej izgubi" glavo bi se dalo debatirat, moški ali ženske???
pomoje je tudi odvisno od tega kdo to prizna in kdo ne...
varanje pa ni nujno samo dejanje oz. skok čez plot...
... ko gre za ljubezen smo pa vsi egoisti ne glede na to kje jo najdemo... pred ali za plotom ...;)
Če hočeš videti mavrico, se moraš veseliti dežja.

Tomi ::

rožica: za moje pojme so ženske veliko bolj ljubosumne, in prej vidijo kaj, česar niti ni videti. Pač, tip se pogovarja z eno žensko pač, in nekatere že naženejo vik in krik. Ker to včasih opažam na naših žurih, kjer je ponavadi tam 75% punc (pač, naš faks).
Deloma pa tudi drži, da smo moški pač malo bolj "skulirani" in dlje kaj držimo zase. Samo ko se pa enkrat nabere, potem pa je lakko huje kot nenehna sumničenja.
Sicer pa, če imaš dober odnos, ti ni potrebno skrbeti glede teh problemov:D
metrodusa.blogspot.com

tomi.
glede tega se ne strinjam...
fatje znajo biti res hudo hudo ljubosumni. mnogo bolj od deklet, poznam precej primerov.
ni pomembno katerega spola si, da bi bil lahko ljubosumen.
odvisno od cloveka do cloveka.

love, trillian.

BaTeMaN ::

S tem ko včasih ne varaš, pogosta varaš samega sebe.
less then zero

Thomas-
o tem, da se ad personam posti brišejo ne vem nič. Če je Primož to rekel, potem bi moral poskrbeti, da za to zvemo vsi. Jaz ne želim vedeti vsega o tebi. Želim vedeti, kaj misliš o varanju. Tega ne sprašujem, ker bi zahajala s teme - osnovno vprašanje je bilo, kaj ostali menite o varanju. Zato, Double_J jaz še kako sledim temi. Pač je tema taka, da se govori s sogovornikih o njihovem osebnem mnenju, torej tudi o njih. :D Hvala za kompliment.

Nič ne nasprotujem dejstvu, da je ogromno izvenzakonskih otrok podtaknjenih ali da je veliko otrok, ki nastanejo med varanjem. Malo verjetna pa se mi zdi teza o povezavi velikosti in mono-/poligamije. Za teorijo informacije pa še nikoli nisem slišala.

Double_J-
zanimiva teza: Ljubezen je nasprotno čustvo od reakciji zgolj na zunanjo lepoto(oziroma predvidevanje kvalitetnosti genov) . V nekaterih primerih morda celo resnična. Zanimivo, da sama o ljubezni vedno razmišljam veliko bolj psiho-/fiziološko kot pa biološko-reproduktivno.

Trillian-
plačuje tisti, ki hoče plačevati ali tisti, ki je preveč slep, da bi videl, da ga nekaj utesnjuje. Se pa strinjam, večina ljudi je takih. Nas je takih? :) Zanimivo, da si prva, ki zanika, da bi obstajala neka splošna pravila, oz. praviš, da se povsod odnos gradi enako. Sama bi dodala, da je osnovna konfiguracija najbrž precej enaka pri ljudeh iste kulture.

Tomi-
mislim, da je ljubosumje čustvo, ki ni vezano na kakšen spol posebej. Morda je razlog, da ženske dojemaš kot bolj ljubosumne v tem, da one svoja opažanja prej povedo. Tako je precej bolj jasno. Je pa veliko moških ljubosumnih, vendar to (ljubosumno?) držijo zase. :D

BATE-
se absolutno strinjam. Varanje samega sebe je še bolj grozno kot varati druge. Ker na koncu jih prizadaneš - talo ali tako. :)

Double_J ::

Nadezdha:

Pomojem je ljubezen nastala izkjučno zaradi reprodukcije.
Nekako ne najdem druge povezave.
Oseba je izjemno motivirana pri branjenju konkretnega partnerja pred usivljivci.
Pravtako se nikakor ne more odtrgati. Možnost za preživetje genov je tako izjemno velika.
Zaljubljenec pa je splošno gledano kvečemu šibkejši, ter lažji plen saj ne ravna preveč racionalno.
Pravtako je lahka tarča čustvenih pretresov, kar evoluativno spet ni uredu...
Zadeva ubistvu ne vpliva preveč dobro na psiho-fizični ustroj...

Kar tako zaradi lepšega pa stvari tudi ne nastajajo.
Zgolj če so koristne.

J:
zanimivo, samo po moje malo preveč biološko usmerjena trditev. Če bi bilo (tako) preprosto, bi za potrditev tvojih predvidevanj najbrž že imeli razvito teorijo. Kolikor jaz vem, je še ni.

Nedvomno pa ima reprodukcijski mehanizem pri zaljubljanju nezanemarljivo vlogo.

Namen ljubezni? Ne vem. :)

se popolnoma strinjam, da je pogosto tip zveze pogojen z okoljem v katerem zivis. je pa tudi res, da vedno obstajajo izjeme.

mnenja o varanju (oz. o sploh katerikoli temi) so zabavna, ni kaj. ne povejo ti pa kaj poceti v zivljenju. sam moras najti najboljso mozno resitev. najbolje je, da se prepustis in naj te odnese kamorkoli ze. vsiljenost se ti samo mascuje.

iskanje enega samega odgovora na taka vprasanja in vneto zagovarjanje ne bo nikogar nikamor pripeljalo. zanimivo je samo slisat druge perspektive.

ehh.. pa saj to ze vsi vemo.
(malo mi je dolgcas med dezurstvom).

love, trillian.

He, he, jaz sem pa ravno z ene sindikalne fešte. OK, pravzaprav je en bil star 50 let, ampak ker je fešta vedno in za vse je to isto sindikalni. Za nepoučene: to je mešanica vaške veselice in športnega dne (vsaj pri nas). Abraham je dobil za "fejk" darilo električno kitaro. Električno, ker so jo elektrovzdrževalci priklopli na štrom. Potem je pa moral igrati (tip v ozadju, pa ga je vaske tolko mal zruku). >:D Pa sestre smo meli. Pa Miško, ljudina od 150 kg i 210 cmm, je za svečano priložnost oblekel majco z ogromnim napisom RAD TE 'MAM (nič v povezavi z kulturno-umjetničkim programom, pač ima okus). Pa fuzbal smo špilal, pa basket, pa odbojko... No pa alkohol je bil, kot je prav in se spodobi ob taki priložnosti.

Tisti, ki "hodite na šikt" že veste zakaj pišem v to temo. >:D :D ;).

Pripravljen sem priseči, da je statistika varanja močno na strani sindikalcev. Lahko kdo to ovrže?

trillian:

No, sej zato se pa smejim, ker ljudje (vključno z mojimi starši) tako vneto berejo priročnike za boljše življenje. :\ Čeprav ni slabo včasih vedeti, kaj imajo drugi povedati. Ampak pri knjigah moti (predvsem to), da popularizirajo hitre rešitve, ki so pisane na kožo sodobnemu človeku, v resnici pa so disfunkcionalne.

Nekoime:
ok, we get the idea... :D

vrtnyka ::

Jaz sem proti varanju. Odlocno. Tudi sama tega nebi nikdar storila. Tako kot je sergio napisal, najprej naj se zveza konca, pa naj gre s tisto/tistim potem naprej. Hm, ne vem tudi, ce bi varanje oprostila. Verjetno ne. :)) Kdor vara je zelo grda oseba, nima morale, nima srca! ;((
Cemu potem bit s partnerjem, ce ves, da bos to delal ? Ze tako ali tako je dovolj bolecine na svetu zakaj mora biti prisotna se v ljubezni ? Ljubezen naj bi bila nekaj lepega, cistega, svetega...? Kam je slo vse to ? Dandanes kamorkoli pogledas vids varanje, lazi, bolecino.:'( Je res tako hudo ? Lahko sploh se komu zaupas dandanes ?
Ljudje namesto, da bi se pogovorili, da bi sproti resevali svoje tezave, rajsi tiscijo probleme v sebi in mislijo, da bojo potem problemi izginili ali kaj ? Pogovor dela cudeze, to sm ugotovila sama pred kratkim. Od takrat naprej je pogovor pogosto moja resitev. :D
vrtnyka ma resota rada

Zgodovina sprememb…

• spremenila: vrtnyka ()

MadMax ::

vrtnyka, a maš neko nagnjenje do starih tem? :D
Mimogrede, ker mislim da nisem še nič v tej temi napisal, lahko dodam, da se skoraj podpišem pod tvoj post.
Le stavek sama tega nebi nikdar storila me malce moti.
Žal se namreč poje preveč zarečenega kruha. (nikoli ne reci nikoli)
Kaj veš, kaj bo čez nekaj let, kako se bojo razvijale zadeve s tvojim ljubim.
Sicer če pred varanjem prekineš prejšnji odnos potem to ni varanje, a žal se skoraj vedno dogaja tisti vmesni prehod, ko pa v bistvu varaš.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

||_^_|| ::

najprej, vrtnyka hvala za flashback. Zanimivo je prebrati svoja razmišljanja pred tremi leti.:)

Glede stavka sama tega nebi nikdar storila, heh, ne moreš verjet ampak človeku se zgodi svašta. Nekdo ti prekriža pot takrat ko se tega sploh ne zavedaš dokler ni prepozno, enostavno podivjaš. Ampak ne boš verjela..včasih je to za dolgo razmerje lahko celo koristno>:D

jype ::

Hja, nekateri pa smo se rodili stari 80 let, ne pijemo alkohola in izjemno redko razmisljamo z organi, ki temu niso namenjeni (vsaj obcasno me vsega tega obtozijo).

Tudi jaz podivjam, ampak v povsem drugacnem kontekstu: zelji po spolnosti se tako in tako ni problem upret, bistveno tezji so miselni eksperimenti, pri katerih se moras odlocati med dvema neprijetnima scenarijema (kaj jaz vem, recimo da si zmislis scenarij, v katerem svoji izvoljenki resis zivljenje tako, da jo prevaras).

Lobotomija seveda vse to pozdravi, a si je kljub temu ne zelim.

Stepni Volk ::

jype - scenarij sledečega tipa:
V stanovanje upade do zob oborožena psihopatinja in ti reče: "Seksaj z mano ali pa ubijem tvojo ženo!"

jype ::

Na primer, ja.

Nisem preprican, kaj bi storil, ampak verjetno se ne bi prevec upiral (razen ce bi bila grda :). Gre preprosto za to, da lahko o tem razglabljamo kolikor hocemo in smo moralni in perverzni hkrati, tezko pa napovemo, kaj bomo storili v situacijah, na katere nismo nikoli niti pomislili.

Jaz tudi nikoli ne bi svoje deklice prevaral, ampak po moje bi moja deklica rajsi, da me psihopatinja spolno zlorabi, kot da mene (ali pa njo oz. oba) ubije. V tem primeru bi se pa verjetno pustil. No, ker si scenarij zlahka predstavljam na tisoc in en nacin tudi ne morem rect, da bi se vsi odvili enako, point pa ostane: nikoli ne reci nikoli.

vrtnyka - pa ti? Smrt ljubjenje osebe ali seks s psihopatom?

Zgodovina sprememb…

vrtnyka ::

Zakaj se mi zdi, da je to tricky question ? :D :\

Drugace pa, ce bi s tem resila fanta, bi pac to storila. Zanj vse :D
vrtnyka ma resota rada

Zgodovina sprememb…

• spremenila: vrtnyka ()

Kar nekaj ljudi, katerih imena sedaj ne bom navajal (iz zelo jasnih razlogov), je trdilo, da ne bo nikoli varalo. Vsem se je to zgodilo.
Na drugi strani so paradoksalno drugi, ki so ves čas govorili, da verjamejo, da se jim to lahko zgodi in se še vedno ni.

Tisto o zarečenem kruhu je res stara modrost.

Z opazovanjem sveta okoli sebe hitro vidiš, da veliko ljudi govori, malo manj se jih tega drži in še manj vzdrži.

Poleg tega imam občutek, da lahko o varanju ali ne varanju spregovoriš zagotovo šele na smrtni postelji... pa še tam se lahko zadnjo sekundo premisliš in postaneš (ne)veren. >:D

Mislim tudi, da so kulturni okvirji zvestobe, ki so bili tradicionalno podani nekoliko brezpredmetni. Imamo kontracepcijo, zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi in nenazadnje DNK s katero lahko z veliko točnostjo ugotavljamo ali smo starši otroku ali ne.
Zanimivo je, da so marsikateri narodi razvili podoben nelastniški in svoboden odnos do spolnosti brez teh tehnološkega možnosti...

V mikroneziji verjamejo, da se otroci rojevajo od svetega duha. Moški tekmujejo na njivah kdo bo pridelal več (čeprav jim tega pravzaprav ni potrebno)... in kdor pridela več si izbira ženo.
Z ženo se sicer poroči, a še naprej živi s sestro in skrbi za njene otroke... skesa se z vsemi, ki to hočejo in niso v sorodu.

V Nepalu se žena hkrati poroči še z mlajšimi brati moža. Bratje si tako "aktivne" noči med seboj delijo.

Različne rešitve smo si ljudje izmislili okoli po svetu... toda ena bolj nesrečnih se še vedno drži v obstoju na zahodu... in zaradi nje je veliko nepotrebnega trpljenja in nedosegljivih idealov.

Ne razumite me napak, sam sem bil sprogramiran, beri vzgojen, v naše zahodnjaške družbene normative... in bi se verjetno stežka prilagodil omenjenim.

Zgodovina sprememb…

Myth ::

Čeprav je tema stara, kar sploh pri branju do zadnje strani nisem opazil. Začuda. :\ Sem prišel do zaključka da je bilo vse že povedano. Tako ali drugače.

O varanju ste pogledali z biološke strani, verske, čustvene in racionalne. Dodal bom samo moje mnenje. Biološko gledamo varanje ne obstaja. Takšna beseda vsaj pri živalskih vrstah redko obstaja. (če sploh? :\ )
Različne vere. Tako dobim različne poglede na svet in varanje ter produciranje. Tako tudi ima varanje v vsaki veri svoj pomen.
Čustveno je vse odvisno od posameznika. Meni recimo je varanje nesprejemljivo. Kakor je napisal Sergio. Če osebe več ne ljubiš , jo prvo pusti, šele nato najdi novo. Kot ste tudi omenili nikoli ne reči nikoli (stara modrost, tudi sam sem se že zarekel in od takrat ne govorim tega). In tudi jaz nočem reči da nikoli ne bom varal, ker situacija se hitro lahko spreobrne v takšno smer. Pač, ljudje smo zelo različni.
Racionalno gledano je pa varanje (vsaj zame) kot ste že omenili naša lastna omejenost. In spet , kakor komu paše.

Ker sem vzgojen nekako iz filmov, obstaja zame le ena resnična ljubezen. Varanje ne sprejmem. Svojih načel se držim. Razen v zgoraj opisanem primeru. Imam pa tudi na samo ljubezen različen pogled od ostalih. Ampak ta tema ni za to tukaj.
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo

Kako se odločiti (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Loža
25036753 (33171) bluefish
»

How much is too much? (strani: 1 2 3 )