» »

Digitalna kamera

Digitalna kamera

Galaxy ::

'Dan.

Prosil bi za nasvet, in sicer bi kupil digitalno kamero. Tam nekje od 350-največ 550€. Ker sem začetnik pojma nimam kakšno. Naj bi delala kvalitetne videe, da bi se vidli na Full HD (malo raztegjeni lahko) pa ne vem kaj bi blo bolše HDD al AV al DVD, v glavnem nimam pojma, tako da prosim za pomoč.

LP

bluefish ::

Izbira medija za zapisovanje posnetkov (HDD, DVD,...) je odvisna od tega, ali nameravaš posnetke nadaljno obdelati,...

PALOMINO ::

Pomembno je danes predvsem to, želiš SD (standard definition) ali HD (high definition) kamero?
Glede na to, da se SD poslavlja, da ne izgleda dobro na LCD TV-jih...ti predlagam v kolikor ti žep omogoča - HD kamero.

Če pa iščeš SD kamero, po pravici povedano, če se boš držal prevrjenih znamk nimaš storiti kaj narobe - stvar so v vseh teh letih dognali do maximuma.

Seveda pa, če kaniš video obdelati se drži MiniDV (SD) ali HDV (HD).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: PALOMINO ()

Galaxy ::

No, pol pa se bi odločo za HD kamero. Pa tudi mislim video obdelati v albume itd.. tako bi blo bolše HDD, a ne? Pa če kdo najde kakšno takšno, naj mi posta prosim link :)

Pa hvala za informacije do sedaj. :)

Tomson ::

Takole je. Če želiš da bi se posnet video res lepo videl na FUllHD displayu, potem pozabi na SD in kupi HD (HighDefenition) kamero. SD signal je že na navadnem CRTju grozeče grši napram HD posnetku, lahko sam preveriš posnetke kamer na www.vimeo.com - vpišeš model kamere in pogledaš posnetek.

Kar se tiče kvalitete SD kamer je še vedno najlepši posnetek na miniDV kasete, potem na SD kartice in potem na DVD/HDD - najslabša slika zaradi strojne kompresije.
Sam sem se dolgo odločal, med favoriti pri SD kameri je bil nov CANON FS100/10/11 ki snema na SD kartice, stane pri nas od 350EUR naprej in je za ta denar kar fina kamera.
Po zelooo dolgem razmisleku in kolebanjem med SD ali HD kamero, je le prevagala HD kamera. So trenutno še malo smotane za editiranje zaradi kodeka, ki počasi napreduje, ko pa vidiš posnetek SD in HD kamere, se ti oči zarosijo ... Pri HD kameri seveda!

Npr. razlika med Canon FS100 (SD) in Sony SR11 (HD)

Razlika v ceni je res dvakratna, samo razlika v kvaliteti slike pa še večja.

Od HD kamer so pri meni bile v ožjem izboru Panasonic SD9, Canon HF100 ter Sony SR11. Odločil sem se za Sony SR11. Zakaj? Najbolje je malo pogooglat pa se odločit kakšne so tvoje potrebe, je pa Panasonicova cenejša in slabša, čeprav v lepem vremenu menda dela čudovite posnetke. Ko svetloba ni optimalno ali še huje so posnetki bistveno slabši.
Canon HF100 je po kvaliteti primerljiv z Sonyjem, vendar pa snema samo na SDHC kartice, kar je ok, ampak samo v HD.
Sony SR11 snema na MemoryStick ter vgrajen 60GB HDD, kjer kvaliteta slike zaradi AVCHD kompresije, ki je že skoraj enako kvalitetna kot HDV kamere (kasete) ne trpi kot SD kamere. Ima pa eno lepo lastnost, snemaš lahko v SD ali HD načinu.

Razlik med temi kamerami je kar precej, cenovno pa so Pansonic 680EUR, Canon 975EUR ter Sony 1100EUR. To so cene pri nas, v tujini so seveda malo cenejše ...
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Tomson ()

Galaxy ::

Uf, je pa res vidna razlika glede videa. Samo jaz nimam niti slučajno toliko denarja za to. Jaz bi potreboval HD kamero, ki si jo lahko privoščim. Se pravi tista Panasonicova bi bila vredu zame? Ker bi jo potreboval za družinske zadeve, nič profesionalnega. Pa meni bi bilo čisto dovolj ene 2 uri na enkrat (če bi se našlo kje 10GB da bi bila cena nižja).

Pa res hvala ti, da si mi to prav razložil. Ker sem bil do sedaj n00b.

Tomson ::

Panasonicova kamera je super če je vir svetlobe zadovoljiv. Za snemanje zunaj je več kot odlična, snemanje notri je že slabša kvaliteta, ob prižgani luči ali še slabšem viru svetlobe pa je video zelo "grainy" ampak eni so na to bolj občutljivi kot drugi. Problem tiči v 1/6" velikosti slikovne naprave. Premalo za slab vir svetlobe. Panasonic ima sicer 3 CCD's tipala kar se pozna pri izjemno dobrih barvah in kontratih. Sony ima npr. 1/3" CMOS, Canon pa 1/3.2 CMOS senzor. Po domače povedano, večji kot je senzor, bolje je. Prednost ali slabost Panasonica je tudi izredno, že skoraj neverjetna majhnost in lahkost kamere, ki jo lahko praktično spraviš v žep. Malo so sicer nerodno postavljeni gumbi in joystick, ampak se človek verjetno navadi. Je pa oblikovno meni ena lepših kamer.

Sicer pa si lahko sam prebereš review na Camcorderinfo.com

Glede dolžine posnetega videa pa ni problema, ker so SDHC kartice že dokaj poceni. Sploh prek ebay.co.uk jih dobiš res ugodno.

Tako za info, 1h HD videa v najvišji kvaliteti spraviš pri Panasonicu na 8GB kartico. Se pravi če imaš eno 16GB kartico spraviš gor 2h videa. Edino pri kartici moraš pazit da je "class 4" ali več, če ne bo se bo video zatikal.
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor

Galaxy ::

Aha, ampak gledal sem tudi druge proizvajalce HD kamer (JVC). Kaj samo ti trije pridejo v poštev? Če pa so tako zelo dragi..

roCkY ::

Še nikoli mi pri elektroniki ni bilo žal, ko sem v določenem trenutku plačal nekaj več in izbral artikel, ki se pri več ocenjevalcih nahaja med top3. Pač mal varovalke, ker nikoli ne veš kdo priodicira po proizvajalcu. Vsekakor priporočam HD. Mi je bilo tudi huda v začetku razmišljat o +1000€ za kamero, katere nakup je bil v planu. Ampak artikel je do konca življenske dobe enak! Trenutno so res cene za HD format še +300-500€ glede na SD, ampak zadeva bo še dolgo snemala v formatu, ki ga tudi večji LCD/plasma ekrani prikazujejo odlično. Seveda bodo prišli novi kodeki, stopnje kompresije itd... Za HD je morda problem, da je treba imet tudi močan računalnik za obdelavo, če hočeš kaj več kot le posnetke med sabo spojiti.
Dilema med HDD in spominsko kartico mi je vzela krepko več časa kot odločitev SD ali HD. No nazadnje sem se zaradi paketa kot celote in nenazadnje tudi ponudbe odločil za Sony HDR-SR11E. Morda preplačal kakih 200€ ampak nekaj mi pomeni tudi kvaliteta in dimenzija slik in nenazadnje garancija pri dokaj občutljivi napravi. Prenosnika pa tudi nikoli ne vlačim sabo, da bi kartice praznil. Kasetke in DVD pa mi nekak niso varianta.

Kupit SD kamero v tem trenutku? Utrinke vsakdana bo shranila za prihodnost! Če dodatnih 500€ v proračunu predstavlja preveč je nakup vsekakor smiselen.

Galaxy ::

Ok, pol pa bi se mi najbolj splačalo kupit nekje v večjih trgovinah, po možnosti na 36 obrokov ali več. Pa bi pol izbrau kero trgovino?

Tomson ::

Za Sony SR11 - jo lahko pri "enaa" vzameš na obroke, sam je cena kar konkretna (1299EUR), sicer na 36obrokov pride cca. 40EUR obrok, sam je treba premislit a vzet zadevo ki ima 2-letno garancijo na 36 obrokov ...

Med HD kamerami pravzaprav trenutno prideta v poštev samo Sony in Canon. Panasonic ima za kakšen razred slabšo kvaliteto posnetkov, tako da tukaj pristaneš na kar velik kompromis med razmerjem cena/kvaliteta.
Asus Prime X470 Pro, AMD Ryzen 9 3900X, Gigabyte GTX 1660 Super
Fractal Design R6, Corsair RM850X PSU, 32GB GSkillF4-3200 RAM
Noctua NHU12s, Corsair MP600 1TB SSD, 2x Dell U2410 monitor


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
627336 (4500) surewood
»

digitalna kamera

Oddelek: Kaj kupiti
474840 (3171) Dead_Meat
»

Nakup digitalne video kamere

Oddelek: Kaj kupiti
353372 (2619) Calligula
»

HD kamera (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
509333 (7999) Pton
»

Katero kamero (HDD) naj kupim?

Oddelek: Kaj kupiti
294882 (3818) 5er-->

Več podobnih tem